Reprezentativ

Silimarina – proprietati, beneficii, reactii adverse si contraindicatii

Articol updatat in 22.10.2019

Silimarina este o planta medicinala utilizata in tratamentul mai multor tipuri de afectiuni. Are o eficienta ridicata si proprietati antioxidante si antiinflamatorii puternice. Astfel, sylibum marianum, cunoscuta in termeni populari drept silimarina, se afla in topul remediilor medicinale in orice colt al lumii.

Pentru a fi cat mai informat, iata care sunt recomandarile noastre in ceea ce priveste consumul de silimarina.

Cuprins

Cum functioneaza silimarina
Beneficiile consumului de silimarina, afectiuni si reactii adverse
Beneficiile consumului de silimarina
Afectiuni in care se recomanda silimarina
Reactii adverse ale silimarinei
Prospect Silimarina
Produse cu silimarina de la noi
Produse alternative ale Silimarinei
Modul de administrare al silimarinei
Doze de administrare
Administrare pe termen lung
Administrare preventiv
Administrare la copii
Administrare la femeile insarcinate
Contraindicatii silimarina
Studii clinice si pareri despre silimarina

Cum functioneaza silimarina

Silimarina functioneaza in baza unui complex de flavonoide extras din seminte de armurariu, sylibum marianum, care isi are originalitatea in Europa, fiind cunoscuta si sub denumirea de ciulinul mediteranean ori ciulinul sfant.

Extractul uscat de silybum marianum este o cultura anuala sau bianuala care se dezvolta intr-un mediu calduros si insorit, fructele fiind recoltate doar atunci cand au ajuns la maturitate si au in compozitie un amestec de derivati flavonoidici, iar printre cei mai importanti amintim silibina, silidianina si silicristina.

Tot acest amestec are rolul de a stimula refacerea celulelor hepatice. De asemenea, silimarina protejeaza hepatocitul (celula ficatului), pentru a evita patrunderea substantelor toxice provenite din alimentatie, alcool, medicamente puternice.

Produsul se pastreaza in conditii optime la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original si trebuie mutat in alte cutii de pastrare. 

Datorita gamei variate de produse disponibile, silimarina este prezenta sub diferite forme precum:

Silimarina are actiune antioxidanta cu o putere de pana la zece ori mai mare decat vitamina E, deoarece principala poate lupta impotriva radicalilor liberi. Silimarina creste cu un procent de pana la 35% nivelul glutationului in ficat. Glutationul raspunde de detoxifierea anumitor hormoni, a organismului in urma consumului de medicamente, dar si alte substante chimice care pot avea un impact major asupra sanatatii.

bustul unui barbat caruia nu i se vede fata care poarta un tricou alb un hanorac gri si un ceas si are in mana o ceasca de ceai rosu

Consumata in mod regulat, silimarina poate spori nivelul enzimelor cu activitate antioxidanta in culturile celulare. Stimuleaza expunerea proteinelor in ficat si cresterea noilor celule hepatice, pentru a le inlocui pe cele afectate.

In urma cercetarilor facute de catre specialistii in domeniu, silimarina este recomandata in primul rand pentru tratarea bolilor de ficat provocate de consumul de alcool in exces. Tratamentul este benefic chiar si pe termen lung, deoarece nu afecteaza organismul.

Beneficiile consumului de silimarina, afectiuni si reactii adverse

Silimarina nu inlocuieste un stil de viata sanatos. Pentru a te putea bucura pe deplin de beneficiile ei trebuie sa eviti consumul de alimente nesanatoase (dulciuri, produse fast-food) si alcool. Dar hai sa intram putin in detalii. 

Beneficiile consumului de silimarina

doua femei in jurul varstei de 40 respectiv 60 de ani care zambesc cea din stanga poarta o rochie neagra si ruj rosu si cea din dreapta e imbracata intr-o bluza rosie-portocaliu si poarta ochelari negri si in jur e confetti

Poate controla diabetul. Tratamentul pentru tratarea diabetului este recomandat de medicul specialist si poate include si silimarina, deoarece aceasta planta are capacitatea de a tine sub control nivelul glucozei din sange. De asemenea, consumul de silimarina poate ameliora si imbunatati nivelul insulinei din sange.

