Gheara mâței: beneficii și recomandări pentru administrare

Poate că Uncaria tomentosa nu îți sună cunoscut, însă cu siguranță ai auzit de Gheara mâței sau Cat’s claw, așa cum mai este cunoscută și folosită pe etichetele produselor de specialitate. Gheara mâței are beneficii numeroase pentru sănătate, motiv pentru care a devenit, în prezent, una dintre cele mai apreciate plante utilizate în medicina naturistă, având efecte dovedite în tratarea unei game variată de afecțiuni și probleme de sănătate.

Înainte de a intra în detalii despre beneficiile pe care Gheara mâței le are pentru organismul uman, trebuie să faci cunoștință cu Cat’s claw, o plantă originară din zona tropicală a Pădurii Amazoniene. Și-a câștigat această denumire datorită spinilor, asemănători unor gheare de pisică și are obiceiul de a se agăța de alte plante, asemenea viței de vie. Gheara mâței are flori mici și dese, de un galben intens, însă părțile utilizate în scop medicinal sunt scoarța și rădăcinile.

Acum că ți-am făcut cunoștință cu planta-vedetă Cat’s claw, te invităm să te informezi din rândurile de mai jos despre beneficiile pentru care Gheara mâței este atât de apreciată, dar și despre modul de administrare al acesteia.

Gheara mâței: beneficii pentru sănătate

Așa cum am menționat în introducere, scoarța și rădăcina acestei plante sunt cele folosite în medicina naturistă. Mai mult, acestea au fost utilizate de mai bine de 2,000 de ani în medicina tradițională peruană, de către popoarele indigene din Peru și America de Sud, pentru tratarea inflamațiilor, a infecțiilor și a cancerului.

Gheara mâței a crescut în popularitate ca supliment alimentar pe bază de plante datorită presupuselor sale beneficii pentru sănătate, deși multe dintre acestea nu sunt susținute de cercetări științifice. Iată potențialele beneficii pe care Gheara mâței le aduce organismului!

  • Susținerea sistemului imunitar

Gheara mâței poate susține sistemul imunitar, ajutând la combaterea într-un mod eficient a infecțiilor. Un mic studiu a constatat că administrarea a 700 mg de extract de Gheara mâței timp de 2 luni a rezultat prin creșterea numărului de globule albe, esențiale în combaterea infecțiilor. Prin urmare, Gheara mâței funcționează în creșterea răspunsului imunitar, iar proprietățile sale antiinflamatorii sunt responsabile pentru beneficiile sale în ceea ce privește sistemul imunitar. Chiar și în ciuda acestor rezultate, sunt necesare mai multe cercetări.

  • Reducerea simptomelor osteoartritei

Osteoartrita se numără printre cele mai frecvente afecțiuni, aceasta provocând rigidizarea articulațiilor și dureri la nivelul acestora. Într-un studiu la care au participat persoane cu osteoartrită la genunchi, administrarea a 100 mg de extract de Gheara mâței timp de 4 săptămâni a condus la reducerea durerii în timpul activităților fizice. Cu toate acestea, nu au existat schimbări în ceea ce privește durerea în timpul repausului și nici în atenuarea umflăturii genunchiului.

Au existat și alte studii, conform cărora administrarea suplimentului de Gheara mâței alături de rădăcină de maca sau supliment mineral din zinc a redus durerea și rigiditatea articulară, însă acestea este greu de stabilit acțiunea propriu-zisă a Ghearei mâței, atunci când sunt testate mai multe suplimente simultan. Oamenii de știință sunt de părere că Gheara mâței are beneficii uimitoare datorită proprietăților sale antiinflamatorii, însă e nevoie de mai multe cercetări care să pot susține aceste argumente. Indicat este să previi apariția acestei afecțiuni, mai cu seamă că ți-am vorbit despre beneficiile acidului hialuronic în lubrifierea articulațiilor.

  • Ameliorarea simptomelor artritei reumatoide

Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună care conduce la inflamarea articulațiilor, înroșire și durere. La fel ca în cazul osteoartritei, se crede că Gheara mâței are beneficii la nivel de reducere a inflamației din corp, ușurând simptomele artritei reumatoide, însă dovezile care atestă aceste beneficii sunt puține.

