Ce sunt probioticele naturale, cum acționează și ce beneficii oferă organismului?

Asocierea dintre bacterii și efectele negative pe care acestea le au este una frecventă în mentalul colectiv. În organismul nostru, însă, există unele bacterii care au efecte pozitive atât asupra sistemului digestiv, cât și asupra sistemului imunitar. Este vorba despre probiotice, despre care ai mai auzit, cu siguranță, până acum, dar probabil că nu ai înțeles modul în care acționează și de ce sunt benefice pentru sănătate. De aceea, prin acest articol ne propunem să venim în sprijinul tău cu o serie de informații în urma cărora să obții răspunsurile, pe care le căutai, cu privire la probioticele naturale. 


Ce sunt probioticele naturale, cum acționează și ce beneficii oferă organismului?

Ce sunt probioticele?

Beneficiile probioticelor

Prevenirea și tratarea diareei

Combaterea infecțiilor tractului intestinal. Sindromul de colon iritabil

Reducerea disconfortului gastrointestinal

Scăderea în greutate

Întărirea sistemului imunitar

Îmbunătățirea tensiunii arteriale

Îmbunătățirea stării mentale

Efectele secundare ale probioticelor

Administrarea corectă a probioticelor. Probiotic și antibiotic

Alimente care conțin probiotice

Probiotic vs. prebiotic

Probioticele și sarcina

Probiotice pentru copii și bebeluși

Ce sunt probioticele?

Pentru a înțelege cum acționează probioticele, precum și efectele pozitive pe care le au acestea asupra sănătății noastre, este important să le definim. Astfel, probioticele reprezintă o serie de microorganisme care au capacitatea de a străbate stomacul, fără a fi distruse de sucul gastric. Odată ce ajung la nivelul intestinului, facilitează refacerea florei intestinale și, totodată, contribuie la menținerea echilibrului colonului. Privind dintr-o perspectivă lingvistică, descoperim că denumirea provine din limba greacă: „pro” înseamnă „pentru”, iar „bios” înseamnă „viață”, lucru care evidențiază beneficiul pe care probioticele îl au asupra stării de sănătate și, implicit, asupra vieții.

Echilibrul microflorei intestinale este destul de fragil, fiind influențat negativ de administrarea antibioticelor, stres, sedentarism, alimentația haotică, precum și de afecțiuni care au consecințe asupra numărului de bacterii bune care se regăsesc la nivel intestinal. De aceea, numărul probioticelor din intestine este esențial: cu cât este mai mare, cu atât digestia este mai eficientă și noi absorbim substanțele benefice din alimentele pe care le consumăm. Totodată, este important de reținut că 80% din sistemul imunitar este dependent de tubul digestiv. 

Beneficiile probioticelor

Așa cum am observat, probioticele ne influențează pozitiv starea de sănătate. Iată care sunt principalele 7 beneficii:

Prevenirea și tratarea diareei

Diareea este unul dintre efectele secundare ale tratamentului cu antibiotice, care afectează echilibrul dintre numărul bacteriilor bune și numărul bacteriilor rele din corp. De asemenea, probioticele tratează diareea în general (de exemplu, diareea infecțioasă și diareea călătorului), nu doar pe cea care a apărut în urma consumului de antibiotice. 

Combaterea infecțiilor tractului intestinal. Sindromul de colon iritabil

Administrarea probioticelor contribuie la ameliorarea stării de sănătate a persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil, dar și a celor care se confruntă cu afecțiunile cronice, așa cum este cazul Bolii Crohn. Totodată, probioticele previn infecțiile tractului intestinal. 

Reducerea disconfortului gastrointestinal

Alimentația haotică, necorespunzătoare este unul dintre factorii care cauzează dezechilibrul microflorei intestinale, esențială pentru digestia corectă a alimentelor. Dezechilibrul acesteia duce la probleme precum: stări de balonare, stări de constipație, dureri abdominale, diaree. În astfel de cazuri, probioticele ajută la refacerea echilibrului microflorei intestinale și la ameliorarea stărilor anterior menționate. 

Scăderea în greutate

Deși numărul studiilor care arată legătura dintre probiotice și scăderea în greutate nu este încă suficient, unele dintre acestea demonstrează faptul că probioticele te pot ajuta să slăbești mai ușor. Acest lucru se întâmplă prin combaterea senzației de foame, arderea unui număr mai mare de calorii, prevenirea stărilor de balonare și de constipație. 

