Arnica – beneficii, recomandări, modalități de a o utiliza

Arnica montana este una dintre plantele cele mai pline de virtuți terapeutice. Ea poate fi valorificată în diverse forme, de la pastile, tincturi, ceaiuri, până la creme, geluri și remedii homeopate. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla de ce merită să apelezi la Arnica montana ori de câte ori tu sau cei dragi vă aflați în situații mai dificile.

Arnica montana- ce este

Arnica Montana este o plantă cu flori aurii ce crește în zonele de munte, în sol nisipos și pietros. Este răspândită mai ales în Europa, Asia și America de Nord, iar în popor  mai este cunoscută și sub numele de Margareta Munților, Podbalul de Munte, Carul Pădurilor, Cujdă, Ciudă sau Carul Zânelor.
În jurul secolului al VI-lea s-a descoperit că florile acestei plante au proprietăți calmante datorita conținutului ridicat de colină și uleiuri volatile. În plus, din florile de Arnică se prepara o tinctură care, diluată cu apă, se folosește ca pansament, antiseptic și cicatrizant al rănilor. Până acum s-au descoperit aproximativ opt varietăți ale plantei, însă nu toate au proprietăți de vindecare. 

Arnica montana- ce conține

În urma studiilor biochimice realizate, în această plantă au fost identificate peste 70 de substanțe din care mai mult de jumătate sunt biologic active. Arnica montana conține principii active cu acțiune biologică recunoscută în întreagă lume.
Totuși, există doar 3 substanțe care dețin rolul cel mai important în Arnica Montana: helenalina, flavonoizii și polizaharidele.

  • Helenalina este unul dintre cei mai importanți compuși, cu un puternic rol antialgic și antiinflamator,
  • Flavonoizii au acțiune antioxidantă, scopul lor fiind de a scădea permeabilitatea vasculară.
  • Polizaharidele au rol în creșterea imunității, stimularea fagocitozei (un proces care presupune capturarea, ingestia și distrugerea a unei părți dintr-o celulă sau a întregii celule de către o altă celulă) și reducerea spasmului vascular.

Ce remedii există pe bază de arnică ?

Potrivit fitoterapeuților, cremele și unguentele preparate din florile de arnică pot fi folosite pentru a calma probleme precum durerile musculare și disconfortul muscular, echimozele (vânătăile), durerile articulare, edemul și inflamația. De asemenea, gelul de arnică este prescris frecvent de către medici pentru calmarea vânătăilor apărute după intervenții chirurgicale sau alte proceduri invazive. 

Recomandări cremă cu extract de arnică

  • hematoame, contuzii, edem post-traumatic, 
  • leziuni și fracturi, 
  • Arsuri de gradul 1 și 2, 
  • ulcere 
  • hemoragii subcutanate, 
  • durere articulară
  • tromboflebită sau flebită ocluzivă, 
  • dureri postoperatorii, 
  • inflamația tendoanelor, articulațiilor și nervilor, 
  • dureri de umăr 
  • ulcer varicos, 
  • muscaturi de insecte, 
  • ulcerații ale gurii și gingiilor.

Beneficiile remediilor pe bază de arnică

După cum am precizat mai devreme, arnica este folosită în mod frecvent pentru a trata echimozele sau vânătăile, așa că este un remediu popular în cazul pacienților care au trecut printr-o intervenție chirurgicală.

Crema și gelul (adică preparatele topice) care conțin arnică ajută în cazul durerii și echimozelor apărute la nivelul pielii, în urma unui traumatism.

Un studiu științific la care au luat parte o serie de pacienți care au fost supuși unei intervenții chirurgicale pentru a reduce aspectul ridurilor și pielii lăsate (lifting facial) a arătat că arnica poate să accelereze semnificativ vindecarea echimozelor post-operatorii

În plus, preparatele din arnică s-au dovedit a fi eficiente în procesul de vindecare al mai multor afecțiuni. În urma unor cercetări, oamenii de știință au ajuns la rezultatul că Arnica montana este mult mai eficientă decât o substanță placebo atunci când este folosită în tratamentul mai multor afecțiuni, inclusiv în tratarea durerii, edemului și echimozelor post-traumatice și post-operatorii.

1. Un tratament eficient pentru echimoze

Arnica este o plantă medicinală despre care se spune că poate reduce inflamația și edemul și, prin urmare, mulți o consideră un tratament ideal pentru vânătăi și pentru calmarea durerii, mai ales că planta conține mai mulți compuși (despre care se știe că au efecte antiinflamatoare) care pot fi absorbiți cu ușurință în piele. 