Reduce riscul de dezvoltare a cancerului. Datorita efectelor hepatoprotectoare si anticancerigene, silimarina poate ajuta la inhibarea cresterii celulelor tumorale, in special in cazul cancerului de san, de piele, prostata sau de col uterin.  Poate modifica stratul exterior al celulelor care sunt sanatoase, pentru a le proteja de eventualele deteriorari. Silimarina inhiba toxinele, poate ajuta la reinoirea celulara si contracareaza efectele nocive ale produselor chimice.

Detoxifica ficatul. Este principala caracteristica a silimarinei, deoarece starea generala a sangelui se afla in stransa legatura cu starea ficatului. Este organul direct raspunzator de detoxifierea intregului organism si are rolul de a purifica sangele si de a proteja fiecare organ in parte. Silimarina ajuta la eliminarea substantelor nocive din sange si ajuta organismul sa isi mentina energia optima in fiecare moment al zilei, deoarece elibereaza glucoza din sange.

Previne imbatranirea. In momentul in care elimina toxinele din sange, silimarina poate preveni si eventualele efecte nocive ale radicalilor liberi. Un consum regulat de silimarina poate avea efecte vizibile la suprafata, in interiorul pielii, dar si la nivelul organelor. Se reduc leziunile aparute la nivelul pielii, dar si semnele usoare de imbatranire, cum ar fi ridurile  si liniile fine de expresie si petele negre.

Imbunatateste sanatatea cardiovasculara. Consumul regulat de silimarina poate determina cresterea nivelului de HDL, colesterolul bun din sange, actiune care poate reduce riscul de ateroscleroza. De asemenea, are efect hepatoprotector si scade tensiunea arteriala, care  poate duce la afectiuni grave cardiovasculare.

Afectiuni in care se recomanda silimarina 

o imagine 3D a unui ficat in culoare rosu pe fond alb

Pulberea sau capsulele cu silimarina sunt recomandate ca tratament adjuvant in urmatoarele afectiuni:

  • Ciroza hepatica
  • Hepatita virala acuta
  • Insuficienta hepatica
  • Hepatita virala cronica
  • Ciroza hepatica compensata
  • Calculi biliari
  • Tulburari de digestie
  • Consum de substante toxice, precum alcoolul.

Reactii adverse ale silimarinei 

Ca orice alt medicament si silimarina poate determina aparitia unor reactii adverse, dar acest lucru nu se intampla la toate persoanele. Medicamentul actioneaza diferit, in functie de puterea fiecarui organism.

Reactiile adverse pot fi clasificate astfel:

Foarte frecvente – care pot afecta mai mult de 1 pacient din 10;
Frecvente – care pot afecta mai putin de 1 pacinet din 10;
Mai putin frecvente – care pot afecta mai putin de 1 pacient din 100 ;
Rare – care pot afecta mai putin de 1 pacient din 1000;
Foarte rare – care pot afecta mai putin de 1 pacient din 10 000: in cazul consumului de silimarina, pot sa apara reactii alergice, care se manifesta prin tulburari gastro-intestinale, dureri la nivelul pieptului sau diaree. 
Cu o frecventa necunoscuta – care momentan nu poate fi estimata.

Silimarina poate deregla flora intestinala atunci cand este administrata pe termen indelungat si aceasta dereglare se manifesta prin diaree, balonare, greata, dureri de abdomen. Alte reactii pot fi localizate la nivel nazofaringian si in general prin urticarie si dermatita alergica.

De asemenea, tot in cazul reactiilor adverse, foarte rar poat aparea reactii alergice care sa se manifeste precum dureri la nivelul pieptului.

Daca vreuna dintre reactii persista un timp indelingat sau se observa simptome nespecificate initial pe prospect, atunci este recomandat sa te adresezi medicului specialist ori farmacistului in masura sa ofere mai multe informatii.

Prospect silimarina

screenshot de la prospectul silimarinei de 1000mg 30cps

Prospectul silimarinei contine informatii care trebuie citite cu atentie inainte de a incepe tratamentul. In acest exemplu de prospect se regasesc informatii despre:

  • Ce este silimarina, dar si pentru ce se utilizeaza;
  • Cum se administreaza;
  • Posibile reactii adverse;
  • Modalitati de administrare;
  • Informatii suplimentare.

Pentru detaliile dintr-un alt tip de prospect de silimarina consultati linkul de mai sus sau intrati aici in magazin si efectuati o cautare dupa produsul pe care il detineti.