Întărirea sistemului imunitar

Probioticele sunt un prieten de nădejde pentru sistemul imunitar, mai ales în sezonul rece, când starea noastră de sănătate este mai vulnerabilă decât în mod obișnuit. Acestea întăresc sistemul imunitar, prin stimularea producției de anticorpi, prin combaterea infecțiilor, dar și prin acțiunea antivirală pe care o au. 

Îmbunătățirea tensiunii arteriale

Acesta este unul dintre efectele pozitive mai puțin cunoscute, dar deloc de neglijat, pe care probioticele îl au asupra stării de sănătate. În urma unor studii la care au participat peste 500 de persoane, cercetătorii au observat o scădere mai mare a tensiunii arteriale în cazul participanților care au consumat mai multe probiotice, lucru care dovedește beneficiile cardiovasculare ale acestora.

Îmbunătățirea stării mentale 

În urma unor studii, s-a dovedit că există o legătură între consumul de probiotice și starea psihică. Unul dintre studii a analizat 70 de muncitori chimiști timp de 6 săptămâni. La final, s-a constatat că persoanele care au consumat 100 de grame de iaurt bogat în probiotice sau care au luat suplimente cu probiotice aveau o stare mai bună. Astfel, probioticele sunt utile în gestionarea stărilor de depresie, anxietate, dar și a stresului cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi.

Efectele secundare ale probioticelor

Beneficiile probioticelor sunt, după cum am văzut, numeroase, însă îți recomandăm să consulți un medic înainte de a începe să le administrezi și să alegi cele mai bune suplimente cu probiotice. Chiar dacă efectele adverse nu sunt unele foarte grave (stări de balonare, flatulență), este indicat să îți iei toate măsurile de precauție: o discuție cu medicul tău, citirea cu atenție a prospectului și administrarea corectă.

Administrarea corectă a probioticelor. Probiotic și antibiotic

Pentru a administra corect probioticele, sunt câteva reguli esențiale de care îți recomandăm să ții cont pentru a te putea bucura pe deplin de beneficiile acestora. În cazul în care efectuezi un tratament pe bază de antibiotic, este important să știi că acesta distruge atât bacteriile bune, cât și bacteriile rele din organism. De aceea, consumul de probiotice este necesar, pentru a recrea echilibrul pierdut. 

Probioticele nu se administrează în același timp cu antibioticul. După ce ai luat antibioticul, este indicat să aștepți aproximativ două ore pentru a lua probioticul. Astfel, eviți ca probioticele administrate să fie, și ele, ucise de efectul antibioticului. Este de reținut faptul că specialiștii recomandă ca administrarea probioticelor să se facă pe stomacul gol, lucru de care e bine să ții cont, pentru a beneficia pe deplin de toate efectele lor pozitive. Este indicat să iei probioticele cu 20 de minute înainte de masă.

Alimente care conțin probiotice 

Poți găsi și consuma probiotice naturale foarte ușor, dacă optezi pentru o alimentație corespunzătoare. Iată câteva alimente bogate în probiotice pe care să le incluzi în meniul tău:

Iaurtul

Unul dintre cele mai acccesibile și bogate în probiotice alimente, iaurtul este recomandat și de medici. Este indicat să îl amesteci cu cereale și să optezi pentru unul fără zahăr adăugat, întrucât acesta neutralizează efectele benefice ale probioticelor.

Brânza 

Atât brânza de capră, cât și brânza de oaie reprezintă o sursă naturală bogată în probiotice. Ori de câte ori dorești să incluzi acest aliment în meniul tău, îți recomandăm să te asiguri că brânza este nepasteurizată.

Varza murată

Și varza murată conține o cantitate importantă de probiotice, fiind pregătită prin fermentație, cu ingrediente naturale. De asemenea, mai conține și vitamine cu efecte benefice pentru sănătate: vitamina A, vitamina B, vitamina C și vitamina E.

Ciocolata neagră

Despre conținutul de antioxidanți pe care îl are ciocolata neagră se știe, însă la fel de importantă este și cantitatea de probiotice pe care aceasta o are. Optează pentru un produs care are o concentrație cât mai mare de cacao și un conținut cât mai mic de zahăr, pentru a te bucura cu adevărat de beneficiile sale.

Oțetul de mere

Dacă îți pregătești o salată, îți sugerăm să folosești oțet de mere ca dressing. Astfel, nu vei câștiga doar o masă gustoasă, ci și o cantitate importantă de probiotice, pe care o conține oțetul de mere.

Probiotic vs. prebiotic

Subiectul probioticelor este în strânsă legătură cu cel al prebioticelor, de aceea este important să cunoști diferențele care există între acestea și modul lor de acțiune. 

