Cafeluța din Cicoare – o alternativă sănătoasă fără cofeină

Tot ce consumi influențează direct starea ta de sănătate, gradul de energie din timpul zilei, calitatea somnului și alte aspecte importante ale vieții. Cafeaua reprezintă unul dintre acele produse care influențează semnificativ modul în care te simți după ce o consumi.

Considerată cea mai populară băutură, aceasta are numeroase efecte nocive care devin sursa de proveniență a multor probleme de sănătate, precum tulburări gastrointestinale, apariția acneei, anxietate, insomnie, aritmii, creșterea secreției gastrice etc.

Pentru a reduce cantitatea de cofeină din viața ta, soluția perfectă este cafeaua de cicoare, care are un gust asemănător cu o cafea din boabele clasice de cafea. Cicoarea însă este bogată în nutrienți și minerale, ce îți oferă un boost real de energie și îți vor alimenta organismul cu substanțe importante pentru curățarea sângelui.

Despre cicoare

Tonică, antianemică, remineralizantă, cicoarea este o plantă care aparține familiei Asteraceae, la fel ca margareta, floarea-soarelui sau păpădia.

Este răspândită pe pășuni și fânețe, în locuri necultivate, pe marginea drumurilor. Are rădăcină groasă ce se continuă cu un rizom scurt, lignificat. Tulpina ramificată are  înălțimea de 50-150 cm. Frunzele bazale sunt lanceolate, crestate, frunzele superioare sesile, cu margine dințată. Florile sunt ligulate, albastre, mai rar albe sau de culoare roz, înfloresc una sau câte două în axila frunzelor superioare.

Formele cultivate ale cicorii se cultivă pentru rădăcinile sale, din care se extrage un surogat de cafea. Cicoarea pentru frunze (cultivar. sativum) și cea de grădină (Cichorium endivia) se cultivă pentru frunzele lor folosite la salate.

Istoria folosirii cicoarei

Cicoarea este menționată ca plantă medicinală deja în cunoscutul papirus egiptean Ebers. Dioscoride a recomandat-o ca întăritor pentru stomac. Pliniu a considerat această plantă ca revigorantă, Călugărița Hildegard a indicat-o în caz de digestie lentă. Medicii antici și oamenii de știință au convenit toți asupra faptului că cicoarea reglează pofta de mâncare, îmbunătățește digestia, are efect diuretic și de curățare, și tocmai din această cauză îl folsim și în prezent.

Încă din secolul al XVIII-lea, Frederic cel Mare a impus cultivarea cicoarei pentru proprietățile ei curative și pentru rădăcinile din care se prepară înlocuitorul de cafea. Planta consolidează sistemul imunitar și ajută în tratamentul afecțiunilor hepatice.

Ceaiul de cicoare are efecte benefice împotriva stresului, bolilor de stomac și de intestine. Poate fi folosit ca remediu pentru reumatism, gută și artrită. De asemenea, scade nivelul trigliceridelor și colesterolului din sânge, ajută la slăbire și la menținerea unei greutăți optime. Totodată, cicoarea este recomandată în anorexie, astenie, anemie, diabet, insuficiență biliară, colici hepatice, infecții urinare, pietre la rinichi, constipație și dermatoze.

În prezent, au fost descoperită o nouă utilitate a cicoarei, rădăcina acesteia devenind un înlocuitor de cafea. Cu un gust amărui și dulceag, cafeaua de cicoare face parte din categoria de cafea bio, fiind o înlocuitoare a cafelei tradiționale, întrucât nu conține cofeină și este bogată în diverse minerale esențiale pentru organism (zinc, mangan, acid folic, potasiu, calciu și alte minerale prețioase).

Cicoarea a început să obțină din ce în ce mai multă popularitate printre iubitorii de cafea care doresc să scadă aportul de cofeină sau să renunțe complet la aceasta. Pe lângă gustul similar cu cel al cafelei clasice, cicoarea este o plantă cu numeroase beneficii pentru organism.

Top 5 beneficii ale plantei pentru sănătatea ta:

Rădăcina de cicoare este bogată în minerale și nutrienți

Cicoarea este o sursă valoroasă de inulină (fibră prebiotică ce te ajută să reduci din greutate), îmbunătățind funcțiile intestinale. Totodată, rădăcina de cicoare conține multe minerale necesare pentru hrana sănătoasă a organismului, printre care:

  • magneziu;
  • acid folic;
  • vitamina B6;
  • calciu;
  • zinc;
  • fosfor;
  • potasiu.

