Soluții naturale pentru scăderea glicemiei

Deși asociată cu diabetul zaharat, o dereglare metabolică nu tocmai plăcută, glicemia este esențială funcționării optime a organismului, cu condiția să fie în limitele normale. Dar dacă nu este există modalități naturale pentru scăderea glicemiei pentru a te încadra în parametrii optimi.

Pe scurt, glicemia este influențată de concentrația de glucoză din sânge, un element esențial pentru toate organismele de pe pământ, începând cu plantele. Termenul provine din greacă, unde este asociat cu dulcele sau cu vinul, mustul.

Pentru organismul uman, glucoza înseamnă cea mai importantă sursă de energie, necesară mai ales pentru funcționarea impecabilă a sistemului nervos. Merită să mai știi și că glucoza ajunge în organism prin consumul de zaharuri prezente sub diverse forme în alimente. Cu cât lanțurile de molecule de glucoză din alimentele ingerate sunt mai lungi și mai complexe, cu atât mai puțin sunt solicitate celulele pancreatice.

Prin intermediul intestinului subțire, glucoza ajunge în fluxul sanguin, prin care este distribuită în tot organismul.
Deși glucoza este vitală pentru ca sănătatea să nu-ți fie periclitată, nivelul său în sânge poate varia între 73-110 mg/dl. Valorile peste această medie trebuie ținute sub observație și indică riscul de diabet zaharat.

Vestea bună este că nivelul de zahăr din sânge poate fi menținut în valori normale printr-o alimentație inteligent gestionată și prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase.
Iată o serie de soluții naturale pentru scăderea glicemiei care îți pot îmbunătăți semnificativ viața! ❤️✅

Ce faci pentru scăderea glicemiei din confortul de acasă?

Înainte de a te orienta spre un anumit tip de alimentație, trebuie să știi că există câteva trucuri unanim acceptate de lumea medicală, care te ajută să-ți menții glicemia sub control.
Urmărește cu atenția lista noastră și vezi câte dintre aceste obiceiuri respecți. În cazul în care nu urmezi deja o parte dintre ele, transformă-le în obiective pe termen lung.

  1. Dormi suficient!
    Lipsa acută de somn îți schimbă chimia corpului și crește semnificativ riscul apariției de diabet zaharat de tip 2.
  2. Nu rata micul dejun!
    Dacă bifezi zilnic micul dejun, îți începi ziua cu un aport de glucoză potrivit, factor esențial pentru menținerea glicemiei în valori normale, cât și pentru buna funcționare a organismului pe parcursul zilei. În plus, eviți tendința de supraalimentare în timpul prânzului, ceea ce este foarte benefic.
  3. Evită să te lași pradă stresului!
    În momentele tensionate, nivelul de insulină scade (hormon secretat de pancreas care ajută glucoza din sânge să ajungă la nivelul mușchilor, celulelor adipoase și ficatului, convertind-o în energie). Acest fapt determină ficatul să elibereze mai multă glucoză, care la rândul ei ajunge în fluxul sanguin, perturbând buna funcționare a organismului în următoarele 8h.
  4. Scapă de kilogramele în plus!
  5. Acestea reprezintă unul dintre principalii factorii declanșatori ai rezistenței la insulină, împiedicând acest hormon esențial în gestionarea glucozei să funcționeze în parametri normali. Bineînțeles, nu este vorba despre o scădere dramatică în greutate.
  6. Bea suficientă apă!
    Conform unui studiu, la scăderea glicemiei contribuie inclusiv gradul tău de hidratare. La participanții care au băut mai puțin de ½ l de apă pe zi, s-a observat o creștere a nivelului de zahăr din sânge.

🌟 În ceea ce privește obiceiurile alimentare demne de luat în calcul pentru scăderea glicemiei, ar merita să respecți cu strictețe următorul trio benefic pentru sănătatea ta ⬇️
● Mănâncă des și în cantități reduse pentru a avea un nivel normal de glucoză pe parcursul zilei.
● Cu cât mai multe fibre, cu atât mai stabil îți este nivelul de zahăr din sânge.
● Evită carbohidrații (pâine, paste, cartofi) pentru a preveni fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge.

Idei sănătoase pentru scăderea glicemiei

Pe lângă regulile alimentare de bază pentru scăderea glicemiei, ar fi bine să-ți ajuți organismul consumând cel puțin una dintre următoarele soluții puse la dispoziție de natură.

● Scorțișoara: condimentul aromat care îți poate regla glicemia
Printre cele mai populare resurse naturale pentru scăderea glicemiei se regăsește scorțișoara, atât Cassia (chinezească), cât și Ceylon (indiană). Indiferent de varianta preferată, ambele sunt la fel de benefice pentru reglarea nivelului de glucoză. Însă trebuie să ții cont de faptul că scorțișoara Cassia este mai puternică și nu este recomandată persoanelor cu sensibilitate digestivă.

