Ce este păstura de albine ? Beneficii, proprietăți, contraindicații

Când vine vorba de produse apicole, vorbim despre produse ale stupului pe care le cunoaștem cu toții, le îndrăgim și utilizăm. Dintre acestea, mierea a fost și rămâne cea mai cunoscută, având beneficii uimitoare pentru sănătate. Celelalte produse ale stupului la fel de valoroase sunt: lăptișorul de matcă, propolisul, polenul, ceara și păstura de albine.

Te întrebi, poate, ce este acest ultim produs menționat mai sus și de ce este benefic pentru noi. În articolul de astăzi îți voi prezenta câteva informații utile, care te vor ajuta să descoperi puterea tămăduitoare a păsturii de albine și motivele pentru care este indicat să o includem în dieta noastră.

Ce este păstura de albine ?

Păstura sau “pâinea albinelor” este, de fapt, hrana albinelor și este folosită, în principal, la hrănirea puilor de albine. Polenul cules și adus în stup este amestecat cu o cantitate mică de miere și diverse enzime. Este introdus în celula fagurelui, unde sub influența florei microbiene, a temperaturii și umidității din stup, fermentează, trece printr-o serie de transformări biochimice iar după 3 luni de fermentare devine păstură.

Un amestec pe care îl putem numi „medicament natural„, plin de substanțe nutritive și unic prin însușirile biochimice.

Valoarea lui terapeutică este de trei ori mai mare decât cea a polenului, iar gama afecțiunilor pe care le vindecă este imensă.

Mai mult decât atât, pentru oameni, păstura este mult mai ușor de digerat în comparație cu polenul și are aceleași beneficii terapeutice. Datorită acestui motiv, păstura este foarte indicată persoanelor cu probleme ale ficatului sau probleme ale tractului digestiv, ulcere, ciroze și diferite tumori.

Compoziția chimică a păsturii și Valori nutriționale:

Păstura are un gust dulce-acrișor, datorită acidității sporite, și un bogat conținut de proteine și glucide. Conține, practic, toți aminoacizii esențiali pentru omvitamine – în special provitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B6, C, E, acid folic și rutin (vitamina P) – minerale precum: calciu, fier și potasiu – cât și enzime și factori antibiotici.

Mai detaliat, compoziția chimică a păsturii de albine este următoarea: 35% carbohidrați (glucide: glucoza, zaharoza, dextrine, celuloza), 1-6% lipide (lecitina, acizi grași) și caretonoizi (200-875 mg/kg provitamina A), 1,7g/kg vitamina E, 6-200 mg/100g vitamina C.

Acest medicament minunat mai conține si enzime, aminoacizi (histidina, triptofan, metionina, fenilalanina, valina, cistina, arginina, acid glutamic), are valoare antibiotică, conține hormoni naturali, minerale și oligoelemente: sodiu, potasiu, nichel, titan, vanadiu, crom, fosfor, zirconiu, beriliu, bor, zinc, plumb, argint, arsenic, staniu, galiu, stronțiu, bariu, uraniu, siliciu, aluminiu, magneziu, mangan, molibden, cupru, calciu, fier.

Drept urmare, păstura este o uzină de substanțe benefice, greu de egalat de oricare alt produs al stupului și chiar al naturii

Păstură – Proprietăți

  • Ajută la completarea deficitului de seleniu din organism
  • O sursă importantă de energie și vitalitate
  • Păstura este un foarte bun detoxifiant, revitalizant și antianemic
  • Recomandată pentru copii datorită beneficiilor aduse sistemului imunitar și proprietăților sale antivirale
  • Păstura este un foarte bun tonic hepatic și nervos, protejează ficatul și ajută la tratarea bolilor hepatice
  • Ajută la reducerea colesterolului din sânge
  • Reglează tranzitul intestinal și afecțiunile digestive și de colon
  • Foarte bună în cazul deficiențelor de minerale – magneziu, zinc etc.

