Creșterea fertilității la bărbați. Ghid complet cu suplimente naturale recomandate

Tu și partenerul tău vă confruntați cu probleme de fertilitate? Drumul spre a deveni părinte poate fi uneori o provocare uriașă și trebuie să știi că nu sunteți singurii care se confruntă cu astfel de situații. Infertilitatea este o afecțiune mai frecventă decât ai putea crede. Și nu o spunem doar noi, ci și un studiu de analiză a problemelor de infertilitate în România, realizat în urmă cu câțiva ani de Asociația pentru Reproducerea Umană din România. Potrivit studiului, unul din patru cupluri care își dorește un copil nu a reușit, iar cauza nu este întotdeauna patologia feminină, dat fiind procentul problemelor de fertilitate la bărbați.

Deși infertilitatea nu este întotdeauna tratabilă, creșterea fertilității la bărbați și femei este posibilă și există câteva lucruri pe care le poți face pentru a vă crește șansele de a concepe. Fertilitatea poate fi adesea îmbunătățită cu ajutorul unei diete echilibrate, a unor suplimente naturale și a altor strategii ce țin de stilul de viață. Dacă te interesează abordarea temei de creștere a fertilității la bărbați și femei, îți propunem în articolul următor un ghid complet cu suplimente naturale recomandate, dar și alți factori asociați cu o fertilitate îmbunătățită în cazul ambelor sexe.

Fertilitatea la bărbați

Fertilitatea face referire la capacitatea oamenilor de a se reproduce, fără a fi nevoie de asistență medicală. Dificultatea de a concepe este cauzată în peste o treime dintre cazuri de infertilitatea masculină. Uneori, fertilitatea este legată de funcția sexuală, iar alteori depinde de calitatea spermei. Iată câteva exemple în acest sens:

  • Libidoul – cunoscut și sub numele de dorință sexuală, libidoul descrie dorința unei persoane de a întreține relații sexuale. Alimentele sau suplimentele care pretind a crește libidoul sunt numite afrodisiace, influențând în mare măsură potența masculină.
  • Disfuncția erectilă – cunoscută și sub numele de impotență, disfuncția erectilă se manifestă atunci când un bărbat nu poate dezvolta sau menține o erecție.
  • Numărul de spermatozoizi – un aspect important al calității spermei este numărul sau concentrația de spermatozoizi într-o anumită cantitate de material seminal. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o valoare normală a numărului de spermatozoizi este de 15 milioane per mililitru de spermă, un număr mai mic de 10 milioane de spermatozoizi per mililitru fiind asociat cu infertilitatea la bărbați.
  • Motilitatea spermatozoizilor – o funcție esențială a spermatozoizilor sănătoși este capacitatea acestora de a înota. Motilitatea spermatozoizilor este măsurată ca procentul de celule spermatozoice în mișcare, într-o probă de material seminal.
  • Nivelul de testosteron – nivelurile scăzute de testosteron, hormonul sexual masculin, pot fi responsabile pentru infertilitatea la bărbați.


Creșterea fertilității la bărbați

Infertilitatea poate avea cele mai diverse cauze și poate depinde de genetică, de starea generală de sănătate, de sport, de boli sau diferiți contaminanți dietetici. În plus, un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată sunt esențiale. Multe alimente și nutrienți sunt asociate cu beneficii de fertilitate. Iată câteva moduri prin care poți susține creșterea fertilității la bărbați:

  • Exerciții fizice regulate

În afara faptului ca sunt excelente pentru sănătatea generală, exercițiile fizice regulate pot crește nivelul de testosteron și pot ajuta la creșterea fertilității la bărbați. Cu toate acestea, ar trebui să eviți prea mult exercițiu fizic, pentru că acesta poate avea efectul opus și poate reduce nivelul de testosteron. A deveni activ fizic ar trebui să devină una dintre principalele tale priorități.

  • Relaxarea și minimizarea stresului

Stresul poate reduce satisfacția sexuală și poate afecta fertilitatea, prin creșterea nivelului de cortizol, cu efecte negative puternice asupra testosteronului. În timp ce anxietatea severă este de regulă tratată cu medicamente, formele mai ușoare de stres pot fi reduce prin tehnici de relaxare.

