Pielea uscată – Cauze, tratament, remedii

Skincare. Woman taking care of her dry complexion.

Pielea uscată poate să aibă mai multe cauze: genetice, medicamentoase, climatice sau sub formă de patologii.

Pielea este cel mai mare organ al omului, fiind un înveliș neîntrerupt ce acoperă întregul organism. Este un organ complex, format din epiderm, derm și hipoderm, care protejează împotriva factorilor agresivi, împotriva factorilor infecțioși, împotriva substanțelor chimice și împotriva radiațiilor ultraviolete dăunătoare. De asemenea, este organul care oferă cele mai multe informații despre lumea exterioară, prin intermediul unor terminații nervoase care transmit senzația de căldură, frig sau  durere.

O piele sănătoasă prezintă un echilibru foarte bun între grăsime și umiditate. Grăsimea acționează ca un scut și menține umiditatea în straturile pielii.

Cum apare pielea uscată?

Pielea uscată poate să aibă mai multe cauze: genetice, medicamentoase, climatice sau sub formă de patologii.

În general, toate aceste cauze duc la două tipuri de piele uscată:

  • Piele uscată simplă. Afectează femeile de sub 35 de ani și constă în lipsa de grăsime naturală;
  • Piele uscată complexă. Este o lipsă acută de umiditate și grăsime și are semne vizibile prin riduri, depigmentări sau pete maronii. De regulă, este asociată cu procesul de îmbătrânire.

Pielea uscată poate afecta absolut orice persoană odată cu înaintarea în vârstă, chiar și persoanele care nu prezintă afecțiuni medicale care să favorizeze acest lucru. Totuși, există mai mulți factori care pot favoriza o astfel de problemă, cum ar fi vârsta, traiul în zone cu temperaturi reduse, carența de vitamine, colagen sau calciu, etc.

Simptomele pielea uscată

Simptomele pielii uscate sunt vizibile, chiar și atunci când problema este una ușoară. Cel mai adesea, atunci când apar afecțiuni de piele uscată aceasta se simte aspră la palpare și are mici descuamări. Pot exista și alte simptome, însă:

  • apariția unor fisuri. Acestea pot fi fine, însă pot fi și adânci;
  • Apariția senzației de mâncărime. De asemenea, poate apărea și senzația unei pieli care se strânge;
  • Zone înroșite și chiar sângerare în zonele în care apar fisuri;
  • Descuamări.

În general, această problemă se poate manifesta pe tot corpul : piele uscată pe picioare, piele uscată pe față sau piele uscată pe alte zone ale corpului. Foarte frecvent se descoperă simptome pe partea dorsală a mâinilor, pe palme sau pe față, deoarece sunt zonele corpului cele mai expuse, atât la soare, cât și la temperaturile negative din timpul iernii.

Cauze ale pielii uscate

Atunci când bariera de grăsime a pielii, formată din apă și substanțe grase, este compromisă, pielea uscată își face apariția. Există o mulțime de cauze care pot duce la o astfel de problemă:

Factorii genetici

Genetica are multe de spus atunci când vine vorba espre sănătatea pielii. De regulă, pielea cu care ne naștem are anumite caracteristici, fiind definită de modul în care organismul nostru poate să producă uleiuri și poate să rețină umezeala.

Tocmai de aceea, tenul poate fi de mai multe feluri: normal, gras, mixt sau uscat.

Diverși factori externi

Printre factorii care pot duce la apariția pielii uscate se numără și vremea rece, substanțele chimice iritante, apa fierbinte sau anumite medicamente. Sunt de evitat, așadar, dușurile cu apă fierbinte, deoarece contrar așteptărilor duc ă uscarea pielii, medicamentele trebuie să se administreze doar cu prescripție medicală iar produsele de curățenie trebuie să fie folosite cu grijă.

Eczeme

Sunt probleme ale pielii care pot apărea pe orice parte a corpului, provocând roșeață și puruit. Cel mai adesea sunt întâlnite pe față, pe mâini sau la nivelul brațelor și a genunchilor. O eczemă duce la crăpături, exfoliere și mâncărime.

Psoriazis

Este o afecțiune cronică de care suferă destul de mulți oameni. Aceasta se manifestă prin înmulțirea celulelor pielii într-un ritm foarte alert, ceea ce dă naștere unui aspect solzos. Locurile unde apare psoriazisul cel mai adesea sunt scalpul, coatele sau genunchii.

Deshidratarea

Deshidratarea poate apărea atunci când nu bei suficientă apă sau atunci când suferi de o problemă de sănătate. De regulă, pe lângă o piele uscată deshidratarea se manifestă prin uscarea gurii, stări de amețeală, urină închisă la culoare sau slăbiciune.

Dacă nu este cauzată de o problemă medicală, deshidratarea poate să fie ținută sub control cu ușurință, prin simplul consum al unei cantități suficiente de apă.

Alimentație greșită

Chiar și alimentația poate să aibă un impact puternic asupra modului în care arată pielea. Pentru a evita uscarea și crăparea acestui organ este foarte important să se consume frecvent fructe și legume, să se evite pe cât posibil alcoolul și de asemenea, să se evite cafeina în exces sau fumatul.

