Ceaiuri naturale pentru reducerea stresului și anxietății

În viața omului modern se găsește câte puțin din toate, nu doar bune, ci și mai puțin bune, inclusiv stres și anxietate, depresii, insomnii și nervozitate.

Sunt ”ingrediente” ce fac parte din normalitatea actuală (nu are sens să fie negate). Iar într-o anume măsură, influențează negativ planurile afective, sociale și profesionale ale vieții. Dar, cu leacurile potrivite toate stările care îți afectează sănătatea se pot preveni, controla și trata.

Utilizând  remediilor potrivite (pentru că de ele este vorba în cele ce urmează), vei avea toată speranța pentru o viață mai relaxată, o minte mai liniștită, o atitudine mai calmă și un somn mai odihnitor.

Natura, cel mai bun medic în tratarea stresului

Starea interioară depinde în primul rând de tăria cu care fiecare persoană reușește să facă față problemelor și să le gestioneze. Evident, nu există viață fără probleme, tensiune, stres, anxietate sau tulburări ale somnului. Însă există soluții capabile să ofere sprijinul necesar.

”Cel mai bun medic este natura.” (Hippocrate)

Ei bine, o soluție care dă rezultate de cele mai multe ori trebuie căutată în natură.

Natura, prin plantele medicinale, alină durerile, iar când e nevoie, aduce pace sufletului, calmează spiritul, ușurează mintea și alungă orice nor real sau imaginar ce-ar putea tulbura liniștea (fie ea spirituală, mentală sau fizică).

Nu în ultimul rând, plantele medicinale și aromatice ajută la îmbunătățirea somnului, odihna nocturnă fiind o rutină indispensabilă, de care depinde starea de sănătate, indiferent de vârstă.

Stresul: Ce este de fapt ?

Ne-am obișnuit să spunem tot timpul “Sunt stresat!”, chiar și atunci când doar suntem nervoși. Stresul înseamnă mai mult decât atât, este răspunsul organismului la situații de pericol, real sau închipuit, și este de fapt modul în care organismul ne protejează. Intenția contează, cum s-ar zice 🙂  Stresul pe termen scurt este de fapt un lucru bun, pentru ca ne ajută să ne concentrăm, să fim mai alerți și mai energici.

Problemele apar atunci când stresul se prelungește și devine cronic. Asta se întâmplă din cauza că sistemul nervos nu face diferența între amenințări fizice și amenințări emoționale. Adică, daca ești stresat din cauza unui termen limită la muncă sau te afli în mijlocul unui lac și nu știi să înoți, pentru creier e cam același lucru. Și, cum ne aflăm frecvent în situații de presiune emoțională, sistemul de stres se declanșează tot mai ușor și devine tot mai greu de controlat.

Pe termen lung, stresul poate conduce la:

Creștere în greutate, insomnie, probleme de concentrare și memorie, amețeli, creșterea sau scăderea poftei de mâncare, stări de anxietate și agitație, stări de depresie, supărare, sau stări nervoase, și multe alte probleme. În plus, și relațiile cu ceilalți sunt afectate, persoanele stresate având tendința să se retragă în intimitatea lor în defavoarea întâlnirilor cu familia și prietenii.

În astfel de situații este clar că ceva trebuie făcut pentru a reduce efectele stresului asupra organismului. In funcție de nivelul de stres, ne putem orienta chiar către un psihoterapeut. Daca încă n-am ajuns în acel punct, există multe lucruri simple pe care le putem face pentru a ne îmbunătăți răspunsul la factorii de stres.

Consumul anumitor ceaiuri este unul dintre ele. În funcție de ingredientele pe care le conțin, ceaiurile ne pot ajuta să ne relaxăm mai mult în timpul perioadelor stresante și să le facem față mai ușor.

Cum poate reduce stresul un ceai de plante?

Ceaiurile de plante conțin multipli compuși cu efecte benefice asupra organismului uman, printre care:

  • antioxidanți, care protejează organismul de stres
  • compuși antivirali și antibacterieni
  • compuși antiinflamatori
  • compuși care reduc riscul formării cheagurilor de sânge și riscul hipertensiunii arteriale

Chiar și inhalarea aromei ceaiului poate ajuta la reducerea nivelului de stres și crearea stării de calm. 

Ceaiuri contra stresului și anxietății

ceai care combate stresul, ceai galben, flori de liliac si ceai, lamaie, stres

În lupta cu stările neplăcute avem la îndemână natura. Cu mult înainte să apară anxioliticele, oamenii utilizau plantele pentru a scăpa de efectele stresului.

Ceaiul de mentă

Ceaiul de mentă este considerat unul dintre ceaiurile antistres, datorită proprietăților sale naturale calmante și relaxante. Mentolul, unul dintre principalii compuși activi din mentă, are proprietăți analgezice și antispastice, ceea ce ajută la calmarea mușchilor și a sistemului nervos.

Stresul funcționează astfel: creierul identifică un semnal din mediul înconjurător, pe care apoi îl interpretează ca factor de stres. Transmite apoi mesajul tuturor sistemelor din organism, inclusiv sistemului muscular, care se va tensiona.

Modul acesta de funcționare poate fi și inversat: dacă mușchii se relaxează, transmit creierului mesajul că nu e nevoie să se alarmeze. Astfel, vom mai reduce din efectele stresului. Bea ceai de mentă în timpul zilei și înainte de culcare. Te va ajuta să dormi mai bine, dimineața vei fi mai odihnit și vei putea face față mai bine problemelor cotidiene.

Ceaiul de mușețel

Este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale împotriva stresului. Când suferim de insomnie sau tot felul de crampe, ce facem ? Preparăm un ceai de mușețel ! Ideal este sa fie ceai din flori de mușețel la vrac, nu plicuri, care sunt de cele mai multe ori de o calitate inferioară. Astfel, vom reduce intensitatea crampelor abdominale, musculare și vom dormi mai bine.