Produse cu silimarina de la noi

Silimarina forte – are in compozitie extract din fructe de armurariu, cu 80% silimarina. Produsul este recomandat in afectiuni ale ficatului, dar si afectiuni digestive si obezitate. Este o solutie usoara de tratament si pentru cresterea performantelor fizice, concentrare in timpul examenelor si in stari de convalescenta. Nu este recomandat copiilor cu varsta sub 3 ani si nici femeilor insarcinate in primul trimestru.

Silimarina Provita Nutrition – are in compozitie extract hidroalcoolic din fructe de armurariu, standardizat la 80% silimarina. Este recomandat pentru insuficienta hepatica, hepatita, ficat obosit sau intoxicat, ciroza, dar si pentru mentinerea sanatoasa a ficatului. Se consulta medicul specialist in cazul femeilor insarcinate si nu este recomandat copiilor cu varsta mai mica de 3 ani.

Silimarina polen forte – este protector si regenator hepatic natural, iar polenul asigura necesarul zilnic de vitamine si minerale de care corpul are nevoie. Atenueaza starile de oboseala si are un rol puternic antioxidant si energizant.

Pulbere seminte armurariu – contin silimarina si au o actiune benefica asupra ficatului. Contine 100% pulbere din seminte de armurariu, iar pulberea se obtine prin macinarea semintelor. Este recomandata pentru ciroza hepatica, hepatita, insuficienta hepatica, icter sau cancer hepatic. Se recomanda pentru consum de 2, 3 ori pe zi, o lingurita amestecata cu apa, pe stomacul gol. Nu este recomandata pentru copii.

Silimarina Natures Bounty – seminte de silybum marianum din compozitie protejeaza celulele hepatice si influenteaza in mod favorabil functia de detoxifiere a ficatului. Este supliment nutritiv recomandat pentru consum de 1-2 ori pe zi.

cutie in culori alb, verde crem cu o floare de silimarina de la producator natures bounty

Produse alternative ale silimarinei 

Ficatul este organul cel mai complex al organismului si trebuie protejat in permanenta, insa cu atat mai mult in perioadele solicitante din punct de vedere psihic si fizic. Un stil de viata dezechilibrat, caracterizat prin oboseala acumulata, stres, consum in exces de alcool si lipsa odihnei poate duce la aparitia unor afectiuni la nivelul ficatului.

Liv 52 este un adjuvant natural pentru ficat, alternativa a silimarinei si modalitatea ideala prin care iti protejezi ficatul. Are in compozitie numai ingrediente naturale, structurate in doza ideala de care ficatul are nevoie. Este un supliment alimentar care are rolul direct de a optimiza functiile ficatului, avand o formula hepatoprotectoare complexa.

Liv 52 ajuta in procesul complex de regenerare hepatocelulara, reduce nivelul enzimelor hepatice si impiedica incarcarea ficatului cu grasimi. Este recomandat in mod direct pentru:

  • Hepatita
  • Ficat gras
  • Ciroza
  • Vezica biliara lenta
  • Toxicitate provocata din cauza medicamentelor sau alcoolului
  • Lipsa poftei de mancare.

Ca mod de administrare se recomanda in cazul adultilor 2 tablete de 2 sau 3 ori pe zi, iar in cazul copiilor cu varsta peste 6 ani, 1 tableta de 2 ori pe zi.

Hepatofit 1 (silimarina cu anghinare) este un produs natural sub forma de capsule care sustine buna functionare a ficatului si este recomandat mai ales pentru persoanele care consuma alcool sau medicamente un timp indelungat.

cutie cu produsul hepatofit de la producator fares

Pentru un efect vizibil, trebuie consumat in cure de 3 luni, cate 1 capsula de 3 ori pe zi. O capsula contine extract uscat de fructe de armurariu standardizat in min. 85% silimarina, extract uscat de schisandra chinensis, extract de frunze de anghinare, extract de rostopasca, extract de radacina de papadie si extract de sulfina. 

