Tipuri de Ceai Negru si istoria lui

Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra sănătății, însă mulți dintre noi nu știm încă cum să le folosim, în ce cantități și în ce combinații. De exemplu, cafeaua ce ne trezește dimineața poate fi înlocuită cu o soluție mult mai la îndemână și cu beneficii semnificative pentru organismul nostru, ceaiul negru.

 Denumirea de „ceai negru” se referă la culoarea frunzelor, deoarece infuzia are în general nuanța de negru-roșiatic. Ceaiurile negre de calitate pot fi infuzate în apă fierbinte și lăsate mai mult la infuzat decât alte tipuri de ceai, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care ceaiul negru conține cea mai mare cantitate de cafeină.

 Atât ceaiul negru cât și cel verde provin din aceeași plantă numită Camellia sinesis și se prepară din frunzele și tulpinile acesteia. Se diferențiază prin faptul că ceaiul negru are un aspect și o aromă distinctă, datorită faptului că este fermentat.

 Deși există într-adevăr mai multe studii medicale despre beneficiile incontestabile ale ceaiului verde, este necesar să prezentăm și beneficiile ceaiului negru asupra sănătății.

Origini și răspândire

Ceaiul fermentat, uscat și presat sub formă de cărămizi era folosit pe post de monedă la începuturile comerțului dintre China, Tibet și țările vecine. Când au crescut exporturile de ceai în țări mai îndepărtate, s-a constatat că varianta oxidată își păstra mai bine aroma și prospețimea în comparație cu ceaiul verde.

Olandezii au adus ceaiul în Europa în 1610, iar treptat acesta a devenit o băutură foarte apreciată în Anglia și apoi în coloniile englezești din America. Cererea de ceai a crescut foarte mult în anii 1700, când Anglia a extins importurile de zahăr din coloniile sale din Caraibe. Se pare că datorită obiceiului de a fi consumat cu zahăr, ceaiul negru a câștigat în populariate în fața ceaiului verde.

În anii 1800, după ce varietatea Camellia Sinensis Assamica a fost descoperită în regiunea Assam din India, plantațiile de ceai negru s-au răspândit foarte mult în această zonă, impulsionate de cererea ridicată din Anglia.

Principalele țări producătoare de ceai negru sunt China și India, alături de Kenya, Sri Lanka, Vietnam, Nepal, Turcia, Indonezia, Iran etc.

În prezent, sunt consumate aproximativ 3,2 miliarde de căni de ceai negru, zilnic, în întreaga lume, iar ceea ce a adus acestei băuturi extrem de multă popularitate sunt presupusele beneficii pentru sănătate: reducerea tensiunii arteriale, prevenirea cancerului, îmbunătățirea florei intestinale, reglarea glicemiei, sporirea abilităților cognitive etc.

Ce este ceaiul negru?

Ceaiul negru este o varietate a plantei Camellia sinensis. Ceea ce îl diferențiază de celelalte ceaiuri este transformarea în patru etape prin care trebuie să treacă înainte de a deveni ceai negru, proces care include ofilirea, rularea, oxidarea și arderea. Cu alte cuvinte, ceaiul negru este o versiune mai oxidată a ceaiului alb, verde sau oolong și tinde să aibă o aromă mai puternică decât alte tipuri de ceai.

Există extrem de multe varietăți de ceai negru, iar acestea sunt denumite de obicei după regiunea în care sunt produse. Acestea tind să aibă caracteristici de aromă unice pentru zona în care sunt cultivate, similar cu strugurii din diferite regiuni viticole. Printre cele mai populare ceaiuri negre se numără ceaiul Assam, plin și puternic, ceaiul Darjeeling, floral și fructat, și ceaiul Ceylon din Sri Lanka.

Ceaiul negru este adesea amestecat cu alte ceaiuri, fructe, flori, uleiuri sau condimente pentru a produce un gust și o aromă distincte. Printre amestecurile populare de ceai negru se numără ceaiul English Breakfast, ceaiul Earl Grey, ceaiul Irish Breakfast și ceaiul Chai.

Cum este produs ceaiul negru

Procedeul de fabricare este complex și implică mai multe etape. Măcinarea și oxidarea sunt printre cele mai importante și dau aroma finală a ceaiului negru.

Un alt lucru important atunci când vine vorba despre aromă și intensitatea unui ceai negru este momentul în care au fost culese frunzele.

Unele plantații  sunt recoltate doar o dată pe an, în timp ce altele pot fi culese pe parcursul a două sau chiar trei sezoane. 

Momentul din an în care a fost cules un sortiment de ceai spune multe despre aroma și savoarea lui, mai ales când este vorba despre un ceai negru.

