Dependența de alcool – Cum o recunoști și care este tratamentul

Legatura de alcool

Dependența de alcool, cunoscută și sub numele de alcoolism, este o afecțiune des întâlnită, poate una dintre cele mai comune și cunoscute. Așa cum bine știm, alcoolul este o substanță care, odată consumată în cantități mari, pentru perioade îndelungate de timp, poate crea dependență, având efecte grave asupra vieții și stării de sănătate. Acesta este și motivul pentru care, pentru a limita efectele negative pe care dependența de alcool le produce, această afecțiune necesită tratament încă de când se află în stadiul incipient.

În articolul de astăzi îți vom prezenta:

  • Ce este dependența de alcool și cum o recunoști
  • Cauzele dependenței de alcool
  • Care sunt efectele consumului de alcool
  • Care este tratamentul pentru dependența de alcool

Ce este dependența de alcool și cum o recunoști

Dependența de alcool sau alcoolismul este o formă severă a problemei în privința consumului de alcool. Chiar dacă persoana în cauză este conștientă de efectele negative pe care consumul de alcool le are asupra vieții sale, această dependență se prezintă asemenea unei dorințe puternice și necontrolabile de a bea. Partea esențială a oricărei dependențe este constituită de o serie de simptome cognitive, fiziologice și comportamentale ce indică că o persoană continuă uzul unei substanțe, chiar și în ciuda apariției unor probleme importante de sănătate ce au legătură cu substanța respectivă. În cazul de față, ne vom raporta la consumul de alcool.

Prin urmare, dependența de alcool sau alcoolismul reprezintă consumul ocazional sau periodic de băuturi alcoolice, indiferent de consecințele pe care acestea le au asupra individului. Consumul de alcool poate determina, în timp, atât dependența psihică, cât și fizică.

Semne ale dependenței psihice privind consumul de alcool

  • Stări de indispoziție precum anxietatea, frustrarea sau depresia
  • Anticiparea consumului de alcool și planificarea ocaziilor de a consuma alcool
  • Plăcerea momentelor de consum
  • Dorința de a consuma alcool pentru a face față unor momente cu presiune emoțională

Semne ale dependenței fizice privind consumul de alcool

  • Lipsa consumului de alcool provoacă tremuratul mâinilor și palmelor
  • Dificultăți în coordonarea mișcărilor sau probleme de echilibru
  • Dureri de cap, boli cardiovasculare și tensiune
  • Transpirație și stări de greață
  • Tulburări ale somnului

Consumul de alcool, la fel ca și în cazul dependențelor de alte substanțe, parcurge mai multe etape. Cea inițială e reprezentată de consumul experimental, atunci când individul consumă alcool din pură curiozitate. Ulterior apare și consumul regulat, în care persoana în cauză consumă alcool la diferite întâlniri. Următoarea etapă privind dependența de alcool este consumul devenit preocupare, atunci când individul începe să consume alcool în multe situații, căutarea acestora devenind un scop în sine. Ultima etapă este considerată dependența propriu-zisă, atunci când organismul este controlat complet de nevoia consumului de alcool.

Cauzele dependenței de alcool

Există numeroși factori care pot influența dezvoltarea unei astfel de dependențe. În general, persoanele apelează la alcool dintr-un motiv, după care pot dezvolta treptat această dependență de alcool. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale consumului de alcool!

  • Obținerea unei stări de bine

Consumul de alcool, asemenea substanțelor interzise, poate oferi individului o modalitate ușoară de a evita realitatea sau un sentiment plăcut de ușurare față de problemele cu care se confruntă. Consumul continuu de alcool, însă, se poate transforma extrem de ușor într-o dependență.

  • Reducerea stresului

Multe persoane apelează la alcool pentru a reducere factorii zilnici de stres. Având un efect calmant și sedativ, băuturile alcoolice oferă un sentiment de liniște și de plăcere. Consumul frecvent de alcool poate crește însă toleranța, aspect care poate conduce către un consum din ce în ce mai crescut de alcool.

  • Modalitate de a face față unor momente critice

Pierderea unei persoane importante, de exemplu, poate avea un puternic impact emoțional, fizic și mental asupra individului. Chiar dacă alcoolul poate alina durerea resimțită, se poate transforma extrem de ușor în adicție.

  • Lipsa interacțiunii umane

În cele mai multe cazuri, oamenii consumă alcool pentru că se simt singuri și complet deconectați de alte persoane. Aceștia sunt de părere că băuturile alcoolice le vor umple aceste goluri sau că vor facilita cumva conexiunile cu alți oameni. De cele mai multe ori, rezultatul este dependența de alcool.

  • Gestionarea anxietății

Există situații în care persoanele ce suferă de anxietate apelează la alcool. Consumul de alcool le oferă o senzație de confort, deși, în timp, el poate conduce la dependență.

Care sunt efectele consumului de alcool?

Dependența de alcool are numeroase efecte asupra unui individ, atât efecte ce țin de sfera psihologică, cât și efecte fizice. Abuzul de alcool este cauza multor accidente, inclusiv a celor de mașină, de exemplu. De asemenea, consumul de alcool crește și riscurile de îmbolnăviri, îndeosebi raportate la relațiile sexuale. Un alt efect îngrijorător al consumului de alcool este reprezentat de violență și agresivitate. Sub influența consumului de alcool se poate ajunge destul de ușor la comportamente deviante, încărcate de violență.

