Pudra de roscove – Ce beneficii are?

Din categoria fructelor inedite puse la dispozitie de natura fac parte si roscovele, acestea fiind asemanatoare la gust si in ceea ce priveste culoarea cu cacaua.

Consumul roscovelor sub forma de pulberi nutritive sau tincturi este recomandat de specialistii in nutritie in special datorita continutului sau bogat in antioxidanti. In plus, nivelul sau glicemic este unul redus, iar roscovele nu includ cofeina sau colesterol in compozitie. Mai mult decat atat, exista produse disponibile care provin din culturi care nu au fost modificate genetic.

Descopera in cele ce urmeaza si alte beneficii importante ale pudrei de roscove, cel mai popular produs obtinut din aceste fructe!


Ce este pudra de roșcove și ce proprietăți are

Pudra de roșcove este un aliment foarte valoros din punct de vedere nutrițional și oferă o gamă largă de beneficii organismului uman. Ca specie, roșcova este înrudită cu lintea, mazărea, soia și fasolea. Aduce un aport bogat de vitamina B, pe lângă magneziu, fier, potasiu, antioxidanți și fibre – ceea ce o face să fie o proteină completă. De asemenea, pudra de roșcove conține un raport ideal de calciu și fosfor și zaharuri asemănătoare cu cele din fructe, fiind un îndulcitor natural foarte sănătos.

Pudra de roșcove: Beneficii

Pudra de roscove inlocuieste cu succes cacaua si cafeaua

Multe persoane adora gustul cafelei proaspat pregatite dimineata, insa cati dintre voi ati încercat un înlocuitor al acestei bauturi energizante, în anumite zile? Stim ca bautura pe baza de cacao este prima la care va ganditi, insa mai exista o optiune disponibila: bautura naturala preparata din pudra de roscove

Mentionata inca din Biblie, aceasta planta are un gust deosebit si proprietati uimitoare datorita continutului sau bogat în substante nutritive. Pentru a obtine bautura din pudra de roscove, aveti nevoie doar de 1-2 lingurite de produs, pe care sa îl adaugati în apa calda si o lingurita de miere. Bautura obtinuta va va oferi cel putin la fel de multa energie ca o ceasca de cafea.


Pudra de roscove are un continut bogat în substante nutritive

Știai ca 100g de pudra de roscove poate asigura jumatate din necesarul zilnic de calciu al organismului? Aceasta contine vitamine importante pentru sanatatea corpului: A, B, B2, B3 si D

Cantitatea sporita de pectine din continutul pudrei de roscove contribuie la reducerea nivelului colesterolului rau din organism si ajuta la eliminarea riscului de dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare.

In plus, acest produs natural nu este doar o sursa impresionanta de antioxidanti, ci si unul dintre produsele vegetale considerate surse de proteina completa. 

Indicatii terapeutice in cazul pudrei de roscove

Pudra de roscove are efect antialergic, antibacterian, antiseptic, antiviral si analgezic. Prin urmare, consumul regulat al acesteia prezinta numeroase beneficii pentru sanatate:

  • Contribuie la imbunatatirea digestiei, prin combaterea balonarii;
  • Elimina riscul de dezvoltare a bacteriilor la nivel intestinal;
  • Ajuta la prevenirea si ameliorarea simptomelor specifice afectiunilor bacteriene sau virale;
  • Contribuie la normalizarea nivelului de colesterol din sange;
  • Ajuta la mentinerea unui nivel optim de zahar in sange;
  • Amelioreaza durerile de stomac datorita efectului calmant al fibrelor continute, care reduc considerabil procesul de fermentatie;
  • Consumul pudrei de roscove este recomandat in cazul pacientilor care sufera de diabet si a celor carora le-a fost prescris un tratament alcalin;
  • Continutul sau bogat in polifenoli, cu efect antioxidant, contribuie la reducerea riscului de aparitie a afectiunilor cardiovasculare;
  • Continutul bogat in tanini ai pudrei de roscove o transforma intr-un aliat de nadejde in lupta de combatere a refluxului gastro-esofagian;
  • Contribuie la prevenirea anemiei, inclusiv in cazul copiilor, in a caror alimentatie poate fi inclusa;
  • Ajuta la ameliorarea simptomelor specifice racelii;
  • Contribuie la reducerea greutatii, datorita continutului sau redus in calorii;
  • Fiind un aliment din categoria celor alcaline, pudra de roscove este recomandata persoanelor care se confrunta cu simptomele specifice aciditatii gastrice, intrucat nu o stimuleaza;
  • Continutul sau lipsit de lactoza si glucoza o transforma intr-un superaliment recomandat copiilor, indiferent de varsta.

