Merișoare uscate: beneficii și proprietăți pentru sănătate

Merișoarele fac parte din familia afinelor și coacăzelor, iar cea mai cunoscută specie de merișoare este cea nord americană, cu denumirea științifică Vaccinium macrocarpon. 

Din cauza gustului foarte acru și înțepător, merișoarele nu sunt consumate în stare crudă, ci mai mult în sucuri, smoothie-uri sau în varianta confiată sau deshidratată. Se folosește, de asemenea, extractul sau pulberea de merișoare, de regulă în suplimente alimentare. 

Merișoarele sunt bogate în vitamine și compuși vegetali benefici pentru sănătate, iar proprietățile lor medicinale sunt confirmate de către experții în sănătate. Merișoarele, dar și extractul de merișoare, sunt renumite mai ales pentru efectele benefice pe care le au în tratarea problemelor ce apar la nivelul tractului urinar, însă acestea au o mulțime de alte beneficii, mai mult sau mai puțin cunoscute.

Merișoarele sunt fructele arbustului denumit merișor, însă cunoscut în popor mai degrabă sub denumirea de “coacăz de munte”. Acesta crește la altitudini mari, de aceea în România îl găsim în Munții Carpați, în special pe pajiști alpine sau în poienițe.

Despre merișor

Merișorul are multe proprietăți medicinale care sunt cunoscute de mult timp. Medicina populară recomandă utilizarea merișorului în răceli, angină, boli reumatice, în probleme ale vezicii urinare, în afectiuni ale stomacului, intestinelor și pancreasului, precum și în avitaminoză și oboseală.

Important: multe medicamente din ziua de astăzi își bazează compoziția pe merișoare !

In merisoare se acumulează în concentrație mare substanțe cu proprietăți unice pentru sănătate, cum ar fi proantocianidine – care, printre altele, protejează ficatul, scad nivelul zahărului din sânge, cresc puterea de contracției a mușchiului inimii. Cu toate acestea, efectele benefice ale merișoarelor asupra sistemului urinar sunt cele mai cunoscute. Pe lângă proprietățile aseptice, merisoarele au și beneficii nutriționale. Sunt o sursă bogată de vitamine A, B și C. Fructele proaspete conțin cei mai mulți nutrienți și substanțe medicinale.

Merișoarele sunt foarte bogate în compuși bioactivi din plante și antioxidanți – în special polifenoli. Mulți dintre acești compuși ai plantelor sunt concentrați în coaja de merișor și mai puțin prezenți în sucul de merișor.

Iată compușii vegetali găsiți în merișoare:

  • quercetina – cel mai abundent polifenol antioxidant din merișoare. De fapt, merișorul este una dintre principalele surse de quercetină.
  • miricetina – un alt polifenol antioxidant din merișoare. Miricetina are o serie de efecte benefice asupra sănătății.
  • peonidina – este responsabilă pentru culoarea roșie a merișoarelor și pentru unele dintre efectele benefice asupra sănătății. Merișorul reprezintă una dintre cele mai bogate surse de peonidină din dietă.
  • acidul ursolic – concentrat în coaja de merișor, este un compus triterpenic. Este un ingredient regăsit în multe remedii tradiționale din plante medicinale și are un puternic efect antiinflamator.

Merișorul poate fi păstrat la frigider până la 3 luni. Fructele de merișor uscate, își păstrează proprietățile câțiva ani. Merișoarele tolerează bine temperaturile ridicate, iar gătitul nu distruge compușii din compoziție.

Merișoare – informații nutriționale

Merișoarele proaspete conțin aproape 90% apă, restul fiind în mare parte carbohidrați și fibre. Așadar, principalii nutrienți din 1 cană (100 de grame) de merișoare crude, neîndulcite sunt: 46kcal, 87% apă, 0,4 g proteine, 12,2 g carbohidrați, 4 g zahăr, 4,6 g fibre, 0,1 g grăsimi.

Dar știai că merișoarele, în afară de a infuza arome uimitoare gemurilor, deserturilor și cocktailurilor ca fructe proaspete, sunt și o recompensă extrem de benefică pentru organism și în forma lor uscată ?

Da, într-adevăr, merișoarele uscate sunt dotate cu vitamine, minerale, fibre, precum și cu antioxidanți, sporind astfel starea de bine a inimii și prevenind remarcabil riscul de cancer. Un sfert de cană de fructe uscate conține: 92kcal, 0 grăsime, 25 g carbohidrați, 2 g fibre, 22 g zahăr, 2 mg sodiu.

Merișoarele sunt o sursă bogată din mai multe vitamine și minerale, în special vitamina C, oferind 25% din necesarul zilnic. Vitamina C este unul dintre antioxidanții predominanți din merișoare și este esențial pentru întreținerea pielii, mușchilor și oaselor.

