Uleiul esențial de tămâie – beneficii, proprietăți, mod de utilizare

Uleiurile esențiale sunt utilizate de mii de ani pentru proprietățile lor terapeutice, fiind parte a aromaterapiei. Ele provin din frunze, din tulpini sau rădăcini ale plantelor și sunt cunoscute pentru beneficiile aduse sănătății.

Astăzi vom vorbi despre uleiul esențial de tămâie sau de frankincense. Acest ulei esențial este adesea utilizat în aromaterapie și oferă o serie de beneficii importante, precum ameliorarea stresului cronic și a anxietății, reducerea inflamației și durerii, creșterea imunității. Se spune că ar putea fi util inclusiv în lupta cu cancerul.

Ce este uleiul esențial de tămâie ?

Uleiul esențial de tămâie provine din specia Boswellia și se obține din rășina de Boswellia carteriiBoswellia ferreana sau Boswellia serrata, care cresc în zone din Somalia și din Pakistan. Acești arbuști sunt foarte diferiți de alții întrucât au nevoie de puțin sol și se adaptează condițiilor grele de uscăciune. Cuvântul „Frankincense” derivă din “franc encens”, care se traduce prin „tămâie de calitate” în limba franceză. Frankincense a fost asociat cu mai multe religii de-a lungul timpului, inclusiv cu cea creștină, fiind considerat unul dintre cele trei daruri aduse de Magi lui Iisus.

Uleiul esențial de tămâie conține următoarele ingrediente principale: actanol, linalool, alfa-pinen, acetat de octil, incensol și acetat de incensol. Tâmâia este un ingredient folosit în cosmetică și arzătoare de multe secole, fiind descoperită chiar la civilizațiile antice egiptene și anglo-saxone. O utilizare binecunoscută a sa implică tradiții și ritualuri religioase, în special de origine creștină.

Cum miroase uleiul esențial de tămâie


Uleiul de tămâie are o aromă lemnoasă, rășinoasă, cu note puternice de pin. Tonurile sale sunt variate și complexe, de la nuanțe proaspete de lămâie până la cele picante ale piperului Negru. În aromă predomină compusul a-pinene, de aceea aroma de pin este mai intensă, iar compusul d-limonene îi oferă atingerea plină de prospețime a lămâii proaspăt stoarse.

Cum se folosește uleiul esențial de tămâie

Uleiul esențial de tămâie se utilizează fie prin inhalații, fie prin aplicații pe piele, în acest caz apelându-se și la combinarea cu un ulei purtător(ulei de bază), precum este cel de jojoba sau de cocos. Se crede că acest ulei esențial transmite mesaje sistemului limbic din creier, care influențează sistemul nervos. Uleiul poate să-ți ajungă pentru mai mult timp, cantitățile prea mari nefiind sigure să fie consumate intern întrucât pot fi toxice.

Dacă vei cumpăra ulei esențial de tămâie, ferește-te de cele pe care scrie „aromă” sau „parfum”, întrucât sunt sintetice și nu-ți vor furniza beneficiile așteptate.

Mai bine vei căuta un ulei pe care scrie ulei esențial pur” sau „100% ulei esențial”, astfel încât să ai parte de cea mai bună calitate.

Întrebuințări

Întrebuinţările uleiului esenţial de tămâie sunt diverse şi numeroase, variind de la uzul odorizant la cel cosmetic şi terapeutic.

Iată câteva modalităţi concrete în care poţi utiliza uleiul esenţial de tămâie:

  • în aromoterapie: 3-5 picături de ulei esențial în amestec cu 30 ml apă, în lampa de aromoterapie ori în difuzor. Odorizează mediul ambiant, având efect plăcut și relaxant, prielnic pentru meditație și rugăciune.
  • pentru masaj: 3-5 picături de ulei esențial, diluate în 50 ml ulei bază pentru masaj.
  • inhalaţii: 3-4 picături de ulei esențial la circa 1 l de apă fierbinte. Totodată, poți aplica câteva picături de ulei de tămâie pe o batistă, inhalând atunci când te simți stresat(ă), anxios (anxioasă) şamd.
  • băi aromatice: 5-10 picături de ulei de tămâie dizolvate într-un emulgator (lapte sau miere) ori într-un solvent (gel de duș, săpun lichid, spumă de baie) și apoi adăugate în cada cu apă.

Pentru diverse aplicații topice, uleiul esențial se diluează într-un ulei gras purtător (ex: de cocos, sâmburi de struguri, unt de shea etc.) înainte de a fi aplicat pe piele.

Uleiul esențial de tămâie mai poate fi inclus și în compoziția unor:

  • creme, unturi, loțiuni, măști faciale sau corporale, diverse unguente

Rețetă – loțiune de corp naturală

De exemplu, cu ajutorul uleiului esențial de tămâie poți pregăti în casă o loțiune naturală, calmantă și hidratantă pentru piele, care îi conferă strălucire.

