Siropul de agave: Cât de sănătos este acesta?

Provenit din planta numită agava, siropul de agave poate fi îndulcitorul care te va scăpa definitiv de zahăr și poate înlocui cu succes chiar și mierea. Citește articolul următor pentru a afla ce este siropul de agave, cum se produce, cum se poate folosi în rețete și ce alternative mai sănătoase există pentru el. 

Ce este siropul de agave? 

Siropul de agave, cunoscut și sub numele de nectar de agave, este un îndulcitor natural cunoscut, utilizat pentru gătit sau în îndulcirea băuturilor. Provine dintr-un grup de plante numite agave, plante suculente care cresc în climat cald, în special în sud-vestul Statelor Unite și Mexic.

Este adesea folosit pentru a înlocui zahărul și mierea (la îndulcirea ceaiului și a cafelei). Se folosește tot mai mult în bucatarie ca sos sau dressing. Siropul de agave este o alternativă la miere, preferat de vegani, dar nu numai. Il face o alegere preferată și faptul că prezintă un indice glicemic mult mai scăzut decât zahărul. De altfel, nivelul este mai scăzut chiar și față de alți îndulcitori, ceea ce conduce la un risc scăzut de creștere a nivelului de glucoză din sânge.

Aroma nectarului de agave este unică. Este mai dulce decât zahărul, cu un gust asemanator cu al mierii, are însă o consistență mai subțire. Este lipsit de gustul amar al îndulcitorilor artificiali și devine o opțiune excelentă în consumul alimentelor și al băuturilor preferate.

Cum este produs?

Siropul de agave este extras, așadar, din plantele agave, cu precădere în Mexic unde acestea sunt folosite și la prepararea tequilei. Se pare că majoritatea nectarului de agavă nu este făcut din seva de agavă, ci din amidonul existent în bulbul și rădăcina acesteia. Procesul de producție constă în încălzirea la temperaturi de peste 60 de grade Celsius pentru o perioadă de până la 36 de ore.

Astfel, acesta devine mult mai dulce decât mierea, dar are și un conținut mult mai ridicat de fructoză, ce poate fi dăunătoare. De asemenea, în produsul finit pot ajunge și resturi de inulină, deoarece procesul de producție implică și sodă caustică, acizi și substanțe de clarifiere/chimicale de filtrare. 

Siropul de agave în rețete

Siropul de agave este unul gros și foarte dulce. Are un gust asemănător cu mierea, motiv pentru care înlocuirea acesteia nu va necesita schimbarea cantității.

Siropul de agave este de aproximativ 1,4 ori mai dulce decât zahărul, deci acest lucru trebuie luat în considerare. Pentru a înlocui zahărul cu sirop de agave într-o rețetă de prăjituri, este bine să știi că va trebui sa faci ajustări de cantitate. Prin urmare, dacă în rețetă spune să folosești o ceașcă de zahăr alb sau negru, vei pune sirop de agave într-o proporție de 2/3 din ceașcă.

4 lucruri de știut despre siropul de agave

Există sirop de agave bio

Dacă te îngrijorează conservanții, coloranții artificiali sau alți aditivi chimici din alimentele consumate, caută eticheta pe care scrie organic” sau bio”. Acest lucru înseamnă că este un indulcitor natural 100% ce nu a interacționat cu substanțele chimice.

Are un indice glicemic scăzut 

Nectarul de agave are un indice glicemic scăzut (27), spre deosebire de zahăr (92).

Conține multă fructoză 

Conține mai multă fructoză ca zahărul. Trebuie știut ca fructoza și glucoza sunt două zaharuri principale. Capul răutăților” este glucoza, care are un indice glicemic de aproape 100, în timp ce fructoza are 19 indice glicemic. Fructoza trebuie consumată și ea cu moderație. Prin urmare, este de preferat ca nectarul de agave sa fie folosit cu ponderație.

Este bogat în calciu 

Siropul de agave este bogat în calciu. Prin urmare, este o sursă de calciu, atât de necesară în regimul alimentar al fiecăruia, alături de lapte sau iaurt.

Alternative mai sănătoase pentru siropul de agave

Dacă ești totuși îngrijorat de conținutul ridicat de fructoză, ai putea încerca una dintre opțiunile următoare. 

Ștevia 

Cunoscută și ca ștevia dulce, ștevia rebaudiană este un înlocuitor preferat pentru siropul de agave. Extrasă din frunzele plantei, acest îndulcitor este mai dulce ca zahărul și conține zero calorii, fiind potrivită și în curele de slăbire. 

Sirop de arțar

Obținut din arțar prin fierbere și filtrare, acest sirop are un conținut ridicat de antioxidanți și cantități mici de calciu și zinc. Cea mai bună alegere este siropul de arțar ecologic de grad A

Curmale 

Poate cea mai sănătoasă alternativă, curmalele și siropul de curmale conțin vitamina B, vitamina A, potasiu, calciu, sulf, fier, fosfor, cupru, mangan și magneziu. Se pot folosi în deserturi alături de nuci, semințe și chiar fulgi de cocos. 

Există o grămadă de păreri pro și contra siropului de agave, dar la finalul zilei lucrurile sunt destul de clare. La fel ca orice aliment și acesta trebuie consumat cu moderație. Pentru o mai multă siguranță, alege produsele bio. 

One thought on “Siropul de agave: Cât de sănătos este acesta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.