Oboseală cronică: definiție, cauze, simptome și tratamente naturiste

Fiecare dintre noi experimentăm, în perioade mai mult sau mai puțin stresante, starea de oboseală, moment în care nivelul de energie este afectat de o răceală, de lipsa somnului sau de anumite stări psihologice. Totuși, atunci când aceasta persistă o perioadă mai îndelungată și nu poate fi asociată cu niciunul din motivele de mai sus, se poate discuta de sindromul oboselii cronice.

Definiția oboselii cronice.

Encefalomielita mialgică sau sindromul oboselii cronice este o boală pe care o putem întâlni atât la copii cât și la adulți și care afectează sistemul nervos. De obicei, aceasta se instalează brusc după un episod de traumă fizică sau psihică, precum un accident sau pierderea unei persoane dragi. Oboseala cronică se mai poate instala și treptat, în acest caz doar un mic procent din numărul persoanelor afectate recuperându-se complet.

Cauze ce determină oboseala cronică.

Oboseala cronică este destul de dificil de diagnosticat, dat fiind faptul că încă nu a fost determinată o cauză exactă. Deși aceasta poate afecta pe oricine, este mai des întalnită la persoanele ce duc o viață stresantă și un regim de muncă foarte solicitant, la femeile cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, sau ca urmare a unor boli infecțioase des întâlnite precum boala Lyme sau mononucleoză.

Alte cauze:

  • Rinita alergică.
  • Anemia
  • Depresia și anxietatea
  • Fibromialgia. Fibromialgia este o suferință ce se caracterizează prin existența unor zone sensibile, deseori simetrice, localizate în părțile moi ale aparatului locomotor (de cele mai multe ori la distanță de articulații), la subiecții stresați, la care nu se constată o boală reumatică evidentă care să le poată explica.
  • Artrita reumatoidă
supliment adjuvant în articulațiile dureroase
  • Apneea. Apneea în somn este rezultatul unui nivel scăzut de oxigen în sange, ceea ce împiedică aerul să ajungă la plămâni. Insuficiența oxigenului afectează, de asemenea, inima și funcționarea creierului. Uneori, singurul simptom care vă avertizează că suferiți de apnee în somn este oboseala cronică.
  • Diabetul de tip II
supliment adjuvant în caz de diabet zaharat tip II

Simptome în caz de oboseală cronică.

Cel mai des întâlnit simptom al oboselii cronice este senzația de epuizare bruscă, în urma activităților fizice. Efectul poate fi și unul întârziat, care apare chiar și la 24 de ore după efectuarea activității. Totodată, pentru un diagnostic precis este necesară prezența a cel puțin 4 simptome, pentru o perioadă mai lungă de 6 luni.

Printre simptomele oboselii cronice mai regăsim:

  • Dureri în gat
  • Umflarea nodulilor limfatici din zona gâtului și subrațului
  • Dificultăți de concentrare și afectarea memoriei pe termen scurt
  • Lipsa energiei după un somn prelungit
  • Dureri de articulație inexplicabile           
  • Alergii sau sensibilitate crescută la lumină, sunete, mâncăruri sau medicamente
  • Schimbări în greutatea corporală
  • Greață, balonare, constipare sau diaree

Tratament pentru oboseală cronică.

Deoarece nu s-au putut stabili concret cauzele oboselii cronice, nu s-a putut fixa un tratament destinat acestui sindrom. Există, însă, câteva metode cu rezultate foarte bune, și anume:

Schimbări ale stilului de viață – pacienților le este recomandat să evite pe cât posibil stresul psihologic și să limiteze solicitarea fizică, păstrându-și astfel energia pentru activități vitale.

Introducerea treptată a exercițiilor fizice aerobice – acestea favorizează tonusul.

Tratarea problemelor mentale – Starea psihică deteriorată poate îngreuna recuperarea după oboseala cronică, sau o poate face chiar imposibilă.

Tratarea unor eventuale alergii

Suplimentarea cu formule dedicate – s-a dovedit că doze mari de acizi grași omega-3 pot fi de ajutor în sindromul oboselii cronice. În prezent se utilizează substanțele care fac parte din tratamentul fibromialgiei:

  • Antidepresive secretoare de serotonină
  • Substanțe care induc somnul sau relaxează musculatura scheletică
  • Antiinflamatoare nesteroidiene și anticonvulsivante

Concluzie.

Dată fiind ambiguitatea privind cauzele și tratamentul pentru sindromul oboselii cronice, opțiunile de terapie variază de la persoană la persoană, fiind important consultul unui medic de specialitate ce înțelege particularitățile fiecărui caz în parte.

supliment adjuvant în perioade suprasolicitante
supliment adjuvant în tulburări de stres și insomnie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.