Pentru aceasta ai nevoie de:

¼ cană de ulei de măsline, 3 linguri de ulei de cocos, 1 lingură de ceară de albine, 1 lingură de unt de shea, 4 picături de ulei esențial de tămâie, 4 picături de ulei esențial de lavandă și 2 picături de ulei esențial de mentă.

Adăugăm uleiul de măsline, untul de shea, uleiul de cocos și ceara de albine într-un vas din sticlă termorezistentă, pe care îl vom așeza apoi într-o cratiță cu apă caldă. Lăsăm ingredientele la încălzit pe foc și amestecăm până când se topesc și se omogenizează bine. Luăm oala de pe foc și lăsăm la răcit. Adăugăm apoi uleiurile esențiale, amestecăm din nou. Turnăm loțiunea în recipientul favorit, preferabil din sticlă închisă la culoare pentru a-i prelungi termenul de valabilitate. Loțiunea poate fi aplicată pe mâini, corp și față, evitând zona ochilor.

Alte întrebuințări în industria DIY:

  • săpunuri handmade, geluri dezinfectante, parfumuri naturale (în special masculine)
  • detergenți naturali și alte produse de uz casnic pentru curățare și igienizare
  • diverse sinergii aromaterapeutice – în lampa sau difuzorul de aromoterapie, uleiul esențial de tămâie se combină de minune cu uleiurile esențiale de geraniu, lavandă, bergamotă, lămâie, grapefruit, portocale, lemn de santal, patchouli, pin silvestru, busuioc, scorțișoară, smirnă, trandafir.
  • lumânări handmade și spray-uri odorizante pentru încăperi

Un astfel de spray odorizant plăcut, care împrospătează aerul și îți conferă bună dispoziție poate fi obținut adăugând într-o sticlă cu apă prevăzută cu pulverizator câte 15 picături de ulei esențial de tămâie, 15 picături de ulei esențial de grapefruit și 30 de picături de ulei esențial de brad.

Ulei de tămâie – Beneficii

Uleiul de tamâie și cancerul

Acidul boswellic, ingredientul activ din uleiul de tămâie, dispune de efecte antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea riscului de cancer. Este recomandat pentru utilizare topică în scopul prevenirii răspândirii cancerului de piele și mamar. Conform unei cercetări științifice desfășurate de Fundația de Cercetare Medicală Oklahoma, uleiul de tămâie poate fi folosit ca terapie alternativă pentru cancerul de vezică urinară. Un studiu din 2015 demonstrează acțiunea sa eficace împotriva cancerului mamar.

Ajută digestia

În cazul în care experimentezi adesea probleme cu digestia sau aciditatea gastrică, acest ulei de tămâie poate fi soluția naturală pentru tine, fără efecte adverse. Uleiul de tămâie stimulează sistemul digestiv în mod real, nu doar suprimă simptomele, accelerând procesul de secreție a sucurilor gastrice din stomac și crește tranzitul digestiv al alimentelor prin stimularea mișcării peristaltice. Tot în această sferă digestivă, uleiul esențial de tămâie elimină gazele și împiedică acumularea lor. Această neplăcere vine de obicei însoțită de simptome precum dureri de stomac sau în regiunea abdominală, transpirație excesivă, indigestie, stare generală proastă.

Stimulează sistemul imunitar

Un ulei de tămâie este eficient în scop antiseptic; chiar și fumul sau vaporii săi prezintă această calitate de a dezinfecta și a elimina germenii. Pentru a te bucura de acest beneficiu, poate fi aplicat pe răni în scopul igienizării și protejării lor de tetanos, fără niciun efect advers. Funcționează la fel de bine și în cazul rănilor interne, prevenind dezvoltarea infecțiilor.

Ameliorează stresul

Un ulei de tămâie este și extrem de eficace ca sedativ deoarece induce o stare de liniște mentală, relaxare, mulțumire de sine. De asemenea, te ajută să dobândești un grad crescut de introspecție și, dimpotrivă, unul scăzut de anxietate, furie și stres, în special în rândul bărbaților. Atunci când ești neliniștit sau te aștepți la un eveniment stresant, adaugă acest ulei într-un difuzor special pentru ulei sau într-un vaporizator; respirația profundă și relaxarea sunt stimulate, ceea ce conduce la deschiderea pasajelor respiratorii și reducerea tensiunii arteriale.