Modul de administrare al silimarinei

femeie cu parul lung care zambeste sta pe o canapea de culoare inchisa si are in mana stanga niste pilule si in dreapta un pahar cu apa

Silimarina sub forma de pulbere se consuma imediat, deoarece se poate oxida foarte repede din momentul in care a fost rasnita. Silimarina pulbere se administreaza in medie de 3-4 ori pe zi, cate o lingurita inainte de masa, cu aproximativ 30 de minute inainte. Se tine sub limba timp de 10 minute, iar ulterior se inghite cu apa sau suc de fructe ori legume, dupa preferinte. Silimarina pulbere poate fi folosita si sub forma de ceai, in urma unei infuzii.

Doze de administrare

Doza de silimarina variaza in functie de varsta sau de afectiune si de regula se ia intre 200 si 400 de mg. Recomandarea medicului specialist este esentiala.

Administrare pe termen lung

Pentru comprimate, doza recomandata este de 2 pastile pe zi, aproximativ 70 mg silibina, de 2-3 ori pe zi, o perioada de cel putin 3 luni, pentru a vedea rezultate favorabile.

Administrare preventiv

Daca se consuma in mod preventiv, atunci sunt recomandate cate 2 comprimate pe zi. 

Administrare la copii

Silimarina nu este recomandata copiilor cu varsta mai mica de 6 ani.

Administrare la femeile insarcinate

Femeile insarcinate trebuie sa discute cu medicul lor inainte de a lua silimarina, deoarece fiecare organism percepe diferit substanta.

Contraindicatii silimarina:

  • Hipersensiblitate la orice componenta a medicamentului.
  • Alergie la silimarina.
  • Nu au fost cunoscute cazuri de supradozaj.
  • Nu trebuie consumat de catre femeile cu dereglari hormonale sau care au avut tumori hormonodependente, deoarece are efect fitoestrogenic.
  • Nu ar trebui asociat cu antibiotice sau sedative, deoarece modifica activitatea enzimelor hepatice.
  • Nu trebuie administrat in caz de ulcer, gastrita, duodenita sau iritatie a mucoasei intestinale, deoarece contine multi acizi organici, care irita mucoasa stomacului si intestinului.

Studii clinice si pareri despre silimarina 

un laborator cu microscop si calculatoare in care apare o femeie cu parul lung prins in coada stand cu spatele catre privitor si cu privirea catre un monitor

Studiile in vitro, dar si studiile clinice cu voluntari, au demonstrat ca silimarina are un efect benefic asupra ficatului in cazul pacientilor cu ciroza provocata de alcoolism, daca este administrata in doze de 420 mg/zi. De asemenea, administrarea acestei substante stimuleaza regenerarea ficatului la pacientii cu boli hepatice aflate in stadii incipiente.

Din cercetarile pe care le-am facut, am observat ca parerile despre silimarina ale utilizatorilor sunt in general increzatoare si pozitive. Oamenii care au utilizat produsul spun ca rezultatele nu se vad imediat, dar pe termen lung (cel putin 3 luni de administrare) efectele devin evidente. Unii pacienti au observat ca silimarina ajuta si in cazul durerilor de ficat si senzatiei pe greata provocata de afectiunile hepatice, dar, ca intotdeauna, recomandarea este sa consultati un specialist si sa nu va autoadministrati medicatie de orice natura, in special in cazul afectiunilor grave.

In concluzie, silimarina este un supliment natural foarte util in cazul tulburarilor de ficat, fiind recomandat inclusiv persoanelor care trebuie sa consume multe medicamente pe termen lung sau celor care au ficatul afectat din cauza alcoolului. Desigur, insistam, acest produs trebuie consumat dupa o discutie prealabila cu medicul, care poate stabili si doza potrivita pentru fiecare pacient in parte.

Multa sanatate!

Sursa studiu clinic:

US National Library of Medicine National Institutes of Health, „Silymarin: a review of its clinical properties in the management of hepatic disorders” via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11520257

Rețetă de Brioșe cu Banane pentru pauza de cafea.

brioșă de banane Planteea

Cozy days are coming! Faceți din pauza de cafea un moment plin de aromă și liniște! Pentru că suntem într-o agitație continuă, ne-am gândit să împărtășim cu voi o rețetă simplă și rapidă care să vă transforme pauza de cafea într-un tărâm al simțurilor. Acompaniați-vă ceașca fierbinte cu o brioșă delicioasă cu banane! 🙂

Ce ne trebuie:

–          Făină – 40g

–          2 ouă

–          1 banană coaptă

–          Nuci – 40 g

–          Miere – 1 lingură

–          Unt de cocos – 1 lingură

–          Praf de copt – ½ lingurita

–          Un praf de sare

Mod de preparare brioșe cu banane:

Se mixează ouăle cu un praf de sare până devin spumă, apoi se pasează banana. Se adaugă mierea și untul de cocos topit la bain – marie peste amestecul de ouă și banană coaptă. Se iau nuca pe care am tocat-o fin între timp și praful de copt și se adaugă peste făină.