Beneficiile păsturii de albine

1. Păstura detoxifică organismul

Păstura este un produs apicol excelent pentru detoxifierea organismului. Sub influența poluării, a alimentației bogate în grăsimi și carbohidrați, precum și supus stresului prelungit de peste zi, organismul nostru nu mai are capacitatea de a lucra la capacitate maximă pentru a elimina toxinele potențial periculoase.

Deși eliminate în mod constant, aceste substanțe se acumulează cu timpul in corp, putând cauza numeroase probleme de sănătate, precum și o permanentă dispoziție proasta.

Pentru detoxifierea organismului sunt recomandate curele cu păstură care durează cel puțin șase săptămâni. În mod normal, este nevoie de o linguriță pe zi, pentru copii, și de o lingură pe zi, pentru persoanele adulte. Poate fi administrată pe tot parcursul anului, fără probleme.

2. Păstura ajută ficatul și sistemul digestiv

Păstura este un adjuvant foarte eficient pentru funcția hepatică și pentru funcționarea sistemului digestiv.

Persoanele care se confruntă cu un tranzit intestinal dereglat, cu constipație cronică, cu enterocolite sau cu colite de fermentație, precum și pacienții cu hepatită pot apela cu încredere la tratamentul pe bază de păstură.

Produsul este benefic și în scop preventiv/profilactic.

3. Păstura reface flora intestinală

Un beneficiu particular constă în refacerea florei intestinale. Sub efectul antibioticelor, microorganismele din intestinul gros uman pot fi distruse, ceea ce afectează procesul de digestie.

In urma curei cu păstura, dezvoltarea florei intestinale este accelerată, fapt ce ajută digestia și metabolismul întregului organism.

4. Păstura În reducerea colesterolului

Studiile au demonstrat că păstura are un rol benefic în reducerea colesterolului din sânge.

Colesterolul mărit este responsabil pentru depunerile de sedimente pe pereții interni ai vaselor de sânge, proces patologic numit ateroscleroză.

În momentul în care respectivele depozite se desprind, sub efectul fluxului sangvin, apar cheagurile de sânge care pot conduce la un accident vascular cerebral, una din principalele cauze de mortalitate în România și în lume.

Tratamentul cu păstură reduce riscul de accident vascular cerebral în mod considerabil.

5. Păstura luptă cu anemia și oferă energie

Pentru persoanele care se confruntă cu anemii și cu lipsa de energie pe timpul zilei, păstura este de un real ajutor, deoarece conține un complex variat de vitamine și minerale, printre care se numără și fierul.

Astfel, producția de hemoglobină este normalizată, fapt ce duce la dispariția celor mai multe cazuri de anemie.

6. Beneficiu de necontestat – Păstura întărește sistemul imunitar

Un beneficiu de necontestat al păsturii constă în capacitatea acesteia de a întări sistemul imunitar, fapt ce ferește organismul de o serie întreaga de boli infecțioase, de la banalele răceli și până la gripă. De asemenea, păstura are ea însăși o acțiunea antimicrobiană.

7. înlătură problemele prostatei și vindecă problemele tractului urinar

Problemele prostatei afectează foarte mulți bărbați trecuți de vârsta de 55 de ani.

În cazul unei prostate leneșe și pentru tratarea altor probleme ale tractului urinar, cura pe bază de păstură este de un real folos, putând fi urmată ca atare sau ca adjuvant suplimentar pe lângă tratamentul medicamentos prescris de medic.

8. Echilibrează carențele de vitamine și minerale

Fiind bogată în numeroase vitamine și în aminoacizi esențiali, păstura este indicată în cazul carențelor de vitamine și minerale.

Carențele de vitamine pot apărea în cazul unei alimentații dezechilibrate. De aceea, cura cu păstură poate înlocui cu succes produsele de tip multivitamine obținute în laborator, pe cale sintetică.

9. Păstura în convalescență – Stimulează pofta de mâncare și reface organismul

Un beneficiu adesea trecut cu vederea al păsturii constă în stimularea poftei de mâncare. Mai ales în cazul pacienților aflați în convalescență, cura cu păstură ajută la recăpătarea apetitului alimentar și la întărirea organismului, grăbind refacerea după boală.

