Beneficiile dietei ketogenice si folosirea tagatozei in alimentatie

Beneficiile dietei ketogenice si folosirea tagatozei in alimentatie

Foto: pixabay.com

Beneficiile unei diete echilibrate sunt numeroase. Pe de o parte aceasta ajuta la pierderea kilogramelor in plus, imbunatateste starea de sanatate a organismului, iar pe de alta parte are un rol esential in eliminarea toxinelor din corp. Dieta ketogenica este una recomandata de nutritionisti, avand drept beneficii pentru sanatate reducerea numarului de kilograme.

Despre dieta ketogenica stim ca aceasta se concentreaza pe limitarea nivelului carbohidratilor, dar si a dulciurilor din alimentatie. Cu toate acestea, dieta a fost gandita si pentru cei ce nu pot sa se abtina de la aceste mici mofturi alimentare, inlocuind zaharul obisnuit cu indulcitori naturali, benefici pentru sanatate, cum ar fi tagatoza, stevia sau xylitolul.

 

Tagatoza sau indulcitorul minune permis în orice dieta

Tagatoza, cunoscuta si sub numele de tagatesse, este un indulcitor natural permis în curele de slabire, gratie unui nivel scazut de calorii, astfel ca nu exista aproape niciun risc pentru ca dieta sa fie afectata in vreun fel de acest ingredient natural.

Atunci cand avem in vedere acest indulcitor tagatoza aflam ca poate fi preparat la temperaturi ridicate, putand fi introdus in prăjituri, ba chiar si caramelizat. Are foarte putine calorii, cu circa 60% mai putine calorii decat zaharul obisnuit, astfel ca va avea efecte reduse asupra cresterii in greutate. In plus, acest indulcitor tagatesse are un indice glicemic foarte mic, putand fi consumat chiar si de bolnavii de diabet sau alte boli grave. De asemenea, spre deosebire de zahar, tagatoza nu afecteaza sanatatea dentara, nu vor aparea carii dentare atunci cand este consumata, lucru apreciat in mod deosebit de medicii stomatologi. Astfel, oricine isi doreste sa inlocuiasca zaharul din alimentatie ar putea avea o alternativa mai mult decat sanatoasa, ce are un gust foarte placut, poate fi preparat la temperaturi crescute, ba chiar si caramelizat. Am putea spune de asemenea ca indulcitorul este foarte bogat in fibre, ajutand in timpul procesului de digestie.

Tagatoza nu contine lactoza desi este produsa chiar din aceasta, astfel ca poate fi consumata chiar si de persoanele care sufera de intoleranta la lactoza. Contine inulina, oligozaharide, fibre alimentare bune pentru digestie, avand efect prebiotic.

Acest indulcitor natural a fost considerat aliment incă din anul 1997, prima sa atestare in acest sens fiind facuta de Marea Britanie.

 

Indulcitori ce pot fi folositi in dieta

Mai inainte de a evidentia acei indulcitori naturali, cat se poate de sanatosi, potriviti in dieta, este bine sa avem in vedere beneficiile celor ce renunța la zaharul obisnuit. Pe de o parte vor fi mai sanatosi, prevenind imbolnavirile cardiovasculare, cancerul si de asemenea vor putea preveni supraponderalitatea, diabetul sau alte afectiuni la fel de grave.

Stevia este un produs cu numeroase proprietati, avand un efect de indulcire destul de bun. In plus, este saraca in calorii, are un indice glicemic mic, putand fi consumata si de cei ce sufera de diabet.

Xylitolul este un indulcitor natural cu proprietăți insemnate. Acesta are un indice glicemic mai mare, drept pentru care se recomanda consumarea cu moderatie de catre cei ce sunt bolnavi de diabet.

Zaharul de cocos poate fi considerat o buna alternativa pentru indulcirea bauturilor si prajiturilor, fiind caracterizat de un indice glicemic mic, putine calorii, dar si de un continut crescut în minerale. Fiind extras din florile de nuca de cocos, seva este fiarta bine pentru ca apa sa se evapore si mai apoi se formeaza cristale de zahar, pasta sau sirop ce pot fi consumate de oricine, chiar si de cei ce sufera de diabet sau de cei ce vor sa slabeasca.

Indulcitorii naturali sunt variante potrivite pentru cei ce doresc sa renunte la zahar, constienti fiind de efectele nocive ale acestuia pentru sanatate, dar si de cei ce doresc sa piarda kilogramele in plus, urmand anumite diete.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.