Ce beneficii are roșcovul pentru sănătate și de ce este bine să îl consumi

Roscovul

Roșcovul are un gust foarte asemănător cu cel de cacao și este bogat în proprietăți nutritive care ajută la scăderea colesterolului, ameliorează problemele digestive și mențin greutatea sub control. Este o leguminoasă foarte hrănitoare care poate concura cu cacao și, spre deosebire de cacao, are un conținut foarte scăzut de grăsimi. Prin urmare, este utilizat pe scară largă pentru a înlocui cacao într-o varietate de feluri de mâncare, îndeosebi la copii. În plus, oferă o varietate de beneficii consumând-o în moduri diferite, deoarece are o compoziție nutritivă foarte bogată.

Ce este roșcovul?

Roșcovul este un arbore aparținând familiei Caesalpiniaceae, răspândit în regiunea mediteraneană. Fructul roșcovului poartă denumirea de roșcovă și are un aspect asemănător cu păstăia unei fasole. Roșcova era în antichitate consumată pe scară largă ca hrană atât pentru oameni, cât și pentru animale, în timp ce în prezent utilizarea lui alimentară este benefică pentru sănătatea orgasnimului.

Roșcovul se găsește pe piață sub diferite forme:

  • pudră;
  • batoane cu roșcov;
  • sirop;
  • extract de roșcov;
  • suplimente.

Roșcovul: proprietăți nutriționale

Roșcovul, consumat întreg sau sub formă de pudră în diverse preparate, aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Conform studiilor, datorită compoziției sale chimice, roșcovul este indicat în prevenirea și tratarea unor afecțiuni, în special a celor legate de sistemul gastrointestinal. Dar să vedem în detaliu care sunt proprietățile fructelor de roșcov.

Fructele roșcovului sunt bogate în proteine, conțin vitamine esențiale și reprezintă o alternativă sănătoasă pentru gustări. Sunt benefice prin faptul că:

  • Conțin taninuri bogate în acid galic. Acidul galic oferă beneficii antialergice, antiseptice și antibacteriene.
  • Sunt bogate în fibre insolubile.
  • Sunt o sursă bună de vitamina E.
  • Conțin tiamină (vitamina B), riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina A), alfa-tocoferol și ergocalciferol (vitamina D2).
  • Sunt pline de antioxidanți și fitonutrienți.
  • Sunt bogate în potasiu și magneziu.
  • Nu conțin gluten.
  • Nu conțin cofeină.

Roșcovul: beneficii pentru sănătate

  • Luptă cu problemele intestinale. Roșcovul are o funcție de reglare intestinală și de aceea este indicat în special în cazurile de constipație, diaree și crampe, întrucât, printr-o acțiune chimică, este capabil să neutralizeze starea nocivă de acidoză, care stă la baza multor probleme și boli ale intestinului. De altfel, pulberea de roșcove este folosită deseori pentru tratarea problemelor intestinale, luată împreună cu apă, ceai sau chiar lapte.
  • Ideal în tulburările digestive. Roşcovul, datorită prezenţei fibrelor şi pectinelor, asigură protecţia mucoaselor, atenuând tulburările tractului gastro-intestinal precum refluxul gastroesofagian.
  • Luptă împotriva colesterolului. Datorită prezenței polifenolilor, roșcovul este capabil să reducă gradul de colesterol și trigliceride din sânge, cu o acțiune benefică pentru organism. Această acțiune benefică se datorează prezenței mari a polifenolilor conținute în fibrele acestei plante uimitoare.
  • Indicat în prevenirea osteoporozei. Roșcovul este bogat în calciu și fosfor și de aceea este indicat pentru prevenirea acestei patologii.
  • Are beneficii asupra ficatului. Potrivit unor studii, proprietățile antioxidante ale roșcovului ajută la îmbunătățirea sănătății ficatului prin îmbunătățirea capacității sale de detoxifiere, experții spunând că puterea sa antioxidantă este chiar mai mare decât cea a vinului roșu.
  • Reglează nivelul zahărului din sânge. Experții spun că boabele de  roșcove  conțin fibre care ajută în mod natural la reglarea nivelului de zahăr din sânge (util pentru persoanele cu diabet).

Cum se consumă roșcovul?

Roșcovul poate fi consumat întreg, deoarece fiecare parte a leguminoaselor este comestibilă. Păstăile, de exemplu, pot fi mâncate proaspete, uscate sau coapte câteva minute la cuptor. Semințele, în schimb, sunt foarte dure, greu de mestecat, deci pot fi folosite numai după ce au fost zdrobite și tranformate în pulbere, din care se obține așa-numita făină sau pudră de roșcove. Această pulbere este utilizată pe scară largă în industria alimentară și în special a cofetăriei, unde este folosită ca aditiv alimentar pentru prepararea de înghețată, budinci, prăjituri și biscuiți. Făina de roșcove, care se obține din uscarea și zdrobirea chiar și a pulpei și păstăilor, are un gust dulceag care o face perfectă atât ca înlocuitor pentru cacao, cât și ca bază pentru prepararea deserturilor fără gluten, în loc de făina tradițională de grâu și fără adaos de zahăr.

Roșcovul, cel mai bun înlocuitor de cacao pentru dulciurile celor mici

Deși este cel mai valid înlocuitor pentru cacao, există diferențe mici, dar importante între cele două alimente. În primul rând, spre deosebire cacao, roșcovul nu conține cofeină. Absența substanțelor psihoactive, precum cofeina și teobromina, face ca boabele de roșcove să fie ideale în special pentru copii, căci în cazul lor nu este indicat a se consuma ciocolată. În plus, boabele de roșcove conțin de trei ori mai mult calciu decât pudra de cacao.

Când vine vorba de dulciurile pentru cei mici, roșcovul este un înlocuitor pentru ciocolată, fiind o alternativă mult mai sănătoasă. Bogăția roșcovelor în fibre face posibilă integrarea acestuia în dieta celor mici. În plus, roșcovul nu conține cofeină sau orice alt stimulent și, de asemenea, nu conține alergeni, ceea ce face posibilă „îndulcirea” alimentației copiilor. Pentru cei mai tineri, de exemplu, pudra de roșcove poate fi o alternativă la ciocolata pentru lapte.

Roșcovul: rețete

Roșcovul este folosit la gătit în principal în două moduri: în păstăi întregi sau sub formă de făină. Amestecând făina de roșcove cu făina de grâu, orez sau porumb se poate obține o pastă deosebită, diferită de cele obișnuite. Iată, așadar, două rețete cu roșcov:

Cremă tartinabilă de roșcove

O alternativă la cremele de cacao, pudra de roșcove se amestecă cu alune de pădure, zahăr (sau alt îndulcitor la alegere) și ulei de cocos. Cu ajutorul robotului de bucătărie, ingredientele se amestecă  pentru a obține o cremă tartinabilă delicioasă și sănătoasă, ideală pentru micul dejun atât pentru adulți, cât și pentru adolescenți și copii.

Pâine de roșcove

Și aici, adăugând câteva linguri de făină de roșcove în aluatul tău de pâine, vei putea obține o pâine dulce și aromată. Reține că făina de roșcove nu conține gluten, așa că o poți adăuga și în aluatul tău de făină fără gluten.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.