Semințele de armurariu: beneficii, proprietăți și contraindicații

Armurariul, Silybum marianum, cunoscut și sub denumirile de „ciulin de lapte” sau „silimarină”, este originar din Europa. Planta armurariu a ajuns în America de Nord, fiind introdusă de primii coloniști, iar arealul ei s-a răspândit rapid. Astăzi, armurariul este regăsit și în Africa, Australia, Asia.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit armurariul pentru a trata tulburările hepatice și problemele vezicii biliare. Suplimentele cu armurariu pot fi recomandate în hepatită cronică, ciroză, icter, diabet, indigestie și în alte afecțiuni, ca tratament complementar. Pe piață există ceai de armurariu, tinctură, pulbere, semințe de armurariu, ulei de armurariu, capsule de armurariu. Toate acestea pot fi de ajutor pentru organism în diverse situații, dar nu trebuie să înlocuiască tratamentul prescris de medicul specialist pentru bolile cronice diagnosticate.

Beneficiile semintelor de armurariu

Semintele de armurariu sunt considerate a fi unul dintre cele mai eficiente remedii pentru afectiunile hepatice si ale vezicii biliare. in fitoterapie, se mai folosesc si pentru stimularea secretiei lactate, in prevenirea cancerului, pentru a proteja ficatul de efectele nocive ale alcoolului, toxinelor, noxelor.

În compozitia semintelor de armurariu regasim:

  • 1,5-3% silimarina, principala substanta activa din seminte. Silimarina este un complex de flavonolignani (silibina, silidianina, izosilibina, silicristina). Acestia sunt substante antioxidante cu puternice proprietati hepatoprotectoare si regenerative.
  • 20-30% lipide, dintre care aprox. 60% acid linoleic (Omega-6), 30% acid oleic (Omega-9) si aprox. 9% acid palmitic.
  • 20-30% proteine, aminoacizi: lizina, leucina, cisteina etc.
  • carbohidrati, fibre, substante carotenoide, tocoferoli, steroli
  • magneziu, potasiu, fier, mangan, calciu si alte minerale

Toti acesti compusi confera armurariului proprietati terapeutice valoroase. Semintele sale au actiune hepatoprotectoare, coleretic-colagoga, galactogoga, diuretica, antioxidanta, detoxifianta, chemoprotectoare, neuroprotectoare, emolienta.

⬇️ Descopera in continuare mai multe despre beneficiile semintelor de armurariu:

  • imbunatateste sanatatea ficatului – avand o puternica actiune hepatoprotectoare, armurariul este folosit ca adjuvant in tratarea afectiunilor hepatice precum ciroza, icterul, hepatita, boala ficatului gras non-alcoolic, cancerul de ficat.
  • detoxifica ficatul prin intermediul silimarinei, vitaminei E si antioxidantilor din compozitie, care ajuta la eliminarea factorilor toxici de la nivelul ficatului (alcool, medicamente, pesticide, metale grele, amatoxina din ciupercile otravitoare etc.).
  • reduce inflamatiile ficatului.
  • sustine si normalizeaza functiile hepatice.
  • protejeaza celulele hepatice de stresul oxidativ si efectele nocive ale radicalilor liberi, marind rezistenta membranelor celulelor hepatice.
  • ajuta la regenerarea hepatocitelor care sufera deteriorari din cauza substantelor toxice, a consumului de alcool in exces, a virusilor sau afectiunilor hepatice.
  • protejeaza sanatatea vezicii biliare – avand actiune colagoga, favorizeaza evacuarea secretiilor biliare in duoden. Totodata, poate preveni aparitia calculilor biliari.
  • ajuta la reglarea glicemiei – acizii grasi, antioxidantii si silimarina din semintele de armurariu ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange si pot remedia rezistenta la insulina in cazul persoanelor cu diabet. Actioneaza si in sens profilactic, putand reduce riscul imbolnavirii de diabet.
  • poate stimula secretia lactata – potrivit unui studiu clinic, mamele carora le-au fost administrate 420 mg de silimarina zilnic, timp de 63 de zile, au avut o secretie lactata mai abundenta decat femeile din grupul placebo. Aceste rezultate au fost puse pe seama capacitatii armurariului de a sustine productia de prolactina, hormon al carui rol principal este acela de a declansa lactatia.
  • ajuta la prevenirea cancerului – dupa revizuirea unor studii preclinice, cercetatorii de la Universitatea Minnesota au afirmat ca silimarina din compozitia armurariului poate reduce riscul dezvoltarii cancerului de piele, san, prostata, a cancerului cervical. La baza acestei actiuni s-ar afla capacitatea silimarinei de a intari sistemul imunitar si de a combate deteriorarea ADN-ului. Compusul antioxidant silibina (care constituie 50-70% din continutul silimarinei) stimuleaza sinteza proteinelor si regenerarea celulelor, protejandu-le impotriva deteriorarilor, mutatiilor si efectelor nocive ale poluantilor, chimicalelor si metalelor grele.
  • poate preveni declinul cognitiv – armurariul are proprietati antioxidante si neuroprotectoare, care sustin buna functionare a creierului, prevenind declinul cognitiv asociat cu inaintarea in varsta. Potrivit unor studii realizate pe animale, silimarina din armurariu poate preveni deteriorarea oxidativa a celulelor creierului si dezvoltarea placilor amiloide, asociate cu aparitia unor boli cum sunt Alzheimer, dementa etc.
  • benefic pentru sanatatea inimii – acizii grasi nesaturati si silimarina din semintele de armurariu ajuta la scaderea „colesterolului rau” (LDL), prevenind formarea placilor aterosclerotice. Totodata, are actiune antiinflamatoare si antioxidanta, protejand inima de efectele nocive ale stresului oxidativ.
  • intarzie aparitia semnelor imbatranirii – prin intermediul continutului de antioxidanti, armurariul detoxifica ficatul si sustine regenerarea celulara, promovand o crestere sanatoasa a celulelor. Combate stresul oxidativ si prin aceasta, mentine organismul tanar, atat in interior, cat si in exterior (la nivelul pielii).

