Făina de secară: beneficii, proprietăți, calorii

Făina de secară este o alegere bună pentru pâini intens condimentate, având mai multe fibre alimentare și un conținut mai mare de minerale decât grâul și spelta. Deoarece conține o enzimă de descompunere a amidonului care împiedică gelatinizarea în timpul coacerii, făina trebuie să fie acidificată. Acest lucru se poate realiza, de exemplu, cu lapte bătut sau cu suc de lămâie.

Făina de secară este produsă din Secara (Secale cereale), plantă care aparține grupei cerealelor. Secara se dezvoltă în zonele cu climă răcoroasă și uscată, adaptându-se mai bine decât grâul la acest climat. 

În prezent, secara este un ingredient foarte popular în rândul consumatorilor și este folosită pentru prepararea diverselor produse de panificație.

Scurt istoric al secarei

În antichitate, secara nu a fost cultivată intenționat. Ea a apărut ca plantă dăunătoare în lanurile de grâu din Asia Mică și s-a răspândit mai târziu în Europa, unde i-a fost găsit un scop util. Tocmai din acest motiv, pâinea de secară este un aliment popular în Europa de Est și Centrală în prezent.

Făina de secară este un tip de făină din cereale pe care oamenii o folosesc la prepararea produselor de panificație. Ea are proprietăți diferite și se comportă diferit la coacere față de făina clasică de grâu.

Făina de secară vs. făina de grâu

Prezența pentozan-ului din făina de secară face să dispară efectul lipicios din interiorul aluatului în timpul coacerii, iar gazele din aluat nu sunt reținute în interior. Acest lucru are ca efect o densitate mai mare a pâinii, față de cea de grâu. În plus, pâinea de secară capătă o crustă brună densă și aromată.

Făina de secară este o alegere bună dacă vrei să obții o pâine mai hrănitoare, cu o textură mai densă și cu un gust diferit față de cea de grâu.

Așa cum făina de grâu există în mai multe variante de textură și conținut (făină de grâu cu granulație diferită ori făină integrală) se poate găsi sau produce acasă și făina de secară.

Făina de secară: valoare nutrițională

100 g de făină de secară conține aproximativ:

354 calorii

Substanțe minerale

  • Calciu 33 mg
  • Fier 2,67 mg
  • Magneziu 121 mg
  • Fosfor 374 mg
  • Potasiu 264 mg
  • Sodiu 6 mg
  • Zinc 3,73 mg
  • Cupru 0,450 mg
  • Mangan 2,680 mg
  • Seleniu 0,035 mg

Vitamine

  • Vitamina B6 0,294 mg
  • Acid folic 0,060 mg
  • Vitamina E 1,870 mg
  • Alfa-Tocoferol 1,280 mg
  • Tiamină 0,316 mg
  • Riboflavină 0,251 mg
  • Niacină 4,270 mg
  • Acid pantotenic 1,456 mg

Prepară făină de secară la robotul multifuncțional de bucătărie

Făina de secară poate fi preparată cu ajutorul dispozitiului tău de gătit precum cea de grâu, orez, nuci și leguminoase. Ai nevoie de boabe de secară uscate și curate, pe care mai apoi le macini rapid la robot.

Timpul de măcinare poate varia în funcție de textura pe care vrei să o obții. După măcinare, făina de secară este gata de folosit, iar dacă prepari mai multă făină decât ai nevoie o poți depozita într-un recipient închis ermetic.

Cum se depozitează făina de secară

Ca și alte tipuri de făină, făina de secară trebuie depozitată întotdeauna într-un loc întunecat, uscat și mai degrabă răcoros. De asemenea, este indicat să pui pachetele de făină începute într-un recipient ermetic, pentru a împiedica apariția insectelor. Cu cât este mai ridicat gradul de măcinare, cu atât este mai scurtă durata de valabilitate a făinii de secară. 

La ce poate fi folosită făina de secară

Făina de secară poate fi folosită pentru prepararea majorității produselor de panificație și patiserie, dar trebuie să ții cont că aceasta conține mai puțin gluten decât făina de grâu și prin urmare textura produselor obținute nu va fi la fel de pufoasă și elastică precum a celor preparate cu făină de grâu. În schimb, ele vor fi mai sărace în calorii și grăsimi, vor avea o cantitate mai mare de fibre care ajută digestia și sunt ideale pentru persoanele care încearcă să-și țină greutatea sub control.

Beneficiile făinii de secară

Pierdere în greutate

Secară conține un tip de fibre care oferă o senzație de sațietate într-un timp foarte scurt. Prin înlăturarea senzației de foame și crearea unui sentiment de sațietate, produsele pe bază de făină de secară te împiedică să te supraalimentezi și te ajută să slăbești mai repede.

Previne calculii biliari

Cercetări recente au scos la iveală proprietăți importante ale secarei, care poate ajuta la diminuarea calculilor biliari. Acest lucru este legat oarecum de impactul fibrelor asupra procesului digestiv, așa cum s-a explicat mai sus, deoarece fibra (în special un amestec de solubile și insolubile) poate ajuta la reducerea cantității de acizi biliari formați, care este cauza principală a dezvoltării pietrelor.

Controlul glucozei

Faina de secară și pâinea de secară pot ajuta, de asemenea, la reglarea și îmbunătățirea profilului glicemiei. Când oamenii de știință din Suedia au studiat efectele secarei la pacienți, au descoperit că produsele de secară integrală, pâinea de secară și făina de secară au ajutat la îmbunătățirea profilului glicemic, la stabilizarea răspunsurilor la insulină și la îmbunătățirea sensibilității la insulină.

