Mierea de albine – beneficii, proprietăți, recomandări

Mierea de albine este un aliment natural cu multiple proprietăți benefice pentru sănătate, cu gust dulce și aromat, pe care albinele îl prepară din nectarul florilor. Ocupația de îngrijire a stupilor și de recoltare a mierii este una ancestrală, și se numește apicultură. Este atât de veche, încât se spune că mierea a fost prima substanță dulce pe care omul a consumat-o. Căutarea mierii a crescut treptat și datorită gustului său, dar mai ales datorită proprietăților și beneficiilor pe care le are pentru organism, multe dovedite și susținute de studii de specialitate.

Există aproximativ 320 de soiuri diferite de miere, care variază în ceea ce privește culoarea, mirosul și aroma. Cele mai cunoscute tipuri de miere din România sunt mierea polifloră, mierea de salcâm, mierea de coriandru, mierea de rapiță, mierea de tei, mierea de floarea soarelui, mierea de mai (flori de primăvară), mierea de mană sau miere de pădure, mierea de mentă etc.

Ce conţine mierea de albine?

Mierea este un îndulcitor pur oferit de natură. Compusă în cea mai mare parte din glucide, urmate de apă, proteine, vitamina C, câteva vitamine din complexul B, acid folic, substanțe minerale, enzime, antioxidanţi şi antibiotice naturale.

Glucidele din miere sunt de trei tipuri: fructoză, glucoză şi zaharoză, iar în funcție de tipul de miere sau de regiunea geografică, proporțiile acestor glucide pot fi diferite. Așadar, mierea este alimentul dulce neprocesat artificial care poate înlocui cu succes îndulcitorii artificiali, o variantă sănătoasă, ce aduce şi numeroase beneficii organismului.

Cu condiția obligatorie să nu fie folosită pentru a îndulci lichide sau alte alimente fierbinți. Căldura îi distruge enzimele și proprietățile, și o poate transforma într-un aliment nociv pentru sănătate. Cauza este apariția unui compus nenatural periculos pentru sănătate, numit HMF (5-hydroxymethylfurfural), ca rezultat al procesului de încălzire.

Mierea de albine, valori nutriţionale

Mierea are valoare energetică foarte mare, 100 de grame conţinând între 300 si 350 de calorii, în funcție de sortiment, climă, condiții de recoltare, etc.

  • Pana la 81.3% din miere sunt zaharuri (aproximativ: 38,19% fructoză, 31,28% glucoză, 5% zaharoză, 6,83 % maltoză şi alte dizaharide);
  • Ideal 15% apă;
  • Cam 3.01% sunt vitamine (B1, B2, B6, C, PP);
  • În procent de 0,4% regăsim în miere şi proteine, printre care şi 12 aminoacizi;
  • Între 0% și 0.2% sunt substanţe minerale precum calciu, magneziu, fier, zinc, fosfor, fier, cupru, mangan, sodium, siliciu şi sulf;
  • În procent de 0.09% regăsim şi amestecuri de acid pantotenic, acid nicotinic, acid folic, fermenţi, hormoni, antioxidanţi
  • Polen sau doar urme de polen, în funcție de sortiment și de gradul de filtrare.

Mierea de albine este un aliment nutritiv, o sursă necontestabilă de energie naturală şi zaharuri naturale absorbite şi digerate de ușor de organism.

Câte tipuri de miere există?

În funcţie de florile pe care le polenizează albinele de unde-și culeg nectarul, mierea este de mai multe tipuri, fiecare având beneficii pentru sănătate:

  • Mierea de salcâm – datorită concentrației mare de fructoză poate avea efecte benefice asupra sistemului cardiac și psihicului.
  • Mierea polifloră – este considerată a fi cea mai benefică pentru că este mai complexă, însumând nectarul din mai multe specii de plante
  • Mierea de tei – are efect calmant şi poate fi de ajutor în tratarea insomniilor
  • Mierea de rapiţă – este de ajutor în tratarea osteoporozei şi are efect antibacterian puternic
  • Mierea de floarea-soarelui – are efect tonic psihic şi general şi stimulează imunitatea
  • Mierea de mană – are efect antiinflamator asupra tubului digestiv şi este un bun laxativ
  • Mierea de mac – are efect somnifer
  • Mierea de brad – are proprietăţi benefice asupra sistemului respirator, este de ajutor ca tratament antitusiv şi expectorant
  • Mierea de zmeură – are proprietăţi benefice și este de ajutor în funcționarea sistemului endocrin şi în prevenirea osteoporozei
  • Mierea de mentă – are efect calmant pentru sistemul gastro-intestinal, este analgezică şi poate combate balonarea
  • Mierea de trifoi – are efect diuretic, poate contribui la eliminarea apei din ţesuturi şi la fixarea calciului în oase
  • Mierea de cimbrişor – are proprietăţi antiseptice, tonice, calmante şi expectorante
  • Mierea de coriandru – este folosită cu precădere ca ajutor în tratarea ulcerelor şi gastritelor
  • Mierea de castan – are proprietăţi cicatrizante, poate contribui la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine
  • Mierea de Manuka – este o miere monofloră, preparată de albine din florile arborilor de Manuka, arbori ce cresc doar în insulele sălbatice şi nepoluate din Noua Zeelandă. Acest tip de miere are puternice efecte antbacteriene ce pot distruge un spectru larg de microorganisme bacteriene şi fungice precum E.coli, Salmonella, Helicobacter sau Streptococi.

