Iarba de grâu – superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate

Știai că iarba de grâu este recunoscută de mii de ani pentru efectele sale benefice asupra organismului nostru? Ei bine, dacă nu știai, află că acest aliment minune are beneficii incredibile pentru sănătate. Conține numeroși antioxidanți și nutrienţi esențiali, poți beneficia de toți aceștia prin consumul ierbii de grâu.

Iarba de grâu este o sursă naturală bogată în clorofilă (70%), enzime, antioxidanți (bioflavonoizi), aminoacizi, acizi grași, vitamine (A, B6, B12), calciu, magneziu, acid folic. Aceasta stimulează metabolismul și sistemele enzimatice ale corpului, restaurează alcalinitatea în sânge și detoxifică organismul.

Deși faima ierbii de grâu a luat de curând amploare, prima mențiune a utilizării acesteia datează încă de acum 5000 de ani, din timpul civilizațiilor egiptene și mesopotamiene. In special egiptenii apreciau iarba de grâu pentru efectele sale asupra sănătății și a vitalității.

Revenind mai aproape de epoca modernă, în anii 1930, experimentele chimistului în agricultură Charles Schnabel cu plante tinere au pavat drumul către descoperirea beneficiile ierbii de grâu.

În ziua de azi iarba de grâu este cunoscuta ca ingredient nutritiv care se adaugă in diverse sucuri.

Ce este iarba de grâu?

Iarba de grâu, în engleză „wheatgrass”, este iarba grâului care are o vârstă de 5-6 zile. Dacă sunt crescute în condiții adecvate, în 5-6 zile, iarba poate ajunge la 10 – 12 cm. Are o mulțime de beneficii datorită unei cantități mari de substanțe active care sunt ușor asimilabile.

Pudra din iarbă de grâu ecologică este obținută din lăstarii de grâu organici, printr-un proces în urma căruia își conservă toate substanțele nutritive. Iarba de grâu este un aliment complet, incredibil de concentrat: conține peste 90 de minerale, printre care cantități ridicate din cele mai alcaline minerale, și anume potasiu, calciu, magneziu și sodiu, precum și toți aminoacizii necesari organismului nostru.

Raportat la cantitate, iarba de grâu are mai multă vitamina C decât portocalele și de două ori mai multă vitamina A decât morcovii!

Conține nu mai puțin de 19 aminoacizi, „cărămizile” care alcătuiesc structura proteinelor, ceea ce face din iarba de grâu una dintre cele mai impresionante surse de nutrienți care există!

Iarba de grâu – indicații terapeutice

Iarbă de grâu este un puternic detoxifiant al ficatului și al sângelui, ajutând organismul în lupta pentru neutralizarea toxinelor, pentru protecția împotriva radiațiilor și pentru curățarea organelor și a țesuturilor de metale grele.

Enzimele au proprietăți antitumorale, ajutând la protecția împotriva carcinogenilor. Fiind o hrană vie, iarbă de grâu stimulează sistemul imunitar. Studiile arată că, imediat după ingerarea sa, crește nivelul de oxigen din sânge – vital pentru vindecarea multor boli.

Datorită acestor multiple proprietăți, iarba de grâu este indicată în numeroase afecțiuni, iar gama indicațiilor sale terapeutice este foarte largă:

 • Imunizare
 • Oxigenarea sângelui
 • Curățarea ficatului
 • Combaterea anemiei și a asteniei
 • Alcalinizarea organismului
 • Reglarea glicemiei
 • Combaterea rahitismului
 • Adjuvant în tratamentul cancerului
 • Sănătatea părului și a pielii
 • Reglarea colesterolului
 • Reglarea tensiunii arteriale
 • Tratamentul tulburărilor nervoase, al infecțiilor vaginale, constipației
 • Stimulează glanda tiroidă

Pudra din iarbă de grău alcalinizează organismul

Pe lângă rolul în formarea rapidă de noi globule roșii, clorofila normalizează și tensiunea sangvină prin dilatarea arterelor, stimulează metabolismul și este un mod foarte eficient de a alcaliniza sângele. Sigur ai auzit de dietele alcalinizante care au ajuns foarte „la modă” în ultima vreme. Nici nu-i nevoie să-ți schimbi complet alimentația pentru asta: o linguriță de iarbă de grâu.

Detoxifică organismul

Iarba de grâu este o sursă foarte bună de vitamina C, E, caroten și vitamine din grupa B cu rol major în distrugerea și eliminarea radicalilor liberi din corp. Acest aliment este de asemenea apreciat pentru capacitatea de a purifica tractul gastrointestinal, sângele și organele corpului.

Deoarece conține o cantitate ridicată de saponină, stimulează sistemul limfatic, contribuind la eliminarea toxinelor din celulele corpului.

Ajută la regenerarea celulelor, pentru o tinerețe lungă

Cantitățile mari de aminoacizi sunt potrivite pentru formarea de proteine. Ei sunt esențiali pentru refacerea și formarea de celule noi ale corpului. De aceea, mulți sportivi de performanță sau persoane care vor să-și crească masa musculară consumă iarbă de grâu, fie sub formă de suc, fie sub formă de pudră.

Așadar, dacă vrei să ai un tonus mai bun și să faci față mai ușor efortului fizic, suplimentează-ți dieta cu acest aliment.

Protejează organismul de boli

Iarba de grâu stimulează sistemul imunitar, ceea ce permite corpului să combată eficient virușii și bacteriile sau să se recupereze mai repede în caz de îmbolnăvire. Numeroasele vitamine, minerale și aminoacizi oferă corpului substanțele nutritive de care are nevoie pentru a se reface în cel mai scurt timp.

Studii efectuate in vitro, dar și pe animale, au arătat că iarba de grâu reduce absorbția de substanțe potențial cancerigene și în același timp fortifică celulele, neutralizează toxinele și detoxifică organe importante precum ficatul. 

Pudra din iarbă de grâu este un aliment superconcentrat

Conține peste 100 de substanțe nutritive separate, motiv pentru care este unul dintre alimentele  complete. Doar 140 de grame de iarbă de grâu proaspătă au aceeași valoare nutritivă ca peste 3 kilograme de legume verzi proaspete (conform „The Wheatgrass Book”, Wigmore, 1985).

Iar o linguriță de pudră din iarbă de grâu care cântărește doar 3,5 grame reprezintă echivalentul din punct de vedere nutrițional al unei porții de salată de spanac (care cântărește cam 50 de grame).

Iată, prin urmare, o modalitate foarte simplă de a-ți crește enorm rația zilnică de nutrienţi, fără să-ți umpli farfuria cu kilograme de salată, ardei, castraveți, pătrunjel și altele asemenea, mai ales atunci când nu le mai ai.

Prin urmare, uite cât e de simplu e să te protejezi eficient de la răcelile de sezon până la boli mai grave, doar printr-un mic adaos la dieta zilnică. Asta, împreună cu un stil de viață echilibrat, activ, fără excese… așa cum obișnuim noi la Planteea.  😊

5 thoughts on “Iarba de grâu – superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate

 1. As dori sa-mi prduc si eu in casa pentru consum propriu,dar nu reusesc , nu-mi iese asa cum vad anumite comentari in duverse articole

 2. Iarba de grâu este într-adevăr extraordinară și din păcate prea puțin consumată, la cât de multe beneficii și cât de sănătoasă este pentru noi!

  Sper ca oamenii să realizeze importanța sănătății și să revină să consume hrană sănătoasă, hrană din natura, iar iarba de grâu se numără printre acestea. DIn punctul meu de vedere, iarba de grâu este cel mai puternic medicament!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.