  • Evitarea fumatului și a alcoolului

Fumatul este un obicei la care ar trebui să renunți dacă îți dorești un copil, acesta putând reduce fertilitatea. Totodată, alcoolul, consumat în cantități mari poate afecta calitatea spermatozoizilor.

  • Urmarea unei diete echilibrate

O dietă echilibrată și sănătoase, precum și menținerea unei greutăți corporale normale sunt esențiale pentru calitatea spermatozoizilor, prin urmare pentru creșterea fertilității la bărbați.


Suplimente naturale recomandate

În afara tuturor acestor modalități eficiente pentru creșterea fertilității la bărbați, trebuie să știi că există o mulțime de suplimente naturale recomandate pentru producția de spermă, funcția și sănătate reproductivă. Iată recomandările noastre:

  • Suplimente naturale cu acid D-aspartic

Acidul D-aspartic este o formă de acid aspartic, un aminoacid care poate fi procurat sub formă de supliment alimentar. Acest acid este prezent în anumite glande, așa cum sunt testiculele, precum și în spermă și spermatozoizi. Cercetătorii sunt de părere că acidul D-aspartic este implicat în creșterea fertilității la bărbați, acest argument fiind susținut de studii care demonstrează că suplimentele cu acid D-aspartic pot crește nivelul de testosteron, hormon care joacă un rol esențial în fertilitatea masculină. Cu toate acestea, dovezile nu sunt consistente și sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili potențialele beneficii și riscuri ale consumului de astfel de suplimente pe termen lung.

  • Suplimente naturale cu vitamina C

Cu siguranță ești familiarizat cu beneficiile vitaminei C și capacitatea acesteia de a întări sistemul imunitar. Unele dovezi indică faptul că administrarea de suplimente antioxidante precum cele cu vitamina C, poate ajuta la creșterea fertilității la bărbați. De asemenea, există și dovezi potrivit cărora suplimentele naturale cu vitamina C pot îmbunătăți calitatea spermei, dar și numărul și motilitatea spermatozoizilor. Cu toate acestea, sunt necesare studii controlate înainte de a putea fi făcute afirmații solide cu privire la felul în care suplimentele cu vitamina C ajută la creșterea fertilității la bărbați.

  • Suplimente naturale cu vitamina D

Vitamina D are numeroase beneficii în ceea ce privește creșterea fertilității la bărbați, fiind un alt nutrient care poate crește nivelul de testosteron. Există studii care atestă că bărbații cu deficit de vitamina D au mai multe șanse de a avea niveluri scăzute de testosteron, ceea ce transforma suplimentele naturale cu vitamina D în tratamentul ideal pentru creșterea fertilității la bărbați.

  • Suplimente naturale cu tribulus terrestris (Colții babei)

Tribulus terrestris, denumit popular Colții babei este o plantă medicinală utilizată frecvent pentru creșterea fertilității la bărbați. Un studiu a demonstrat că administrarea a 6g de rădăcină de tribulus de două ori pe zi, timp de 2 luni, unor bărbați cu un număr scăzut de spermatozoizi a îmbunătățit funcția erectilă și libidoul.

  • Suplimente naturale cu schinduf

Schinduful, cunoscut și sub denumirea științifică de Trigonella foenum-graecum este o plană populară în domeniul culinar și medicinal. Un studiu realizat pe 60 de bărbați sănătoși a demonstrat că asimilarea a 600 mg de suplimente naturale pe bază de semințe de schinduf și minerale, timp de 6 săptămâni a îmbunătățit libidoul, performanța sexuală și puterea.

  • Suplimente naturale cu zinc

Despre beneficiile zincului pentru sănătate ți-am mai povestit și în articole anterioare. Zincul este un mineral esențial, care se găsește în cantități mari în alimente de origine animală, așa cum sunt carnea, ouăle și peștele. Cantitatea suficientă de zinc asimilată zilnic este una dintre pietrele de temelie pentru fertilitatea masculină. Prin urmare, suplimentele naturale cu zinc sunt ideale în creșterea fertilității la bărbați, mai cu seamă că deficiența de zinc e asociată cu niveluri scăzute de testosteron, calitate slabă a spermei și risc crescut de infertilitate.