Într-un bol se pun ouăle spumă, amestecul de banană, apoi cel de făină amestecând continuu cu ajutorul unei spatule, păstrându-se textura aerată. Se pot mixa și cu ajutorul unui mixer la viteza redusa.

Se toarnă în forme de silicon și se coc în cuptorul preîncălzit la 170C, cam 20 de min până se rumenesc. Se face testul cu scobitoarea. Se pregătește cafeaua.

Enjoy!

TIPS: Rețeta se poate practica și împreună cu cei mici, făcând dintr-o zi mohorâtă de iarnă, timp de calitate petrecut în familie și zi de distracție în bucătărie! Cei mici vor fi încântați de rezultatul obținut, de mâinile pline de aluat și de un desert sănătos și delicios. Umple casa de magie cu Planteea!

Cum se produce detoxifierea organismului, când este recomandată și ce trebuie să faci?

Felul în care te raportezi la corpul tău este un factor important care îți influențează starea de sănătate. Atenția pe o acorzi alimentației, odihna de calitate, alegerea unui stil de viață activ sunt doar câteva lucruri pe care le poți face, pentru a-i arăta corpului tău că îți pasă de nevoile sale și pentru a avea o relație echilibrată cu el. Cu toate acestea, știm că să respectarea cu strictețe a tuturor acestor lucruri, tot timpul, este o adevărată provocare, mai ales în perioadele în care stresul e la ordinea zilei și obișnuiești să mănânci dezordonat și să dormi prea puțin. 


Continuă lectura „Cum se produce detoxifierea organismului, când este recomandată și ce trebuie să faci?”

Ce este mierea de Manuka, cum se obține și ce beneficii oferă consumatorilor?

De-a lungul timpului, mierea a fost folosită de oameni ca medicament, cel mai des întâlnit rol al acesteia fiind cel de „pansament” pentru răni. Acest lucru se datorează proprietăților sale antimicrobiene. Față de mierea obișnuită, mierea de Manuka originală conține o cantitate importantă de peroxid de hidrogen, care îi crește proprietățile antibacteriene. Despre acest beneficiu, dar și despre multe alte avantaje pe care le poate aduce mierea de Manuka stării de sănătate vei afla în rândurile ce urmează.


Continuă lectura „Ce este mierea de Manuka, cum se obține și ce beneficii oferă consumatorilor?”

Ce trebuie să știm despre protecția solară și cum să alegem produsele potrivite?

Viața noastră este în strânsă legătură cu soarele, mai ales în anotimpul cald. Este indicat și sănătos să ne expunem la razele sale, însă fără a exagera. Echilibrul este cuvântul-cheie care ar trebui să definească relația pe care o avem cu expunerea la soare, care prezintă atât beneficii, cât și riscuri pentru sănătatea noastră.


Continuă lectura „Ce trebuie să știm despre protecția solară și cum să alegem produsele potrivite?”

Ulei de cocos – beneficii si atentionari

Considerat un super aliment datorita proprietatilor multiple, uleiul de cocos este unul dintre cele mai sanatoase alimente folosit atat in alimentatie, cat si ca produs dermatocosmetic ori pentru ingrijirea parului. Afla care este continutul nutritiv al uleiului de cocos, dar si care sunt beneficiile pe care le aduce organismului!

Ce este uleiul de cocos?

Uleiul de cocos este cea mai bogata sursa de grasimi saturate deoarece aproximativ 90% dintre acizi grasi sunt saturati. Grasimile din compozitie nu sunt nocive, ci, din contra, sunt benefice pentru sanatatea cardiovasculara. Printre grasimile saturate se numara acidul caprilic, acidul lauric si acidul capric, care ajung repede in ficat, produc energie si se digera usor, fara sa fie nevoie de enzime biliare sau pancreatice pentru digestie.

