Bitter românesc – Beneficiile unei tincturi cu puteri tămăduitoare

„Domnul lasă doctoria să crească din Pământ și-un înțelept n-o disprețuiește.“ (Sfânta Scriptură, Sirach 38, volumul 4)

Un prim pas în redobândirea sănătății se realizează prin detoxifierea trupului cu ajutorul plantelor.

Plantele medicinale intensifică fluxul sanguin și limfatic la nivel tisular, ceea ce sporește cantitatea de substanțe nutritive cu care este alimentată celula, permițând astfel eliminarea reziduurilor de metabolizare acumulate la nivel celular.

Cercetătorii au dezvăluit că plantele medicinale au în compoziția lor anumite substanțe chimice cu puteri miraculoase pentru sănătatea omului.

O detoxifiere generală a ficatului, a sângelui, intestinelor și a celorlalte organe principale este imperios necesară pentru a avea o viață plină de vitalitate, calitativă, atingându-ne potențialul nostru maxim.

Bitterul este un produs cu o istorie bogată în spate. Se realizează din plante medicinale cu gust amar, dar care vin cu o mulțime de beneficii pentru sănătate.

În articolul de astăzi vom vorbi despre acest elixir universal vindecător, pe care cu siguranță l-am observat pe rafturile magazinelor naturiste și nu numai.

Ce este Bitterul, mai exact ?

Bitterul este un amestec de extracte hidroalcoolice din plante, sau altfel spus, o tinctură din plante medicinale amare, bogate la număr. Mai este numit și „aperitivul amar”. 

Care este rolul gustului amar în procesul de vindecare ?

Plantele si gustul amar au o importanță deosebită în terapia naturistă.

Remediile naturale amare sunt un drenor puternic pentru ficat si vezica biliara, stimulează procesele de eliminare prin amplificarea peristaltismului digestiv, activează digestia prin sporirea secreției de sucuri gastrice. Din punct de vedere psiho-mental, gustul amar este asociat dezamăgirii – o sintagmă care, analizată din punct de vedere etimologic, înseamnă descoperirea, eliberarea de amăgire. De aceea, în medicina holistică, remediile amare au în plan psihologic rolul foarte interesant de a ajuta la eliminarea convingerilor și ideilor false, cu alte cuvinte, a amăgirilor, care conduc la boală. 


Practic, nu se poate vorbi in medicina naturistă de un proces de dezintoxicare eficient și complet în care sa nu fie benefic gustul amar. Ei bine, diferitele variante de Bitter sunt o colecție impresionante de plante amare.

Bitterul a fost descoperit încă din timpul Renașterii de către legendarul savant și alchimist Paracelsus, care și-a dorit nespus de mult să creeze un elixir pentru prelungirea vieții. Se pare că elixirul creat de Paracelsus era cu adevărat eficient, asta pentru că toți membrii familiei sale au ajuns la vârste impresionante.

După ce rețeta a fost dată uitării timp îndelungat, această tinctură din plante a revenit în atenția savanților atunci când fitoterapeutului Maria Treben a prezentat-o în cartea sa: ‘Sănătate din farmacia Domnului’, vândută în peste 8 milioane de exemplare și tradusă în 20 de limbi.


În secolul al XVII-lea, Dr. Claus Samst și Dr. Urban Hjärne au redescoperit într-un vechi manuscris ceea ce părea a fi formula originală a tincturii, realizată de Paracelsus: „Elixir Ad Longam Vitam”. Dr. Urban Hjärne a trăit până la 83 de ani, iar doctorul Claus Samst a murit la impresionanta vârstă de 104 ani, în urma unui accident de călărie și nu datorită vreunei boli.

Trebuie să reținem un aspect important. În secolul al XVII-lea, speranța de viață era între 20 și 40 de ani. După moartea celor doi renumiți medici, elixirul a fost redenumit Schwedenbitter.

Bitterul este considerat, pe bună dreptate, elixirul sănătății. Zecile de plante, ingenios armonizate, se pun în slujba sănătății omului fără să ceară nimic în schimb. Fiecare dintre noi își poate proteja sănătatea cu ajutorul leacurilor din vremuri străvechi. În cărțile sale, preotul Kneipp scrie că Dumnezeu „pentru fiecare boală a crescut o mică plantă“. Astfel, cine decide să utilizeze plantele medicinale ar trebui să înceapă mai întâi cu plantele detoxifiante, adică cele care curăță organismul uman de toxicitățile acumulate în organe și în sânge.