Ceaiul de roiniță

Roinița se numără printre cele mai vechi plante din medicina tradițională românească. Datorită efectelor pe care le produce asupra sistemului nervos se consumă aproape în întreaga lume. Iți venim în ajutor cu o selecție de ceaiuri de plante care conțin roiniță. Ceaiuri calmante de roiniță, la vrac.

Ceaiul verde

De obicei, ceaiul verde este asociat mai degrabă cu o stare de energetizare. În realitate, ceaiul verde ne si energizează, și ne și relaxează. Ți se poate părea ciudat, însă anumiți compuși din ceaiul verde, cum ar fi teina, ne conferă energie, în timp ce alți compuși, L-teanina, ne ajută să ne relaxăm.

Ceaiul Matcha

Matcha este tot un sortiment de ceai verde, însă sub formă de pudră. Este considerat un superaliment ce conține cea mai mare cantitate de antioxidanți. Se consumă de sute de ani de către călugării budiști înainte de sesiunile de meditație: îi ajută să-și păstreze mintea concentrată și relaxată. Poate avea același efect pentru fiecare dintre noi. Astfel, calmul pe care călugării budiști reușesc să și-l păstreze în orice situație se datorează parțial filozofiei Zen pe care o aplică în fiecare aspect al vieții lor, dar și ceaiului verde pe care îl consumă frecvent.

Ceaiul de lavandă

Ceaiul de lavandă intră în categoria de ceaiuri antistres, fiind o băutură calmantă și reconfortantă. Datorită proprietăților sale relaxante, ceaiul de lavanda este ideal pentru persoanele care se simt stresate, anxioase sau agitate. Lavanda conține substanțe care ajută la calmarea sistemului nervos și reducerea tensiunii musculare, ceea ce poate ajuta la ameliorarea simptomelor de anxietate și depresie.

Ceaiul de tei

Există anumite substanțe în florile de tei care pot ajuta la reducerea stresului și a anxietății, ceea ce face ca ceaiul de tei să fie încadrat în categoria ceaiurilor antistres. Mai exact, acest ceai contine flavonoide, care sunt compuși naturali cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Acești compuși pot ajuta la relaxarea musculaturii și la reducerea tensiunii arteriale, ceea ce poate reduce simptomele fizice ale stresului.

Ritualul ceaiului şi impactul său asupra stării noastre de bine

Prin stabilirea unui ritual de ceai zilnic putem beneficia de efectele sale puternice asupra minții, corpului și stării noastre emoționale. Nu există însă ritualuri de ceai corecte sau greșite. Pentru a stabili o astfel de rutină e nevoie ca aceasta să fie accesibilă, uşor de dus la îndeplinire, să ne creeze plăcere, bucurie. Marele avantaj al unui ritual al ceaiului este că ne deconectează de la factorii stresori pentru a ne adune într-o stare de echilibru.

Cercetările confirmă faptul că și perioadele scurte de relaxare pot reduce nivelul de cortizol, ritmul cardiac și ne pot face să ne simțim mai puțin anxioși și stresați. Rezultatele unui studiu în care jumătate dintre subiecți au introdus ceaiul în viața lor timp de șase săptămâni, a constatat că cei care consumă ceai aveau niveluri semnificativ mai scăzute de cortizol și un sentiment mai mare de relaxare.

Ceaiul poate fi însă şi un ritual familial, ce oferă oportunitatea conectării şi crearea unei experiențe intime speciale. Un astfel de ritual ar putea avea loc seara. Preţ de 20-30 de minute, toți membrii familiei ar avea posibilitatea de a se aduna împreună pentru a savura ceaiul și a face schimb de poveşti, idei, dorinţe, gânduri şi trăiri.

Iată câteva sfaturi utile:

🌈Alege un moment special: Fă din momentul servirii ceaiului o oază de relaxare în rutina zilnică. Găsește un moment în care să te poți bucura în liniște de ceai, fără a fi întrerpt sau deranjat.

🌈Alege ceaiul potrivit: Alege un ceai cu arome care îți plac și care îți încântă simțurile. Fiecare persoană are preferințe diferite, așa că explorează diverse tipuri și arome de ceai pentru a găsi cele care îți aduc satisfacție și plăcere.

🌈Savurează-l în tihnă: Ia-ți timp să savurezi fiecare înghițitură de ceai. Încearcă să te concentrezi asupra aromelor, gustului și senzațiilor oferite de ceai.

🌈Adaugă un element adițional de relaxare: Dacă dorești să intensifici experiența de relaxare, poți adăuga un element suplimentar, precum o muzică liniștitoare, o lumină ambientală plăcută sau o activitate care să te ajute să te relaxezi, cum ar fi cititul unei cărți sau ascultarea unei înregistrări a unei meditații.

🌈Bucură-te de ritualul ceaiului împreună cu alte persoane: Dacă îți place să împărtășești experiența cu cei dragi, invită-i să se alăture ceremoniei ceaiului. Poate deveni un moment de conectare și de creare a amintirilor frumoase împreună.

Concluzie

Prepararea și savurarea ceaiului, ne ajută să ne ridicăm deasupra haosului cotidian, ne răsfață cu arome unice și diferite beneficii pentru sănătate, ne oferă calm și vitalitate.

A bea ceai acasă sau la serviciu într-un anumit moment al zilei, în fiecare zi, e o invitaţie la a încetini ritmul, a ne centra, a fi mai atenți şi mai prezenţi. În felul acesta, ritualul ceaiului devine un vehicul atât pentru pacea și sănătatea interioară, cât și pentru conexiunea și fericirea interpersonală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.