Cum deosebim mierea adevărată de mierea contrafăcută?

Pentru a beneficia de multitudinea de beneficii ale mierii de albine, ar trebui în primul rând să putem deosebi o miere naturală de una contrafăcută.

Eticheta mierii de albine

În primul rând, ar trebui să știi că e greu să deosebești o miere adevărată de una contrafăcută doar după etichetă. Deși ea trebuie să conțină informații precum tipul de miere, cantitatea, valorile nutriționale, informațiile stupinei unde a fost produsă, valabilitatea şi condiţiile de păstrare, aceste informații nu le deosebesc pe una de cealaltă.

Sunt o mulțime de tips-uri care te ajută să faci deosebirea, dar adevărul este că nu toate funcționează.

Mierea care zaharisește este cea adevărată

Mierea de albine zaharisită este cea naturală. Orice miere naturală cristalizează la un moment dat şi nu trebuie să îți faci griji că îşi pierde proprietăţile. Mierea de rapiţă se zahariseşte cel mai repede, iar mierea de salcâm cel mai greu. Cea de salcâm poate să stea un an sau mai mult în stare lichidă, fiindcă are mai puțină glucoză decît alte tipuri de miere, aceasta fiind cea care determină rapiditatea de cristalizare. Nu încerca decristalizarea prin încălzire, pentru că nu doar că vei distruge enzimele, dar e posibil să provoci apariția acelui HMF periculos pentru sănătate.

Testul densității mierii de albine

Ca să testezi densitatea mierii trebuie să răstorni borcanul şi să observi bula de aer care se formează și urcă. Cu cât de ridică mai lent, cu atât densitatea mierii este mai bună și mierea ar putea fi adevărată.

Mierea de albine adevărată se dizolvă greu

O dată ce ai desfăcut borcanul cu miere, există mai multe teste pe care le poţi face pentru a descoperi dacă ai cumpărat o miere naturală sau una contrafăcută. Cel mai rapid este testul paharului cu apă: pui o linguriţă de miere într-un pahar cu apă. Dacă mierea coboară pe fundul paharului și nu se dizolvă, înseamnă că este naturală. Mierea contrafăcută se va dizolva mai repede şi nu prea mai apucă să ajungă pe fundul paharului.

De ce mierea certificată ecologic nu poate fi contrafăcută

Sau, poți căuta o miere certificată ecologic, de origine românească sau produsă în Uniunea Europeană, și atunci poți fi sigur că faci alegerea corectă. Mierea ecologică nu poate fi contrafăcută pentru că niciun organism de certificare nu o va certifica. Atenție la mierea de origine UE si NonUE în amestec: asta poate însemna miere românească sau europeană amestecată cu miere produsă în China, amestec de calitate proastă.

În plus, există multe teste care se fac mierii ecologice înainte sau după certificare. Sunt teste care măsoară contaminarea cu antibiotice, pesticide și metale grele, substanțe interzise în apicultura ecologică.

Evită să cumperi miere care a fost expusă la soare, întrucât expunerea la razele directe ale soarelui face ca mierea să îşi piardă proprietățile.

Propietăţi şi beneficii ale mierii

Mierea de albine este cel mai puternic şi rapid energizant oferit de natură. Caloriile conținute sunt repede absorbite şi asimilate în organism, asigurând în acelaşi timp şi o parte dintre mineralele, vitaminele şi enzimele necesare zilnic.

Mierea are şi un puternic efect antimicrobian cu acţiune benefică pentru întreg organismul, de la piele până la sistemul respirator şi bineînțeles cel digestiv. Mierea poate fi benefică în prevenirea și tratarea răcelilor, având capacitatea de a proteja sănătatea căilor respiratorii. Tot important adjuvant și în tratarea alergiilor de sezon.