Toate aceste minerale contribuie la funcționare eficientă a creierului, precum și la asigurarea organismului cu cele mai importante minerale.

Cicoarea poate susține pierderea în greutate

Fiind considerată un antioxidant eficient, cicoarea este o plantă ce nu trebuie să lipsească într-o cură de slăbire. Unele studii sugerează că fibrele din rădăcina de cicoare pot regla pofta de mâncare și pot reduce aportul global de calorii, ceea ce poate duce la pierderea în greutate. 

Un studiu de 12 săptămâni efectuat pe 48 de adulți cu exces de greutate a stabilit că administrarea zilnică a 21 de grame de oligofructoză derivată din cicoare, care este foarte asemănătoare cu inulina, a dus la o reducere medie semnificativă a greutății corporale, în timp ce grupul placebo s-a îngrășat. Acest studiu a constatat, de asemenea, că oligofructoza a contribuit la scăderea nivelului de grelină, un hormon care stimulează senzația de foame.

Ajută la reglarea nivelului de zahăr în sânge

Datorită conținutului ridicat de inulină, cafeaua din cicoare consumată regulat poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr în sânge, fiind recomandată diabeticilor. Totodată, inulina contribuie la menținerea sănătății inimii.

Printr-un studiu efectuat pe 49 de femei cu diabet zaharat de tip 2 s-a constatat că administrarea a 10 grame de inulină pe zi a dus la scăderi semnificative ale nivelului zahărului din sânge și ale hemoglobinei A1c, o măsurare a glicemiei medii, comparativ cu administrarea unui placebo.

Nu conține cofeină

Dacă îți propui să reduci cantitatea de cofeină pe care o consumi, cicoarea poate fi soluția perfectă prin care poți înlocui cafeaua tradițională. Dacă o cană de cafea de până la 200 ml conține circa 95 mg de cofeină, cafeaua de cicoare este lipsită în mod natural de acest component, însă are un gust asemănător cu cel al cafelei.

Oferă o stare generală de bine

Având în vedere conținutul de minerale, antioxidanți și nutrienți din rădăcina unei plante de cicoare, consumul cafelei lipsite de cofeină va elimina stările de anxietate, nervozitate sau lipsa de energie și vei simți o stare generală de bine

Scăderea nivelului de colesterol

Mai multe cercetări au demonstrat că rădăcina de cicoarea poate ajuta la reglarea nivelului de colesterol în organism. Această plantă ajută la mărirea cantității de adiponectina – un hormon care protejează organismul împotriva acumulării de grăsime pe pereții arterei.

Cu toate acestea, pentru a renunța complet la cofeină, poți începe treptat, amestecând cafeaua clasică cu cea din cicoare. Deși aceasta va conține cofeină, va fi într-o cantitate mai mică.

Cicoarea combate inflamația

Inflamația este o linie de apărare normală a organismului, declanșată de sistemul imunitar atunci când este atacat de un agent patogen. Însă inflamația cronică poate crea probleme, contribuind la apariția afecțiunilor cardiace, a diabetului și chiar și a cancerului. Studiile efectuate pe animale au confirmat abilitatea acestei plante de a combate inflamația.

Cicoarea îmbunătățește sănătatea digestivă

Cicoarea îmbunătățește tranzitul intestinal și poate combate constipația. Datorită conținutului ridicat de inulină din rădăcina acestei plante, sănătatea intestinală are de beneficiat de pe urmă consumului de cafea de cicoare. Un studiu de 4 săptămâni efectuat pe 44 de adulți cu constipație a constatat că administrarea a 12 grame de inulină din cicoare pe zi a ajutat la înmuierea scaunului și la creșterea semnificativă a frecvenței mișcărilor intestinale, comparativ cu administrarea unui placebo.

Cicoarea ușurează simptomele artritei

Unele cercetări au arătat că rădăcina de cicoare poate atenua simptomele artritei, mai exact, polifenolii din cicoare combat inflamația cauzată de osteoartrită.

