Făina din semințe de struguri: beneficii, proprietăți, rețete

Sâmburii de struguri au beneficii la fel de mari precum pulpa boabelor de struguri. Deși nu au un gust plăcut și de multe ori reduc savoarea strugurilor, au un potențial terapeutic uriaș și aduc numeroase beneficii neașteptate organismului, cum ar fi reducerea colesterolului sau prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.

În compoziția semințelor de struguri se găsesc vitaminele A, C, D, P, vitamine din complexul B, minerale (calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu, sliciu, zinc, cupru, iod, fluor, seleniu), fibre, ulei, enzime, aminoacizi, antioxidanți, acid citric.

În scop terapeutic este recomandat a se folosi semințele care provin de la strugurii roșii sau negri, bio sau organici, deoarece aceștia au un conținut ridicat de antioxidanți.

Cum se obține făina din sâmburi de struguri

Probabil te gândești că poți pur și simplu să mănânci strugurii întregi, cu tot cu sâmburi. Însă aceasta nu este singura modalitate de a-i ingera și de a profita de beneficiile lor. Poți folosi făina din sâmburi de struguri sau capsule ce se găsesc în magazinele naturiste.

Făina din  seminţe de struguri  este obţinută după extracţia uleiului presat la rece. Mai târziu trece printr-un proces special de măcinare, care ajută la păstrarea tuturor proprietăţilor nutritive ale făinii. Conţine o cantitate importantă de fibre şi minerale, precum calciu, fier, zinc, vitamina E. etc şi cantităţi importante de antioxidanţi, inclusiv Quercitină şi resveratrol, un puternic anticancerigen.

Se poate folosi ca aditiv în diferente alimente cum ar fi: pâine, produse de patiserie, pizza, etc. Nu alterează aroma finală a produsului, deoarece are un gust neutru, are o valoare calorică foarte scăzută, fiind foarte indicat în diete şi în alimentaţia sănătoasă.   

Pentru a pregăti acasă pulbere/făină din semințe de struguri, acestea trebuie să fie uscate înainte, apoi se dau prin râșnița de cafea până se obține o pulbere fină, care seamănă cu făina. Se păstrează în recipiente din sticlă închise ermetic, de culoare închisă.

Semințele înghițite întregi nu se pot digera, în acest caz neexistând nici un beneficiu adus organismului.

Beneficiile consumului de făină din semințe de struguri:

  • Sunt o sursă excelentă de antioxidanți.
  • Protejează organismul împotriva radicalilor liberi.
  • Ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a țesuturilor, organelor și celulelor.
  • Mențin corpul tânăr.
  • Ajută la prevenirea petelor de bătrânețe și a ridurilor.
  • Îmbunătățesc circulația.
  • Protejează organismul împotriva poluării, a tutunului și a altor agenți nocivi.
  • Curăță sângele de efectele negative ale medicamentelor și ale consumului excesiv de alcool.
  • Întăresc pereții venelor și ai arterelor (datorită conținutului de flavonoide).
  • Îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară, fiind recomandați pacienților care au suferit un infarct miocardic.
  • Au proprietăți antiinflamatoare care ajută la tratarea unor afecțiuni precum artrita, gastrita, sinuzita și dermatita.
  • Curăță intestinele.
  • Mențin în formă optimă vederea, pielea și creierul.
  • Previn bolile degenerative. 
  • Previn formarea plăcilor de aterom la nivelul arterelor.
  • Combat căderea părului și stimulează creșterea noilor fire.
  • Mențin țesuturile conjunctive sănătoase și tinere.
  • Au proprietăți antialergice, antiulceroase și antihistaminice. 
  • Ajută la prevenirea cancerului.
  • Încetinesc dezvoltarea cataractei și a glaucomului.
  • Întăresc plămânii și previn insuficiența respiratorie.
  • Întăresc sistemul imunitar, prevenind numeroase boli.

Cum se folosește făina din semințe de struguri

Făina de sâmburi de struguri poate fi adăugată produselor care se coc în cuptor. „Dozajul” recomandat este de 5-7% în funcție de cantitatea de făină folosită pentru a face pâine.

  •  Clătitele din făină de semințe de struguri sunt o altă opțiune excelentă. Folosiți doar rețeta standard de clătite și adăugați o lingură de făină de semințe de struguri în amestecul de aluat.
  • Poate fi adăugată și în iaurturi sau smoothie-uri și poate fi folosită pentru îngroșarea supelor sau a sosurilor de salată. De asemenea, poate fi folosită și pentru un plus de aromă.
  • Făina de semințe de struguri oferă un boost de antioxidanți și este bogată în fibre.
  • Și nu pe ultimul loc, este un ingredient fără gluten.

Rețete

Pâine din făină de sâmburi de struguri

Ingrediente: 2 căni făină albă de grâu, 1 cană făină integrală de grâu, ½ cană de făină din sâmburi de struguri, ¼ linguriță de drojdie, un praf de sare, 750 ml apă călduță.

Preparare: Se amestecă pudra de semințe de struguri cu făina albă, drojdia și sarea; se adaugă apa și se amestecă până se obține un aluat consistent; se acoperă vasul și se lasă deoparte compoziția pentru 12 ore sau de seara până dimineața. Se pune, apoi, aluatul pe o planșetă pe care se presară făină şi se modelează în forma dorită. Se mai lasă pentru 30 de minute la dospit, după care se pune la cuptor pentru 25-30 de minute, la 150-170 grade C. 

Brioşe cu făină din sâmburi de struguri

Ingrediente: 200 g făină albă de grâu, 80 g făină din sâmburi de struguri, 300 ml lapte de soia, 100 ml ulei, 150 g zahăr brun, 1 linguriță esență de vanilie, un praf de sare, ½ linguriță bicarbonat, 1 linguriță praf de copt, 100 g boabe de struguri.

Preparare: Se amestecă făina cu pudra din sâmburi de struguri, zahărul, sarea, bicarbonatul, praful de copt, apoi se adaugă laptele de soia, esența de vanilie, uleiul și se omogenizează bine; se adaugă, apoi, boabele de struguri și se amestecă cu atenție. Se pregătesc formele pentru brioșe, se toarnă compoziția și se pun la copt pentru 15-20 de minute la 170 grade C. 

Poftă bună!

One thought on “Făina din semințe de struguri: beneficii, proprietăți, rețete

  1. Am încercat uleiul de semințe de struguri pentru piele și este foarte eficient, însă făină încă nu am încercat, dar este o idee foarte bună de a integra în corpul nostru substanțe cât mai diverse! Cred că funcționează și să măcinăm semințele fără a extrage uleiul din semințe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.