Turmericul: proprietăți, utilizări, rețete și recomandări pentru a-i spori beneficiile 

Turmericul: proprietăți, utilizări, rețete și recomandări

Turmericul – „aurul indian, șofranul bucătarilor”. Acestea și alte caracteristici ale turmericului vorbesc clar despre importanța acestei rădăcini asiatice. 

Deși este un condiment foarte apreciat în bucătărie și în alimentație pentru adăugarea de culoare și savoare meselor, aplicațiile sale în domeniul medical îl fac și mai valoros. Turmericul, numit uneori șofranul bucătarilor sau aurul indian, este o plantă înaltă care crește în Asia și America Centrală. Turmericul este un antioxidant cu proprietăți purificatoare și anticancerigene. Descoperă toate beneficiile sale și cum să folosești turmericul în bucătărie! 

Ce este turmericul? 

Turmericul este un condiment natural de origine asiatică, cunoscut de secole pentru proprietățile sale extraordinare și, deși nu poate fi considerat un adevărat medicament, tot mai multe studii și statistici confirmă proprietățile sale curative. În timp ce  aroma turmericului este foarte volatilă, culoarea rămâne neschimbată în timp. Din acest motiv, turmericul este o substanță utilizată pe scară largă în industria alimentară ca și colorant al multor alimente precum brânza, iaurtul, muștarul și alte produse care sunt adesea colorate cu derivaţi de turmeric. Turmericul este o  plantă erbacee perenă, care atinge o înălțime maximă de aproximativ 1 m., ia naștere spontan în sudul Asiei, din India până în Malaezia, în regiunile cu climat tropical, cu temperaturi între 20°C și 35°C.  

Turmeric – valori nutriționale  

100 g calorii de turmeric conțin 354 kcal și:  

  • Grasimi 10 g 
  • Acizi grași saturați 3,1 g 
  • Acizi grași polinesaturați 2,2 g 
  • Acizi grași mononesaturați 1,7 g 
  • Colesterol 0 mg 
  • Sodiu 38 mg 
  • Potasiu 2.525 mg 
  • Carbohidrați 65 g 
  • Fibre alimentare 21 g 
  • Proteine ​​8 g 
  • Vitamina C 25,9 mg 
  • Calciu 183 mg 
  • Fier 41,4 mg 
  • Vitamina B6 1,8 mg 
  • Magneziu 193 mg 

Turmericul – cum să-l iei? În ce rețete îl poți folosi? Și, mai presus de toate, este cu adevărat util?  

Turmericul, condimentul-minune cu o mulțime de beneficii, este excelent pentru a fi inclus în alimentația ta zilnică, pentru a promova starea de bine a organismului. Dar ce se întâmplă exact cu corpul dacă iei cantitatea potrivită de turmeric în fiecare zi? Care este cantitatea potrivită de consumat? Și cum să îl iei? Vei afla toate răspunsurile în ceea ce urmează: 

Proprietăți ale turmericului 

Comunitatea medico-științifică a recunoscut curcumina, adică ingredientul activ care conferă turmericului culoarea tipică galben și de care depind toate calitățile benefice ale condimentului, un potențial aliat pentru sănătatea și bunăstarea organismului. 

În special, turmericul este asociat cu proprietăți: 

  • Antioxidante: deoarece ajută la protejarea pielii de radicalii liberi responsabili de îmbătrânire; 
  • Antiinflamatoare și analgezice: condimentul are un efect antiinflamator asupra țesuturilor și cartilajelor afectate de durerile musculo-scheletice și ajută împotriva bolilor inflamatorii cronice precum poliartrita reumatoidă; 
  • Imunologice: crește sistemul de apărare și, datorită activității sale imunostimulatoare, ajută la combaterea infecțiilor virale și bacteriene; 
  • Depurative: purifică organismul de toxine, asigurând buna funcționare a celulei hepatice și a intestinului; 
  • Antitumorale: curcumina ar putea inhiba și chiar bloca funcțiile unor celule canceroase; 
  • Digestive: ajută împotriva dificultăților digestive și echilibrează în general sistemul digestiv de tulburări gastrice și intestinale prin protejarea pereților stomacului. 

Turmeric: beneficii și efecte 

În primul rând, dacă alegi să consumi turmeric, vei ajuta organismul să facă față inflamațiilor care pot fi prezente în diferite zone ale corpului. De exemplu, turmericul este utilizat pe scară largă pentru a trata artrita și pentru că, pe lângă inflamație, este și capabil să calmeze durerea. Acest condiment, al cărui ingredient activ cel mai important este, fără îndoială, curcumina, este capabil să susțină ficatul, favorizează digestia și este un antioxidant puternic, deci capabil să contracareze acțiunea radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea celulară. 

Dar nu se oprește aici: acest condiment este capabil să întărească organismul și sistemul imunitar și să prevină diabetul de tip 2. Acțiunea asupra creierului și a sistemului nervos este, de asemenea, foarte interesantă: doar un gram pe zi de turmeric ar fi suficient pentru a crește concentrarea. 

S-a dovedit că ingredientul din turmeric, curcumina, are proprietăți anticanceroase: un studiu realizat de Universitatea din California a remarcat modul în care curcumina este capabilă să blocheze acțiunea unei enzime despre care se crede că este responsabilă pentru dezvoltarea tumorilor la nivelul capului, gâtului și cavității bucale. O altă cercetare, însă, efectuată în Michigan, a arătat importanța acesteia în creșterea eficacității chimioterapiei în tratamentul unor tipuri de cancer.  

