Cum se produce detoxifierea organismului, când este recomandată și ce trebuie să faci?

Felul în care te raportezi la corpul tău este un factor important care îți influențează starea de sănătate. Atenția pe o acorzi alimentației, odihna de calitate, alegerea unui stil de viață activ sunt doar câteva lucruri pe care le poți face, pentru a-i arăta corpului tău că îți pasă de nevoile sale și pentru a avea o relație echilibrată cu el. Cu toate acestea, știm că să respectarea cu strictețe a tuturor acestor lucruri, tot timpul, este o adevărată provocare, mai ales în perioadele în care stresul e la ordinea zilei și obișnuiești să mănânci dezordonat și să dormi prea puțin. 


Continuă lectura „Cum se produce detoxifierea organismului, când este recomandată și ce trebuie să faci?”

Ce este mierea de Manuka, cum se obține și ce beneficii oferă consumatorilor?

De-a lungul timpului, mierea a fost folosită de oameni ca medicament, cel mai des întâlnit rol al acesteia fiind cel de „pansament” pentru răni. Acest lucru se datorează proprietăților sale antimicrobiene. Față de mierea obișnuită, mierea de Manuka originală conține o cantitate importantă de peroxid de hidrogen, care îi crește proprietățile antibacteriene. Despre acest beneficiu, dar și despre multe alte avantaje pe care le poate aduce mierea de Manuka stării de sănătate vei afla în rândurile ce urmează.


Continuă lectura „Ce este mierea de Manuka, cum se obține și ce beneficii oferă consumatorilor?”

Ce trebuie să știm despre protecția solară și cum să alegem produsele potrivite?

Viața noastră este în strânsă legătură cu soarele, mai ales în anotimpul cald. Este indicat și sănătos să ne expunem la razele sale, însă fără a exagera. Echilibrul este cuvântul-cheie care ar trebui să definească relația pe care o avem cu expunerea la soare, care prezintă atât beneficii, cât și riscuri pentru sănătatea noastră.


Continuă lectura „Ce trebuie să știm despre protecția solară și cum să alegem produsele potrivite?”

Ulei de cocos – beneficii si atentionari

Considerat un super aliment datorita proprietatilor multiple, uleiul de cocos este unul dintre cele mai sanatoase alimente folosit atat in alimentatie, cat si ca produs dermatocosmetic ori pentru ingrijirea parului. Afla care este continutul nutritiv al uleiului de cocos, dar si care sunt beneficiile pe care le aduce organismului!

Ce este uleiul de cocos?

Uleiul de cocos este cea mai bogata sursa de grasimi saturate deoarece aproximativ 90% dintre acizi grasi sunt saturati. Grasimile din compozitie nu sunt nocive, ci, din contra, sunt benefice pentru sanatatea cardiovasculara. Printre grasimile saturate se numara acidul caprilic, acidul lauric si acidul capric, care ajung repede in ficat, produc energie si se digera usor, fara sa fie nevoie de enzime biliare sau pancreatice pentru digestie.

Continutul nutritiv al uleiului de cocos

Din punct de vedere nutritiv, uleiul de cocos este compus in cea mai mare parte din nutrientii existenti in nuca de cocos, iar cocolina este nutrientul care se regaseste in cel mai mare procent. In uleiul de cocos se regasesc, de asemenea, si vitamina E, vitamina K, fier, fitosteriol, grasimi saturate, monosaturate si polinesaturate si acizi grasi Omega 6. La temperatura camerei, uleiul de cocos este solid, la fel ca untul. 

Rolul acizilor grasi

Principalele beneficii ale uleiului de nuca de cocos se datoreaza acizilor grasi cu lant mediu care includ acidul caprilic, capric si lauric. Toti acesti acizi sunt agenti antimicrobieni cu o eficienta majora impotriva bacteriilor, a virusurilor si ciupercilor deoarece actioneaza in dezintegrarea peretilor celulelor antimicrobiene.

Uleiul de cocos este considerat un aliment sanatos si datorita faptului ca se digera usor, fara sa fie nevoie de consumul enzimelor biliare suplimentare, iar acizii grasi cu lant mediu ajuta la accelerarea metabolismului.