Îmbunătățește digestia

Compoziția și densitatea fibrelor alimentare din secară o fac perfectă pentru cineva care suferă de constipație sau de alte blocaje ale intestinelor. Poate reduce excesul de gaze, ușurează durerile de stomac și crampele și poate preveni afecțiuni mai grave, cum ar fi ulcerele, calculii biliari sau chiar cancerul de colon.

Inflamație

Când pacienții cu sindrom metabolic au fost supuși unei diete de 12 săptămâni pe bază de produse din făină de secară, s-a demonstrat că răspunsurile la insulină după mese au fost mai bune și au contribuit la reducerea inflamației în organism. Această reducere a inflamației la pacienții cu sindrom metabolic poate fi benefică și în reducerea șanselor de diabet.

Scade tensiunea arterială

Ca în cazul majorității cerealelor, secara este cunoscută pentru că este sănătoasă pentru inimă. Dacă suferiți de hipertensiune arterială sau de ateroscleroză, atunci adăugă în dietă produse pe bază de secară.

Poate ajuta la prevenirea cancerului

Un studiu din 2016 realizat de Universitatea Aarhus din Danemarca, a constatat că pâinea de secară conține un compus numit benzoxazinoid, care suprimă răspândirea cancerului de prostată.

Institutul de Medicină Preventivă, Nutriție și Cancer din Finlanda a testat efectele secarei și a constatat că fibrele și compușii bioactivi din pâinea de secară, care au proprietăți anticarcinogene și antioxidante, pot asigura protecție împotriva cancerului de sân.

Îmbunătățește sănătatea pielii și a părului

Secară, și mai ales făina de secară, funcționează ca un excelent demachiant pentru piele. Poți aplica făina pe față după baie, o lași 15 minute pe față, apoi o îndepărtezi cu apă călduță.

Alte minerale din secară, precum zincul, magneziul, calciul și fierul, ajută la prevenirea semnelor îmbătrânirii.

Secară are efecte benefice și pentru sănătatea părului. Magneziul din secară poate favoriza creșterea părului.

Dezavantaje

Intoleranță la gluten❗

Secara este un aliment care conține gluten, așa că, dacă suferi de boala celiacă, cel mai bine este să eviți să consumi secară.

Rețetă: Pâine cu secară și chimen

Paine cu secara si chimen – reteta de paine sanatoasa de casa. Paine cu 40% faina de secara. O paine de casa pufoasa, cu coaja subtire, crocanta si cu o aroma placuta de chimen.

🌟Ingrediente:

Mod de preparare:

Pentru aluat se amesteca 400 g faina de secara cu 400 g faina tip 650 intr-un bol. Apa, drojdia si zaharul se amesteca si se toarna peste faina. Se lasa 10 minute la odihnit. Apoi se adauga sarea si chimenul si se amesteca cu mana sau cu ajutorul unui mixer, sau in aparatul de facut paine (acolo mai intai se pune lichidul si apoi faina). Chimenul l-am macinat un pic astfel incat sa ramana si bucati intregi si pudra.

Se obtine un aluat extrem de moale, la care apoi se adauga treptat restul de faina.Se framanta la robot sau cu mana cel putin 5 minute.

Se lasa la dospit cel putin 30 de minute la un loc caldut, sau pana se dubleaza. Uitati ce frumos a crescut. Nu mai adaugati faina chiar daca aluatul este moale! Asa trebuie sa fie.

Dupa ce aluatul a dospit, se framanta un pic pe masa de lucru infainata (se degazeaza – adica se elimina gazele formate in timpul dospirii). Aluatul este lipicios si se va prelucra pe masa de lucru usor infainata. Nu se framanta mult, doar se da o forma frumoasa si rotunda painii care se aseaza apoi pe o tava cu hartie de copt.

Dupa ce aluatul a dospit, se framanta un pic pe masa de lucru infainata (se degazeaza – adica se elimina gazele formate in timpul dospirii). Aluatul este lipicios si se va prelucra pe masa de lucru usor infainata. Nu se framanta mult, doar se da o forma frumoasa si rotunda painii care se aseaza apoi pe o tava cu hartie de copt.

Coacerea pâinii cu secară și chimen

Pâinea de secară cu chimen, la fel ca orice altă pâine se coace la inceput la o temperatură ridicată (220° C). Niciodată pâinea nu se va coace la temperaturi de sub 200°. Asta dacă dorești să obții o pâine bună. După 25 de minute la 220° se reduce temperatura la 190° unde se mai coace alte 30 de minute.

După cele 25 de minute se poate acoperi cu o hârtie de copt. Scoasă din cuptor, pâinea se sterge ușor cu o perie inmuiată în apă rece. ”Spălarea” pâinii se face în primele secunde, imediat după ce a fost scoasă din cuptor.

Orice pâine scoasă din cuptor se lasă la răcit pe un grilaj. NU se pune caldă în absolut nici o carpă sau pungă. Aceasta trebuie să se racească inclusiv în interior și abia apoi se învelește într-un ștergar curat de bucătărie.

Pâine poate fi feliată atunci când s-a răcit complet.

Poftă bună ! ❤️

One thought on “Făina de secară: beneficii, proprietăți, calorii

  1. Sunt impresionat de modul în care subiectul este prezentat în articol. Intrând pe site, am sperat că voi putea învăța ceva mai mult și nu am fost dezamăgit. Citind postări similare pe web, puteți deveni confuz …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.