10. Măști naturale cu păstură pentru ten

Păstura este folosită cu succes și în cosmetică, fiind un ingredient de bază în multe măști naturale de îngrijire a pielii. Are un efect tonifiant și hrănitor asupra epidermei.

11. Păstura luptă împotriva tumorilor – efect anticancerigen

Un studiu realizat în anul 2017 a scos la iveală faptul că păstura are o acțiune antitumorală moderată, datorată numeroaselor tipuri de flavonoizi pe care îi conține.

Cercetarea a fost efectuată în Portugalia și a scos la iveală faptul că toate aceste substanțe cu efect anticancerigen distrug exclusiv celulele mutante, fiind total inofensive pentru restul celulelor sănătoase din organism.

Totuși, în cazul în care suferiți de o astfel de boală, este recomandat să urmați în primul rând tratamentul prescris de medic.

12. Păstura este un puternic antioxidant

Nu în ultimul rând, păstura are și o acțiune puternic antioxidantă, fapt cu rol benefic în organism. Experții în apiterapie recomandă ca sursă de antioxidanți un amestec format din miere de albine, păstură și polen.

Un studiu recent, efectuat în Polonia, a scos la iveală faptul că ”pâinea albinelor” conține mai mulți antioxidanți decât mierea de albine propriu-zisă sau decât polenul luat ca atare.

De unde cumpărăm păstură ?

O găsim în magazinele naturiste sau o putem cumpăra direct de la apicultori.

Cum se consumă păstura ?

Consumul de păstură de albine este indicat atât adulților cât și copiilor.

Deși păstura este foarte ușor asimilabilă și digerabilă, se recomandă să începem consumul în mod gradual, cu doze mici pe care le vom mări zilnic, săptămânal, astfel acomodarea organismului să fie mai ușoară.

Administrarea păsturii de albine este cel mai bine sa se facă sublingual, o linguriță pe zi sau 3 grame pentru copii si 5-10 grame pentru adulți.

  • COPII: 1 linguriță (3g)/zi,
  • ADULȚI: 1 lingură (5-10g)/zi

Pentru copii există păstura cu miere, care este mai gustoasă, mai dulce.

Consumul de păstură se face dimineața, pe stomacul gol.

Recomandăm cura cu păstură de albine să fie ținută timp de minim 6 săptămâni, însă aceasta poate fi consumată pe toată perioada anului, fără restricții.

Cura cu păstură de albine oferă organismului un aport important de energie, vitalitate și sănătate. Păstura este un produs unic care nu poate fi sintetizat în laborator și fără de care albinele nu pot supraviețui.

Contraindicații

Marele avantaj al produselor apicole este faptul că sunt foarte bine tolerate de organism, neavând contraindicațiile pe care le au medicamentele, cu excepția alergiei sau a intoleranței la un anumit produs apicol.

Păstura de albine are aceleași indicații terapeutice ca și polenul, însă acțiunea ei este mult mai rapidă și mai consistentă.

Contraindicațiile consumului de păstură sunt cam aceleași cu cele ale polenului, însă prin procesul de fermentare prin care trece păstura de albine, limitele pot fi diferite.

Persoanele cu alergie la polen sau care suferă de diabet nu pot consuma păstură.

Înainte de a consuma păstură trebuie să te asiguri că nu ai alergie la polen.

Concluzie

Dacă va întrebați cât de benefică este păstura de albine, răspunsul scurt și la obiect este acesta: foarte benefică! Daca vă doriți o schimbare în stilul alimentar, atunci puteți începe cu ceva simplu, precum includerea produselor apicole în dieta zilnică, începând de la cantități mici până la cantitatea maximă admisă.

5 thoughts on “Ce este păstura de albine ? Beneficii, proprietăți, contraindicații

    1. Depinde foarte mult de modul în care se păstrează păstura! Dacă se păstrează la frigider sau într-un mediu nu prea cald, poate să nu ajungă deloc la stadiul menționat de dumneavoastră!

  1. Daca am Diabet tip 2 cu Hemoglob glicozurata 6,7 si boala inflamatorie intestinala cu scaune multe diareice, pot lua Padtura ??!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.