Beneficiile uleiului de cocos

Protectie cardiovasculara – Datorita vitaminelor din compozitie, uleiul de cocos reduce nivelul colesterolului rau, a trigliceridelor si lipoproteinelor, iar toti acesti markeri sunt responsabili pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare. 

Accelereaza arderea grasimilor – In urma studiilor realizate, cercetatorii au dezvaluit faptul ca uleiul de cocos poate avea un rol semnificativ in pierderea in greutate. Modul in care sunt absorbite grasimile cu lant mediu sunt mai usor de ars decat alte tipuri de grasimi, din acest motiv procesul arderii grasimilor in ficat este intensificat si va rezulta o cantitate mult mai mare de energie.

Detoxifiere – Uleiul de cocos are efect antifungic ce poate distruge mai multe specii de fungi din organism, mai multe toxine ce sunt responsabile de inflamatii, infectii, iritatii, eruptii cutanate, indigestie sau dureri de cap. 

Reduce grasimea abdominala – In urma unor studii, s-a confirmat faptul ca femeile care s-au obisnuit sa consume doua linguri de ulei de cocos in fiecare zi au reusit sa scape de grasimea abdominala dupa 12 saptamani. 

Mentinerea sanatatii glandei – Uleiul de cocos sustine sanatatea glandei tiroide datorita proprietatilor nutritive si ajunge direct la ficat, fara sa mai fie nevoie de implicarea hormonilor ori enzimelor in procesul digestiei.

Calitati antifungice – In urma cercetarilor, s-a constatat faptul ca uleiul de cocos poate distruge peste 50 de ciuperci de candida. Uleiul de cocos stimuleaza activitatea sistemului imunitar si reduce dezvoltarea in exces a candidei, readucand echilibrul in corp.

Remediu impotriva bolii Alzheimer – Cea mai uzuala cauza de dementa la nivel global, simptomele usoare ale bolii Alzheimer pot fi imbunatatite cu ajutorul uleiului de cocos. Digestia acizilor grasi din compozitia uleiului de cocos conduce la productia de ketona – sursa de energie rapida pentru creier. Ketonele furnizeaza energie creierului, fara sa mai fie nevoie de insulina, pentru a transforma glucoza in energie. Persoanele care sufera de Alzheimer isi pierd capacitatea de a produce insulina proprie, iar jetonele creeaza surse alternative de energie suplinind aceasta nevoie. Este recomandat consumul a doua lingurite pe zi de ulei de cocos consumate impreuna cu mancare, pentru a imbunatati functia cognitiva. 

Combaterea inflamatiilor – Uleiul de cocos are efect direct de suprimare a substantelor chimice ce sunt responsabile de aparitia inflamatiilor. Are efect antiinflamator si antioxidant si reduce efectele artritei, spre deosebire de efectele medicamentelor cu rol antiinflamator, care au efecte secundare asupra organismului.

Mentinerea densitatii osoase – Pentru dezvoltarea optima a oaselor este nevoie de calciu si magneziu. Uleiul de cocos ajuta la absorbtia calciului si a magneziului in corp si previne aparitia osteoporozei. 

Restabilirea echilibrului hormonal – Organismul are nevoie in mod constant de diferiti acizi grasi pentru producerea hormonilor, inclusiv de acizi grasi nesaturati si colesterol. Uleiul de cocos ajuta in reglarea productiei hormonale , stimuleaza metabolismul si reduce inflamatiile.

  • Beneficiile uleiului de cocos pentru ten

Colagenul si elastina sunt doua elemente esentiale care mentin fermitatea si supletea pielii. Fermitatea este oferita de colagen, in timp ce elastina ofera suplete pielii. O data cu inaintarea in varsta, scade si nivelul de colagen, productia de elastina este stopata complet si se formeaza primele riduri. Componentele biologice din uleiul de cocos, respectiv acizii grasi, ajuta la fixarea fibrelor de colagen si implicit la vindecarea mai rapida a ridurilor fine si ranilor. 

Uleiul de cocos protejeaza epiderma de razele nocive ale soarelui, blocand in proportie de 20% efectele nocive. Poti aplica ulei de cocos pe ten de doua ori pe zi, masand usor pana cand acesta este absorbit complet in piele.

