Batoanele proteice reprezintă probabil cel mai simplu și mai rapid mod de a ne asigura doza necesară de hrană atunci când nu avem prea mult timp la dispoziție. Acestea reprezintă un aliment nutritiv care conține o cantitate ridicată de proteine raportat la cea de carbohidrați sau grăsimi. Aceste batoane constituie o sursă de energie la îndemâna noastră oricând, fiind foarte simplu de consumat.
Batoanele proteice reprezintă o gustare populară pentru că sunt o modalitate ușoară și rapidă de a adăuga proteine și alți nutrienți la dieta noastră atunci când avem o viață activă și suntem foarte ocupați.
În prezent, există o mare varietate de batoane proteice, cu cele mai diverse arome și consistențe, așa că, indiferent de gusturile pe care le avem, putem găsi oricând batonul proteic perfect pentru noi.
Atenție însă: batoanele proteice nu ar trebui niciodată să înlocuiască o alimentație variată și sănătoasă, bogată în vitamine, minerale și antioxidanți din surse naturale. Cu toate acestea, batoanele pot constitui o alternativă excelentă în unele situații, mai ales atunci când suntem tentați de alimentele procesate nesănătoase de care ne împiedicăm la tot pasul.
De asemenea, nu toate batoanele proteice sunt la fel, respectiv nu toate sunt la fel de sănătoase, așa cum urmează să descoperim din acest articol.
Batoane proteice beneficii:
- Batonul proteic reprezintă un aliment pe care îl putem consuma practic oriunde și oricând. Atunci când efectiv nu avem timp să luăm masa, batonul poate fi soluția care să ne permită să ne potolim foamea și în același timp să nu fie nevoie să ne întrerupem din activitatea noastră pentru asta.
- Batonul proteic constituie un aliment foarte practic, simplu și ușor de consumat. Nu avem nevoie de tacâmuri și de o farfurie pentru a servi un baton proteic.
- Batonul proteic poate suplini aportul insuficient de proteine, de care avem nevoie mai ales atunci când facem sport regulat și când dorim să ne sporim masa musculară.
- Batonul proteic poate înlocui cu succes o gustare nesănătoasă, asigurându-ne proteine, minerale și alte substanțe nutritive extrem de utile, care contribuie la creșterea masei musculare și nu a grăsimii corporale.
- Pe lângă faptul că reprezintă o foarte bună sursă de proteine și fibre, multe batoane proteice conțin micronutrienți precum calciu, vitamine din grupa B, potasiu, fier etc.
- Să nu uităm de asemenea faptul că batoanele proteice sunt delicioase! Cu arome de ciocolată, nucă de cocos, fructe de pădure sau orice alte combinații fabuloase, cu o consistență crocantă sau cremoasă, batoanele proteice sunt pe gustul tuturor.
Când să consumăm batoane proteice?
Batoanele proteice pot fi consumate în orice moment al zilei, deși e de preferat să nu mâncăm un asemenea baton seara înainte de culcare când organismul nostru nu mai arde în mod optim caloriile care i se oferă.
Cel mai indicat moment pentru a mânca un baton proteic este înainte sau după practicarea exercițiilor fizice când corpul nostru are nevoie de un aport suplimentar de proteine.
Deși poate fi consumat sub formă de gustare sau chiar pe post de masă rapidă atunci când nu avem cum să luăm o pauză pentru a ne hrăni adecvat, batonul nu ar trebui să înlocuiască o alimentație diversificată, bogată în fructe și legume proaspete, cereale integrale, lactate, surse de proteine precum carnea slabă sau peștele etc.
Împreună cu un fruct și un borcănel mic de iaurt, un baton proteic poate reprezenta o bună alegere pentru micul dejun.
Iată care sunt cele mai bune momente pentru a consuma un baton proteic pe parcursul zilei:
Când nu avem timp de micul dejun
Deși, după cum spuneam, nu este recomandabilă înlocuirea alimentelor cu batoane proteice, uneori, avem nevoie să acoperim necesarul de energie furnizarea de luarea unei mese cu un asemenea produs.