Vitamina E regăsită în aceste fructe, oferă de asemenea 8% din necesarul zilnic și reprezintă o clasă de antioxidanți esențiali solubili în grăsimi.

Vitamina K cunoscută și sub denumirea de filochinonă este esențială pentru coagularea sângelui iar cantitate regăsită în merișoare oferă până la 6% din necesarul zilnic.

Vitaminele B sunt un grup de opt nutrienți esențiali pentru a te asigura că celulele corpului funcționează corect. Deși fiecare dintre aceste vitamine are funcții unice, în general, ele ajută organismul să transforme alimentele în energie, iar merișoarele oferă 8% din necesarul zilnic.

Găsit în majoritatea alimentelor, manganul este esențial pentru creștere, metabolism și pentru sistemul antioxidant al corpului, iar merișoarele oferă 16% din necesarul zilnic.

Cupru este un oligoelement, adesea sărac în dieta occidentală, însă merișoarele oferă 7% din necesarul zilnic. Aportul inadecvat de cupru poate avea efecte adverse asupra sănătății inimii.

Merișoarele sunt foarte bogate în compuși bioactivi și antioxidanți – în special polifenoli și flavonoli. Cei mai importanți sunt:

  • Quercetina
  • Miricetina
  • Peonidină
  • Acid ursolic
  • Proantocianidine de tip A 

De ce merită să consumi merișoare? Proprietăți

Iată care sunt principalele beneficii ale merișoarelor:

  • Calmează simptomele bolilor tractului urinar,
  • Reduc susceptibilitatea la infecții ale tractului urinar,
  • Scad nivelul de colesterol rău,
  • Scad tensiunea arteriala,
  • Sprijină activitatea sistemului circulator și atenuează simptomele  trombozei ,
  • Reduc riscul de boli gingivale,
  • Previn ulcerul stomacal,
  • Reduc riscul de boli de inima,
  • Cresc puterea de contracție a mușchiului inimii,
  • Scad nivelul zahărului din sânge,
  • Reduc riscul de pietre la rinichi,
  • Reduc rigiditatea vaselor de sânge,
  • Ajută în lupta împotriva diareei.
  • Participă la producerea de colagen, calmează afecțiunile reumatice, 
  • Reduc efectele unui accident vascular cerebral sau cheag de sânge
  • Reduc riscul de înfundare a vaselor de sânge.

Merișoare: Beneficii pentru sănătate

  • Previn infecțiile urinare

Infecțiile urinare sunt printre cele mai frecvente infecții bacteriene – în special în rândul femeilor. Acestea sunt cel mai adesea cauzate de bacteria intestinală Escherichia coli (E. coli), care se atașează la suprafața interioară a vezicii urinare și a tractului urinar. Merișoarele conțin fitonutrienți unici cunoscuți sub numele de proantocianidine de tip A sau taninuri condensate. Proantocianidinele de tip A împiedică E. coli să se atașeze de mucoasa vezicii urinare și a tractului urinar, făcând merișoarele o potențială măsură preventivă împotriva infecțiilor urinare.

  • Previn cancerul de stomac și ulcerul

Infecția cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori) este considerată o cauză majoră a cancerului de stomac, a inflamației stomacului și a ulcerelor. Merișoarele conțin compuși vegetali unici cunoscuți sub numele de proantocianidine de tip A, care pot reduce riscul de cancer de stomac, împiedicând H. pylori să se atașeze de mucoasa stomacului.

  • Previn alte tipuri de cancer

Cercetările au arătat că merișoarele sunt benefice în încetinirea progresiei tumorilor și au arătat efecte pozitive împotriva cancerului de prostată, ficat, sân, ovarian și de colon. O revizuire din 2016 a 34 de studii preclinice a arătat că merișoarele sau compușii din merișoare au avut mai multe efecte benefice asupra celulelor canceroase din eprubete. Aceste beneficii au inclus: declanșarea morții celulelor canceroase, încetinirea creșterii celulelor canceroase și reducerea inflamației.

  • Îmbunătățesc sănătatea inimii

Boala de inimă este principala cauză de deces la nivel mondial. Merișoarele conțin diverși antioxidanți care pot fi benefici pentru sănătatea inimii. Acestea includ antocianine, proantocianidine și quercetină. În studiile pe oameni, sucul sau extractele de merișoare s-au dovedit benefice pentru diverși factori de risc pentru bolile de inimă prin creșterea nivelului de colesterol HDL (bun), scăderea nivelului de colesterol LDL (rău) la persoanele cu diabet, protejarea colesterolului LDL (rău) de oxidare, scăderea rigidității vaselor de sânge în rândul persoanelor cu boli de inimă, scăderea tensiunii arteriale și scăderea nivelului de homocisteină din sânge, reducând astfel riscul de inflamație în vasele de sânge.

