Lucerna verde – proprietăți, beneficii, administrare

Lucerna (Medicago Sativa) este o plantă leguminoasă foarte prețioasă, un adevărat super-aliment denumit și “părintele tuturor plantelor”. Principala sa funcție terapeutică  este aceea de a fortifica sistemul imunitar.

Lucerna conține toate vitaminele și mineralele cunoscute, nece­sare vieții. Iar clorofila, care se extrage din această plantă, con­ține o cantitate echilibrată de componente organice, moleculare și minerale, aproape identice hemoglobinei umane.

Lucerna, un scurt istoric

Având frunze asemănătoare trifoiului și flori violacee, lu­cerna este originară din vestul Asiei și din estul Mediteranei.

Dacă facem o scurtă trecere în revistă, de-a lungul istoriei, această plantă a fost folosită de chinezi timp de secole întregi pentru a trata litiazele renale (pietrele la rinichi). Acesta deoarece planta deține excelente proprietăți diuretice și laxative și nu numai. Frunzele lucernei sunt foarte bogate în vitamine și minerale precum calciu, magneziu, potasiu și chiar și caroten. Spre exemplu carotenul și-a demonstrat eficacitatea în susținerea funcției cardiace, cât și în combaterea cancerului.

Frunzele plantei conțin, de asemenea, aminoacizi esențiali, fapt pentru care lucerna este eficace în combaterea infecțiilor urinare, afecțiunilor prostatei și ale vezicii urinare. În combinație cu potasiul, aminoacizii esențiali sunt eficienți în susținerea unei bune funcționări a rinichilor.

Iar funcția antibacteriană și antimicrobiană pe care o deține combate apariția infecțiilor urinare datorate deplasării calculilor renali (pietrelor de la rinichi) în momentul expulzării acestora. Această plantă este de asemenea recunoscută și pentru rolul său detoxifiant, deoarece se consideră că acționează și asupra glandei pituitare, echilibrându-i funcția.

Tot în medicina chineză, pulberea de lucernă verde era folosită și în combaterea artritei, diabetului, în combaterea astmului sau a alergiilor sezoniere.

Fiind bogată în proteine, lucerna verde este indicată tuturor celor care țin o cură de slăbire supunându-se unui regim alimentar restrictiv. Conține doar 24 de calorii în 100 grame de produs, nu conține zahăr, grăsimi saturate, așadar nu favorizează creșterea colesterolului sau a trigliceridelor.

Lucerna – Proprietăți

Lucerna este un superaliment datorită ariei largi de substanţe nutritive pe care le conţine.

Între acestea se numără opt enzime digestive, fitoestrogeni (hormoni de natură vegetală), bioflavonoide (antioxidanţi, substanţe antiinflamatoare, compuşi ai oxigenului care întăresc venele, arterele şi pe cele capilare).

 Saponine (întăritoare ce conţin săruri minerale), flavone (ajută capilarele fragile), glicozide (compuşi antitumorali), alcaloizi (compuşi din plante cu efect antiinflamator şi antiinfecţios şi care ajută la formarea proteinelor).

 Aminoacizi, acizi organici, minerale şi anumite oligominerale (cum ar fi calciul, magneziul, fosforul, fierul şi potasiul), clorofilă, acid folic, niacină şi vitaminele A, B — în special Bl2 — C, D, E şi K. 

Poate fi folosită pentru scăderea inflamaţiei plămânilor, fiind benefică pentru cei suferinzi de astm, pneumonie şi bronşită. Conţine de patru ori mai multă vitamina C decât citricele, iar calciul pe care îl conţine este uşor absorbit şi asimilat de către organism. Lu­cerna conţine peste 40 de bioflavonoizi diferiţi.

Lucerna, «marele tămăduitor»

Biologul Frank Boner a denumit lucerna „marele tămăduitor„, deoarece, conform cercetarilor sale, a găsit în această plantă 8 aminoacizi esențiali. În afară de aceste constatări, Boner a demonstrat că fiecare gram de lucernă conține 8000 Ul de Vitamina A si 20000-80000 Ul de Vitamina K.

Vitamina K previne sângerarile, facilitează coagularea sângelui, scade pierderile sangvine excesive din timpul ciclului menstrual. Cei care prezinta  frecvent epistaxis (sângerare nazală) își pot asigura necesarul de vitamina K prin consumul de lucerna.