Uneori, diminețile reprezintă cea mai agitată parte a zilei, mai ales atunci când avem copii pe care trebuie să-i pregătim pentru școală sau grădiniță. Dacă ești în întârziere și nu ai timp de micul dejun, un baton proteic poate constitui o alternativă acceptabilă. Încearcă însă să-l consumi împreună cu un fruct sau un iaurt mai degrabă decât să te rezumi doar la acesta.
Înainte sau după antrenamentul de la sală
Înainte sau după antrenament, se recomandă să consumăm cel puțin 20 de grame de proteine. Prin urmare, dacă vei mânca un baton proteic cu 30 de minute înainte de antrenament și/sau după acesta, îți vei asigura doza optimă de proteine în cel mai confortabil mod posibil.
Conform unui studiu recent care a analizat dacă consumul de batoane proteice e de preferat să aibă loc înainte sau după antrenamentul fizic, rezultatele sunt similare, deci depinde de noi să decidem dacă alegem să consumăm un baton înainte sau după în funcție de preferințele personale.
Când avem poftă de ceva dulce
Cu toții simțim nevoia ocazional să servim o gustare dulce. Batonul proteic poate fi o alternativă mai sănătoasă decât o gogoașă sau vreun produs de patiserie, dar și decât batoanele cu ciocolată care „ne fac cu ochiul” adesea când stăm la coadă la casă în supermarket. Mai ales dacă alegem un sortiment cu conținut redus de calorii și grăsimi saturate și cu un aport ridicat de fibre.
Când vrem să slăbim
Multe persoane aleg batoanele proteice atunci când încearcă să mănânce mai puțin și când vor să scape de niște kilograme în plus. Unele studii arată că o dietă bogată în proteine ajută la slăbit mai mult decât o dietă care conține cantitatea obișnuită de proteine. Cercetătorii presupun că acest lucru se datorează senzației de sațietate conferite de consumul de proteine care ne poate face să mâncăm mai puțin și previne excesele alimentare. Nu uita faptul că, dacă alegi să consumi batoane proteice în acest scop, e important pentru a slăbi sănătos să ai o dietă zilnică totală echilibrată și să faci sport regulat.
Cum să alegi batonul proteic potrivit?
E important să citești cu atenție eticheta produsului înainte de a alege un baton proteic, deoarece există numeroase produse pe piață care au o cantitate foarte ridicată de zahăr și îndulcitori, mult mai mare față de aportul proteic al batonului.
Asigură-te că procentul de zahăr/îndulcitori este cât mai scăzut. Uită-te pe lista de ingrediente. Acestea sunt trecute pe etichetă în ordinea descrescătoare a cantității lor. Prin urmare, dacă printre primele ingrediente se numără sirop și zaharuri, înseamnă că acestea se regăsesc într-o cantitate semnificativă în acel produs.
Alege un produs care constituie și o bună sursă de fibre alimentare. Fibrele alimentare conferă o senzație de sațietate. De asemenea, au multe alte beneficii pentru sănătate, precum cel de a regla nivelul de colesterol din sânge. Asigură-te așadar că batonul proteic ales are în compoziția sa cel puțin 4 grame de fibre alimentare.
Alege de preferat un baton realizat din proteine care reprezintă o sursă completă de aminoacizi. Aceștia contribuie la dezvoltarea optimă mușchilor.
Nu uita să verifici și cantitatea de grăsimi conținută de produs. Evită batoanele cu un conținut prea mare de grăsimi saturate.
Fii atent la cantitatea de calorii a batonului proteic. Nu depăși 300-350 de calorii per baton, decât dacă nu vrei să crești aportul de calorii și să-ți dezvolți musculatura, caz în care e posibil să ai nevoie de mai multe calorii. Raportul proteine-carbohidrați depinde de stilul tău de viață – dacă ești o persoană mai degrabă activă sau sedentară.
Evită produsele care au în compoziție coloranți, conservanți sintetici sau alte ingrediente artificiale. Știm cu toții deja că e bine să ne ferim de chimicalele din alimente pentru că pot fi nocive pentru sănătatea noastră.
In cazul consumului de batoane, ce e cel mai placut e faptul ca daca stim cum sa combinam ingredientele, putem sa ne facem acasa cele mai gustoase si sanatoase batoane proteice, in functie de gusturile fiecaruia!! Trebuie sa sa fim atenti la combinatii!