Efect astringent

Efectul astringent presupune strângerea țesuturilor, scăderea secrețiilor glandelor și a mucoaselor, oprirea hemoragiilor capilare și a diareei. În acest sens, uleiul esențial de tămâie întărește gingiile, rădăcina părului, tonifică pielea, contractă mușchii, dar și intestinele și vasele de sânge, conferind astfel o protecție împotriva pierderii premature a dinților și a părului. Datorită acestei proprietăți, este redus aspectul ridurilor și este împiedicată pierderea fermității intestinelor, a mușchilor abdominali și a membrelor asociată înaintării în vârstă. Tămâia acționează și ca un coagulant, ajutând a stoparea hemoragiei asociată rănilor și tăieturilor. În plus, ameliorează simptomele diareice.

Uleiul de tămâie ameliorează problemele respiratorii

Dacă te confunți cu simptome precum tuse și flegmă la nivelul tractului respirator și al plâmânilor, uleiul de tămâie este soluția de care ai nevoie. Un ulei de tămâie poate ameliora bronșita, dar și congestia tractului nazal, a laringelui, faringelui, a bronhiilor și a plămânilor. Efectul său antiinflamator ajută la relaxarea pasajelor nazale, ceea ce scade riscul unui episode astmatic. Datorită proprietății sale antiseptice, tămâia este un excelent stimulator al sistemul imunitar, deseori supus încercării în urma virozelor respiratorii. Nu în ultimul rând, ajută la reducerea durerilor de cap, de dinți și ține sub control creșterea temperaturii corporale observată în cazul răcelilor.

Stimulează urinarea

Nu este obligatoriu să apelezi la medicamente pentru a elimina apa din organism prin urinare, mai ales că acestea pot veni însoțite de efecte adverse. Uleiul esențial de tămâie reprezintă o alternativă naturală și sigură. Prin eliminarea corespunzătoare a urinei din corp, vei pierde atât apa în exces, precum și grăsimile, sodiul, acidul uric și alte toxine acumulate, tămâia oferind și avantajul de scădere a tensiunii arteriale.

Întârzie îmbătrânirea

Acționând ca un citofilactic (efect de întreținere a pielii), uleiul de tămâie stimulează procesul de regenerare a celulelor sănătoase și de asemenea menține sănătatea celulelor și a țesuturilor. Prin combinație cu efectul astringent menționat anterior, rezultă o calitate valoroasă anti-aging, motiv pentru care este utilizat deseori. Alte beneficii pe care acesta le aduce sănătății pielii constau în: eliminarea petelor solare, îndepărtarea micro-ridurilor din jurul ochilor și a obrajilor și tonifierea pielii de pe corp. În același timp, celulele moarte sau vechi sunt înlocuite cu unele noi și sănătoase.

Îmbunătățește memoria

Uleiul de tămâie a fost utilizat în mod tradițional pentru a îmbunătăți memoria. Conform unui studiu științific ce a implicat șoareci, specimenele ale căror mame au primit uleiul în timpul gestației au prezentat o activitate sporită a creierului și o memorie mai bună.

Menține sănătatea uterului

Conform unui studiu realizat de către medicul Jane Buckle, din cadrul Universității din Minnesota, și sănătatea sistemului reproducător este ajutată de uleiul de tămâie. Astfel, deoarece reglează producerea de estrogen, scade șansele de apariție a tumorilor sau chisturilor specifice perioadei post menopauză, respectiv a cancerului uterin. Tot cu privire la menopauză, uleiul esențial de tămâie întârzie apariția sa și ameliorează sindrmul premenstrual caracterizat prin greață, dureri de cap, oboseală, schimbări în dispoziție, durere în zona abdominală. În perioada de pre-menopauză, menține sănătatea uterină prin reglarea ciclurilor menstruale. Nu în ultimul rând, ajută la ameliorarea diverselor afecțiuni ginecologice care pot conduce la disfuncții cu complicații.

Îmbunătățește sănătatea orală

Proprietățile antiseptice ale uleiului de tămâie îl recomandă drept o metodă preventivă eficace împotriva problemelor precum respirație urât mirositoare, carii dentare, ulcerații sau infecții bucale. Folosește produse care au în compoziție acest ulei pentru a menține sănătatea și igiena orală.

Efect astringent

Efectul astringent presupune strângerea țesuturilor, scăderea secrețiilor glandelor și a mucoaselor, oprirea hemoragiilor capilare și a diareei. În acest sens, uleiul esențial de tămâie întărește gingiile, rădăcina părului, tonifică pielea, contractă mușchii, dar și intestinele și vasele de sânge, conferind astfel o protecție împotriva pierderii premature a dinților și a părului. Datorită acestei proprietăți, este redus aspectul ridurilor și este împiedicată pierderea fermității intestinelor, a mușchilor abdominali și a membrelor asociată înaintării în vârstă. Tămâia acționează și ca un coagulant, ajutând a stoparea hemoragiei asociată rănilor și tăieturilor. În plus, ameliorează simptomele diareice.

