Ce este ureea și beneficiile ei în îngrijirea pielii

Călcâiele crăpate, tălpile uscate și mâinile aspre au toate o rezolvare rapidă și simplă: crema cu uree. Ureea este un ingredient care tratează eficient pielea uscată și te ajută să-i redai sănătatea.

Cu doar câteva utilizări, produsele de îngrijire pe bază de uree îți oferă pielea fermă și sănătoasă pe care ți-ai dorit-o dintotdeauna. În ultima vreme, ureea a fost în lumina reflectoarelor și dintr-un motiv întemeiat. Acest compus natural îngrijește rapid și eficient pielea uscată, protejând în același timp bariera de protecție și permeabilitatea pielii. Integrează-l în rutina de îngrijire a pielii uscate și citește mai departe ca să afli ce poate face acest ingredient uimitor pentru tine.

Despre uree

Ureea este un compus natural. Când corpul tău absoarbe și folosește proteine din alimentele pe care le consumi, ficatul eliberează uree în fluxul sanguin. În plus, ureea este prezentă și pe pielea ta. De obicei, pielea sănătoasă are aproximativ 28 micrograme de uree pe centimetru pătrat, dar dacă suferi de o afecțiune a pielii, cum ar fi psoriazisul sau eczema, ai putea avea cu până la 80% mai puțin decât cineva cu pielea normală

Ureea cosmetică, însă, este produsă în laborator și este un factor natural humectant, numit NMF (natural moisturisig factor). NMF-urile sunt componente importante care ajută pielea să țină apa și să o mențină plină, elastică și hidratată. Această uree este produsă pe bază de amoniac și dioxid de carbon. Eficiența ureei cosmetice este dată de faptul că reține hidratarea în țesuturi, sporind eficacitatea produselor cosmetice. Mai mult decât atât, ureea crește cantitatea de apă de la nivelul epidermei. Un alt efect al ureei din cosmetice asupra pielii este că permite altor substanțe chimice din produsele cosmetice să pătrundă în profunzimea pielii.

Conform unei cercetări din 2017pielea uscată poate fi tratată cu succes cu ajutorul cremelor sau loțiunilor care conțin uree. Ureea este un umectant și menține pielea umedă prin extragerea apei din straturile sale mai profunde și din aer.

Ureea cosmetică se regăsește în produse precum:

  • Creme hidratante pentru față
  • Demachiant
  • Loțiune de corp
  • Cremă de ochi
  • Fond de ten
  • Șampon, balsam de păr, spumă de păr
  • Tratament pentru acnee
  • Balsam de buze
  • Autobronzant
  • Tratament pentru cuticule
  • Lac de unghii

Beneficiile ureei din produsele cosmetice și de tratament

  • Ureea echilibrează nivelul de hidratare a pielii.
  • Ureea are caracter higroscopic, adică poate să absoarbă umezeala din aer și să o blocheze la nivelul superior al pielii.
  • Reprezintă un tratament foarte bun pentru pielea uscată și are proprietăți antimicrobiene.
  • Are proprietăți keratolitice, adică rupe conexiunile dintre celulele moarte ale pielii, declanșând exfolierea acesteia și lăsând pielea catifelată.
  • Are efect anestezic, calmând inflamațiile.
  • Sporește regenerarea celulară la nivelul pielii, fiind de mare ajutor în cazul leziunilor ori a iritațiilor, pe care le tratează rapid.
  • Sporește permeabilitatea pielii, permițând apei și altor ingrediente benefice să pătrundă în piele
  • Previne deshidratarea pielii

Pielea are un factor natural de hidratare, alcătuit dintr-un amestec de substanțe, inclusiv acid hialuronic și acid lactic, care reglează nivelul de umiditate de la suprafața pielii prin legarea moleculelor de apă. Ureea este hidrofilă, adică „iubitoare de apă”, ceea ce îi conferă capacitatea fantastică de a reține moleculele de apă, menținând pielea plină și umedă; atunci când este aplicată local, pielea deshidratată își îmbunătățește aspectul cu până la 50%.

În timp ce aplicațiile de emolienți și ingrediente ocluzive acoperă suprafața pielii pentru a crea hidratare instantanee, acestea nu îmbunătățesc capacitatea pielii de a reține apa așa cum o face ureea. Rolul acesteia este de a permite pielii să absoarbă și să rețină apa, oferindu-i acea strălucire „tinerească”.