De ce Bitterul românesc este mai bun decât Bitterul suedez ?

Medicii naturiști afirmă că bitterul românesc, conceput pe bază de plante medicinale din flora spontană locală este mult mai eficient decât bitterul suedez, datorită formulei concentrate. Plantele din România s-au dovedit mai puternice decât cele scandinave, cu efecte mult mai rapide în tratarea bolilor. Asta pentru că organismul uman reacționează mult mai bine la plantele din flora locală. În plus, bitterul românesc este mult mai ieftin în comparație cu cel suedez, fiind accesibil chiar și pentru cei care își permit mai greu să investească în sănătatea lor.

Bitter românesc SEVA PLANT din 32 de plante medicinale. Este o tinctură polivalentă cu numeroase aplicații interne si externe. Aceasta formulă are ca funcție terapeutică principală dinamizarea circulației sângelui, înlăturarea stărilor congestive, în afecțiunile ficatului și vezicii biliare, afecțiunile digestive, anorexie, anorexie psihica, boli de piele, afecțiuni alergice (ficat, rinichi, plămâni), tulburări menstruale, balonări, răceală, gripă, stări de greață.


Conține un amestec din următoarele plante: frunze de Anghinare, părți aeriene de Busuioc, tulpini sterile verzi de Coada Calului, părți aeriene de Coada Șoricelului, flori de Gălbenele, părți aeriene de Troscot, părți aeriene de Salvie, părți aeriene de Păpădie, părți aeriene de Țintaură, frunze de Afin, rădăcină de Ghințură, fructe de Ienupăr, frunze de Mentă, muguri de Pin, rizomi de Obligeană, frunze de Urzică, părți aeriene de Cicoare, rădăcini de Brusture, părți aeriene de Cimbrișor, părți aeriene de Crețișoară, părți aeriene de Ghimpe, flori și frunze de Păducel, părți aeriene de Pufuliță cu Flori Mici, părți aeriene de Rostopască, fructe de Soc, părți aeriene de Nalbă Mare, părți aeriene de Talpa Gâștei, părți aeriene de Traista Ciobanului, părți aeriene de Echinacea, părți aeriene de Scai Vânăt, părți aeriene de Drăgaică, părți aeriene de Trei Frați Pătați.

Bitter românesc – Proprietăți

Principiile active cele mai importante ale plantelor din formula acestei tincturi sunt: vaccinină, cumarine, vitaminele A, B1, B3, C, D, E, manitol, inozitol, pectină, flavonoide (hesperidină), zaharoză, vanilină, dextrină, lecitină, inulină, mucilagii, săruri minerale (Magneziu, Zinc, Calciu, Fier, Mangan, Cupru) acizi (oxalic, malic, silicic, acetic, ascorbic, valerianic, linoleic, cafeic, miristic, palmitic), uleiuri eterice, acetilcolină, feniletilamină şi altele. 

Acest elixir funcționează pe toate planurile și are următoarele efecte benefice dovedite:

  • Antifungic
  • Expectorant, Laxativ
  • Detoxifiant, diuretic, depurativ, purificator
  • Stimulent circulator, digestiv, mental
  • Tonic hepatic, tonic general
  • Analgezic, antiinflamator, antireumatic, antispastic
  • Calmant, cicatrizant, balsamic
  • Antitumoral

Două plante din compoziția tincturii, cu importante proprietăți hepato-protectoare:


Ghinţura este o plantă amară folosită de mai bine de 2.000 de ani ca tonic amar, anti-toxic și stimulant al funcțiilor hepatice. Ea ajută la regenerarea celulei hepatice, inhibă dezvoltarea virusului hepatic A, fiind recomandată în hepatita cronică. Datorită amarogentinei conținute, considerată cea mai amară substanță din lume, ghinţura stimulează puternic secreția, eliberarea sucurilor gastrice, a bilei necesare procesului de digestie, fiind indicată în crize biliare, dischinezie biliară și prevenirea litiazei biliare.

