Ashwagandha: beneficii, proprietăți, mod de administrare și contraindicații

Ashwagandha (Withania somnifera), cunoscută și sub denumirea de ginseng ayurvedic (sau indian) este una dintre cele mai cunoscute plante folosite în medicina ayurvedică pentru capacitățile ei considerate a fi vindecătoare.

Întărește sistemul imunitar, mai ales în convalescență. Asta datorită conținutului bogat în antioxidanți, capacităților antibacteriene și numărului mare de nutrienți care stimulează semnificativ imunitatea organismului.

Ashwagandha este folosită în mod tradițional ca adaptogen (substanțe naturale care ajută organismul să se adapteze la diversele provocări ale vieții), ajutând în combaterea stresului, oboselii cronice, lipsei de energie și dificultăților de concentrare.

Ce este ashwagandha?

Ashwagandha (Withania somnifera) este originară din zonele aride ale Indiei, dar este cultivată și în Australia, Asia de Est și Africa. Rădăcina de ashwagandha este utilizată de peste 4.000 de ani în India și este considerat un remediu foarte important în Ayurveda.

Aceasta planta erbacee, cu înălțimea între 60-120 cm, are frunze alungite, opuse două câte două, de culoare galben-verzuie. Fructele de ashwagandha sunt verzi când sunt necoapte și portocaliu-rosiatice după ce s-au copt.

Frunzele, fructele, dar mai ales rădăcina de ashwagandha sunt părțile utilizate pentru consum și cu rol terapeutic. Aceasta are un gust și un miros complex – o combinație de note amărui, florale și astrigente.

Ashwagandha se comercializează ca supliment nutritiv, sub formă de capsule de ashwagandha și pudră de ashwagandha

Compoziția nutrițională a ashwaganhei

Conform cercetării publicate în International Journal of Home Science, 1000mg pudră de ashwaganha conțin:

  • 2,5 calorii
  • 0,04g proteine
  • 0,032g fibre
  • 0,05g carbohidrați
  • 0,03mg de fier
  • 0,02mg de calciu
  • 0,08mg de caroten
  • 0,06mg de vitamina C

Proprietățile ashwagandha

Ashwagandha conține multe substanțe benefice, inclusiv flavonoide și antioxidanți, cum ar fi catalaza și glutationul, cunoscut sub numele de „mama tuturor antioxidanților„. De asemenea, conține alcaloizi, aminoacizi (inclusiv triptofan), neurotransmițători, steroli, lignani și triterpeni. Acești compuși valoroși sunt responsabili de numeroasele beneficii de ashwagandhei.

Cele mai multe dintre beneficiile ashwagandha se datorează, cel puțin parțial, proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii puternice. În medicina ayurvedică, ashwagandha este considerată o Rasayana. Aceasta înseamnă că ajută la menținerea tinereții, atât la nivel mental, cât și fizic.

Ashwagandha prezintă numeroase beneficii pentru corp și creier. De exemplu, poate scădea nivelul de glucoză din sânge, poate reduce nivelul de cortizol, stimula activitatea creierului și combate simptomele anxietății și depresiei.

Printre efectele terapeutice ale ashwagandhei se numără tonifierea sistemului nervos și combaterea depresiei ca urmare a lipsei somnului sau a stresului, îmbunătățirea memoriei, întărirea sistemului imunitar, a sistemului cardiovascular. Poate fi benefică și pentru reechilibrarea sistemului hormonal, în combaterea diabetului si de ajutor în terapiile anticancer.

Oamenii folosesc Ashwagandha pentru a ajuta la tratarea următoarelor afecțiuni:

  • stres;
  • anxietate;
  • oboseală;
  • durere;
  • afecțiuni ale pielii;
  • diabet;
  • artrită;
  • epilepsie;
  • scăderea tensiunii arteriale crescute;
  • scăderea colesterolului ridicat;
  • ameliorarea durerii în piept;
  • prevenirea bolilor de inimă;

Beneficiile consumului de ashwagandha

Ashwaganha este unul dintre cele mai vechi și mai valoroase remedii ayurvedice. Beneficiile sale se datorează puternicelor proprietăți adaptogene, revitalizante, antioxidante, antiinflamatoare, imunostimulatoare și antibacteriene. Iată care sunt principalele beneficii ale ashwagandei:

1. Combate stresul și anxietatea

Unul dintre cele mai cunoscute proprietăți ale Ashwagandha este abilitatea plantei de a remedia considerabil simptomele anxietății și efectele adverse ale stresului. Un studiu realizat în acest sens a demonstrat că psihoterapia combinată cu administrarea unor suplimente cu Ashwagandha pe o perioadă de 12 săptămâni a scăzut nivelul de anxietate cu un procent de 55%.

În cadrul aceluiași studiu s-a demonstrat că această plantă are beneficii și în ceea ce privește capacitatea de concentrare, vitalitatea și energizarea organismului.

2. Scade riscul de oboseală suprarenală

Studiile au arătat că Ashwagandha poate fi benefică și în susținerea funcției glandelor suprarenale, reducând riscul de apariție al oboselii glandelor.  Glandele suprarenale sunt glandele endocrine responsabile cu eliberarea de hormoni, în special cortizol și adrenalină, ca răspuns în fața stresului. Ashwagandha stabilizează acești hormoni, ajută corpul să se adapteze la stres și reduce riscul de apariție al oboselii suprarenale.

3. Stimulează tiroida hipoactivă

Unul dintre cele mai benefice proprietăți ale plantelor adaptogene este capacitatea acestora de a stimula tiroida hipoactivă precum tiroida Hashimoto. Studiile au demonstrat că Ashwagandha poate normaliza funcția tiroidei, crescând nivelul hormonilor TSH și T4.