Uleiul de tămâie ameliorează problemele respiratorii

Dacă te confunți cu simptome precum tuse și flegmă la nivelul tractului respirator și al plâmânilor, uleiul de tămâie este soluția de care ai nevoie. Un ulei de tămâie poate ameliora bronșita, dar și congestia tractului nazal, a laringelui, faringelui, a bronhiilor și a plămânilor. Efectul său antiinflamator ajută la relaxarea pasajelor nazale, ceea ce scade riscul unui episode astmatic. Datorită proprietății sale antiseptice, tămâia este un excelent stimulator al sistemul imunitar, deseori supus încercării în urma virozelor respiratorii. Nu în ultimul rând, ajută la reducerea durerilor de cap, de dinți și ține sub control creșterea temperaturii corporale observată în cazul răcelilor.

Stimulează urinarea

Nu este obligatoriu să apelezi la medicamente pentru a elimina apa din organism prin urinare, mai ales că acestea pot veni însoțite de efecte adverse. Uleiul esențial de tămâie reprezintă o alternativă naturală și sigură. Prin eliminarea corespunzătoare a urinei din corp, vei pierde atât apa în exces, precum și grăsimile, sodiul, acidul uric și alte toxine acumulate, tămâia oferind și avantajul de scădere a tensiunii arteriale.

Întârzie îmbătrânirea

Acționând ca un citofilactic (efect de întreținere a pielii), uleiul de tămâie stimulează procesul de regenerare a celulelor sănătoase și de asemenea menține sănătatea celulelor și a țesuturilor. Prin combinație cu efectul astringent menționat anterior, rezultă o calitate valoroasă anti-aging, motiv pentru care este utilizat deseori. Alte beneficii pe care acesta le aduce sănătății pielii constau în: eliminarea petelor solare, îndepărtarea micro-ridurilor din jurul ochilor și a obrajilor și tonifierea pielii de pe corp. În același timp, celulele moarte sau vechi sunt înlocuite cu unele noi și sănătoase.

Îmbunătățește memoria

Uleiul de tămâie a fost utilizat în mod tradițional pentru a îmbunătăți memoria. Conform unui studiu științific ce a implicat șoareci, specimenele ale căror mame au primit uleiul în timpul gestației au prezentat o activitate sporită a creierului și o memorie mai bună.

Menține sănătatea uterului

Conform unui studiu realizat de către medicul Jane Buckle, din cadrul Universității din Minnesota, și sănătatea sistemului reproducător este ajutată de uleiul de tămâie. Astfel, deoarece reglează producerea de estrogen, scade șansele de apariție a tumorilor sau chisturilor specifice perioadei post menopauză, respectiv a cancerului uterin. Tot cu privire la menopauză, uleiul esențial de tămâie întârzie apariția sa și ameliorează sindrmul premenstrual caracterizat prin greață, dureri de cap, oboseală, schimbări în dispoziție, durere în zona abdominală. În perioada de pre-menopauză, menține sănătatea uterină prin reglarea ciclurilor menstruale. Nu în ultimul rând, ajută la ameliorarea diverselor afecțiuni ginecologice care pot conduce la disfuncții cu complicații.

Îmbunătățește sănătatea orală

Proprietățile antiseptice ale uleiului de tămâie îl recomandă drept o metodă preventivă eficace împotriva problemelor precum respirație urât mirositoare, carii dentare, ulcerații sau infecții bucale. Folosește produse care au în compoziție acest ulei pentru a menține sănătatea și igiena orală.

Administrare – Ulei esențial de tămâie

Intern: 2-4 picături de ulei diluat în miere de 2-3 ori/zi.

Extern: băi 10 picături/cada dizolvate într-un solvent (gel de duș, săpun lichid, spumă de baie), masaj 2-3 picături incorporate în ulei de masaj, aromoterapie 3-5 picături în 50 ml apă, inhalații cu 8 picături la 100 ml apă fierbinte.

Există contraindicații pentru uleiul esențial de tămâie?

Nu se utilizează nediluate și nu se aplică pe pielea iritată sau sensibilă. Se va evita contactul uleiului esențial cu ochii și mucoasele.

Uleiul esenţial de tămâie are contraindicații pentru și nu va fi folosit de către persoanele alergice sau cu intoleranţă la tămâie.

Femeilor însărcinate sau care alăptează, copiilor mici și persoanelor cu afecțiuni severe, aflate sub supraveghere medicală, le recomandăm ca, înainte de a folosi uleiuri esențiale, să consulte medicul sau specialistul în aromoterapie.

Cum se păstrează uleiul esențial de tămâie?

Uleiul esențial de tămâie se păstrează la loc uscat și răcoros, ferit de lumina directă a soarelui.

Ca și în cazul celorlalte uleiuri esențiale, uleiul de tămâie își va păstra stabilitatea și va avea o durată de valabilitate prelungită dacă este depozitat în condiții corespunzătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.