Pentru a te bucura de aceste beneficii, gasesti seminte de armurariu la pret accesibil, in magazinul nostru online.

Cum se consuma semintele de armurariu

Semintele de armurariu au o textura uleioasa si un gust placut, dulce si usor amarui, asemanator nucilor. Le poti consuma ca atare, le poti adauga in salate si peste felurite mancaruri.

Totodata, le poti folosi pentru a pregati un ceai cu proprietati terapeutice (macerat la rece sau infuzie).

În scop curativ, pulberea de armurariu (obtinuta din seminte de armurariu macinate) se poate administra sublingual, de 3-4 ori pe zi, in dozajul indicat de medicul fitoterapeut.

Recomandări

Produsele fitoterapeutice pe bază de Armurariu au remarcabile proprietăți hepatoprotectoare. Stimulează sinteza proteinelor ajutând astfel la regenerarea hepatocitelor, protejează integritatea membranei celulelor hepatice nelezate și stimulează formarea de celule hepatice noi.

Se recomandă în hepatita acută și cronică, în hepatita alcoolică, ciroză hepatică compensată și în insuficiență hepatică.

Mod de preparare și administrare

seminte de armurariu

Se poate administra sub formă de comprimate conținând silymarină. În lipsa acestui produs se poate prepara o infuzie din 1 linguriță de semințe de Armuraiu, proaspăt măcinate, la o cana de apă.

Se beau 2 căni pe zi: prima înainte de micul dejun, stând culcat pe partea dreaptă timp de 20 de minute.

A doua cana cană se bea în doua rânduri: 1/2 cană după masa de prânz și 1/2 cană după cină.

Cura durează două săptămâni. Se poate relua după două săptămâni de pauză.

Fructele de Armurariu se macină pentru maxim 24 de ore și se păstrează măcinate la frigider. După acest termen, devin, din cauza fenomenelor de oxidare, hepatotoxice.

Ce beneficii are o ceașcă de ceai de armurariu

Probabil nu se regăsește printre ceaiurile pe care le savurezi frecvent, dar ai foarte multe motive pentru a-l transforma în băutura ta favorită. De la vindecarea ficatului până la detoxifierea întregului organism, lista de beneficii ale unei cești de ceai de armurariu te vor convinge să-l testezi cât mai curând.

eaiul de armurariu se obține din semințele plantei cu numele științific de Silybum marianum. Are o consistență asemănătoare cu a laptelui care se evidențiază în momentul în care sunt strivite semințele. Planta este originară din zona Mării Mediterane, este foarte rezistentă și poate supraviețui la temperaturi variabile, fiind răspândită deja în toată lumea. Ceaiul de armurariu a fost utilizat în cadrul medicinei tradiționale timp de mii de ani, fiind în continuare un remediu util pentru multiple afecțiuni.

 
Ce beneficii obții când bei ceai de armurariu?

Consumul de ceai de armurariu este util pentru persoanele care suferă de diabet, indigestie, artrită, anxietate și obezitate. Efectele pozitive se datorează silimarinei și combinației de antioxidanți, vitamine și minerale.

Cum prepari ceaiul de armurariu?

Vei avea nevoie de o lingură de semințe de armurariu, pe care le vei pune într-o cană cu apă fierbinte. Lasă acoperit 3-5 minute, apoi strecoară, adaugă puțină miere și savurează.

 
Efecte adverse posibile

Ceaiul de armurariu este bine tolerat în general, dar trebuie să te adresezi medicului dacă observi următoarele manifestări problematice:

– iritații;

– insomnie;

– senzație de arsură la stomac;

– irascibilitate;

– transpirație excesivă;

– indigestie;

– stare de vomă și slăbiciune generală.

Contraindicatii

Consumate in cantitati alimentare uzuale, semintele de armurariu sunt bine tolerate de majoritatea persoanelor si nu sunt in masura sa declanseze aparitia unor efecte adverse. Administrate in doze mari, pot avea o actiune laxativa blanda.

Semintele de armurariu au contraindicatii pentru persoanele cu alergie la armurariu sau alte plante din familia botanica Asteraceae (anghinare, margarete, crizanteme). Acestea se pot confrunta cu simptome cum ar fi inrosirea pielii, mancarimi, greata, senzatie de balonare.

Recomandam consultarea medicului fitoterapeut inainte de a urma tratamente cu seminte de armurariu, pentru indicarea unui dozaj optim, in functie de istoricul medical, tratamentele urmate, afectiunile pe care iti doresti sa le tratezi.

One thought on “Semințele de armurariu: beneficii, proprietăți și contraindicații

  1. Am încercat să le consum la un moment dat, însă nu prea am reușit, adică la un moment dat au expirat și le-am aruncat. Adevărul este că nuprea suntem obișnuiți cu gustul amar și ne cam dă de furcă atunci când e necesar să îl integrăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.