Prebioticele naturale. Ce beneficii au și cum se administrează corect?

suplimente pentru sănătate

Probioticele sau Prebioticele?

Prebioticele provin din carbohidrați, de cele mai multe ori sub formă de fibre solubile ce ajung să fie fermentate de bacterii. Le mai putem descrie și ca hrană pentru probiotice – bacterii vii ce ne ajută să digerăm alimentele. Ambele se găsesc atât în alimente, cât și în compoziția suplimentelor alimentare.

Este important să știm că amândouă joacă un rol important în buna funcționare a organismului nostru, însă între ele sunt prezente diferențe semnificative. Probioticele s-au dovedit a fi extrem de eficiente în problemele gastrointestinale, însă acestea nu pot acționa la nivel maxim fără prezența prebioticelor.

Surse naturale de prebiotice:

sparanghel
  • Fructe de pădure
fructe de pădure

Surse naturale de probiotice:

  • Chefir
  • Murături
murături
brânzeturi

Ce beneficii ne aduc probioticele?

Îmbunatățirea tranzitului intestinal – fibrele solubile se dizolvă în apă, formând o masă mucilaginoasă care lubrifiază, înmoaie, crește volumul și facilitează evacuarea bolului fecal fără să crească motilitatea colonului.

Detoxifierea colonului – leagă și elimină din colon substanțe toxice (metale grele, pesticide, dioxină, mucegaiuri, neurotoxine, alcool, acizi biliari secundari, etc.)

Reducerea excesului ponderal – se induce starea de sațietate fără a crește aportul caloric și se reduce absorbția intestinală a grăsimilor.

Combate sindromul colonului iritabil, diareea și disconfortul intestinal.

Cum se administrează corect probioticele?

Prebioticele se pot procura și din dieta noastră zilnică, din alimente (banane, ceapă, fulgi de ovăz), însă pentru a crește nivelul de bacterii benefice din intestin, se presupune consumul unor cantități foarte mari. De aceea, mulți oameni optează pentru suplimente de prebiotice, numite și simbiotice.  Acestea includ inulină, fructooligozaharide (FOS), lactuloză și lafinoză.

Inulina sub formă de pulbere – se adaugă 1-2 cupe de 5g în apă, shake sau smoothie. Se consumă o doză pe zi.

În cazul comprimatelor de simbiotice – se administrează 2 capsule pe zi, la 2-3 ore după administrarea antibioticului pentru refacerea florei intestinale.

În caz de diaree se recomandă administrarea a 1-2 capsule pe zi, în completarea unui regim dietetic adecvat.

În cazul pulberilor solubile se recomandă dizolvarea a 1-2 plicuri în băutura preferată, odată pe zi.

Contraindicații, atenționări și sfaturi

Prebioticele pot provoca perturbări minore/flatulență în primele zile de la utilizare, până când intestinele se acomodează cu acestea, în special atunci când se administrează doze mai mari. În cazul în care efectele persistă se recomandă reducerea dozei administrate.

De asemenea, consumul de prebiotice poate fi interzis celor cu suprainfecție bacteriană intestinală sau celor ce prezintă alergii la substanțele pe care le conțin. Pentru administrarea tipului corect de prebiotice și dozare, vă recomandăm să consultați un medic specialist sau să cereți părerea farmacistului.

Prebioticele naturale de pe Plantoteca Ta Online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.