Când e indicată crema cu uree

Cremele și loțiunile cu uree sunt folosite pentru a trata o varietate de afecțiuni asociate cu pielea uscată, aspră sau descuamată. În general, ureea este utilizată pentru a trata afecțiuni precum:

  • eczema,
  • psoriazisul,
  • bătăturile,
  • călcâiele crăpate,
  • pielea uscată a picioarelor,
  • calusurile,
  • dermatita de contact,
  • infecții fungice ale unghiilor,
  • tinea pedis (piciorul de atlet),
  • cheratoză pilaris,
  • piele iritată,
  • unghii încarnate

Ureea poate fi încorporată cu ușurință în preparatele dermatologice, deoarece este foarte solubilă în apă.

Există multiple tipuri de produse (creme, loțiuni, unguente) și concentrații de uree disponibile atât în produsele care pot fi cumpărate la liber din drogherii, magazine naturiste sau farmacii, cât și în medicamentele eliberate pe bază de rețetă.

Cum îmi poate ajuta ureea pielea ?

🍀 1. Păstrează nivelul optim de hidratare

Se știe că produsele care conțin uree ameliorează simptomele pielii uscate. Asta pentru că o concentrație mare de Uree pe piele are ca rezultat o creștere a capacității de reținere a hidratării, ceea ce înseamnă menținerea eficientă a hidratării pe care pielea ta o dorește. Piele uscată, adio!

🍀 2. Protejează bariera naturală de protecție

Vorbim întotdeauna despre bariera pielii și despre cât de important este să o menții protejată și sănătoasă. Ureea este un aliat de nădejde în această misiune pentru că accelerează reînnoirea celulelor pielii, ceea ce menține pielea sănătoasă și tânără. În plus, vei putea rezista mai bine iritanților în viitor, astfel încât să-ți poți lua rămas bun de la alergiile cutanate odată pentru totdeauna.

🍀 3. Are efect analgezic

Ceva interesant: ureea prezintă calități anestezice, așa că o poți folosi pentru ameliorarea durerii locale. Acest lucru este valabil mai ales dacă ai o afecțiune a pielii, pentru că poate rupe ciclul de inflamații incomode. 

🍀 4. Exfoliază delicat

Exfolierea ar trebui să facă parte din fiecare rutină de îngrijire a pielii, dar este mai ușor de spus decât de făcut pentru cei cu pielea sensibilă. Însă, deoarece ureea funcționează împreună cu compușii care construiesc pielea la nivel molecular, elimină în mod natural și ușor celulele moarte de pe suprafața pielii, fără să irite și agreseze pielea delicată.

🍀 5. Îmbunătățește permeabilitatea pielii

Când ai pielea sensibilă, știi cât de greu este ca ingredientele din cremele de corp să pătrundă și să îngrijească în mod eficient pielea. Utilizarea unui produs care conține Uree crește permeabilitatea pielii, permițând altor ingrediente active să treacă mai ușor prin piele. 

Cremă uree 30% pentru piele uscată, de la TIS Farmaceutic. Detașează scuamele de pe piele, calmează pruritul și previne instalarea infecțiilor micotice, în diverse afecțiuni cutanate (dermatită, psoriazis, ichtioze, bătături, keratoze).

🍀 6. Poate fi utilă în dermatita atopică

Potrivit unei analize recente, s-a demonstrat că preparatele care conțin uree scad pierderea de apă transepidermală, îmbunătățesc hidratarea stratului cornos și capacitatea de legare a apei în pielea eczematoasă. Într-un studiu pe animale, o formulare pe bază de uree a îmbunătățit apărarea antimicrobiană și funcția de barieră a pielii prin reglarea genelor implicate în producerea de peptide antimicrobiene, diferențierea keratinocitelor și sinteza lipidelor.

Utilizarea ureei topice la concentrații cuprinse între 4% și 20% a fost documentată în mai multe studii clinice. O revizuire sistematică a utilizării emolienților în dermatita atopică a constatat că eficacitatea clinică pare cel mai bine documentată pentru preparatele pe bază de uree și recomandă ureea topică ca alegere de primă linie în dermatita atopică

🍀 7. Poate trata xeroza

Studii clinice multiple susțin utilizarea formulărilor care conțin uree la concentrații diferite (cel mai frecvent 10%) pentru tratamentul xerozei la pacienți cu sau fără afecțiuni ale pielii. Un mic studiu clinic controlat pe 12 pacienți cu piele uscată severă la extremitățile inferioare a arătat o reducere semnificativă a pierderii de apă transepidermală după aplicarea de două ori pe zi a unei creme cu uree 15%.