În ceea ce privește efectele pe care dependența de alcool le are asupra organismului, menționăm:

  • Acționarea alcoolului asemenea unui factor de stres: alcoolul crește tensiunea arterială și eliberează în sânge substanțe precum lipide și zaharuri
  • Alcoolul are efecte negative asupra ficatului, metabolizarea alcoolului la nivelul acestui organ având nevoie de 80% din oxigenul necesar funcționării acestuia
  • Abuzul de alcool dimineața, înainte de prima masă, poate duce la malnutriție prin reducerea capacității intestinului subțire de a absorbi substanțe precum acidul folic, vitamina B1 sau chiar și apa
  • Produșii toxici rezultați prin descompunerea alcoolului afectează celulele nervoase
  • Tulburările nervoase cauzate de lipsa absorbției vitaminelor A și C, dar și a sărurilor minerale, pierderea calciului, a vitaminei D și a fosfaților ce poate conduce la pierderea masei musculare
  • Consumul excesiv de alcool conduce la îmbolnăvirea de cancer esofagian sau tulburări cardiace

Cele mai întâlnite complicații determinate de dependența de alcool sunt gastritele toxice, pancreatita, ulcerele, diabetul zaharat, ciroza hepatică, hepatita cronică, polinevrita periferică, accidentele vasculare cerebrale și miocardice. O altă serie de efecte ale dependenței de alcool sunt cele asupra sistemului nervos și a psihicului. Consumat în doze mari, alcoolul are un efect inhibitor la nivelul stimulilor dureroși, a capacității de discernământ sau a memoriei alterate.

Consumul abuziv de alcool poate provoca leziuni serioase ale sistemului nervos central. O persoană ce suferă de dependență de alcool manifestă o alterare a simțurilor, stări frecvente de indispoziție sau schimbări bruște de comportament. De asemenea, mai pot apărea efecte precum neliniștea, tulburările de somn, coșmarurile, izolarea, reducerea zonelor de interes, decăderea fizică și psihică.

Care este tratamentul pentru dependența de alcool

Tratamentul pentru dependența de alcool este considerat unul extrem de dificil, deoarece consumul băuturilor alcoolice conduc la dereglări ale sistemului nervos central, urmările resimțindu-se la nivelul procesării informației sau pe plan emoțional. Astfel, tratarea acestei dependențe poate fi destul de complexă. Pentru ca tratamentul să dea rezultate, individul ce suferă de dependența de alcool trebuie să conștientizeze realitatea și să dorească să se vindece. În caz contrar, persoana în cauză nu poate fi forțată să se supună tratamentului.

Recuperarea unei persoane ce suferă de alcoolism este un angajament de lungă durată. Nu există o soluție rapidă pentru tratarea acestei probleme, motiv pentru care se spune adesea că dependența de alcool nu este niciodată vindecată pe deplin, ci doar ținută sub control cu efort din partea individului.

Programe de reabilitare pentru dependența de alcool

Una dintre cele mai comune opțiuni de tratare a dependenței de alcool sunt programele de reabilitare, în centre specializate, sub supravegherea medicilor de profil. Un astfel de program poate dura între 30 de zile și un an, în funcție de nivelul de dependență al individului. În acest interval de timp, persoana în cauză poate face față simptomelor ce se declanșează odată cu întreruperea consumului de alcool.

Alcoolici anonimi sau alte grupuri de sprijin

Multe persoane ce suferă de această afecțiuni apelează la grupuri de sprijin precum alcoolici anonimi. Atunci când trece prin acest proces de recuperare, individul trebuie să se implice în grupuri de sprijin. Aceste tipuri de comunități îi pot ajuta pe dependenții de alcool să facă față provocărilor zilnice și să-și împărtășească problemele altor persoane cu experiențe similare.

Alte tipuri de tratament pentru dependenții de alcool

Persoanele ce suferă de dependența de alcool pot beneficia și de alte tratamente pentru aceasta afecțiune:

  • Medicația prescrisă de medicul specialist
  • Psihoterapia

Acest tratament este util în ceea ce privește gestionarea stresului persoanei aflate în plin proces de recuperare. Mai mult decât atât, psihoterapia poate ajuta și la tratarea cauzelor ce au dezvoltat dependența de alcool.

  • Alimentația sănătoasă

Adoptarea unei alimentații sănătoase poate diminua considerabil efectele negative produse de consumul de alcool asupra sănătății fizice. Suplimentele naturale, de exemplu, sunt excelente pentru tratarea diverselor afecțiuni precum dependența de alcool. Asta dacă nu aveai deja suficiente motive pentru care suplimentele sunt bune pentru organism! De asemenea, nutrienții obținuți prin alimentația sănătoasă precum vitamina A, vitamina C, complexul vitaminelor B precum vitamina B12, vitamina B2, vitamina B3 sau vitamina E, vitamina K și vitamina D3, sunt extrem de importanți pentru indivizii ce suferă de dependența de alcool.

  • Stilul de viață echilibrat

În afara unei alimentații sănătoase, la fel de importantă este și renunțarea la vicii precum fumatul, de exemplu sau calitatea somnului.

Dependența de alcool poate fi tratată printr-o serie de metode de tratament. Important este ca fiecare individ în parte să se implice în tratamente ce susțin starea de sobrietate pe termen lung.

Din cauza tuturor complicațiilor și a efectelor negative pe care dependența de alcool le are asupra sănătății, se necesită tratarea la timp a acestei afecțiuni. Cu o recuperare pe termen lung, toate riscurile asociate consumului abuziv de alcool pot fi tratate. Cu cât ajutorul cerut pentru tratarea acestei dependențe de alcool este cerut mai devreme, cu atât persoana în cauză poate avea mult mai repede o viață normală și sănătoasă, lipsită de alcool.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.