În caz de diabet zaharat, scorțișoara acționează pe 3 planuri:

  1. diminuează direct nivelul zahărului din sânge
  2. reglează secreția de insulină, care după cum ai văzut joacă un rol important în
    gestionarea nivelului de glucoză în organism
  3. previne dezvoltarea rezistenței la insulină, crescând receptivitatea organismului la acest
    hormon produs de pancreas

Pentru efectul său antidiabetic, se recomandă administrarea unei doze de 3 – 6 g pe zi de pulbere de scorțișoară, aceasta scăzând glicemia în proporție de 18-29%.

● Afinele și „insulina vegetală” ✅
Pe lângă gustul delicios, frunzele și fructele de afin sunt de ajutor în reglarea nivelului de glucoză din sânge. Acțiunea lor benefică se explică prin conținutul de mirtilină, denumită și „insulina vegetală” care stimulează producția celei necesare pentru organismul uman.

Bogate în vitamine (C, E, K), în minerale și antioxidanți, afinele sunt un promotor al bunei stări generale. De altfel, afinele au un conținut redus de calorii, însă sunt darnice în nutrienți, ceea ce le transformă în alimentul ideal în caz de reglare a greutății corporale.

Concluzia unui studiu din 2015, la care au participat 118.000 de subiecți cu vârste peste 24 de ani, a fost că îmbogățirea regimului alimentar cu fructe, printre care afine, mere și pere a favorizat scăderea în greutate.
După cum ai văzut, kilogramele în plus favorizează rezistența la insulină. Este un motiv în plus să adaugi aceste fructe delicioase în dieta ta, mai ales că le poți valorifica și frunzele sub formă de ceai.

● Semințele de schinduf: un remediu vechi de mii de ani ✅
Încă din anul 1500 î. Hr. datează prima utilizare a semințele de schinduf în Egipt, atât în scop culinar, cât și terapeutic. Astăzi, semințele de schinduf pot fi folosite în bucătărie sub formă de pulbere, sau ca supliment în variantă lichidă sau sub formă de capsule. Vestea bună este că acestea sunt prezente atât în Europa, cât și în partea vestică a Asiei.

Acestea sunt de ajutor în caz de diabet datorită conținutului bogat de fibre. După cum am menționat, o alimentație bogată în fibre este o alegere inspirată pentru că stabilizează nivelul de zahăr din sânge. În plus, semințele de schinduf favorizează producția de insulină.
Un studiu realizat în 2009 arată că o doză zilnică de 10 g de semințe de schinduf înmuiate în apă fierbinte pot fi de ajutor în scăderea glicemiei în caz de diabet zaharat de tip 2.
Dacă îți dorești să le dai o șansă, consultă-ți medicul curant în privința administrării semințele de schinduf ca supliment.

Acidul alfa lipoic: un supliment de încredere ✅
În materie de suplimente pentru scăderea glicemiei, acidul alfa lipoic merită o atenție specială. Acest tip de acid este un compus cu efect antioxidant ușor de găsit în alimentele vegetale. Printre beneficiile aduse de acidul alfa lipoic se regăsesc rolul antiinflamator și antiaging, controlul greutății, îmbunătățirea memoriei și prevenirea Alzheimerului.
Această substanță este foarte populară mai ales în rândul persoanelor diagnosticate cu diabet pentru că menține în valori normale nivelul glicemiei și reglează nivelul trigliceridelor. Din moment ce organismul uman nu îl produce decât în cantitate mică, se impune adoptarea unui regim alimentar sănătos, bogat în leguminoase (morcovi, mazăre, sfeclă, roșii etc.). Din fericire, acest acid poate fi produs și în laborator sub formă de supliment alimentar, dovedindu-se de un real ajutor în combinație cu un stil de viață echilibrat.

Înainte de a-l încerca, adresează-te medicului diabetolog și ține cont de faptul că este contraindicat copiilor sub 12 ani, femeilor care alăptează și persoanelor care se confruntă cu un risc crescut de hipoglicemie sau urmează un tratament pentru controlul și reducerea glicemiei.


🌟 Alte soluții naturale pentru scăderea glicemiei pe care merită să le încerci sunt:
● cicoarea (bogată în fibre);
● ginsengul;
● sucul de urzici;
● lintea;
● broccoli (sursă de acid alfa lipoic);
● spanacul (sursă de acid alfa lipoic);
● semințele de dovleac;
● semințele de chia;
● merele;
● nucile;
● avocado;
● îndulcitori naturali pe bază de stevia.

Când să mergi la medic?

Probabil știi deja că îți poți monitoriza nivelul glicemiei chiar acasă, cu ajutorul unui glucometru,
ușor de găsit în orice farmacie. Nu amâna însă un consult de specialitate dacă te confrunți cu următoarele simptome:
● senzație persistentă de foame;
● vedere încețoșată;
● nevoia de a bea multe lichide;
● nevoia frecventă de urinare;
● vindecarea greoaie a rănilor.

Te încurajăm să urmezi cu regularitate măcar o parte dintre obiceiurile despre care ți-am povestit și să adopți un regim alimentar echilibrat.

Cu drag, echipa Planteea! 🫶

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.