🍀 8. Reduce simptomele ihtiozei

Peste o duzină de studii clinice efectuate pe pacienți cu diverse ihtioze, folosind formulări pe bază de uree la concentrații cuprinse între 2% și 10%, au arătat îmbunătățiri semnificative ale parametrilor clinici, o reducere mai mare a descuamării, rugozității, roșeții și crăpării.

🍀 9. Ar putea trata simptomele hiperkeratozei și/sau keratodermiei palmoplantare

Keratodermiile palmoplantare reprezintă un spectru larg de afecțiuni dobândite și ereditare caracterizate prin îngroșarea anormală a pielii de pe palme și tălpi. Ureea la concentrație > 30% poate fi o alternativă bună pentru tratamentul simptomatic. Ureea poate fi indicată împreună cu acid salicilic local, acid lactic, retinoizi si corticosteroizi.

🍀 10. De folos în dermatita seboreică

Potrivit cercetătorilor, cele mai frecvent prescrise tratamente farmacologice pentru dermatita seboreică sunt antifungicele și corticosteroizii. Ureea are proprietăți antifungice și antimicrobiene împreună cu o mare capacitate de hidratare și un efect keratolitic. Utilizarea keratoliticelor poate preveni descuamarea sau formarea crustei la pacienții cu dermatită seboreică și poate crește pătrunderea în piele a medicamentelor topice.

Procentajul de uree din produsele de îngrijire a pielii

Produsele de îngrijire a pielii pot conține între 2% și 40% uree. Acest procentaj depinde de afecțiunea tratată.

„În general, produsele cu concentrație scăzută de uree (2%–10%) sunt indicate pentru hidratarea și optimizarea funcției de barieră a pielii, iar cele cu concentrație medie (10%–30%) pentru creme hidratante și cheratolitice.“

Cremă sau loțiune cu mai puțin de 10% uree

Produsele de îngrijire a pielii care conțin mai puțin de 10% uree acționează, în primul rând, ca agent hidratant, conform unei recenzii din 2018. O cremă care conține o doză mică de uree poate fi potrivită pentru tratarea pielii uscate sau a afecțiunilor care duc la uscarea pielii.

O cremă cu uree pentru călcâie trebuie să conțină cel puțin 10% uree

La concentrații de peste 10%, conform aceleiași recenzii din 2018, cremele și loțiunile cu uree au o acțiune cheratolitică, ceea ce înseamnă că ajută la exfolierea pielii uscate și descuamate.

Poți folosi creme cu uree cu 20% pentru a trata afecțiuni precum:

  • piele aspră sau solzoasă,
  • calusuri,
  • călcâie crăpate.

Cremă cu peste 20% uree, utilă pentru ciuperca unghiei

Produsele care conțin o concentrație mai mare de 20% de uree au cea mai puternică acțiune de exfoliere. Produsele din această gamă pot ajuta la tratarea ciupercii unghiilor și la înmuierea unghiilor groase.

Cum și când se aplică o cremă cu uree

În general, cremele sau loțiunile pe bază de uree se aplică pe zonele afectate ale pielii/unghiilor, de 1 până la 3 ori pe zi sau conform indicațiilor medicului curant. Zona unde se aplică produsul se masează bine până se absoarbe. În cazul cremelor hidratante, acestea se aplică după baie/duș în timp ce pielea este încă umedă.

Posibile efecte adverse

Multe studii arată că ureea este un aditiv sigur pe care majoritatea persoanelor îl tolerează bine. Deși majoritatea persoanelor care folosesc produse cu uree nu prezintă efecte secundare negative, aceste produse nu ar trebui utilizate pe zonele sensibile sau în jurul lor, cum ar fi ochii și buzele, deoarece pot provoca efecte adverse. Printre acestea se numără: mâncărime, iritație, usturime.

One thought on “Ce este ureea și beneficiile ei în îngrijirea pielii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.