Este stimulent al digestiei, favorizează tranzitul intestinal, stimulează metabolismul şi contribuie activ la eliminarea toxinelor din corp. Mierea mai contribuie şi la menţinerea echilibrului hormonal prin reglarea glandelor endocrine.

Printre alte beneficii ale mierii mai putem menţiona şi contribuţia în asimilarea calciului în organism, proprietățile antifungice și stimularea sistemului imunitar.

Utilizările mierii

Mierea se poate folosi ca îndulcitor (în ceaiuri, alimente), poate fi și un probiotic natural, ceea ce înseamnă că ajută la hrănirea bacteriilor bune din intestin: o lingură de miere în ceai sau iaurt. Pentru că ea conține cantități mici de polen poate ajuta la construirea imunității la alergii în timp (o lingură de miere pe zi).

Mierea conține cantități mici de melatonină, un hormon care ajută la reglarea somnului: o lingură de miere cu un pahar de lapte cald înainte de culcare pentru ajută la îmbunătățirea somnului.

Deși există o multitudine de modalități în care mierea poate fi utilizată, este important ca aceasta să nu fie consumată în exces și nici să înlocuiască tratamentul (dacă acesta există) prescris de un medic. Un nutriționist sau un specialist în domeniul sănătății este cel mai în măsură să decidă cum poate fi integrată mierea în rutina zilnică a unei persoane, în funcție de nevoile sau afecțiunile acesteia.

Proprietăţile terapeutice şi curative ale mierii de albine

Mierea de albine este utilizată încă din antichitatea datorită multitudinii de proprietăţi benefice pentru sănătate.

Cele mai cunoscute efecte ale mierii asupra organismului sunt cele antibacteriene. Datorită conţinutului foarte mic de apă și PH-ului relativ mic, bacteriile nu pot supravieţui în miere. De asemenea, bioflavonoidele şi enzimele din miere au efect antibacterian direct.

Mierea are un efect antibiotic natural cu spectru larg, antioxidant, imunostimulant, chiar și anti-carie (ptotejează și hrăneşte gingiile şi dinţii), antiinflamator, bio-stimulator şi energetic (oferă energie pentru celulele vii), detoxifiant şi laxativ, nutritiv, regenerativ şi emolient.

Dacă este consumată cu tot cu fagure, mierea de albine mai conţine şi polen, propolis şi ceară. În această formulă, are un efect imunostimulator și antibacterian local mai puternic, contribuind la ameliorarea afecțiunilor tractului respirator și ale gurii (curăță şi dezinfectează cavitatea bucală). Atenție, fagurele și ceara se mestecă și apoi se aruncă, acestea nu trebuie înghițite.

Mierea ca ingredient cosmetic 

Mierea este benefică și pentru ten. În industria cosmetică, mierea și propolisul sunt folosite în prepararea măştilor pentru ten datorită proprietăților hrănitoare antiinflamatoare, antibacteriene şi regenerative. Sunt din ce în ce mai recomandate tratamentele cu miere pentru tenul acneic, care lasă pielea curată, hidratată şi elimină toxinele.

O mască de păr cu miere şi ulei de măsline este hidratantă pentru podoaba capilară, care va rămâne catifelată și sănătoasă.

În ce afecţiuni poate ajuta consumul de miere de albine?

În zilele noastre, mierea de albine poate fi folosită ca ajutor în tratamentul mai multor afecţiuni:

  • Răceală, tuse şi diverse afecţiuni ale aparatului respirator – prin proprietăților antibacteriene şi antiinflamatorii;
  • Convalescenţă, anemie, anorexie – prin furnizarea de energie şi de substanţe nutritive;
  • Astm bonşic şi alergii – prin energetizarea musculaturii bronşice şi prin mecanismele de desensibilizare la polenul diverselor flori; Cu toate acestea, mierea nu este recomandată consumului pentru copii mai mici de 1 an.
  • Laringite şi rinite alergice – prin efectul antiinflamator şi antialergic;
  • Febra – prin furnizarea de energie leucocitelor ce contrbuie la eliminarea virusurilor şi bacteriilor;
  • Tuberculoză – datorită energiei pe care o furnizează plămânilor şi întregului sistem imunitar;
  • Boli cardiace – prin îmbunătăţirea structurii vaselor sangvine, reglarea tensiunii arteriale şi prin energizarea celulelor inimii;
  • Constipaţie – prin efectul emolient şi prin stimularea producţiei de bilă;
  • Ulcer gastro-intestinal – datorită capacităţilor de regenerare;
  • Ciroză hepatică – datorită concentraţiei de fructoză mierea de albine este hrăneşte sănătos celulele hepatice;
  • Reumatism şi afecţiuni ale oaselor şi articulaţiilor – datorită capacităţilor antiinflamatorii şi regenerative;
  • Afecţiunii oculare şi ale sistemului nervos – datorită conţinutului ridicat de glucoză;
  • Carii şi gingivite – prin hrănirea dinţilor şi gingiilor şi efectul antibacterian;
  • Afecţiuni ale pielii: eczeme, ulceraţii, furunculoză, arsuri minore – datorită proprietăţilor antiinflamatorii, antibacteriene şi regenerative;
  • Insomnia – datorită efectului calmant şi sedativ, în special a mierii de tei;