Continutul nutritiv al uleiului de cocos

Din punct de vedere nutritiv, uleiul de cocos este compus in cea mai mare parte din nutrientii existenti in nuca de cocos, iar cocolina este nutrientul care se regaseste in cel mai mare procent. In uleiul de cocos se regasesc, de asemenea, si vitamina E, vitamina K, fier, fitosteriol, grasimi saturate, monosaturate si polinesaturate si acizi grasi Omega 6. La temperatura camerei, uleiul de cocos este solid, la fel ca untul. 

Rolul acizilor grasi

Principalele beneficii ale uleiului de nuca de cocos se datoreaza acizilor grasi cu lant mediu care includ acidul caprilic, capric si lauric. Toti acesti acizi sunt agenti antimicrobieni cu o eficienta majora impotriva bacteriilor, a virusurilor si ciupercilor deoarece actioneaza in dezintegrarea peretilor celulelor antimicrobiene.

Uleiul de cocos este considerat un aliment sanatos si datorita faptului ca se digera usor, fara sa fie nevoie de consumul enzimelor biliare suplimentare, iar acizii grasi cu lant mediu ajuta la accelerarea metabolismului.

Beneficiile uleiului de cocos

Protectie cardiovasculara – Datorita vitaminelor din compozitie, uleiul de cocos reduce nivelul colesterolului rau, a trigliceridelor si lipoproteinelor, iar toti acesti markeri sunt responsabili pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare. 

Accelereaza arderea grasimilor – In urma studiilor realizate, cercetatorii au dezvaluit faptul ca uleiul de cocos poate avea un rol semnificativ in pierderea in greutate. Modul in care sunt absorbite grasimile cu lant mediu sunt mai usor de ars decat alte tipuri de grasimi, din acest motiv procesul arderii grasimilor in ficat este intensificat si va rezulta o cantitate mult mai mare de energie.

Detoxifiere – Uleiul de cocos are efect antifungic ce poate distruge mai multe specii de fungi din organism, mai multe toxine ce sunt responsabile de inflamatii, infectii, iritatii, eruptii cutanate, indigestie sau dureri de cap. 

Reduce grasimea abdominala – In urma unor studii, s-a confirmat faptul ca femeile care s-au obisnuit sa consume doua linguri de ulei de cocos in fiecare zi au reusit sa scape de grasimea abdominala dupa 12 saptamani. 

Mentinerea sanatatii glandei – Uleiul de cocos sustine sanatatea glandei tiroide datorita proprietatilor nutritive si ajunge direct la ficat, fara sa mai fie nevoie de implicarea hormonilor ori enzimelor in procesul digestiei.

Calitati antifungice – In urma cercetarilor, s-a constatat faptul ca uleiul de cocos poate distruge peste 50 de ciuperci de candida. Uleiul de cocos stimuleaza activitatea sistemului imunitar si reduce dezvoltarea in exces a candidei, readucand echilibrul in corp.

Remediu impotriva bolii Alzheimer – Cea mai uzuala cauza de dementa la nivel global, simptomele usoare ale bolii Alzheimer pot fi imbunatatite cu ajutorul uleiului de cocos. Digestia acizilor grasi din compozitia uleiului de cocos conduce la productia de ketona – sursa de energie rapida pentru creier. Ketonele furnizeaza energie creierului, fara sa mai fie nevoie de insulina, pentru a transforma glucoza in energie. Persoanele care sufera de Alzheimer isi pierd capacitatea de a produce insulina proprie, iar jetonele creeaza surse alternative de energie suplinind aceasta nevoie. Este recomandat consumul a doua lingurite pe zi de ulei de cocos consumate impreuna cu mancare, pentru a imbunatati functia cognitiva. 

Combaterea inflamatiilor – Uleiul de cocos are efect direct de suprimare a substantelor chimice ce sunt responsabile de aparitia inflamatiilor. Are efect antiinflamator si antioxidant si reduce efectele artritei, spre deosebire de efectele medicamentelor cu rol antiinflamator, care au efecte secundare asupra organismului.

Mentinerea densitatii osoase – Pentru dezvoltarea optima a oaselor este nevoie de calciu si magneziu. Uleiul de cocos ajuta la absorbtia calciului si a magneziului in corp si previne aparitia osteoporozei. 

Restabilirea echilibrului hormonal – Organismul are nevoie in mod constant de diferiti acizi grasi pentru producerea hormonilor, inclusiv de acizi grasi nesaturati si colesterol. Uleiul de cocos ajuta in reglarea productiei hormonale , stimuleaza metabolismul si reduce inflamatiile.