4. Benefică în cazurile de depresie

Extractul de Ashwagandha nu ajută doar în cazurile de stres și anxietate, ci este benefic și pentru persoanele care se confruntă cu simptome de depresie. Studiile au demonstrat că proprietățile Ashwagandhei pot fi comparate cu unele antidepresive. Planta poate fi folosită, așadar, ca un stimulent al bunei dispoziții în cazul persoanelor care suferă de depresie.

Un studiu realizat asupra a 64 de pacienți care sufereau de stres cronic și din care o parte au consumat zilnic 300 mg de ashwagandha a arătat că, în cazul acestora au fost obținute niște rezultate pozitive remarcabile. Consumul de ashwagandha a fost asociat astfel cu următoarele rezultate:

  • Scăderea nivelului de stres cu 44%
  • Reducerea simptomelor fizice ale stresului cu 76,1%
  • Scăderea anxietății și insomniei cu 69,7%
  • Reducerea tulburărilor de socializare cu 68,1%
  • Dispariția simptomele depresive severe în proporție de 79,3%

5. Îmbunătățește funcțiile sistemului nervos

Stresul fizic, psihic sau chimic pot avea efecte dăunătoare asupra creierului sau a sistemului nervos. Studiile recente au demonstrat că Ashwagandha, pe lângă faptul că este un adaptogen excelent, reduce considerabil nivelul de degenerare al celulelor și de instalare a afecțiunilor degenerative precum Alzheimer sau Parkinson.

Witanolidele și antioxidanții din Ashwagandha îmbunătățesc considerabil funcția cognitivă și distrug radicalii liberi, protejând creierul. De asemenea, este benefică și pentru îmbunătățirea atenției, a memoriei și a capacității de concentrare.

6. Întărește sistemul imunitar

Capacitatea adaptogenă a plantei reduce cantitatea de hormoni ai stresului din organism. Acest lucru îmbunătățește funcția sistemului imunitar și reduce inflamațiile din interiorul organismului.

7. Poate stabiliza nivelul de zahăr din sânge

Prezența compușilor fenolici, inclusiv a flavonoidelor, pot fi benefice pentru persoanele care suferă de diabet.  Flavonoidele au o funcție hipoglicemică, fapt care duce la o scădere și o normalizare a nivelului zahărului din sânge.

8. Îmbunătățește funcția sexuală și fertilitatea

În sistemul ayurvedic, Ashwagandha era utilizată datorită funcției sale de afrodiziac natural. Aceasta poate îmbunătăți semnificativ funcția sexuală, crescând nivelul de testosteron și îmbunătățind fertilitatea în cazul bărbaților. De asemenea, suplimentarea cu ashwagandha îmbunătățește semnificativ funcția sexuală și în cazul femeilor.

Suplimentele cu Ashwagandha

Ashwagandha se găsește sub formă de pulbere sau sub formă de capsule cu ashwagandha. Ambele variante de suplimente sunt extrem de benefice pentru organism și fiecare vine cu propriile avantaje. Pulberea de ashwagandha poate fi inclusă într-o mulțime de băuturi sau preparate, capsulele pot fi administrate cu ușurință, iar suplimentele lichide cu extract de ashwagandha se absorb mult mai bine în organism.

ASHWAGANDHA® KSM-66 de la COSMO PHARM® este extractul cu cea mai mare doză de Ashwagandha disponibilă pe piață. Este produs folosind un proces unic de extracție patentat, bazat pe principii „Green Chemistry“, fără a folosi alcool sau orice alt solvent chimic.

Doza recomandată de Ashwagandha

În urma studiilor efectuate s-a demonstrat că administrarea de 250-600 mg pe zi poate genera beneficiile menționate mai sus.


● Dozele capsulelor conțin adesea între 250 si 1.500 mg de ashwagandha.
● Planta este comercializată fie sub formă de capsule, pulbere sau extract lichid.
● Ashwagandha este considerata un produs relativ sigur pentru marea majoritate a oamenilor.
● În unele cazuri, administrarea de doze mai mari poate provoca reacții adverse neplăcute.

Administrare:

1-2 capsule pe zi, în timpul mesei, cu un pahar de apă.

Efecte adverse și Contraindicații

Oamenii pot tolera de obicei ashwagandha în doze mici până la medii. Iar în ceea ce privește efectele secundare, nu există suficiente studii pe termen lung pentru a examina pe deplin posibilele reacții adverse. În schimb trebuie să știi că nu este recomandată:
● persoanelor cu ulcer gastric, copiilor, femeilor însărcinate sau celor care alăptează.
● persoanelor care folosesc medicație sedativă, hipoglicemiantă, hipotensoare sau hormoni tiroidieni.


Pentru dozele recomandate nu au fost semnalate efecte secundare. Însă administrarea unor cantități mari de ashwagandha poate duce la tulburări digestive, diaree, greață și vărsături. Acest lucru se poate datora iritației mucoasei intestinale.

Interacțiunea cu alte medicamente


Înainte de a începe să utilizezi suplimente de ashwagandha este important să discuți cu medicul de familie.
Ashwagandha ar putea interacționa cu sedativele, medicamentele pentru anxietate, suplimentele tiroidiene, cu medicamentele care suprima sistemul imunitar si cu cele care vizează hipertensiunea arterială și diabetul.

Concluzie

Ashwagandha este o plantă importantă din punct de vedere medical și are un impact dovedit asupra sănătății umane.

Cercetările științifice sugerează că suplimentarea timp de 8 săptămâni cu extract de rădăcină de Ashwagandha a fost asociată cu o reducere semnificativă a nivelului de stres și a îmbunătățit calitatea generală a vieții.

One thought on “Ashwagandha: beneficii, proprietăți, mod de administrare și contraindicații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.