Combinații supernutritive de miere cu superalimente

Miere cu scorțișoară

O combinaţie benefică pentru organism este aceea de miere cu scorţişoară, ce are efecte benefice asupra sistemului digestiv şi oferă suport în detoxifierea naturală a organismului.

Miere cu cătină

Combinaţia de miere cu cătină este cunoscută pentru efectul antibacterian și de stimulare a imunității, iar cea de miere cu nucă poate combate hipertensiunea sau ameliora durerile de cap, este benefică pentru sistemul digestiv sau chiar poate ajuta în tratarea unor probleme de fertilitate.

Miere cu ghimbir

Miere și ghimbir este o altă combinație des utilizată datorită capacităților ei ajutătoare în indigestii, dureri menstruale, răceli şi probleme ale aparatului respirator. Ajută chiar în ameliorarea stărilor de greaţă, inclusiv ale răului de maşină sau de avion. Dacă adaugăm lămâie acestei combinații vom obţine un remediu cu capacități detoxifiante și antioxidante.

Dacă peste amestecul de miere și ghimbir adăugăm și usturoi, vom obţine un remediu cu proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante ce pot contribui sau ajuta la prevenirea unor afecțiuni precum astm, hipertensiune, dureri de cap, hemoroizi, dureri de dinţi sau ulcer gastroduodenal.

Sirop energizant de miere

Apa îndulcită cu miere poate fi un sirop dulce energizant, cu ajutor în detoxifiere a organismului, hidratant, vitaminizant dacă adăugăm și zeama proaspătă a unor fructe bogate în vitamine (lămâi, portocale etc.). Poate calma episoadele de tuse şi dureri în gât. În plus, contribuie și la sănătatea colonului. Ca sfat, puteți consuma dimineaţa, pe stomacul gol, sau seara, la culcare, un pahar de apă la temperatura camerei în care aţi dizolvat o linguriță de miere.

Precauții și atenționări

Câtă miere putem să consumăm odată?

Bebeluşii până într-un an nu au voie să consume miere de albine deloc!

Copiii între 1 şi 3 ani pot cosuma de la 2 linguriţe de miere pe zi până la maxim 4 linguriţe.

Copiii peste 6 ani pot consuma cel mult 8 linguriţe de miere pe zi.

Adolescenţii au voie să consume maxim 70 g de miere pe zi, însemnând cam 15 linguriţe, iar adulţii pot consuma maxim 100 g de miere de albine zilnic, echivalentul a 20 de linguriţe. Este destul de multă miere, și fiind foarte dulce, organismul ne spune singur când să ne oprim.

Mierea de albine îngraşă?

Am spune că nu îngraşă mai mult decât o face zahărul industrial, cu atât mai mult cu cât mierea este un produs natural şi se absoarbe uşor în circulaţia sangvină. Consumată cu moderaţie, mierea de albine are efecte benefice printre care şi metabolizarea grăsimilor alimentare rămase în organism ca surplus.

Miere în diabet?

Mierea este recomandată tuturor ca înlocuitor natural al zahărului (atenție, fără a fi încălzită!), însă dacă suferiţi de diabet şi nu ştiţi acest lucru, consumul de miere poate avea efecte destul de grave asupra organismului. De asemenea, consumul excesiv de miere poate provoca diaree, crampe stomacale, balonare, poate afecta capacitatea intestinului de a absorbi nutrienţii din alimente, erodează smalţul dinţilor, afectează mucoasa intestinelor, stomacului şi esofagului.

Contraindicații ale mierii de albine

Mierea are o serie de contraindicaţii, în special pentru persoanele care suferă de diabet zaharat şi renal, hipertiroidie, obezitate, hipercolesterolemie şi alergie la miere. Dacă te ştii suferind de vreuna dintre aceste afecţiuni, cel mai sigur ar fi să nu consumi deloc miere de albine. Dacă bănuiești ceva sau dacă te simți rău după ce ai mâncat miere, mergi la doctor și fă-ți un control.

Dulce, sănătoasă, plină de vitamine şi benefică pentru organism. Aşa descriem noi acest superaliment numit miere, pe care albinuţele ni-l prepară cu atâta grijă şi migală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.