Totul despre vitamina D3. Rol, beneficii, administrare

Medicine bottles and tablets on wooden desk

Informații generale despre vitamina D3

Vitamina D este o vitamină fără de care organismul nostru nu ar reuși să facă față solicitărilor din fiecare zi. Această vitamină ajută la prevenirea bolilor, menține mineralizarea oaselor și ajută la slăbit.Această vitamină este liposolubilă (se topește în grăismi) și conține mai mulți compuși: Ergocalciferol, Colecalciferol, Calcifedol, Calcitriol și Alfacalcidol. Cei mai importanți compuși sunt primii 2. Aceștia mai sunt denumiți și Vitamina D2 (ergocalciferol) și Vitamina D3 (Colecarciferol).

Rolul vitaminei D3 în organism

Dintre toți compusii vitaminei D, vitamina D3 este cea mai importantă. Aceasta are rolul de a ajuta la absorbția și fixarea calciului și a fosforului, mineralele cele mai răspândite în corpul uman. Practic, vitamina D3 ajută la dezvoltarea și la menținerea unui sistem osos foarte puternic și foarte sănătos. De asemenea, aceeași vitamină întărește sistemul imunitar și susține funcția musculaturii.

Cum este produsa vitamina D3

Modul natural în care este produsă vitamina D3 este prin expunerea la soare. Tocmai din acest motiv, vitamina mai poartă și numele de „vitamina soarelui”.  Atunci când pielea este expusă la soare, compusul 7-dehidrocolesterol intra în contact cu razele UV și se transforma în colecalciferol ( Vitamina D3). Pentru rezultate optime însă, este esențial ca indicele UV să fie de peste 3.

Din păcate, un astfel de indice este prezent doar primăvara și vara și sintetizarea vitaminei se face mult mai repede de către o piele deschisă la culoare.  Astfel, în sezonul rece cantitatea de vitamina D3 este insuficientă, ceea ce face necesare suplimente de vitamina D3 picaturi sau capsule. De asemenea, persoanele cu un ten închis prezintă un risc mai mare de a avea deficit de vitamina D, ceea ce înseamnă că trebuie să consume mai multe suplimente.

Alimente cu continut bogat în vitamina D3

Există numeroase alimente în care vitamina D3 se găsește în cantități mari, iar consumul lor vine la pachet cu toate avantajele oferite de acest compus. Cele mai bogate în vitamină sunt următoarele:

1. Iaurtul. Este un aliment excelent, care pe lângă vitamina D conține și probiotice sau vitamina B6. Consumul de iaurt reduce simptomele de răceală și reușește să întărească organismul împotriva tulburărilor intestinale.

2. Brânzeturile. Consumul frecvent de brânzeturi aduce un aport serios de vitamine ( A, D, E sau K ), precum și de minerale( fosfor, magneziu și calciu). Brânzeturile sunt hrănitoare și sunt recomandate la orice vârstă.

3. Peștele gras. Peștele gras consumat ocazional poate fi o altă sursă bogată de vitamina D3. Chiar și conservele de pește sunt cât se poate de eficiente, fiind recomandați pești precum heringul, somonul sau tonul.

4. Carnea de porc. Mult blamata carne de porc poate fi extrem de sănătoasă atâta vreme cât nu este consumată în exces și este aleasă varianta cu mai puțină grăsime. Pe lângă vitamina D, carnea de porc oferă o mulțime de alți nutrienți.

5. Ciupercile. Vegetarienii pot opta pentru vitamina D3 regăsită în ciuperci.

De asemenea, aceeași vitamina se regăsește în Tofu, în cereale sau în ouă.

Atunci când achiziționezi produse din supermarket este important să verifici cu atenție eticheta acestora, pentru a te asigura că sunt naturale și că au conținutul dorit de vitamine.

Deficitul de vitamina D3

Deficitul de vitamina D3 este o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multă lume, însă cel mai adesea este o problemă întâlnită la persoanele cu pielea închisă la culoare și la persoanele de peste 50 de ani.

Lipsa acestei vitamine din organism poate duce la o mulțime de probleme medicale.

Cauze

Cauzele deficitului de vitamina D3 sunt numeroase și sunt date fie de anumiți factori de mediu, fie de boli preexistente. Obezitatea, boala celiacă sau fibroza chistică duc la o scădere rapidă a vitaminei.

De asemenea, intervențiile chirurgicale pentru micșorarea stomacului sunt o cauză frecventă  a lipsei de vitamina D, precum și bolile renale și hepatice.

Consumul de medicamente poate fi și el o cauză des întâlnită. Laxativele, steroizii, medicamentele pentru slăbit sau medicamentele hipocolesterolemiante necesită suplimentarea cu vitamina D și cel mai probabil administrarea unui număr mai mare de suplimente, deoarece forțează corpul să consume mult mai mulți nutrienți.

Pe lista cu cauze se mai regăsește și stresul, menopauza, o alimentație nesănătoasă sau problemele dermatologice.

Simptome

Odată cu lipsa acestei vitamine, simptome destul de neplăcute își fac apariția, atât la adulți cât și la copii. Oboseala nejustificată, depresia, durerile de oase, durerile articulare, transpirația excesivă sau starea de irascibilitate fără un motiv real sunt simptome adesea întâlnite.

