Acidul hialuronic: ce este și care sunt beneficiile lui

Este imposibil să nu fi auzit până acum despre acidul hialuronic și cu siguranță ai aflat că acesta este imperios necesar rutinei zilnice de îngrijire. Acidul hialuronic este acel ingredient secret care hidratează și menține elasticitatea pielii, indiferent de tipul de piele la care facem referire. Produs în mod natural de organism, acidul hialuronic are numeroase efecte benefice, atât la nivel medicinal, cât și cosmetic.

Vrei să pornim împreună într-o misiune de menținere a nivelului de hidratare a pielii și să descoperi cât mai multe lucruri despre acidul hialuronic? Parcurge rândurile de mai jos și află ce este acidul hialuronic, care sunt proprietățile acestuia, ce beneficii aduce acest ingredient, care sunt alimentele, suplimentele și cosmeticele ce conțin acid hialuronic, ce presupun injecțiile cu acid hialuronic, dar și care sunt contraindicațiile în administrarea acestuia.


Ce este acidul hialuronic


Cunoscut și sub denumirea de hyaluronan sau hialuronat, acidul hialuronic a fost descoperit pentru prima dată în anul 1934 și e reprezentat printr-o moleculă formată din zaharuri (polizaharidă), aflată în țesutul conjunctiv natural al organismului și în piele. Acidul hialuronic are rolul de a menține țesuturile hidratate, cu atât mai mult cu cât pielea umană conține acest acid în proporție de 50%. Cele mai mare concentrații de acid hialuronic se regăsesc la nivelul articulațiilor și ochilor.

Pielea bebelușilor conține o cantitate mare de acid hialuronic, însă pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția naturală de acid hialuronic din țesături scade. Desigur, în prezent, tehnicile moderne permit sintetizarea și producerea celor mai diverse tipuri de acid hialuronic. Datorită beneficiilor multiple pe care le aduc, acestea sunt abordate atât în domeniul medicinei, cât și al cosmeticii.


Proprietățile acidului hialuronic


Acidul hialuronic este indispensabil, datorită proprietăților sale și ale funcțiilor pe care le are în organism. Iată principalele proprietăți ale acidului hialuronic:


Lubrifierea articulațiilor


Acidul hialuronic acționează asemenea unei bariere protectoare la nivelul celular, prevenind degradarea articulațiilor și a cartilajelor. Prin susținerea articulațiilor, acidul hialuronic poate preveni apariția diverselor afecțiuni precum osteoartrita.


Stimularea producției de colagen


Colagenul este o proteină din piele ce menține pielea elastică și fermă. Și cum pe măsura înaintării în vârstă, nivelul de colagen scade, rolul acidului hialuronic este de a stimula producția de colagen, având proprietăți anti-aging.


Hidratarea tenului


Datorită funcției sale de reținere a apei în organism și de a stimula nivelul de colagen, acidul hialuronic are rolul de a menține o piele tânără și hidratată.


Cicatrizarea rănilor


Acidul hialuronic este recunoscut pentru procesul de regenerare a pielii, cu atât mai mult când apar diverse leziuni la nivel cutanat. Acesta are astfel proprietatea de a accelera procesul de cicatrizare și de regenerare, calmând inflamațiile.


Creșterea rezistenței și elasticității pielii


Datorită stimulării producției de colagen, acidul hialuronic are rolul de a crește rezistența și elasticitatea pielii, menținând pielea elastică și fermă, dar și prevenind, în același timp, apariția ridurilor.


Beneficiile acidului hialuronic


Datorită proprietăților sale, acidul hialuronic este folosit atât în medicină, cât și în cosmetică, sub forma celor mai diverse produse ce ajută la menținerea hidratării și elasticității pielii.


