Xylitolul, una dintre solutiile excelente pentru inlocuirea zaharului

Xylitolul, una dintre solutiile excelente pentru inlocuirea zaharului

https://draxe.com/wp-content/uploads/2014/11/Xylitol-in-a-bowl-e1415036038688-480×358.jpg

Toata lumea stie ca zaharul este toxic si ca nu are absolut nici o valoare nutritiva. Consumul de zahar duce la aparitia cancerului, la obezitate, la distrugerea dintilor si la o multime de alte probleme generate de dependenta pe care o da. Cu toate acestea, consumam zahar aproape in fiecare zi, depasind adeseori cantitatile minime recomandate.

Din fericire, zaharul are o multime de concurenti, care contrabalanseaza toate neajunsurile si reusesc sa ofere gustul dulce fara a implica si riscuri. Printre acestia, putem sa remarcam siropul de artar, mierea sau siropul de stevie, dar si indulcitori ceva mai putin cunoscuti, insa foarte eficienti, cum ar fi Xylitolul.

Ce este Xylitolul si de ce merita consumat?

Termenul de Xylitol te poate duce cu gandul la un produs chimic, gandit in asa fel incat sa inlocuiasca gustul zaharului. De fapt, este un produs 100% natural, care se obtine din fructe si legume. Xylitolul este un indulcitor care se gaseste in majoritatea fibrelor din legume, fructe, cereale, ciuperci sau chiar scoarta de copac si se remarca printr-un gust asemanator zaharului. Diferentele intre acest indulcitor si zahar sunt uriase, insa:

  • Are doar o treime din caloriile pe care le are zaharul. Poate sa reprezinte, asadar, o solutie excelenta pentru cei care doresc sa elimine din greutatea in plus.
  • Nu contine conservanti, substante alergene sau alte componente care ar putea fi daunatoare corpului.
  • Nu se caramelizeaza, asa cum o face zaharul. Acest lucru poate sa fie un neajuns, in conditiile in care nu poate sa fie folosit la produsele de panificatie si in deserturi.

Care sunt valorile nutritionale pe care le are xylitolul?

O lingurita de xylitol are doar 10 kcalorii.Este o valoare foarte atractiva pentru toti cei care sunt in cure de slabire si doresc sa consume ceva dulce. In aceeasi lingurita pot fi gasite 4 grame de carbohidrati.

Indicele glicemic pe care il are acest indulcitor este de 7 iar cantitatea de alcool ce se gaseste in xylitol nu are impact asupra insulinei. Astfel, poate sa fie consumat cu incredere de toti cei care sufera de diabet.

Care sunt principalele avantaje pe care le ofera acest indulcitor?

Avantajele sunt mari, mai ales daca sunt comparate cu proprietatile zaharului:

  • Xylitolul se absoarbe lent in organism, generand astfel o senzatie de satietate. Cei care au probleme cu supra alimentarea, pot sa consume cu incredere un astfel de indulcitor, deoarece ii va ajuta sa elimine obiceiul neplacut.
  • Ajuta la absorbtia vitaminelor B si a calciului. Chiar daca nu are un continut mare de vitamine sau de minerale, are un impact puternic asupra modului in care sunt procesati nutrientii veniti de la alte elemente. Astfel, ajuta la o absorbtie corecta a calciului si a vitaminelor B, furnizand cantitati substantiale de glicogen ficatului.
  • Lupta impotriva cariilor. Spre deosebire de zahar, care provoaca aceste neplaceri dentare, xylitolul lupta impotriva lor. Acesta nu poate fi descompus de bacteriile bucale, asadar nu se produc acizi. Este motivul pentru care este gasit adeseori in gumele de mestecat sau in pasta de dinti.
  • Ajuta si in cazul altor boli. Exista o multime de probleme medicale ce pot fi rezolvate prin consumul de xylitol. Se pare ca infectiile urechii pot fi tratate de acest aliment iar osteoporoza poate sa fie incetinita.

Exista si efecte adverse ale consumului de xylitol?

In principiu nu! Daca se consuma in cantitati exagerate insa, poate sa duca la aparitia diareei si la stari de rau, balonare si colici. Daca este consumat in cantitati de pana la 50 de grame pe zi, riscurile sunt inexistente.

Este important de stiut ca, desi este sigur pentru oameni, este cat se poate de toxic pentru caini. Acestia au un mod diferit de metabolizare a zaharului din sange, ceea ce le poate crea probleme daca consuma mai mult de 100 de miligrame de xylitol pe kilogramcorp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.