Pudra de roșcove: Contraindicații

Pudra de roșcove nu are niciun fel de contraindicație și poate fi consumată chiar și de mămicile care alăptează, de persoanele cu probleme la stomac sau de cele cu alergii. Urmează cu grijă instrucțiunile de pe ambalaj și nu consuma o doză mult mai mare decât cea indicată. La nevoie, consultă-te cu un specialist pentru a te asigura că doza pe care ai decis să o consumi în mod constant este potrivită pentru organismul tău.

Pudra de roșcove: Rețete

1. Lapte cu roșcove

Dacă îți e poftă de laptele cu cacao pe care îl savurai în copilărie, poți reproduce această rețetă folosind pudra de roșcove pe post de îndulcitor. Dacă suferi de intoleranță la lactoză, poți opta pentru lapte de migdale pentru un gust și mai aromat. Avantajul este că efectele secundare cauzate deseori de consumul laptelui nu vor mai fi o problemă și îți vei putea savura băutura copilăriei fără nicio grijă.
Adaugă jumătate de linguriță de pudră și puțină școrțișoară. Poți servi astfel laptele rece sau călduț alături de biscuiți moi sau brioșe.

2. Budincă cu praf de roșcove

Vei avea nevoie de un sfert de cană de orez integral și aceeași cantitate de mei peste care să adaugi două lingurițe de pudră de roșcove și o banană sau pară bine coaptă. Când orezul e fiert pe jumătate, adaugi meiul decorticat. La final, presari pudra de roșcove și lași amestecul la răcit timp de 15 minute. Ultimul pas este să dai banana sau para în blender până se transformă într-o pastă, după care îl adaugi peste orez, mei și pudră și amesteci până reiese un piure gros.

3. Ciocolată

Poți face o ciocolată de casă delicioasă cu pudră de roșcove folosind un pachet de unt, migdale, nuci, stafide, curmale fără sâmburi, lapte praf și miere. Mai întâi topești untul, după care îl amesteci cu mierea. Adaugi pudra de roșcove, fructele uscate și nucile mărunțite. În cele din urmă se adaugă 250g de lapte praf și se amestecă până la omogenizare. Pui amestecul obținut într-o tavă pe care o lași la frigider timp de câteva ore, după care poți savura delicioasa ciocolată tăiată în bucățele mici.

Prin urmare, consumul pudrei de roscove ofera nenumarate beneficii pentru sanatate. Provenind din culturi nemodificate genetic, fiind 100% naturala si lipsita de efecte adverse, aceasta poate fi consumata frecvent, atat de adulti cat si de copii. 

19 thoughts on “Pudra de roscove – Ce beneficii are?

  1. Buna ziua ,le mănânc făcute de mama cu zeama de lămâie , miere și putina nuca .Sunt date prin mașina nu pudra din lamaie puteti pune și pulpa .Sunt foarte gustoase .

  2. Si eu le consum cu placere le culeg direct de la padure le consum de mic copil in anii 80 le culegeam cu scoala pentru diferite intrebuintari …medicamente impreuna cu paducel

  3. Îmi amintesc de aceste păstăi de roscove când duceam caprele la pădure și mâncăm cu copii de vârstă mea, 7,8 ani din motive ca aveau un gust dulce gelatinos dar, nu știam nimic cât de benefice sunt. O sa încerc și eu acum ca știu ce proprietăți benefice conțin.

  4. Si eu folosesc acest produs mă simt bine ,pe vremea cînd eram copil mîncam simturi din pastaie, acu nu mai vad arborele pe la noi a dispărut cu DRAG

  5. Interesant articol,
    Eu folosesc pudra de roşcove la diferite prăjituri şi aluaturi, dar nu ştiam că pot să o transform într-o băutură.
    Şi cum m-am lăsat de cafea de jumătate de an, mâine dimineaţă am să-mi prepar un pahar de energie după reţeta de mai sus.
    Mulţumesc frumos. Multă sănătate!

  6. Voi incerca acest produs pt.sanatate,inlocuind cafeaua ,adaugand și puțină scorțișoară pt.aroma.

    1. Unde se comercializeaza aceste produse ? Prin anii 60 , ne aducea bunicul , cand se intorcea de la Galati , dupa un transport de lemn cu pluta.

      1. La magazinele cu produse naturiste.
        Beau cate o cana de apa fierbinte cu 2 lingurite pudra de roscove fara zahar sau miere.

    2. In prima fază am redus cu o lingurita cantitatea de cafea (din două) și am completat cu o lingurita de pudră de roșcove. Mai pun o lingurita rasă de zahar sau ,când am , o lingutita de miere. Nimeni nu și-ar da seama ca in ceașca de cafea a fost redusa la jumătate cantitatea de cafea .Nu se simte nici o diferenta .Multumirea mea este mai mare după ce-mi beau canița cu cafea fiindca stiu cât de sanatoasă este pudra de roscove datorita vitaminelor pe care le conține . Sănatate !

  7. Din 1965 nu am mai mancat roscove. Erau delicioase! Le/am redescoperit gustul si sper ca beneficiile consumului sa fie la fel de spectaculoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.