Producție

Ceaiurile negre se pot obține prin două metode:

  • Metoda tradițională – După recoltare, frunzele de ceai rămân întregi sau sunt doar parțial rupte în timpul procesării. Ele trec printr-un proces de reducere a umezelii, apoi sunt rulate și strivite pentru a începe oxidarea. Ulterior, se aleg cele mai bune frunze, apoi se oprește oxidarea prin expunerea la căldură. Vor rezulta varietăți de ceai negru de calitate, cu arome foarte diverse și note subtile.
  • CTC (Crush-Tear-Curl = Zdrobire-Rupere-Răsucire) – Este o variantă mai rapidă, prin care frunzele de ceai sunt presate după uscare, apoi mărunțite mecanic. Astfel, frunzele oxidează mai ușor, rezultând un ceai negru intens, astringent, cu o aromă constantă.

Sistem de clasificare

Ceaiurile care provin din India, Sri Lanka, Africa, Indonezia, Malaysia etc. au un sistem special de clasificare, ce arată calitatea diferitelor sortimente. Există două mari categorii, iar fiecare cuprinde numeroase grade de calitate: frunze întregi (începând de la cel mai bun, SFTGFOP1 – Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1, până la OP – Orange Pekoe, cel mai mic grad din această categorie) și frunze mărunțite (de la BOP – Broken Orange Pekoe până la BS – Broken Souchong). Ceaiurile negre inferioare sunt clasate ca F – Fannings și D – Dust.

Sortimente populare de ceai negru

  • AssamEste un ceai negru ce provine din regiunea cu același nume din nordul Indiei, planta din care se obține fiind o varietate locală a celebrei Camellia Sinensis – Camellia Assamica. Probabil că l-ai întâlnit în ceaiurile English Breakfast sau Irish Breakfast. Are un gust intens, de malț, echilibrat foarte bine de un pic de lapte.
  • DarjeelingSpre deosebire de Assam, cu gust puternic și intens, ceaiul Darjeeling are o aromă delicată, ușoară, cu note florale, fructate, de citrice. De aici și supranumele de “șampania ceaiurilor”. Se servește simplu, fără lapte.
  • CeylonCeylon este vechea denumire a insulei Sri Lanka, unde primele culturi de ceai datează de la jumătatea secolului al XIX-lea, fiind aduse de britanici din China. Este mai îndrăzneț și mai tare decât majoritatea ceaiurilor negre Darjeeling, dar mai delicat decât un Assam obișnuit. Datorită notelor de citrice și gustului aromat, se servește adesea în varianta rece.

Blenduri celebre pe bază de ceai negru

  • Masala Chai. Acest mix delicios cu specific indian, popular mai ales în Asia de sud, combină frunze de ceai negru și condimente, rezultând o băutură exotică, servită cu lapte și zahăr. Condimentele folosite diferă, dar în general vei găsi ghimbir, cardamom, scorțișoară, cuișoare, anason stelat, nucșoară, piper etc.
  • Earl GreyFoarte popular mai ales în Marea Britanie, Earl Grey este un blend ușor, floral, combinând ceaiul negru cu bergamota, un soi de citrice aflat undeva la intersecția dintre portocală și lămâie, dar care include și caracteristici de grepfrut și lime. Se poate servi cu felii de lămâie.
  • English BreakfastAșa cum sugerează și numele, este numai bun de savurat dimineața, fiind de obicei o combinație de Assam, Ceylon și/ sau Darjeeling. Are un gust puternic, intens, bogat în antioxidanți și cafeină.

Beneficiile ceaiului negru asupra organismului

 În general, ceaiul negru poate fi consumat fără niciun fel de probleme, însă este recomandat să nu se consume după ora 17, datorită conținutului său bogat de cafeină.

 Ceaiul negru este un aliat de nădejde al organismului, deoarece protejează organismul de diverse boli cardiovasculare, scade colesterolul și reglează greutatea corporală. Consumat zilnic, ne ajută să ne păstrăm o siluetă de invidiat, deoarece acesta are proprietatea de a stimula digestia și de a arde grăsimile. De asemenea, dantura este protejată iar apariția cariilor și a plăcii bacteriene sunt împiedicate datorită consumului de ceai negru.

Proprietățile ceaiului negru

  •  Are un conținut bogat de antioxidanți
  •  Datorită flavonoidelor pe care le conține, ceaiul negru este util pentru îmbunătățirea capacității atât de dilatare, cât și de contractare a vaselor de sânge
  •  Reduce riscul declanșării atacurilor cardiace
  •  Previne oxidarea colesterolul HDL (colesterolul bun)
  •  Poate preveni atacurile cardiace, boala Parkinson și ateroscleroza
  •  Consumat în mod regulat, poate preveni anumite tipuri de cancer;
  •  Ajută la relaxarea vaselor de sânge
  •  Împiedică formarea plăcilor de aterom (colesterol rău) care sunt responsabile de majoritatea accidentelor cardiovasculare
  •  Are efect diuretic.