  • Reduc inflamația

Ca și alte fructe de pădure, merișoarele sunt puternic antioxidante ajutând la protejarea împotriva mai multor afecțiuni. Merișoarele oferă de asemenea și compuși antiinflamatori. Un studiu publicat în 2015 în Journal of Nutrition a arătat că persoanele care consumă merișoare au niveluri mai scăzute de proteină C-reactivă, care este un marker sanguin al inflamației, un declanșator cunoscut al îmbătrânirii premature, al bolilor cronice și al declinului cognitiv.

  • Stimulează circulația

Unele dovezi sugerează că merișoarele pot ajuta la îmbunătățirea flexibilității arterelor, conform studiului Journal of Nutrition din 2015. Flexibilitatea arterelor include circulația și fluxul sanguin îmbunătățit, ceea ce reduce presiunea de pe inimă și poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. O circulație mai bună poate stimula, de asemenea, energia și funcția cognitivă.

  • Îmbunătățesc funcțiile cognitive

Compușii antioxidanți și antiinflamatori prezenți în merișoare pot îmbunătăți memoria și coordonarea, conform Universității Tufts.

  • Ajută la pierderea în greutate

Sucul de merișoare are un efect emulsionant asupra grăsimilor depuse în organism, care la rândul lor ajută la pierderea în greutate. Deoarece este încărcat cu fibre, ajută, de asemenea, la menținerea senzației de sațietate pentru mai mult timp.

  • Combat cariile dentare

Potrivit cercetătorilor de la Centrul Medical al Universității din Rochester, proantocianidinele prezente în merișoare pot aduce beneficii sănătății bucale, prevenind afecțiunile gingiilor și împiedicând bacteriile să atace dinții.

  • Fortifică oasele

Calciul prezent în fructele uscate de merișor ajută la menținerea densității osoase optime pentru funcțiile de zi cu zi și mișcarea flexibilă, neobstrucționată.

  • Vindecă anemiei

Vitamina C îndeplinește, de asemenea, o funcție foarte vitală în corpul uman, și anume, de a îmbunătăți absorbția fierului din alimentele ingerate. Deficiența mare de fier duce la o afecțiune cunoscută sub numele de anemie în care există o lipsă de celule roșii în sânge, necesare în organism pentru a transporta nutrienții și oxigenul către toate celulele și țesuturile.

Consumul de merișoare uscate va garanta absorbția amplă a fierului și va promova sinteza globulelor roșii.

  • Întăresc imunitatea

Deoarece merișoarele sunt bogate în antioxidanți și fitochimice, ele promovează un sistem imunitar sănătos și reduc șansele de îmbolnăvire. De asemenea, vitamina C din merișoare susțin imunitatea și ajută la producerea de colagen.

Cum consumi corect merișoarele

Merișoarele pot fi consumate atât proaspete, cât și congelate, confiate, uscate, sub formă de ceai sau suc ori chiar sub formă gătită, în diverse preparate (sosuri, dulcețuri). Consumate proaspete ori neprocesate termic, acestea oferă cea mai mare concentrație de substanțe nutritive, însă proprietățile terapeutice nu se pierd, dacă sunt consumate sub altă formă.

Iată câteva moduri în care poți consuma merișoare:

  • Deshidratate, sub formă de gustare între mese, alături de mix de nuci și semințe;
  • Pe post de ingredient în smoothie-uri;
  • Pe post de ingredient în brioșe, fursecuri sau prăjituri;
  • În salate;
  • În sosuri pentru fripturi.

Contraindicații și posibile reacții adverse

Merișoarele pot fi consumate fără probleme, întrucât nu cauzează reacții adverse. În cel mai rău caz, un consum exagerat din punct de vedere al cantității poate produce diaree sau disconfort stomacal.

Dacă bănuiești că ai o infecție urinară, nu o trata doar cu extract de merișoare pentru că nu va fi suficient. Acestea au efect preventiv mai ales în cazul cistitelor recurente la pacienții cu microlitiază, ajutând la regenerarea mucoasei tractului urinar lezat de eliminarea microcalculilor. Medicul îți va prescrie un antibiotic care îți va rezolva problema, în timp ce extractul sau ceaiul de merișoare acționează ca un adjuvant la tratament.

Copiii, femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să folosească extract de merișoare în scopuri curative decât la recomandarea medicului.

Acest extract ar putea interacționa cu mai multe tipuri de medicamente, cum ar fi aspirina, unele antibiotice, dar și cu statinele (n.r. medicamentele care scad nivelul de lipide în sânge, folosite de persoanele cu colesterol mărit).

Merișorul confiat conține zahăr și nu este recomandat diabeticilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.