Vitamina K – beneficii, doza si alimente recomandate

Vitamina K

Vitamina K are rolul de baza in coagularea sangelui, iar un deficit grav al acestei vitamine din organism poate duce la sangerare continua si la moarte. De asemenea, are un rol foarte important pentru sanatatea oaselor si reglarea nivelului de calciu din sange.

Ce este vitamina K?

Cunoscuta si sub denumirea de „vitamina antihemoragica”, vitamina K este nutrientul care ajuta prevenirea hemoragiilor, scade riscul de menstruatii abundente si atac de cord, impiedica formarea pietrelor la rinichi si te fereste de starile de greata, voma si de afectiuni ale oaselor precum osteoporoza, artrita. De asemenea, vitamina K favorizeaza in mod natural refacerea epidermei dupa interventii chirurgicale.

Vitamina K a fost descoperita intamplator in anul 1929 de catre cercetatorul danez Henrik Dam, care studia rolul colesterolului in organism. In anul 1943, impreuna cu Edward Adelbert Doisy, el a descoperit formula chimica si natura vitaminei K, aceasta performanta aducandu-le celor doi oameni de stiinta Premiul Nobel.

Tipuri de vitamina K

Vitamina K reprezinta un grup de vitamine liposubile (care se dizolva in ulei sau grasime), care include mai multe tipuri de vitamina K:

  • Vitamina K1 sau filochinona se gaseste in alimentele de origine vegetala si este principala forma de vitamina K pe care o putem obtine din alimentatie.
  • Vitamina K2 sau menachinona este o vitamina produsa de bacterii in intestine, dar poate fi obtinuta si din produsele de origine animala (carne, oua, lactate) si in produsele din soia, fermentate. Este recomandata pentru a trata osteoporoza si pierderea de masa osoasa, dar si pentru a scadea nivelul colesterolului.

Urmatoarele trei tipuri de vitamina K (K3, K4 si K5) sunt forme sintetice, care nu se regasesc in natura, dar care se folosesc in medicamente:

  • Vitamina K3 sau menadiona – poate fi toxica daca este consumata in cantitati mari
  • Vitamina K4 sau menadiol diacetat
  • Vitamina K5.

Vitamina K: beneficii

Dupa cum spuneam si la inceputul acestui articol, vitamina K este esentiala pentru sanatatea noastra, avand un rol important in coagularea sangelui si in rezistenta oaselor. Aduce insa si multe alte beneficii pentru organism.

Protejeaza inima

Consumul de vitamina K previne rigidizarea arterelor, fenomen grav, care poate declansa boli coronariene si insuficienta cardiaca. De asemenea, vitamina K ajuta la mentinerea calciului in afara arterelor si a tesuturilor corpului, pentru a preveni astfel eventualele boli. In asociere cu vitamina D, consumul de vitamina K2 poate preveni calcifierea arterelor coronare si astfel previne bolile cardiovasculare. Produs recomandat: Vitamina K Naturala.

vitamina K naturala
cumpara de aici - vitamina K naturala

Sustine sanatatea oaselor

Vitamina K este unul dintre ingredientele nutritionale importante, care imbunatateste densitatea osoasa. O dieta bogata in legume crude si proaspete si lactate ajuta la formarea si mentinerea sanatoasa a oaselor. Vitamina K ajuta la fixarea calciului si a altor minerale importante in matricea oaselor, inversand astfel procesul de pierdere osoasa provocat de tratamentul cu steroizi sau de osteoporoza. 

Studiile au aratat ca tipul de vitamina K2 este cea mai buna pentru intarirea oaselor, fiind mai eficienta decat vitamina K1 in cresterea osteocalcinei, substanta care este responsabila cu procesul de construire a osului. Produs recomandat pentru o mai buna fixare a calciului: Vitamina K2.

vit K2 naturala
cumpara de aici - vit K2 naturala

Previne cancerul

Un studiu recent realizat de cercetatorii belgieni a demonstrat efectul vitaminei K3 si al vitaminei C in prevenirea cancerului. In plus, daca sunt consumate impreuna, pe o durata mai mare de timp, aceste doua vitamine accelereaza distrugerea celulelor canceroase, prin urmare pot fi recomandate ca tratament adjuvant in terapiile anticancer.

Amelioreaza tulburarile menstruale

Datorita efectului antihemoragic, consumul de vitamina K poate preveni hemoragiile abundente din timpul menstruatiei. Aceste probleme pot sa apara din cauza stresului, a unor tulburari hormonale sau a unor a medicamente.

Scade riscul de diabet

Suplimentele bogate in vitamina K2 imbunatatesc in mod vizibil sensibilitatea la insulina si astfel pot reduce riscul de diabet zaharat de tipul 2.