  • Beneficiile uleiului de cocos pentru ten

Colagenul si elastina sunt doua elemente esentiale care mentin fermitatea si supletea pielii. Fermitatea este oferita de colagen, in timp ce elastina ofera suplete pielii. O data cu inaintarea in varsta, scade si nivelul de colagen, productia de elastina este stopata complet si se formeaza primele riduri. Componentele biologice din uleiul de cocos, respectiv acizii grasi, ajuta la fixarea fibrelor de colagen si implicit la vindecarea mai rapida a ridurilor fine si ranilor. 

Uleiul de cocos protejeaza epiderma de razele nocive ale soarelui, blocand in proportie de 20% efectele nocive. Poti aplica ulei de cocos pe ten de doua ori pe zi, masand usor pana cand acesta este absorbit complet in piele.

  • Beneficiile uleiului de cocos pentru par

Tot datorita acizilor grasi din compozitia uleiului de cocos, parul capata un aspect mult mai sanatos si stralucitor. Uleiul previne despicarea parului si reduce ruperea acestuia. Este recomandata aplicarea in cantitati mici doar la varfuri, mai ales atunci cand parul are tendinta de ingrasare. 

  • Beneficiile uleiului de cocos pentru corp

Uleiul de cocos are proprietati hidratante cu o capacitate foarte mare de penetrare in piele si ajuta la refacerea epidermei. Se aplica dupa fiecare baie, pe pielea usor umeda, intr-un strat subtire. Uleiul de cocos se absoarbe in piele, iar aceasta nu ramane uleioasa.

  • Beneficiile uleiului de cocos in bucatarie

Curata rugina – Din cauza oxigenului din aer, mai multe obiecte metalice din bucatarie pot rugini. Din fericire, petele de rugina pot fi foarte usor indepartate cu ajutorul uleiului de nuca de cocos. Aplica un strat subtire de ulei peste zona ruginita si lasa-l pentru o ora, doua, apoi sterge cu apa calda si cu o carpa moale.

Lustruieste mobila – Uleiul de cocos lustruieste portiunile din lemn si ofera luciu pentru o perioada mai lunga de timp, lasand un aspect mai natural.

Ascute cutitele blender-ului – Curata blenderul sau alte electrocasnice din bucatarie cu ajutorul unui strat subtire de ulei de cocos. Acestea vor fi mult mai taioase si vor functiona mai bine un timp indelungat.

  • Diferenta dintre ulei de cocos si unt de cocos

Doua produse total diferite, chiar daca au o sursa comuna. Uleiul de cocos este extras din pulpa nucii de cocos, uscata sau proaspata, in timp ce untul de cocos este obtinut prin maruntirea pulpei de cocos. Produsele difera prin consistenta, gust, aroma, proprietati, dar si prin modul de consum si de folosire.

  • Ulei de cocos rafinat versus nerafinat

Sunt cunoscute doua tipuri principale de ulei de cocos: rafinat si nerafinat.

Uleiul rafinat nu se deosebeste printr-un miros sau gust de cocos si este obtinut din pulpa uscata de cocos, nu din fructul proaspat.  Uleiul de cocos rafinat este trecut prin mai multe actiuni de procesare, chiar si prin procesul de indepartare a mirosului si pentru albire. 

Uleiul de cocos nerafinat este cunoscut si sub denumirea de ulei virgin sau extravirgin, fara sa existe vreo diferenta intre cele doua. Ambele variante provin din presarea fructului proaspat, crud, fara sa mai fie nevoie de adaugarea unei substante chimice. Termenul de ulei virgin inseamna, in general, ca este ulei neprocesat si nu a trecut prin niciun proces de albire ori de eliminare a mirosurilor. 

Uleiul de cocos virgin se obtine din nucile de cocos proaspete, are o savoare aparte si poate fi incalzit la o temperatura de pana la 176,6 de grade Celsius.

Pentru a se pastra in stare solida, se recomanda depozitarea uleiului de cocos la temperaturi de 24,4 grade Celsius. Calitatea produsului nu se schimba indiferent daca acesta trece de la o stare solida la o stare lichida si inapoi in starea solida.