  • Beneficiile uleiului de cocos pentru par

Tot datorita acizilor grasi din compozitia uleiului de cocos, parul capata un aspect mult mai sanatos si stralucitor. Uleiul previne despicarea parului si reduce ruperea acestuia. Este recomandata aplicarea in cantitati mici doar la varfuri, mai ales atunci cand parul are tendinta de ingrasare. 

  • Beneficiile uleiului de cocos pentru corp

Uleiul de cocos are proprietati hidratante cu o capacitate foarte mare de penetrare in piele si ajuta la refacerea epidermei. Se aplica dupa fiecare baie, pe pielea usor umeda, intr-un strat subtire. Uleiul de cocos se absoarbe in piele, iar aceasta nu ramane uleioasa.

  • Beneficiile uleiului de cocos in bucatarie

Curata rugina – Din cauza oxigenului din aer, mai multe obiecte metalice din bucatarie pot rugini. Din fericire, petele de rugina pot fi foarte usor indepartate cu ajutorul uleiului de nuca de cocos. Aplica un strat subtire de ulei peste zona ruginita si lasa-l pentru o ora, doua, apoi sterge cu apa calda si cu o carpa moale.

Lustruieste mobila – Uleiul de cocos lustruieste portiunile din lemn si ofera luciu pentru o perioada mai lunga de timp, lasand un aspect mai natural.

Ascute cutitele blender-ului – Curata blenderul sau alte electrocasnice din bucatarie cu ajutorul unui strat subtire de ulei de cocos. Acestea vor fi mult mai taioase si vor functiona mai bine un timp indelungat.

  • Diferenta dintre ulei de cocos si unt de cocos

Doua produse total diferite, chiar daca au o sursa comuna. Uleiul de cocos este extras din pulpa nucii de cocos, uscata sau proaspata, in timp ce untul de cocos este obtinut prin maruntirea pulpei de cocos. Produsele difera prin consistenta, gust, aroma, proprietati, dar si prin modul de consum si de folosire.

  • Ulei de cocos rafinat versus nerafinat

Sunt cunoscute doua tipuri principale de ulei de cocos: rafinat si nerafinat.

Uleiul rafinat nu se deosebeste printr-un miros sau gust de cocos si este obtinut din pulpa uscata de cocos, nu din fructul proaspat.  Uleiul de cocos rafinat este trecut prin mai multe actiuni de procesare, chiar si prin procesul de indepartare a mirosului si pentru albire. 

Uleiul de cocos nerafinat este cunoscut si sub denumirea de ulei virgin sau extravirgin, fara sa existe vreo diferenta intre cele doua. Ambele variante provin din presarea fructului proaspat, crud, fara sa mai fie nevoie de adaugarea unei substante chimice. Termenul de ulei virgin inseamna, in general, ca este ulei neprocesat si nu a trecut prin niciun proces de albire ori de eliminare a mirosurilor. 

Uleiul de cocos virgin se obtine din nucile de cocos proaspete, are o savoare aparte si poate fi incalzit la o temperatura de pana la 176,6 de grade Celsius.

Pentru a se pastra in stare solida, se recomanda depozitarea uleiului de cocos la temperaturi de 24,4 grade Celsius. Calitatea produsului nu se schimba indiferent daca acesta trece de la o stare solida la o stare lichida si inapoi in starea solida.

Ulei de cocos – atentionari 

  • Nu este indicat ca uleiul de cocos sa se consume in cantitati mari, mai ales de catre persoanele care sufera de boli cardiovasculare, obsezitate sau diabet zaharat;
  • Nu este indicat spre consum femeilor insarcinate ori care alapteaza;
  • Uleiul de cocos poate fi folosit pentru a preveni apartia iritatiilor de scutec in cazul bebelusului, dar si pentru fortificarea genelor si sprancenelor;
  • Este indicat consumul uleiului de cocos presat la rece si nu hidrogenat;
  • Uleiul de cocos poate trata acneea, insa nu este recomandat in cazul tenului gras deoarece poate accentua afectiunea;
  • Daca este consumat in cantitati mari, uleiul de cocos poate provoca cresterea colesterolului general din corp;
  • Nu este un lucru comun, insa uleiul de cocos poate provoca alergii care includ stari de greata, varsaturi, soc anafilactic, eruptii cutanate sau eczeme.