Anghinarea este una dintre acele plante amare cu acțiune intensă asupra ficatului și a vezicii biliare. Este leac în infecțiile hepatice, stimulează puternic eliminarea bilei în duoden, favorizează regenerarea celulelor hepatice, normalizează valorile colesterolului și este tonic amar digestiv puternic.

Bitter fără alcool Taina Plantelor. Proprietatea depurativă a acestui produs îl face să fie foarte eficient în curățirea organismului de toxine, ajutând digestia și eliminând balonarea. Prin acțiunile coleretice-colagoge, acționează asupra bilei și ficatului, stimulându-le activitatea. Stimulează circulația periferică. Supliment alimentar cu rol în tonifierea, energetizarea și detoxifierea organismului.

Prin conținutul bogat în substanțe active valoroase (vitamine și minerale), Bitterul Taina Plantelor fără alcool contribuie la tonifierea organismului și întărirea imunității naturale.

Beneficiile Bitterului românesc sunt nenumărate:

  • îmbunătățește starea generala și rezistenta organismului
  • reducere starea de oboseala și senzația de surmenaj
  • reduce durerile de cap – daca este mirosit sau inspirat des și dacă se umezește cu bitter baza craniului, dispar durerea de cap și amețeala 
  • reduce durerea de roșu în gât – se înghit încet 3 lingurițe/zi diluate în ceai sau se face gargară cu bitter românesc
  • reface organismul după boală
  • reduce febra – se administrează de la începutul declanșării stărilor febrile. In primele zile se va administra din doua în doua ore câte o linguriță la o jumătate de pahar cu apă. Pe măsură ce scade febra, remediul se administrează câte o linguriță de trei ori pe zi
  • reduce durerea provocata de reumatism sau luxații – zilnic, se tine vreme de 2 ore o compresă pe zona dureroasa
  • îmbunătățește digestia
  • susține funcția hepatică
  • stimulează și protejează bila
  • elimină viermii intestinali – se administrează de 3 ori pe zi câte o linguriță de bitter românesc, diluat într-un pahar cu apă 
  • stimulează procesul de regenerare a pielii în cazul rănilor/înțepăturilor de insecte – se aplică o compresă înmuiată în bitter

Cum se utilizează ?

Consumul de bitter românesc reprezintă un tonic general, ideal pentru menținerea vitalității și a sănătății întregului organism. Se administrează cate 2 lingurițe pe zi dimineața și seara, diluate în puțin lichid. Doza se poate mări pe parcursul tratamentului cu până la 2 linguri mari pe zi. 


Pentru uz extern este recomandată folosirea unui balsam cu bitter, ideal in ameliorarea durerilor reumatice sau în regenerarea pielii în cazul rănilor. Acest balsam ajută și la decongestionarea hemoroizilor dar este util și în cazul arsurilor ușoare. În plus, ameliorează durerile cauzate de entorse și luxații.

Se întinde în strat subțire pe suprafața de piele afectată și se masează ușor. Se repeta de cel puțin 2 ori pe zi. De asemenea, se pot aplica, extern, comprese cu bitter pe zona afectată. 

Administrarea de bitter capsule este destinată persoanelor cărora le este contraindicat consumul de alcool, dar vor să beneficieze de puterea tămăduitoare a acestui elixir. Extractul uscat de bitter sub formă de capsule este un veritabil tonic hepatic (hepatoprotector și hepatoregenerator), un bun depurativ ce crește capacitatea de autoapărare a organismului, are efect antibiotic și creste libidoul. Se recomanda 3 capsule pe zi înaintea meselor principale.

Cu așa remedii din natură la îndemâna noastră, avem toate oportunitățile pentru a ne îngriji mai mult de sănătate.

Bitter românesc: Precauții, atenționări, sfaturi

Pentru uz intern, datorită concentrației destul de mari de alcool, nu va fi administrat nediluat.

Întrucât conține plante cu efecte abortive, nu va fi administrat intern femeilor gravide.

Pentru uz extern, va fi folosit sub formă de comprese, după ce se dă în prealabil un strat protector cu cremă de gălbenele pe porțiunea de piele care urmează a fi tratată. De asemenea, după aplicarea pe porțiunea de piele, va fi lăsată la aer măcar un sfert de oră, pentru a se zvânta. În cazul în care apar senzații de arsură ori maceraţie puternică a tegumentelor, tratamentul va fi întrerupt temporar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.