Totul despre sindromul de colon iritabil

Sindromul de colon iritabil este o afecțiune inflamatorie a tractului gastro-intestinal care
poate afecta persoanele de toate vârstele. Se estimează că două din cinci persoane se confruntă cu acest sindrom, dar majoritatea nu sunt diagnosticate.

Pe cât este de comun, pe atât sunt de dificil de identificat cauzele care îl declanșează. Colonul iritabil este cel mai adesea, o afecțiune imprevizibilă, deoarece nu apare întotdeauna ca urmare a unei alimentații neadecvate, iar simptomele pot fi contradictorii.

Sindromul de colon iritabil poate fi împărțit în trei tipuri, în funcție de specificul simptomelor:

  • sindrom iritabil însoțit de constipație predominantă;
  • sindrom iritabil cu diaree predominantă;
  • sindrom mixt caracterizat prin episoade simultane de constipație și diaree.

CE TIP DE AFECȚIUNE ESTE SINDROMUL DE COLON IRITABIL?

În medicină, există o diferență între afecțiunile de sănătate de ordin funcțional și cele de ordin structural. Afecțiunile definite ca fiind structurale sunt patologii, au o cauză clară, cum ar fi infecția cu o bacterie, identificabilă prin teste și pentru care există o grilă generală de tratament.

Pe de altă parte, tulburările de sănătate funcționale sunt manifestări ambigue, cu simptome variabile, a căror sursă e greu de stabilit.

sindromul de colon iritabil specificul afectiunii

Sindromul de colon iritabil se încadrează în categoria tulburărilor funcționale. Deși este o afecțiune răspândită, puține persoane ajung să fie diagnosticate cu acest sindrom. În urma unui studiu realizat de Fundația Internațională pentru Tulburări Gastro-Intestinale Funcționale, aproape 2.000 de pacienți cu sindromul de colon iritabil au declarat că au primit diagnosticul potrivit la mai bine de 6 ani de la debutul simptomelor.

Diagnosticul este greu de stabilit deoarece simptomele sunt, cel mai adesea, contradictorii. Diareea poate apărea simultan cu un episod de constipație, senzația de greață și cea de balonare. Uneori, simptomele dispar complet pentru o perioadă, apoi reapar, fără cauze exacte. De asemenea, perioadele alternante pot fi de ordinul zilelor, săptămânilor sau chiar anilor.

SIMPTOME ȘI CAUZE

În general, simptomele includ durere abdominalăflatulențăbalonaregreațădiaree și constipație. Sindromul de colon iritabil nu afectează doar tractul gastro-intestinal, el se poate manifesta și prin oboseală cronicăanxietatedepresiecefalee și insomnie, influențând negativ calitatea vieții pe termen lung.

simptome și cauze

Afecțiunile colonului nu sunt mereu corelate cu alimentația, ci pot fi și de natură genetică,
medicală, sau influențate de factori psihologici. De exemplu, uneori, sindromul de colon iritabil reflectă o deteriorare a barierei florei intestinale, în urma unor boli sau intervenții chirurgicale. În cazul anumitor persoane, modificarea numărului sau a tipului de bacterii din intestin contribuie la apariția acestui sindrom.

Abordarea biopsihosocială a sindromului de colon iritabil

Cert este că sindromul de colon iritabil nu se încadrează într-un model medical prestabilit în care boala se reduce la o singură cauză vizibilă. Este esențial să înțelegem că această afecțiune poate fi interpretată și printr-o abordare biopsihosocială, care înglobează toate aspectele vieții umane, pornind de la componenta genetică, până la cea socială.

DIAGNOSTICUL SINDROMULUI DE COLON IRITABIL

Dincolo de dificultățile pe care le impune, există totuși câteva modele de investigație pe care
medicul specialist le poate urma în identificarea afecțiunii.

Criteriile Roma sau cum să depistezi sindromul de colon iritabil
Cel mai des, diagnosticul este stabilit în funcție de îndeplinirea criteriilor Roma. Conform acestor criterii, este necesar ca simptomele să fi debutat cu cel puțin 6 luni în urmă față de momentul diagnosticului.