Previne osteoporoza

Un alt efect al vitaminei K este faptul ca creste cantitatea de proteina specifica de care organismul are nevoie pentru a mentine calciul in oase si astfel scade riscul de osteoporoza. De asemenea, aceasta vitamina contribuie la o asimilare corecta a calciului in organism, astfel incat acest mineral sa ajunga in oase, nu sa formeze calculi renali sau sa se depuna pe vasele de sange.

Creste rezistenta la infectii

Vitamina K ajuta in prevenirea stresului oxidativ in interiorul creierului si vine in sprijinul sistemului imunitar, astfel incat acesta poate lupta mai eficient cu diferite tipuri de infectii. De asemenea, consumul de vitamina K ajuta la procesul de coagulare si previne pierderile mari de sange care pot sa apara in urma unor operatii sau accidente.

Vitamina K: suplimente recomandate

Vitamina K2 MK7 naturala 120 mcg

Vitamina K2 MK7 naturala ofera o formula superioara de vitamina K2, fiind imbogatita cu pulbere din fructe de maces si cu vitamina D3 naturala. Suplimentul asigura flexibilitatea si mobilitatea articulatiilor si previne calcifierea arterelor. Pe langa aceste beneficii, suplimentul fortifica sistemul imunitar, mentine o concentratie normala a calciului in sange si asigura absorbtia completa in organism a calciului si a fosforului.

vitamina K2 MK7 naturala
cumpara de aici- -vitamina K2 MK7 naturala

Vitamina K2 100 mcg

Vitamina K2 100 mcg este o tableta cu extras din surse naturale care asigura protectia osoasa. Vitamina K2 are o biodisponibilitate mult mai mare decat vitamina K1, intrucat prima este eliminata de ficat in peste 72 de ore, iar a doua, in aproximativ 8 ore de la ingestie. Pentru consum, se recomanda cate o tableta pe zi la ora mesei, cu 200 ml de apa sau in conformitate cu recomandarea doctorului.

vitamina K-2 100 mcg
cumpara de aici - vitamina K-2 100 mcg

Vitamina K2 90 mcg

Vitamina K2 90 micrograme este ideala pentru femei adulte, deoarece contine exact doza zilnica recomandata pentru acestea. Acest supliment imbunatateste structura osoasa si sistemul cardiovascular, deoarece vitamina K2 activeaza o proteina speciala numita osteocalcin care este esentiala pentru preluarea si depunerea calciului acolo unde este necesar.

vitamina K2
cumpara de aici - vitamina K2

Vitamina K1 100 mcg

Vitamina K1 100 mcg Solgar este foarte importanta pentru coagularea corespunzatoare a sangelui, ajutand ficatul sa sintetizeze patru proteine care contribuie la acest proces. Vitamina K1 (sau filochinona) activeaza calcitonita, ajutand la absorbtia calciului de catre oase si poate fi consumata si de catre vegetarieni.

vitamina K
cumpara de aici - vitamina K

Vitamina K 100 mcg 

Vitamina K 100 mcg Parapharm este necesara pentru formarea protrombinei, care contribuie la coagularea sangelui. Supranumita si vitamina antihemoragica, aceasta ajuta la buna functionare a organismului si este recomandat sa fie consumata o capsula pe zi, preferabil in timpul sau dupa masa.

vitamina K

Doza zilnica recomandata de vitamina K

Specialistii recomanda ca o femeie adulta sa consume aproximativ 90 de micrograme de vitamina K pe zi, iar barbatii adulti de 120 micrograme pe zi. Cel care va stabili doza zilnica recomandata de vitamina K este medicul, pentru ca, spre deosebire de alte vitamine, vitamina K nu trebuie consumata sub forma de supliment daca nu exista o recomandare in acest sens.

In mod normal, dozele recomandate de vitamina K pe categorii de varsta sunt:

  • Sugarii de la 0 pana la 6 luni – 2 mcg/zi;
  • Sugarii de la 7 pana la 12 luni – 2,5 mcg/zi;
  • Copiii de la 1 an pana la 3 ani – 30 mcg/zi;
  • Copiii de la 4 pana la 8 ani – 55 mcg/zi;
  • Copiii de la 9 pana la 13 ani – 6 – mcg/zi;
  • Adolescentii de la 14 pana la 18 ani – 75 mcg/zi;
  • Femeile de peste 18 ani – 90 mcg/zi;
  • Barbatii de peste 18 ani – 120 mcg/zi;
  • Femeile insarcinate si cele care alapteaza – 90 mcg/zi.

Vitamina K: contraindicatii

Nu s-au intalnit des cazuri de exces de vitamina K, dar conform specialistilor, nu este indicat sa fie consumate doze mai mari de 500 de micrograme pe zi. Desigur, aceasta vitamina nu ar trebui administrata fara un consult medical. Un consum ridicat de vitamina K poate interfera cu alte medicamente anticoagulante sau poate duce la aparitia anemiei, dar si la intoxicatii, pentru ca distruge globulele rosii din sange.

alimente vitamina K

Cea mai periculoasa interactiune este cu medicamentele care subtiaza sangele, cum este warfarina. Pacientii care fac tratament cu aceste medicamente nu ar trebui sa consume vitamina K inainte de a discuta cu medicul. Ei trebuie sa-si administreze o doza constanta de vitamina si nu faca nicio schimbare in dieta lor fara aprobarea medicului.