Valorile nutriționale ale ceaiului negru

 Caracteristica nutrițională cea mai reprezentativă pentru ceaiului negru este aceea că are un indice de teină mai ridicat decât alte tipuri de ceaiuri. Teina este o substanță vegetală asemănătoare cafeinei și este puternic stimulantă și energizantă. Cel mai mic nivel de teină se găseşte în ceaiul alb, urmat de ceaiul verde, iar tipurile care pot înlocui cu succes cafeaua atunci când avem nevoie să alungăm starea de somnolenţă sunt ceaiul negru și ceaiul Oolong.

 Totodată, ceaiul negru este foarte bogat în minerale, precum zinc, calciu, crom, magneziu, mangan, fier, potasiu, fosfor, fluor și aluminiu.

Ceaiul negru mai are puternice proprietăți antioxidante și este bogat în uleiuri volatile, aminoacizi, iod și vitaminele PP, K, B1, B2 și vitamina C.

Ceaiul negru poate preveni cancerul

Ceaiul negru este un aliat de nădejde pentru prevenirea cancerului. Numeroase studii medicale au arătat că acesta poate preveni apariția cancerului și a celulelor tumorale. Ceaiul negru previne îndeosebi apariția cancerului pulmonar, ovarian, de col sau rectal. De asemenea, studiile și cercetările din domeniul medical au dovedit că ceaiul negru previne și apariția cancerului de prostată, de stomac sau de sân.

Frunzele de ceai negru conțin substanțele numite flavonoide. Flavonoidele sunt compuși polifenolici care se găsesc în fructe, legume și anumite băuturi (ceai, cafea, sucurile de fructe, vinul roșu).

 Flavonoidele au numeroase efecte benefice asupra sănătății, au proprietăți anti-alergice, antivirale, antiinflamatorii, antiagregante plachetare, antioxidante și antitumorale.

Iată ce a declarat cercetătoarea din domeniul nutriției, Aedin Cassidy, profesoară la Norwich Medical School din Anglia: „Principalele surse de flavonoide includ ceaiul negru şi citricele, care pot fi foarte uşor de inclus într-o dietă, ceea ce ne sugerează că schimbările simple ale obiceiurilor alimentare pot avea un impact important în ce privește reducerea riscului de instalare a cancerului ovarian”.

Alte beneficii ale consumului de ceai negru

 Iată alte câteva beneficii importante pentru sănătate pe care le aduce consumul de ceai negru:

Ceaiul negru previne afecțiunile cardiovasculare

 Ceaiul negru se dovedește a fi un aliat de nădejde pentru protejarea și salvarea arterelor. Așadar, un consum regulat de ceai negru împiedică formarea de cheaguri de sânge ce ar putea bloca arterele, iar oxidanții și flavonoidele îmbunătățesc vasodilatația coronariană.

Ceaiul negru protejează de tulburările sistemului digestiv

 Sistemul digestiv este mult mai protejat cu ajutorul unui consum regulat de ceai negru, iar afecțiunile acestuia sunt cu ușurință combătute. Ceaiul negru previne diareea, ameliorează tulburările gastrice, intestinale și inflamațiile intestinale.

Ceaiul negru stimulează activitatea cerebrală

 Ceaiul negru este un excelent stimulent al activității cerebrale, deoarece cafeina în cantități reduse conținută în ceaiul negru este un stimulent minunat ce contribuie la reglarea circulației sângelui către creier.

Ceaiul negru energizează în mod natural

 Ceaiul negru este un bun înlocuitor al cafelei și datorită faptului că mărește nivelul de energie al organismului, stimulând inima, sistemul respirator și creierul. Fiind un stimulent al sistemului nervos central, ceaiul negru este indicat mai ales atunci când se dorește menținerea unei stări de alertă mentală.

Contraindicații pentru ceaiul negru

 Unul din principalele efecte negative ale consumului de ceai negru este acela că împiedică absorbția fierului în organism. Pentru a se evita acest lucru, se recomandă ca ceaiul negru să nu fie consumat cu o oră înainte și cu o oră după masă. Astfel, nutrienții din alimente pot fi absorbiți cu ușurință în organism.

 Datorită conținutului ridicat de cafeină, poate crește tensiunea arterială sau poate produce insomnie ori palpitații sau nervozitate.

 Pe de altă parte, efectul diuretic al tuturor tipurilor de ceai poate provoca o pierdere prin urină a mineralelor, precum potasiu, calciu și sodiu. Cu toate că ar fi nevoie de o cantitate destul de mare de ceai pentru ca aceste pierderi să fie semnificative, este bine să se ia în considerare acest lucru, mai ales în cazul persoanelor care prezintă carențe de aceste minerale.

 Totuși, dacă se consumă două-trei căni de ceai negru zilnic, la adulții sănătoși nu ar trebui să apară nicio problemă.

 În cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, se recomandă să se consume maxim două căni de ceai negru pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.