  • Suplimente naturale cu ashwagandha

Ashwagandha este o plantă medicinală folosită în India încă din cele mai vechi timpuri. Există studii care sugerează că suplimentele naturale cu această plantă pot ajuta la creșterea fertilității la bărbați prin creșterea nivelului de testosteron. Un studiu efectuat la bărbați cu nivel scăzut de testosteron a demonstrat că administrarea a 675 mg de extract de rădăcină de ashwagandha pe zi, timp de 3 luni, a îmbunătățit semnificativ fertilitatea, prin creșterea numărului de spermatozoizi, volumul spermei și motilitatea spermatozoizilor.

  • Suplimente naturale cu rădăcină de maca

Administrarea suplimentelor cu rădăcină de maca poate ajuta la îmbunătățirea libidoului, precum și la performanța sexuală și creșterea fertilității la bărbați. De asemenea, consumul de pudră de maca poate înregistra o creștere a numărului de spermatozoizi și motilitatea acestora.

  • Suplimente naturale cu branca ursului

Brânca ursului este o plantă cu putere de revigorare a organismului, fiind folosită din timpurile vechi pentru creșterea vitalității și tratarea impotenței. Printre multe alte afecțiuni pe care le tratează, brânca ursului este un remediu excelent pentru infertilitate, ajutând la creșterea fertilității la bărbați și femei.

  • Suplimente naturale cu astragalus

Astragalus este una dintre cele mai valoroase plante medicinale din lume, ea fiind utilizată ca tonic general al organismului. Printre efectele sale benefice asupra organismului, astragalus ajută la creșterea motilității spermatozoizilor și la îmbunătățirea producției de spermă, tratând infertilitatea la bărbați.

  • Suplimente naturale cu ginseng

Ginsengul siberian nu este doar unul dintre acele suplimente naturale benefice în caz de răceala și gripă, ci și un real ajutor în tratarea impotenței masculine, crescând nivelul de testosteron și motilitatea spermatozoizilor. Prin urmare, suplimentele naturale pe bază de ginseng sunt recomandate pentru creșterea fertilității la bărbați.

În concluzie, administrarea suplimentelor naturale în vederea stimulării cantității de material seminal, pentru a spori fertilitatea masculină este extrem de importantă. Ține cont de ghidul de mai sus și, în funcție de recomandările medicului tău, te așteptăm în magazinul online Planteea pentru a achiziționa cele mai bune suplimente naturale pentru creșterea fertilității la bărbați!

Referințe:

  1. Asociația pentru Reproducere Umană. „Primul studiu de analiză a problemelor de infertilitate din România”. Asociația pentru Reproducere Umană din România, https://www.arur.ro/2018/06/18/855.Published Jun. 18 2018. Accessed Mar. 6 2022.
  2. Jewell, Tim. “The 7-Step Checklist to Healthy, Fertile Sperm.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/mens-health/mens-guide-healthy-fertile-sperm.Publishes Aug. 29 2018. Accessed Mar. 6 2022.
  3. BSc, Atli Arnarson. “10 Ways to Boost Male Fertility.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/boost-male-fertility-sperm-count.Published May 18 2020. Accessed Mar. 6 2022.
  4. MS;, Sellandi TM;Thakar AB;Baghel. “Clinical Study of Tribulus Terrestris Linn. in Oligozoospermia: A Double Blind Study.” Ayu, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23723641.Published Jul. 2012. Accessed Mar. 6 2022.
  5. L;, Steels E;Rao A;Vitetta. “Physiological Aspects of Male Libido Enhanced by Standardized Trigonella Foenum-Graecum Extract and Mineral Formulation.” Phytotherapy Research: PTR, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21312304/.Published Sep. 25 2011. Accessed Mar. 6 2022.
  6. Ambiye VR;Langade D;Dongre S;Aptikar P;Kulkarni M;Dongre A; “Clinical Evaluation of the Spermatogenic Activity of the Root Extract of Ashwagandha (Withania Somnifera) in Oligospermic Males: A Pilot Study.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : ECAM, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24371462/.Published Nov. 28 2013. Accessed Mar. 6 2022.

One thought on “Creșterea fertilității la bărbați. Ghid complet cu suplimente naturale recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.