Deficitul de vitamina K

Lipsa din organism a vitaminei K poate duce la simptome si complicatii grave, inclusiv la deces, dar primele semne ale deficientei sunt: 

  • slaba coagulare a sangelui, 
  • sangerari ale gingiilor ori hemoragii nazale, 
  • urme de sange in urina si in scaun, 
  • sangerare abundenda in menstruatie, 
  • o durata crescuta de sangerare in cazul unei simple taieturi, 
  • aparitia unor vanatai fara motiv, 
  • risc crescut de hemoragii interne. 

Nou-nascutii si bebelusii sunt mai expusi la riscul de-a avea deficienta de vitamina K1, deoarece laptele pe care il primesc de la mama nu contine o doza prea mare din aceasta vitamina. Din acest motiv este recomandat ca vitamina K, la nastere, sa le fie administrata copiilor printr-o injectie, pentru a evita hemoragiile intracraniene.

Deficienta de vitamina K este intalnita si in cazul adultilor, in special la persoanele care sufera de fibroza chistica ori de boala celiaca, afectiuni care se manifesta prin incapacitatea corpului de-a absorbi vitaminele din alimentatie. In cazul unui tratament indelungat cu antibiotice, bacteriile benefice din colon sunt distruse si nu mai pot produce vitamina K. De asemenea, persoanele care iau medicamente pentru scaderea colesterolului risca sa aiba o deficienta, deoarece aceste substante reduc din capacitatea organismului de-a asimila vitamina K.

De asemenea, au un risc mai mare de carenta de vitamina K persoanele care:

  • Iau prea multe medicamente diferite si interactioneaza cu absorbtia vitaminei K;
  • Sufera de o forma severa de malnutritie;
  • Consuma alcool in exces;
  • Sufera de boala Crohn sau boala celiaca activa.

Alimente bogate in vitamina K

Suplimentele cu vitamine nu trebuie sa inlocuiasca o alimentatie sanatoasa, prin urmare meniul zilnic trebuie sa includa si alimente care contin vitamina K. Cea mai buna sursa naturala de vitamina K1 o constituie legumele verzi:

  • spanac
  • kale
  • varza de Bruxelles
  • frunze de nap
  • sparanghel
  • varza murata 
  • fasole verde
  • mazare verde.
alimente bogate in vitamina K

De asemenea, surse bogate de vitamina K (tot sub forma vitaminei K1) sunt si:

  • boabe de soia, 
  • fasole, 
  • edamame, 
  • muraturi, 
  • dovleac,
  • afine, 
  • prune, 
  • kiwi, 
  • ulei de boabe de soia, 
  • avocado, 
  • patrunjel proaspat
  • frunze de sfecla.

Exista si alimente de origine animala care au in compozitie vitamina K (in acest caz sub forma vitaminei K2). Printre alimentele care contin procente mari de vitamina K se numara: 

  • ficat de vita, 
  • cotlet de porc, 
  • carne de pui, 
  • pasta de ficat de gasca, 
  • branzeturi moi, 
  • bacon, carnea de vita tocata, 
  • ficat de porc, 
  • piept de rata, 
  • ficat de pui, 
  • galbenus de ou, 
  • branza cheddar, 
  • branza cu mucegai albastru,
  • unt,
  • smantana,
  • lapte integral.

Prin urmare, trebuie sa te asiguri ca incluzi in dieta ta zilnica alimente bogate in vitamina K, pentru a avea un sistem osos bogat in calciu si un sistem cardiovascular puternic. Un alt supliment natural care ajuta la tratamentul afectiunilor sistemului cardiovascular este quercitina, insa nici aceasta nu ar trebui luata „dupa ureche”. Tine minte ca suplimentele naturale nu inlocuiesc tratamentul recomandat de doctor, insa il pot completa cu succes, atat timp cat respecti doza recomandata de catre acesta.

Iti dorim multa sanatate!

Surse studii si cercetari clinice:

US National Library of Medicine

  1. National Institutes of Health, Integr Med (Encinitas). 2015 Feb; 14(1): 34–39, „Proper Calcium Use: Vitamin K2 as a Promoter of Bone and Cardiovascular Health” via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566462/ 
  2. Medical News Today, „What to know about vitamin K-2” via https://www.medicalnewstoday.com/articles/325059.php#dietary-sources 
  3. WebMd, „Vitamin K” via https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/supplement-guide-vitamin-k#1

2 thoughts on “Vitamina K – beneficii, doza si alimente recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.