Întrebuințări ale lucernei în medicina ayurvedică

Lucerna este o plantă medicinală cunoscută pentru proprietățile sale terapeutice în medicina Ayurvedică. Este bogată în nutrienți esențiali, cum ar fi proteinele, vitaminele și mineralele, care o fac unul dintre cele mai valoroase plante medicinale disponibile.

În Ayurveda, lucerna este folosită pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv artrita, diabetul, anemia, inflamația și afecțiunile digestive. Aceasta conține compuși antioxidanți care ajută la reducerea inflamației și a stresului oxidativ în organism, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea generală.

De asemenea, lucerna este cunoscută pentru proprietățile sale detoxifiante și de curățare a sângelui, care pot ajuta la îmbunătățirea circulației și la reducerea riscului de boli cardiovasculare. În general, utilizarea lucernei în medicina Ayurvedică poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea generală și bunăstarea organismului.

10 beneficii ale lucernei

1. Lucerna acționează ca un agent împotriva infecțiilor, datorită conținutului mare de cloro­filă și vitamina A. Frunzele au un procentaj ridicat de beta ca­roten care întărește sistemul imunitar.

2. Lucerna este benefică pentru multe tipuri de afecțiuni; în mod normal este folosită pentru detoxifierea și întărirea ficatului, fortificarea și purifica­rea sângelui, ajută la digestie si este folosită si ca tonic general și întăritor al sistemului imunitar.

3. De asemenea, poate fi folosită pentru scăderea inflamației plămânilor, fiind benefică pentru cei suferinzi de astm, pneumonie și bronșită.

4. Ca agent de curățare, lucerna neutralizează acizii și toxi­nele. Datorită conținutului său ridicat de fibre, are capacitatea de a absorbi și transporta reziduurile intestinale din organism, înmuind scaunele și îmbunătățesc contracțiile colonului.

5. De asemenea, poate fi folositoare pentru eliminarea apei reținute în organism, permițând astfel corpului să elimine toxinele și li­chidul în exces.

6. Datorită conținutului său ridicat de vitamina K, lucerna ajută la dizolvarea chegurilor de sânge, fortifică vasele sangvine și pe cele capilare, prevenind astfel sângerările spontane.

7. Studiile relevă, de asemenea, faptul ca lucerna poate preveni cresterea cantitatii de colesterol si re­duce cantitatea de grăsime depozitată pe artere.

8. În frunzele de lucerna se găsește o vitamină mai puțin cunoscută – vitamina U, care previne ulcerul și regenerează mucoasă lezată a stomacului.

9. Ajută digestia. Datorită celor 8 enzime pe care le conține, frunzele de lucernă ajută la asimilarea proteinelor, grăsimilor și a carbohidraților. Lucer­na ajută la asimilarea nutrienților dacă este consumată la sfârșitul mesei, iar când este administrată înainte de masă, ușurează procesul digestiei.

Rezultatul final este scăderea sau eliminarea arsurilor stomacale, a gazelor, a balonării, indiges­tiei, malabsorbției si a altor boli gastrice. Când lucerna se administrează înainte de masă, aceasta ușurează procesul de digestie. În schimb, daca lucerna este luată la sfârșitul mesei, ea ajută la asimilarea nutrienților din hrana consumată la masa respectivă.

10. Tratamentul cu lucernă are efecte incontestabile asupra sistemului imunitar. În plus, ceaiul încetinește procesul îmbătrânirii și asigură un somn odihnitor. După primele trei-patru săptămâni de terapie, crește rezistența fizică și psihică.

Administrare

Adulți: 3 g (doza zilnică recomandată) sau o lingurițe de pulbere dizolvată într-un pahar de apă plată sau suc natural (aproximativ 50 ml) la temperatura camerei, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de mesele principale, timp de 2-3 luni; în 2-3 cure pe an cu câte o lună pauză.

Copii peste vârsta de 12 ani: 1,5 g (doza zilnică recomandată) sau linguriță de pulbere dizolvată într-un pahar de apă plată sau suc natural (aproximativ 50 ml) la temperatura camerei, de 2 ori pe zi, cu 30 minute înainte de mesele principale, timp de o lună; în 2 cure pe an cu câte o lună pauză.
Preparatul nu se dizolvă în apă caldă pentru a nu se inactiva substanțele bioactive prezente.

2 thoughts on “Lucerna verde – proprietăți, beneficii, administrare

  1. Foarte bun articolul, chiar extraordinar din punct de vedere al informațiilor, doar că poza de început reprezintă sucul verde de iarnă de grâu.

    Eu folosesc lucerna sub formă de germeni, germenii de lucernă sunt extraordinari de sănătoși și ușor de obținut!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.