Cât turmeric să consumi? 

Doza zilnică recomandată de turmeric variază de la 3 la 5 grame, deci aproximativ o lingură atunci când este consumat sub formă de pudră. Totuși, studiile au subliniat că problema acestui condiment este mai presus de toate aceea a biodisponibilității slabe, adică dificultatea pentru organism de a-l putea absorbi și, prin urmare, de a-l folosi la maximum. S-a demonstrat însă că, pentru a îmbunătăți acest aspect, este excelent să îl combini cu puțin piper negru (este suficient un praf de linguriță) sau, alternativ, o grăsime (de exemplu ulei de măsline). 

Cum se folosește turmericul? 

  • Reține că: pentru a menține mai bine proprietățile acestui condiment este bine să îl folosești crud sau să îl adaugi doar la sfârșit, înainte de a termina de gătit preparatul,  evitând astfel dispersarea unora dintre principiile sale nutritive.  
  • O altă sugestie este să nu consumi doze excesive (care pot fi contraproductive) și mai ales să nu le iei în cazul calculilor biliari. 

Utilizări în dieta zilnică 

Împreună cu ghimbirul, ardeiul iute și scorțișoara, turmericul este un adevărat condiment benefic pentru sănătate. Îmbogățirea dietei zilnice cu turmeric nu este deloc complicată. De altfel, turmericul, cu aroma sa delicată, este potrivit pentru a da savoare și culoare multor preparate: 

  • Adaugă în lapte puțin turmeric; 
  • Adaugă turmeric în supă; 
  • Adaugă turmeric în risotto;  
  • Pregătește ceai de turmeric; 
  • Pregătește miere și adaugă turmeric pentru tuse și răceală; 
  • Adaugă turmeric la smoothie-uri; 
  • Condimentează pastele cu turmeric; 
  • Utilizează turmeric în amestecuri de prăjituri dulci și sărate; 
  • Prepară pâine cu turmeric; 

Rețete cu turmeric 

Golden Milk este o băutură cu o culoare strălucitoare și un gust delicios, realizat cu puține ingrediente, dar sănătoase. Merită încercat pentru numeroasele beneficii datorită, mai ales, prezenței turmericului. 

În special, aportul regulat de Golden Milk este capabil să: 

  • Calmeze durerile musculare și articulare; 
  • Calmeze tusea și răceala; 
  • Amelioreze afecțiunile respiratorii; 
  • Curețe ficatul; 
  • Îmbunătățească digestia; 
  • Contracareze crampele menstruale; 
  • Regleze metabolismul; 
  • Scadă colesterolul; 
  • Stimuleze sistemul imunitar. 

Cum se prepară Golden Milk cu turmeric? 

Ingrediente: 

  • ¼ cană de turmeric 
  • ½ cană de apă 
  • 1 cană de lapte (de asemenea vegetal) 
  • 1 linguriță ulei de migdale 
  • Miere 

Prepararea de Golden Milk este foarte simplă: 

Fierbe apa cu turmericul, amestecand încet până ce amestecul devine puțin mai gros. Odată gata, amestecul poate fi păstrat la frigider și folosit timp de 40 de zile. Pentru fiecare cană de Golden Milk pe care dorești să o pregătești, trebuie să amesteci ¼ de linguriță din amestecul făcut cu turmeric într-o cană de lapte și apoi să adăugi o linguriță de ulei de migdale. Se încălzește după preferințe și la final se adaugă miere, în cantități variabile, după gust.  

Utilizări în preparate 

Dar cum poți introduce turmericul în dieta zilnică ? Nu e greu! Poate fi folosit în multe feluri: în smoothie-uri, pentru a presăra peste risotto și paste, pentru a pregăti Golden Milk sau ceaiuri din plante etc. Mai jos vei găsi câteva idei de utilizare în bucătărie: 

  • Cracker de turmeric; 
  • Focaccia umplută cu mărar și turmeric; 
  • Ardei umpluți cu mei și turmeric; 
  • Supă cremă de linte roșie, turmeric și ghimbir. 

Turmeric – utilizat ca remediu natural 

Pe lângă faptul că este un condiment folosit în preparate, turmericul este utilizat pentru a pregăti numeroase remedii naturale care să fie luate intern sau să fie aplicate pe piele și masate: 

  • Mască de față cu turmeric 
  • Tratamente pentru păr cu ulei de turmeric 
  • Suplimente de turmeric 
  • Ceai de plante din turmeric 
  • Pachete antiinflamatoare cu turmeric 
  • Săruri de baie din turmeric 

Contraindicații ale turmericului 

Turmericul este un condiment care are și contraindicații ce nu trebuie subestimate. Este absolut de evitat, de exemplu, dacă suferi de pietre la vezica biliară sau probleme ale căilor biliare. În general, turmericul este bun pentru organism, dar dacă ai îndoieli în cazul unor anumite patologii, este mai bine să consulți medicul înainte de a începe să utilizezi turmericul. 

3 thoughts on “Turmericul: proprietăți, utilizări, rețete și recomandări pentru a-i spori beneficiile 

    1. articolul este foarte bun. mi-a redat tot ce am vrut sa stiu clar si concis,mai ales afectiunile in care se foloseste si retetele.multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.