Diverse afecțiuni

Pe lângă psoriazis și eczeme, pot fi și alte afecțiuni care sa favorizeze apariția pielii uscate, cum ar fi limfoamele cutanate, dermatitele alergice, diabetul, insuficiența renală, malnutriția, etc.

Multe dintre cauze pot, așadar, să fie evitate, cum ar fi băile foarte lungi și fierbinți, folosirea intensă a aparatelor de aer condiționat sau deshidratarea și expunerea la soare.

Tratament pentru pielea uscată

Există o mulțime de soluții prin care pielea uscată poate să devină o problemă a trecutului. Există soluții naturiste, soluții medicamentoase sau pur și simplu schimbarea stilului de viață.

Printre soluțiile naturiste, cele mai eficiente sunt următoarele:

Uleiul de cocos

Este foarte eficient pentru mâinile și degetele crăpate, însă poate fi folosit cu încredere și pentru pielea uscată de pe  față sau de pe corp. Este unul dintre cele mai bune remedii pentru piele uscată, mai ales dacă este 100% natural și se aplică înainte de culcare. Uleiul de cocos ajută la repararea barierei de grăsime a pielii, prin conținutul său bogat în acizi grași saturați.

Mierea

Un excelent tratament pentru pielea uscată este oferit de albine. Mierea are proprietăți antiinflamatorii și emoliente, contribuind cu succes la îndepărtarea pielii uscate. Aceasta poate să fie aplicată direct pe piele, similar unei creme.

Aloe vera

Este un alt produs oferit de natură care poate fi un bun tratament pentru pielea uscată. Este folosit pentru pielea crăpată de pe mâini și picioare și dacă este aplicat seara poate să amelioreze foarte mult simptomele.

Uleiul de măsline

Este un alt produs 100% natural care poate avea un impact puternic asupra pielii uscate. Înainte de a fi aplicat este bine să fie încălzit. Pentru rezultate optime, uleiul trebuie să fie aplicat de două ori pe zi.

Ovăzul

Deși nu este foarte popular, ovăzul are proprietăți excelente și luptă împotriva pielii crăpate. Acesta poate fi amestecat cu miere și aplicat pe piele sau poate să fie adăugat în cadă atunci când se face baie.

Din alimentația unei persoane cu piele sănătoasă ar mai trebui să facă parte alimente bogate în vitamina B4 ( ciuperci, alune, avocado sau mazăre), alimente bogate în vitamina B3, care pot contribui la elasticitatea pielii ( făină, cuișoare, mere, ghimbir sau cereale integrale ) sau produse bogate în antioxidanți, precum goji.

Pe lângă soluțiile naturiste există și alte acțiuni care pot elimina pielea uscată:

  • Evitarea produselor de îngrijire a pielii care pot să ducă la apariția pielii uscate. Este bine să se evite inclusiv substanțele de igienă foarte puternice;
  • Evitarea aerului prea uscat. De regulă, anotimpul rece este cel care aduce un aer prea uscat. Pe timp de vară, aparatele de aer condiționat sunt responsabile de acest lucru;
  • Evitarea expunerii îndelungate la soare. În general, trebuie să se evite orele 10:00 – 14:00, atunci când soarele este foarte puternic, trebuie să se folosească mereu o cremă cu protecție solară cu SPF de minim 15 și să se poarte haine vaporoase și deschise la culoare atunci când este foarte cald;
  • Evitarea scărpinării în zona în care apare mâncărime;
  • Menținerea unei hidratări optime a întregului organism. Este bine să se bea 1.5 litri- 2 litri de apă în fiecare zi;
  • Menținerea unei diete echilibrate;
  • Curățarea pielii cu ajutorul unor săpunuri blânde;
  • Renunțarea la fumat. Fumatul poate fi o altă cauză importantă a pielii uscate. Acesta îmbătrânește prematur pielea și contribuie serios la apariția ridurilor.

Obiceiurile sănătoase care pot avea un impact puternic asupra pielii pot continua cu un somn sănătos, de cel puțin 7 ore în fiecare noapte, cu gestionarea eficientă a stresului sau cu îndepărtarea machiajului înainte de culcare.

De asemenea, pielea uscată poate fi vindecată prin emolierea pielii. Emolierea reprezintă aplicarea unor substanțe de care pielea are nevoie. Printre acestea se numără glicerina, acidul lactic, vaselina sau ureea. Toate pot fi găsite în loțiunile de corp, în laptele de corp sau în cremele hidratante.

Pentru o acțiune cât mai puternică, produsele emoliente se aplică o dată sau de două ori pe zi.

Când este necesar consultul unui medic privind pielea uscată?

Atunci când deshidratarea pielii crește foarte mult și începe să acapareze întregul corp, atunci când apar leziuni roșii sau apar semne de infecție, o vizită la medicul dermatolog este cât se poate de indicată. Acesta va putea recomanda tratamentul adecvat.

Pielea uscată nu este o problemă extrem de gravă, însă atunci când apare trebuie să fie tratată cu grijă. O piele frumoasă te poate menține mereu tânăr și îți poate oferi o deosebită încredere în propria persoană.

3 thoughts on “Pielea uscată – Cauze, tratament, remedii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.