Pentru a lua în calcul posibilitatea sindromului de colon iritabil, simptomele trebuie să includă dureri abdominale și disconfort care se manifestă cel puțin o zi din săptămână, într-un interval de minim trei luni. De asemenea, simptomele trebuie să se asocieze cu cel puțin doi dintre următorii factori:

  • durere și disconfort legate de defecație;
  • frecvența defecației este afectată;
  • consistența scaunului este modificată.

Dacă în urma diagnosticului, tratamentul stabilit de medic nu dă rezultate, acesta poate aprofunda investigația, pentru a înțelege mai bine specificul afecțiunii. Metodele alternative de investigație pot include:

  • colonoscopia;
  • endoscopia;
  • radiografia;
  • testul de intoleranță la lactoză;
  • probe de scaun pentru identificarea paraziților intestinali;
  • test respirator pentru identificarea suprapopularării bacteriene intestinale.

Uneori, în urma acestor teste adiționale, se poate descoperi că sursa simptomelor de colon iritabil este de fapt o infecție, o intoleranță alimentară sau o altă boală.

COLONUL IRITABIL ȘI ALIMENTAȚIA

În cazul în care te confrunți cu această afecțiune, sunt câteva principii alimentare pe care le poți urma pentru a ameliora disconfortul.
Vei observa că există o serie de alimente care îți declanșează sau agravează simptomele. Dacă îți asculți corpul cu atenție, vei reuși cu siguranță să identifici produsele alimentare care nu ți se potrivesc.

Pe de altă parte, în cazul sindromului de colon iritabil, simplul proces de a mânca poate declanșa anumite simptome. Prin urmare, încearcă să ai în vedere următoarele aspecte:

  1. Ia mese mai dese, structurate în porții mai mici.
  2. Mănâncă încet, pentru a ușura digestia.
  3. Evită alimentele care stimulează excesiv intestinul, cum ar fi mâncărurile grase sau prea dulci.

Dacă te confrunți cu episoade frecvente de constipație, include mai multe probiotice în alimentația ta și nu sări niciodată peste micul dejun. Fiind masa principală a zilei, acesta stimulează colonul, ajutând la reglarea scaunului. Pentru un bun start zi de zi, poți alege un mic dejun care include ovăz sau semințe, ambele fiind ideale în ameliorarea disconfortului generat de sindromul colonului iritabil.

Dacă observi că un anumit aliment îți creează disconfort, încearcă să îl elimini din meniul tău pentru o perioadă. De asemenea, dacă suspectezi mai multe alimente ca fiind nepotrivite pentru tine, elimină-le pe rând, pentru a putea stabili cu exactitate care dintre ele îți dăunează.

Anumite persoane care suferă de colon iritabil au observat o ameliorare a simptomelor, adoptând unui regim alimentar numit FODMAP. Conceptul acestui regim se bazează pe excluderea din alimentație a unor zaharuri și carbohidrați ușor fermentabili, care nu sunt tolerați de persoanele ce suferă de sindromul de colon iritabil. Printre aceste alimente nocive se numără usturoiulceapalactatele, unele cerealefructele acide precum merele sau pruneleCafeaua este, la fel, de evitat.

Dincolo de aceste principii generale, este important să abordezi sindromul de colon iritabil ca pe o afecțiune de ordin funcțional, care se manifestează diferit de la persoană la persoană. Așadar, primul pas și cel mai important este să consulți sfatul medicului gastroenterolog și, ulterior, al unui nutriționist, pentru a beneficia de un tratament adecvat, personalizat.

Fii atent la semnalele de alarmă trimise de organismul tău și ia măsurile necesare pentru a-ți redobândi starea de bine. Planteea.ro îți vine în ajutor cu o gamă variată de suplimente care susțin buna funcționare a colonului și reglează tranzitul intestinal.

Discută cu medicul tău și alege cea mai bună variantă pentru tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.