În cazul copiilor, o problemă ce poate fi dezvoltată de pe urma deficienței de vitamina D este rahitismul, care influențează negativ dezvoltarea celor mici.

În cazul adulților, pot apărea probleme precum osteoporoza ( mai ales în cazul femeilor trecute de menopauză), depresia, oboseala cronică, imunitatea scăzută, astmul bronsic și chiar Alzheimerul și demența. Diabetul este o altă problemă gravă care poate fi dezvoltată din cauza lipsei de vitamina D3.

Din fericire, dacă este descoperit la timp, orice deficit de vitamina D poate să fie stopat prin numeroase suplimente.

Diagnosticare

Atunci când simptomele arată lipsa unui aport normal de vitamina D, medicul poate recomanda analize de sânge. Cea mai recomandată analiză este 25-hidroxivitamina D ( 25(OH)D, care implică recoltarea sângelui dimineața, înainte de micul dejun. În funcție de rezultatele analizelor, medicul va recomanda un anumit tratament.

De regulă, tratamentul implică suplimentarea cu vitamina D3 capsule sau picături, expunerea la soare și un consum mai mare de alimente cu conținut bogat în această vitamină.

Beneficiile vitaminei D3 pentru organism

Atâta vreme cât reușești să menții nivelul de vitamina D3 din organism la o valoare normală, beneficiile pe care le ai sunt numeroase:

  • Vei avea mereu oase puternice. Acest lucru îți permite o viață activă pentru o perioadă lungă de timp și să stai departe de probleme cum ar fi osteoporoza sau fracturile.
  • Te vei bucura de organe care funcționează corect. Rinichii și intestinul funcționează foarte bine atunci când aportul de vitamina D3 din organism este unul normal.
  • Vei avea un sistem imunitar îmbunătățit;

De asemenea, această vitamină poate ajuta la prevenția anumitor forme de cancer, îmbunătățește sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular și ajută la fertilitate, îmbunătățind producția de hormoni sexuali.

Administrarea vitaminei D3

Cel mai bine este ca administrarea vitaminei D3 să se facă în mod natural, prin expunerea la soare șî plin alimentație. Atunci când acest lucru nu este posibil însă, suplimentele sunt o soluție cât se poate de bună.

Administrarea suplimentelor cu vitamina D3

Suplimentele trebuie să fie administrate doar după ce s-au făcut analize de sânge sau a fost consultat un medic. Pe piață există numeroase tipuri de suplimente, cu diverse concentrații de vitamina D3 și cu diverse combinații de substanțe.

Este important să cunoști modul în care reacționează  suplimentele cu alte medicamente și să nu depășești niciodată doza recomandată.

Doza zilnica recomandată de vitamina D3

Pentru adulți, doza zilnică recomandată este între 400 și 600 UI (1 UI este echivalentul a 0.025 micrograme)

Riscuri și complicatii 

Dacă se respectă doza zilnică recomandată, riscurile sunt minime. Pentru a te asigura că este totul în regulă, este bine să citești cu atenție prospectul, în special zona cu vitamina D3 contraindicații.

În general, depășirea dozei de vitamină poate duce la aceleași probleme pe care le generează și deficitul: rahitism, apariția bolilor autoimune, insomnie, oboseală, etc.

În cea mai mare parte însă, administrarea unor suplimente de vitamina D3 nu are efecte neplăcute, reușind să îmbunătățească în mod vizibil starea de sănătate.

Produse recmandate de Planteea

Dacă ai deficit de vitamina D3, îți recomandăm câteva produse foarte eficiente:

1. Calciu + D3 de la Herbagetica. Este un produs în care se regăsesc doze mari de calciu, vitamina D3 și vitamina K2, în așa fel încât consumul acestuia să aducă un aport mare de nutrienți în oase. Compușii acestui supliment sunt obținuți din surse 100% naturale și sunt foarte ușor absorbiți de organism. Este un produs recomandat persoanelor care au deficit de calciu, femeilor care prezintă risc de a dezvolta osteoporoză sau persoanelor care pe timp de iarnă sunt expuse rar la lumina solară.

2. Molekin. Este un alt produs cu continut bogat de vitamine K2 și D3, ușor absorbit de organism, care poate menține sănătatea dinților la un nivel normal.

3. Vitamina D3 picături de la Hypericum. Este un supliment cu gust de zmeură, care poate fi administrat sub formă de picături. Ajută la funcționarea corectă a tiroidei, a paratiroidei și a hipofizei, menține sănătatea creierului și de asemenea, contribuie la sănătatea cardiovasculară.

4. Vitamina D3 picături de la Favisan. Este o combinație de vitamina D3, vitamina E și ulei de măsline, care poate scădea riscul de fracturare, menține capacitatea mentală la un nivel înalt și menține funcția musculară.

Vitamina D3 este, așadar, un element esențial pentru o viață sănătoasă, fără care oasele noastre nu ar putea fi dezvoltate normal iar starea de sănătate ar fi serios pusă în pericol. Este bine, așadar, să ai o alimentație cât mai complexă, care să asigure un aport normal de vitamina D3 și să mergi frecvent la doctor pentru a detecta la timp dacă există sau nu probleme.

2 thoughts on “Totul despre vitamina D3. Rol, beneficii, administrare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.