Acidul hialuronic în medicină


În domeniul medicinei, acidul hialuronic este sintetizat în laborator și are utilizări precum:

  • Tratarea osteoporozei, datorită funcției sale de a proteja și lubrifia articulațiile și cartilajele. În acest caz, acidul hialuronic poate fi administrat fie pe cale orală, fie injectat pacienților ce se confruntă cu această afecțiune. Injecțiile cu acid hialuronic sunt făcute doar de către medici specialiști.
  • Vindecarea rănilor și leziunilor pielii, așa cum sunt arsurile, datorită efectului regenerant și cicatrizant. Desigur, este recomandat doar în cazul arsurilor de nivelul II și III, când leziunile nu sunt grave.
  • Tratarea problemelor de la nivelul ochilor, așa cum sunt cataracta, repararea retinei sau transplantul de cornee. Aici acidul hialuronic este administrat în scopul înlocuirii fluidelor naturale, în așa fel încât ochiul să rămână hidratat și umed.
  • Tratarea afecțiunilor respiratorii, deoarece aerosolii ce au la bază acid hialuronic pot trata hiperactivitatea bronșică a pacienților ce suferă de astm.

Acidul hialuronic în cosmetică

Având în vedere beneficiile pe care acidul hialuronic le are la nivel cutanat, acesta este unul dintre cele mai eficiente și populare tratamente folosite în cosmetică:

  • Hidratarea pielii și menținerea elasticității acesteia, prin creme sau fiole cu acid hialuronic, utilizate în mod regulat.
  • Reducerea efectelor îmbătrânirii, prevenind apariția ridurilor prin creme hidratante și seruri.
  • Prevenirea uscării pielii, prin creme cu acid hialuronic pentru pielea uscată, ce mențin pielea hidratată și strălucitoare.
  • Protejarea pielii împotriva radicalilor liberi, acidul hialuronic având un rol antioxidant și protejând pielea de efectele radicalilor liberi.
  • Remodelarea feței prin tratamente ce presupun injectarea cu acid hialuronic, cu rol în modificarea nasului, a bărbiei, a pomeților, a liniei maxilarului, dar și pentru umplerea ridurilor.
  • Augmentarea buzelor, unde acidul hialuronic este folosit ca filler, oferind volum buzelor.


Alimente care conțin acid hialuronic


Vrei să afli ce alimente conțin acid hialuronic? Dacă dorești să stimulezi producerea de acid hialuronic în mod natural, există numeroase alimente bogate în vitamine, minerale, polifenoli și acizi grași Omega-3. Iată ce alimente pot crește nivelul de acid hialuronic din organism:

  • Carnea de pasăre – este o sursă importantă de acid hialuronic. De asemenea, atât organele de pasăre, cât și oasele acestora, ce pot fi consumate sub formă de supă, pot contribui la stimularea producerii acestui acid.
  • Peștele – Carnea de pește, ochii peștelui, dar și uleiul de pește conțin mari cantități de acid hialuronic. Alege să integrezi în alimentația ta ton, somon, macrou sau hering.
  • Fructele și legumele precum spanacul, broccoli, avocado, varza Kale și nucile conțin cantități importante de magneziu, necesar în producția de acid hialuronic. Roșiile și citricele, pe de altă parte, ajută la păstrarea acidului hialuronic în corp, pentru un timp îndelungat.
  • Alimentele pe bază de soia sunt considerate, de asemenea, o sursă vitală de acid hialuronic, acestea fiind bogate în estrogen.


Suplimente cu acid hialuronic


Chiar dacă acidul hialuronic se regăsește în organism, în mod natural, asta nu înseamnă că nu poți suplimenta aportul acestuia prin folosirea celui mai bun acid hialuronic, în diversele sale forme de administrare. Există pe piață numeroase suplimente alimentare pe bază de acid hialuronic, ce pot asigura necesarul de acid hialuronic din organism.


Capsule cu acid hialuronic


Capsulele cu acid hialuronic sunt destinate uzului intern și conțin cantități concentrate de acid. Există numeroase firme ce produc acid hialuronic pastile, iar acidul hialuronic 100 mg 30 cps – COSMO PHARM se numără printre cele mai bune capsule cu acid hialuronic, doza zilnică recomandată fiind de 1-2 tablete pe zi. Desigur, aceste suplimente alimentare nu înlocuiesc dieta variată sau stilul de viață sănătos.