Rezultatele unui alt studiu sugerează că un unguent sau o cremă pe bază de arnică poate reduce eficient echimozele provocate de terapia cu laser. Dacă te confrunți des cu echimoze, medicul îți poate explica în cel fel poți folosi unguentul sau gelul pe bază de arnică pentru a accelera procesul de vindecare al acestora. De regulă, pe o vânătaie, se aplică produsul de câteva ori pe zi, în strat generos, și se așteaptă intrarea completă în pielea a acestuia, înainte de a face duș.

2. Uleiul de arnică poate fi de folos în cazul venelor sparte

Experții în fitoterapie sunt de părere că uleiul de arnică sau orice produs formulat cu această plantă poate fi o variantă de tratament al venelor sparte, deoarece poate să ajute la reducerea aspectului vinișoarelor de pe față ori de pe corp (acele vene foarte mici numite și telangiectazii sau spider veins, adică vene în formă de pânză de păianjen sau capilare sparte). 

Atenție, însă, la faptul că uleiul de arnică poate cauza reacții alergice la anumite persoane, așa că este important să îl testezi, mai întâi, pe o zonă foarte mică de pe piele și să îi raportezi medicului tău dermatolog orice efecte adverse pe care le-ai observat. 

Dacă nu ai manifestat nicio reacție adversă, atunci dermatologul îți va putea explica pentru ce mai poți folosi crema de arnică. Dacă ești alergic la diverse substanțe, poți merge și la medicul alergolog înainte de a începe să folosești un produs pe bază de arnică. 

3. Ar putea ușura simptomele osteoartritei

Într-o revizuire a mai multor studii s-a constatat că aplicarea locală a gelului de arnică s-a dovedit a fi la fel de eficientă ca ibuprofenul topic, un analgezic des utilizat, în reducerea durerii cauzate de osteoartrită și îmbunătățirea funcției fizice. Alte studii au concluzionat că arnica nu este eficientă pentru gestionarea durerii dacă este luată sub formă de tablete.

4. Ar putea stimula creșterea părului

Arnica este utilizată pe scară largă în medicina homeopatică pentru a stimula creșterea părului, dar și pentru a preveni căderea părului și a trata mătreața. Arnica utilizată pentru podoaba capilară se găsește de obicei sub formă de ulei, șampon sau hidrogel, un produs pe bază de apă 99%. Cercetările susțin capacitatea acestei plante de a trata căderea părului și de a stimula creșterea firelor noi de păr.

Aplicarea uleiului de arnică poate ajuta la reducerea iritației și inflamației scalpului datorită proprietăților sale antiinflamatorii, care pot crea un mediu mai bun pentru creșterea părului.

5. Reduce ulcerațiile

Arnica are proprietăți bacteriostatice și bactericide, în principal datorită helenalinei și flavonoidelor, din acest motiv este o componenta a produselor dentare (inclusiv apă de gură). Ajută la vindecarea gingivitei și a ulcerelor din cavitatea bucala. Arnica, este de asemenea, un remediu eficient pentru afte.

Cum se aplică produsele pe bază de arnică?

Dacă alegi să folosești planta medicinală Arnica montana pentru a calma anumite dureri, reține că nu trebuie să o administrezi niciodată oral. Remediile pe bază de arnică se aplică pe piele și, de regulă, planta este folosită sub formă de cremă, gel sau unguent. 

Arnica nu este folosită foarte des ca remediu cu administrare internă, pentru că dozele mari de extract de arnică nediluată pot fi fatale, potrivit specialiștilor. Este bine, așadar, să discuți cu un medic fitoterapeut, care îți va detalia dozele și modul de administrare, dacă va decide să îți prescrie remedii pe bază de arnică cu administrare internă.

De asemenea, este recomandat să parcurgi cu atenție instrucțiunile de utilizare ale produselor cu arnică. Pentru echimoze sau inflamații locale, poți încerca aplicarea pe piele a unui gel sau a unei creme pe bază de arnică, de mai multe ori pe zi, până când vânătaia sau inflamația dispar. Pentru tratamentul topic al unor afecțiuni precum artroza, specialiștii recomandă utilizarea unui gel cu arnică la o concentrație mare de substanță activă și să se aplice acest produs pe articulațiile afectate, de două sau trei ori pe zi, pe o perioadă de trei săptămâni.

Reacții adverse și contraindicații arnică

Arnica este, în general, sigură atunci când este utilizată pe piele, însă nu se recomandă folosirea unguentelor sau cremelor de arnică pe pielea crăpată, iritată sau pe răni deschise, și nici folosirea acestor remedii pentru perioade îndelungate, deoarece, în aceste cazuri, pot agrava iritația.

One thought on “Arnica – beneficii, recomandări, modalități de a o utiliza

  1. Arnica este o plantă extraordinară, atât de frumoasă, dar totuși nu chiar atât de comună, având în vedere că o găsim doar în zona de munte! Poate e mai bine așa, având în vedere că e o plantă recomandată pentru consumul extern, și nu pentru cel intern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.