Gheara mâței și beneficii care nu sunt susținute de studii

Deși se spune că Gheara mâței are multe alte beneficii, nu există atât de multe dovezi în prezent care pot susține că această plantă poate fi benefică în:

  • Tratarea cancerului
  • Tratarea infecțiilor virale
  • Reducerea anxietății
  • Ameliorarea alergiilor
  • Reglarea tensiunii arteriale
  • Tratarea gutei
  • Tratarea afecțiunilor stomacului și intestinelor
  • Tratarea astmului
  • Tratarea chisturilor ovariene
  • Tratarea bolii SIDA

Din cauza lipsei studiilor științifice, nu este încă cert dacă Gheara mâței poate fi o opțiune eficientă de tratament pentru oricare dintre aceste afecțiuni enumerate anterior.


Gheara mâței: moduri de administrare

În prezent există numeroase modalități de administrarea a suplimentelor naturale cu Gheara mâței și dintre acestea menționăm:

Gheara mâței: recomandări de administrare

În cazul în care dorești să să iei Gheara mâței, date fiind beneficiile sale, trebuie să știi că nu au fost încă stabilite recomandări de administrare privind dozarea. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o doză zilnică între 20 și 350 mg de scoarță uscată pentru extractele cu Gheara mâței sau între 300 și 500 mg în cazul capsulelor, administrate în 2-3 doze separate pe parcursul zilei. Indiferent de caz, e recomandat să ceri sfatul medicului înainte de a administra astfel de suplimente alimentare.


Gheara mâței: contraindicații

Deși efectele secundare ale administrării acestui supliment natural sunt rareori raportate, informațiile disponibile pentru a determina siguranța administrării sale sunt în prezent insuficiente. Nivelurile ridicate de taninuri din Gheara mâței pot provoca, în schimb, unele efecte secundare, acestea incluzând stări de greață, tulburări stomacale sau diaree, atunci când sunt consumate în cantități mari.

În general, se recomandă ca următoarele categorii de persoane să evite sau să limiteze administrarea de suplimente cu Gheara mâței:

  • Femeile însărcinate sau care alăptează

Din cauza lipsei informațiilor privind siguranța administrării suplimentelor cu Gheara mâței, nu e indicat ca aceasta să fie administrată în timpul sarcinii sau alăptării.

  • Persoanele care au anumite afecțiuni medicale

Persoanele care se confruntă cu boli autoimune, boli renale, leucemie, probleme cu tensiunea arterială sau care urmează să aibă o intervenție chirurgicală ar trebui să evite remediile cu Gheara mâței.

  • Persoanele care urmează o anume medicamentație

Pentru că Gheara mâței poate interfera cu anumite medicamente, e important să ceri sfatul medicului înainte de a lua astfel de suplimente.

Dacă vrei să încerci și tu Gheara mâței, pentru a te convinge de beneficiile pe care aceasta le-ar putea avea asupra sănătății tale, te invităm în magazinul online Planteea, pentru a arunca o privire peste suplimentele naturale cu Gheara mâței și a alege soluțiile naturiste care ți se potrivesc, pe baza recomandărilor medicului tău!

Referințe:

  1. RW;, Lamm S;Sheng Y;Pero. “Persistent Response to Pneumococcal Vaccine in Individuals Supplemented with a Novel Water Soluble Extract of Uncaria Tomentosa, C-Med-100.” Phytomedicine : International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11515716/. Published Jul. 2001. Accessed Feb. 5 2022.
  2. Piscoya J;Rodriguez Z;Bustamante SA;Okuhama NN;Miller MJ;Sandoval M; “Efficacy and Safety of Freeze-Dried Cat’s Claw in Osteoarthritis of the Knee: Mechanisms of Action of the Species Uncaria Guianensis.” Inflammation Research : Official Journal of the European Histamine Research Society. [Et Al.], U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11603848/. Published Sep. 2001. Accessed Feb. 5 2022.
  3. “Cat’s Claw: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-395/cats-claw. Accessed Feb. 5 2022.
  4. Wong, Cathy. “What Is Cat’s Claw?” Verywell Health, www.verywellhealth.com/cats-claw-what-you-should-know-about-this-herb-89431. Published Feb. 26 2022. Accessed Feb. 5 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.