Ulei de cocos – atentionari 

  • Nu este indicat ca uleiul de cocos sa se consume in cantitati mari, mai ales de catre persoanele care sufera de boli cardiovasculare, obsezitate sau diabet zaharat;
  • Nu este indicat spre consum femeilor insarcinate ori care alapteaza;
  • Uleiul de cocos poate fi folosit pentru a preveni apartia iritatiilor de scutec in cazul bebelusului, dar si pentru fortificarea genelor si sprancenelor;
  • Este indicat consumul uleiului de cocos presat la rece si nu hidrogenat;
  • Uleiul de cocos poate trata acneea, insa nu este recomandat in cazul tenului gras deoarece poate accentua afectiunea;
  • Daca este consumat in cantitati mari, uleiul de cocos poate provoca cresterea colesterolului general din corp;
  • Nu este un lucru comun, insa uleiul de cocos poate provoca alergii care includ stari de greata, varsaturi, soc anafilactic, eruptii cutanate sau eczeme.

Uleiul de cocos este sursa ideala recomandata pentru mentinerea sanatatii organismului, insa trebuie inclus intr-o dieta echilibrata recomandata de catre medicul specialist.

Mumio rasina muntilor – Ce boli vindeca?

Te afli in cautarea celor mai bune remedii naturiste eficiente, care te pot ajuta sa contribui la imbunatatirea sistemului tau imunitar si sa iti fortifici intreg organismul, fara grija efectelor secundare? Acum ai la indemana o gama diversa de suplimente naturale, cu eficienta dovedita in asigurarea efectelor imunostimulatoare ale intregului organism. 


Continuă lectura „Mumio rasina muntilor – Ce boli vindeca?”

Ce sunt probioticele naturale, cum acționează și ce beneficii oferă organismului?

Asocierea dintre bacterii și efectele negative pe care acestea le au este una frecventă în mentalul colectiv. În organismul nostru, însă, există unele bacterii care au efecte pozitive atât asupra sistemului digestiv, cât și asupra sistemului imunitar. Este vorba despre probiotice, despre care ai mai auzit, cu siguranță, până acum, dar probabil că nu ai înțeles modul în care acționează și de ce sunt benefice pentru sănătate. De aceea, prin acest articol ne propunem să venim în sprijinul tău cu o serie de informații în urma cărora să obții răspunsurile, pe care le căutai, cu privire la probioticele naturale. 


Continuă lectura „Ce sunt probioticele naturale, cum acționează și ce beneficii oferă organismului?”

Aloe Vera – Intrebuintari spectaculoase pentru sanatate

Aloe Vera este o specie suculenta de plante, care se dezvolta preponderent in mediile cu un climat tropical, fiind folosita ca planta medicinala timp de secole. Sucul obtinut din planta Aloe vera este un lichid cu densitate mare, fiind cunoscut in special pentru efectele benefice pe care le are in tratarea arsurilor solare. 


Continuă lectura „Aloe Vera – Intrebuintari spectaculoase pentru sanatate”

Chlorella vs spirulina: Asemanari si diferente


Chlorella si spirulina sunt specii populare de alge marine, care fac parte din categoria suplimentelor naturale pe care medicii nutritionisti le recomanda, pentru adoptarea unui stil de viata sanatos. Acestea arata aproape la fel si au un gust asemanator, insa se diferentiaza prin unele aspecte pe care nu trebuie sa le ignori. Iata care sunt asemanarile si diferentele dintre cele doua, pentru a decide cand si cum este avantajos sa le consumi. 


Continuă lectura „Chlorella vs spirulina: Asemanari si diferente”

Pudra de roscove – Ce beneficii are?

Din categoria fructelor inedite puse la dispozitie de natura fac parte si roscovele, acestea fiind asemanatoare la gust si in ceea ce priveste culoarea cu cacaua.

Consumul roscovelor sub forma de pulberi nutritive sau tincturi este recomandat de specialistii in nutritie in special datorita continutului sau bogat in antioxidanti. In plus, nivelul sau glicemic este unul redus, iar roscovele nu includ cofeina sau colesterol in compozitie. Mai mult decat atat, exista produse disponibile care provin din culturi care nu au fost modificate genetic.

Descopera in cele ce urmeaza si alte beneficii importante ale pudrei de roscove, cel mai popular produs obtinut din aceste fructe!


Continuă lectura „Pudra de roscove – Ce beneficii are?”