Așa cum am spus, probioticele sunt bacteriile bune care se regăsesc la nivelul intestinului. Pe de altă parte, prebioticele reprezintă substanțele care provin din unele tipuri de carbohidrați, pe care oamenii nu le pot digera și cu care se hrănesc bacteriile bune din corp. Astfel, observăm rolul esențial pe care îl joacă alimentația în echilibrul sau dezechilibrul stării de sănătate. De exemplu, o alimentație nesănătoasă va favoriza crearea dezechilibrului între probiotice și bacteriile dăunătoare, numărul celor cu efecte negative asupra organismului fiind mai mare. 

Așa cum există alimente bogate în probiotice, așa există și surse naturale de prebiotice, precum: leguminoasele, bananele, fructele de pădure, sparanghelul, pe care este indicat să le incluzi în alimentația ta de zi cu zi. Prebioticele sunt esențiale în activitatea probioticelor, asigurându-le nutrienții necesari pentru a susține digestia eficientă și întărirea sistemului imunitar.

Probioticele și sarcina

Femeile însărcinate acordă, în general, o mai mare atenție alegerilor pe care le fac, astfel încât să nu le fie afectată sănătatea și nici să nu dăuneze fătului. 

Dacă faci parte din categoria aceasta, este important să știi că probioticele prezintă siguranță și în această perioadă. Este vorba despre probioticele naturale, adică acele alimente care sunt bogate în probiotice și pe care le-am amintit anterior. În cazul în care intenționezi să apelezi la suplimente cu probiotice, îți recomandăm să consulți medicul specialist, care te va sfătui cu privire la varianta cea mai potrivită pentru tine și pentru nevoile tale din această perioadă. 

Fie că te confrunți cu candidoza, o problemă frecvent întâlnită în rândul femeilor însărcinate, fie că îți dorești să îți întărești sistemul imunitar, probioticele reprezintă o variantă pe care o poți lua în calcul, ținând cont de indicațiile medicului tău. În plus, se mai spune despre acestea că reduc riscurile ca micuțul tău să dezvolte eczeme, însă nu sunt încă suficiente dovezi în acest sens. 

Probiotice pentru copii și bebeluși

Când vine vorba de deciziile pe care le luăm pentru sănătatea copiilor noștri, este foarte important să fim atenți și să ne informăm corect și complet. De aceea, venim în sprijinul tău cu o serie de informații utile privind administrarea probioticelor în cazul copiilor și chiar al bebelușilor.

Probioticele sunt recomandate celor mici în situațiile în care aceștia se confruntă, ca și adulții, cu probleme gastrointestinale sau când efectuează tratamente cu antibiotice, despre ale căror efecte negative ai aflat în rândurile de mai sus. De altfel, conform Organizației Mondiale a Sănătății, în tratarea gastroenteritei acute, administrarea probioticelor este utilă. 

În primele luni de viață, bebelușul poate întâmpina unele probleme digestive, cea mai frecventă fiind diareea. Atât pediatrii, cât și nutriționiștii recomandă administrarea probioticelor la o perioadă de cel puțin o săptămână, în cazul bebelușilor. Totodată, pe lângă combaterea diareei, probioticele ajută la prevenirea constipației, a colicilor și a refluxului gastroesofagian. 

Știm că toate aceste efecte pozitive ale probioticelor asupra sănătății copilului tău sunt încântătoare, însă îți recomandăm să apelezi întotdeauna la sprijinul medicului. După ce îl va consulta pe cel mic, doar acesta va fi în măsură să stabilească tratamentul potrivit și alimentația corespunzătoare. Ține cont că fiecare organism are probleme care se manifestă diferit și nevoi diferite, de aceea este indicat să ceri părerea unui specialist înainte de a începe să-i administrezi copilului tău probiotice naturale sau suplimente cu probiotice. 

Fie că vrei să începi să urmezi o dietă cu alimente bogate în probiotice, fie că vrei să începi să iei suplimente cu probiotice, îți recomandăm să le consumi în mod echilibrat și să te consulți împreună cu medicul tău în legătură cu alegerile pe care le faci pentru sănătatea ta.

3 thoughts on “Ce sunt probioticele naturale, cum acționează și ce beneficii oferă organismului?

  1. Venind pe site, sincer am crezut că voi ieși repede de aici. Multe articole similare m-au dezamăgit deja. Cu toate acestea, stilul tău de exprimare mă convinge și îmi cer scuze pentru judecata mea pripită… Ai câștigat un alt cititor 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.