Fiole cu acid hialuronic


Fiolele cu acid hialuronic sunt recomandate pentru uz extern și conțin cantități concentrate de acid hialuronic. Dacă nu știi cum se folosesc fiolele cu acid hialuronic, află că acestea se aplică la nivel cutanat și astfel pielea beneficiază de o hidratare intensă, menținând apa în țesuturi pentru o perioadă îndelungată. Fiolele cu acid hialuronic 5% 2ml – GEROVITAL H3 EVOLUTION, de exemplu, conțin ser cu acid hialuronic și superoxid dismutază, având un efect intens de hidratare și de netezire a ridurilor.


Cosmetice care conțin acid hialuronic

În cosmetică sunt utilizate la scară largă soluții și creme cu acid hialuronic pentru ten, ce promit combaterea ridurilor și o hidratare intensă. Oamenii de știință susțin însă că moleculele de acid hialuronic sunt destul de mari pentru a pătrunde în piele în profunzime. Acidul aplicat la nivelul pielii sub formă de cremă sau ser acționează la fel ca oricare altă cremă hidratantă, asigurând hidratarea pielii pe o perioadă determinată de timp. Produse precum crema intens hidratanta spf15 ten uscat acid hialuronic apa termala 40ml – ELFA PHARM, serul cu acid hialuronic HA 50 ml – HYPERICUM PLANT sau crema antirid de noapte HYALURON ANTI-AGE sunt create special pentru a crește concentrația de acid hialuronic din piele, favorizând reținerea apei și stimulând producția de colagen.

Există în magazinele de specialitate acid hialuronic sub formă de unguent, pentru articulații, ajutând la creșterea și fermitatea pielii. De asemenea, există și măști faciale cu acid hialuronic, folosite în scop cosmetic, în cadrul tratamentelor de îngrijire facială. Acestea din urmă ajută la hidratarea tenului, reducând în același timp ridurile.


Injecții cu acid hialuronic


Dacă vrei să apelezi la acid hialuronic injectabil, află că injectarea acestuia are cel mai puternic efect, fie el și temporar. Folosite din motive medicale sau estetice, aceste tratamente au efecte temporare și presupun reinjectarea după o anumită perioadă de timp. În cazul osteoartritei, acidul hialuronic este infectat pentru a crește nivelul fluidelor din articulații, care, odată cu vârsta, își reduc volumul.

Acidul hialuronic poate fi însă folosit și pentru înfrumusețare sau remodelarea facială, fie folosind injecții cu acid hialuronic pentru umplerea ridurilor, fie pentru augmentarea buzelor. Înainte de aceste proceduri, este necesară aplicarea unei creme anestezice pe zona ce urmează a fi injectată, prevenind astfel durerile înțepăturilor. Efectele acestui tratament pot avea o durată mai scurtă sau mai lungă, în funcție de tipul de acid hialuronic utilizat, dar și de organism.


Contraindicații în administrarea de acid hialuronic

Spre deosebire de alte tipuri de tratamente, acidul hialuronic nu are recomandări deosebite sau riscuri privind utilizarea sa, însă pot exista contraindicații ale acestuia în situații precum:

  • Nu este indicat persoanelor ce suferă de boli autoimune.
  • Acidul hialuronic are contraindicații pentru femeile însărcinate sau care alăptează.
  • Nu este permis persoanelor ce au intoleranță la compusul de bază.

În cazul unor tratamente cosmetice cu acid hialuronic injectabil, este posibilă apariția unor ușoare iritații la nivelul pielii, însă efectul va dispărea în decurs de câteva zile. De asemenea, persoanele ce urmează un astfel de tratament se pot confrunta cu diverse reacții alergice precum greață și vărsături, dureri de cap și amețeli, ferbă, dificultăți respiratorii, inflamații cutanate sau nuanțare pielii.

Sperăm că am reușit să definim, în linii mari, ce este acidul hialuronic și care sunt principalele beneficii ale acestuia, alături de alte câteva informații extrem de utile pentru persoane care se confruntă cu dureri articulare sau care doresc pur și simplu să își întinerească tenul apelând la tratamentele cu acid hialuronic. Acum știi cu siguranță ce să-i oferi pielii tale, pentru a o menține tânără și frumoasă pentru mult timp de acum încolo!

3 thoughts on “Acidul hialuronic: ce este și care sunt beneficiile lui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.