Alte beneficii ale cicoarei sunt:

  •   Fortifică sistemul imunitar;
  •   Stimulează producția de bilă:
  •   Are proprietăți antibacteriene;
  •   Are proprietăți antifungice;
  •   Reduce ritmul cardiac;
  •   Combate tahicardia;
  •   Distruge paraziții intestinali.

Cum se prepară și consumă cafeaua de cicoare

Cicoarea este o plantă cu cerințe moderate față de sol. O poți planta chiar în grădina ta sau o poți cumpăra gata pentru consum. Dacă ai decis să plantezi cicoarea în propria grădină iar acum vrei să te bucuri de o cafea delicioasă, trebuie să urmezi câțiva pași simpli:

  1. Scoate rădăcina din pământ după ce planta a crescut și a  înflorit;
  2. Îndepărtezi murdăria și o lași într-un loc uscat până când se elimină toată apa de pe suprafața rădăcinii;
  3. Mărunțește-o și pune-o în cuptor. Trebuie să obții pulbere asemănătoare cu cea a cafelei naturale;
  4. Pulberea obținută din rădăcina de cicoare se fierbe la fel cum se pregătește cafeaua clasică.

Dacă nu ai posibilitatea sau nu-ți dorești să plantezi cicoarea în grădină, o poți achiziționa în formă de pulbere din magazinele naturiste și o vei fierbe în mod similar precum procedezi cu o cafea clasică din boabe de cafea.

Dacă este prima dată când consumi cafea de cicoare, este recomandat să folosești jumătate de linguriță de pulberea pentru o ceașcă de apă. Ulterior, poți mări doza în funcție de intensitatea aromei pe care o preferi. La prima încercare vei simți un gust lemnos, care ți se va părea diferit de cel al cafelei obișnuite. Cu timpul, însă, vei savura din fiecare ceașcă.

Cafeaua de cicoare versus cafeaua tradițională – avantajele și dezavantajele consumului acestor tipuri de cafea

Desigur, cafeaua tradițională are propriile beneficii și avantaje pentru a fi consumată. Oferă numeroase proprietăți care previn sau luptă cu afecțiuni precum: diabetul, depresia, bolile de inimă, stresul cronic, cancerul și alte probleme de sănătate care îți pot pune în pericol sănătatea.

Cu toate acestea, există și efecte negative ale consumului de cafea. Mai multe cercetări arată că femeile care beau cafea tradițională sunt mai predispuse la fracturi ale oaselor sau articulațiilor.

Consumul de cafea deseori este contraindicat în perioada sarcinii și alăptării, deoarece poate avea efecte secundare asupra fătului sau nou-născutului.

Cafeaua și cofeina pot fi contraindicate atunci când iei anumite tipuri de medicamente. În special, nu e recomandat consumul de cafea dacă urmezi un tratament medicamentos pentru afecțiunile glandei tiroide.

Alte reacții secundare ale consumului de cafea: dureri de cap, insomnii, bătăi intense sau neregulate ale inimii, stări de anxietate, diaree, greață.

Consumul de cofeină poate fi redus atunci când înlocuiești această băutură cu o cafea de cicoare, ce are o aromă și un gust asemănător cu cel al cafelei tradiționale. Datorită conținutului de nutrienți, inulină și minerale, cafeaua de cicoare este o alternativă excelentă la cafeaua tradițională, cu numeroase beneficii pentru sănătate.

Ce contraindicații are cafeaua de cicoare

Deși cicoarea este un aliment sănătos, există și situații în care aceasta este contraindicată. Se pare că persoanele alergice la polenul de mesteacăn pot avea, de asemenea, alergie și la cicoare. Imediat ce se observă simptome specifice unei alergii, e indicat să se oprească consumul de cicoare și să se solicite ajutorul unui medic. De asemenea, consumul de cicoare nu este recomandat femeilor însărcinate, întrucât poate declanșa sângerări sau chiar avort spontan.

2 thoughts on “Cafeluța din Cicoare – o alternativă sănătoasă fără cofeină

  1. Venind pe site, sincer am crezut că voi ieși repede de aici. Multe articole similare m-au dezamăgit deja. Cu toate acestea, stilul tău de exprimare mă convinge și îmi cer scuze pentru judecata mea pripită… Ai câștigat un alt cititor 🙂

  2. Am consumat cu plăcere cafeaua de cicoare cea măcinată dar are urme de gluten și am încetat. Așa scrie pe ambalaj.De ce are ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.