Uleiul de cocos este sursa ideala recomandata pentru mentinerea sanatatii organismului, insa trebuie inclus intr-o dieta echilibrata recomandata de catre medicul specialist.

Mumio rasina muntilor – Ce boli vindeca?

Te afli in cautarea celor mai bune remedii naturiste eficiente, care te pot ajuta sa contribui la imbunatatirea sistemului tau imunitar si sa iti fortifici intreg organismul, fara grija efectelor secundare? Acum ai la indemana o gama diversa de suplimente naturale, cu eficienta dovedita in asigurarea efectelor imunostimulatoare ale intregului organism. 


Continuă lectura „Mumio rasina muntilor – Ce boli vindeca?”

Ce sunt probioticele naturale, cum acționează și ce beneficii oferă organismului?

Asocierea dintre bacterii și efectele negative pe care acestea le au este una frecventă în mentalul colectiv. În organismul nostru, însă, există unele bacterii care au efecte pozitive atât asupra sistemului digestiv, cât și asupra sistemului imunitar. Este vorba despre probiotice, despre care ai mai auzit, cu siguranță, până acum, dar probabil că nu ai înțeles modul în care acționează și de ce sunt benefice pentru sănătate. De aceea, prin acest articol ne propunem să venim în sprijinul tău cu o serie de informații în urma cărora să obții răspunsurile, pe care le căutai, cu privire la probioticele naturale. 


Continuă lectura „Ce sunt probioticele naturale, cum acționează și ce beneficii oferă organismului?”

Aloe Vera – Intrebuintari spectaculoase pentru sanatate

Aloe Vera este o specie suculenta de plante, care se dezvolta preponderent in mediile cu un climat tropical, fiind folosita ca planta medicinala timp de secole. Sucul obtinut din planta Aloe vera este un lichid cu densitate mare, fiind cunoscut in special pentru efectele benefice pe care le are in tratarea arsurilor solare. 


Continuă lectura „Aloe Vera – Intrebuintari spectaculoase pentru sanatate”

Chlorella vs spirulina: Asemanari si diferente


Chlorella si spirulina sunt specii populare de alge marine, care fac parte din categoria suplimentelor naturale pe care medicii nutritionisti le recomanda, pentru adoptarea unui stil de viata sanatos. Acestea arata aproape la fel si au un gust asemanator, insa se diferentiaza prin unele aspecte pe care nu trebuie sa le ignori. Iata care sunt asemanarile si diferentele dintre cele doua, pentru a decide cand si cum este avantajos sa le consumi. 


Continuă lectura „Chlorella vs spirulina: Asemanari si diferente”

Pudra de roscove – Ce beneficii are?

Din categoria fructelor inedite puse la dispozitie de natura fac parte si roscovele, acestea fiind asemanatoare la gust si in ceea ce priveste culoarea cu cacaua.

Consumul roscovelor sub forma de pulberi nutritive sau tincturi este recomandat de specialistii in nutritie in special datorita continutului sau bogat in antioxidanti. In plus, nivelul sau glicemic este unul redus, iar roscovele nu includ cofeina sau colesterol in compozitie. Mai mult decat atat, exista produse disponibile care provin din culturi care nu au fost modificate genetic.

Descopera in cele ce urmeaza si alte beneficii importante ale pudrei de roscove, cel mai popular produs obtinut din aceste fructe!


Continuă lectura „Pudra de roscove – Ce beneficii are?”

Top 5 ceaiuri excelente pentru sanatatea rinichilor

Consumul zilnic de lichide ne poate feri de aparitia infectiilor de tract urinar, pietre la rinichi, dar si cancer renal. Insa, pe langa cei doi litri de apa, pe care este esential sa ii consumi zilnic, specialistii recomanda si consumul de ceaiuri, pentru un plus de protectie asupra rinichilor. Iata cinci ceaiuri excelente recomandate pentru sanatatea rinichilor!


Continuă lectura „Top 5 ceaiuri excelente pentru sanatatea rinichilor”