Cafea verde: beneficii, proprietăți, contraindicații

Boabele de cafea verde sunt boabe neprăjite care provin de la arborele de cafea (Coffea Arabica). Boabele de cafea verde sunt mai sănătoase decât boabele de cafea prăjite, asta pentru că, prin prăjire, o parte dintre antioxidanții naturali care se regăsesc în cafea sunt înlăturați. De asemenea, și acidul clorogenic este îndepărtat prin prăjire, iar despre acesta se știe că are un potențial ridicat atunci când vine vorba despre stimularea metabolismului și combaterea obezității.

Cafeaua verde a devenit faimoasă în anul 2012, atunci când celebrul Dr. Oz a menționat în cadrul propriei emisiuni că boabele de cafea verde ard grăsimile rapid. Începând din acel moment, o serie de studii au fost efectuate pe această temă, cele mai multe dintre ele confirmând efectele benefice pe care cafeaua verde le are.

Principalul antioxidant pe care îl conține, acidul clorogenic, are un rol semnificativ în controlul diabetului și în prevenirea bolilor de inimă. Este un antiinflamator natural și un aliat minunat pentru a ne menține silueta.

Generalități despre cafeaua verde

Diferențele între cafeaua verde și cafeaua prajita sunt evidente în aspectul, gustul, conținutul de cofeină, acid clorogenic și alte substanțe, precum și în impactul prăjirii asupra proprietăților boabelor de cafea.

Cafeaua verde este mai amară și mai acidă decât cea prăjită, iar conținutul de cofeină este mai mic. În schimb, acidul clorogenic, un antioxidant puternic, este mult mai prezent în cafeaua verde.

Calitatea și caracteristicile cafelei verzi variază în funcție de origine, soi, condiții de cultivare și procesare. De exemplu, boabele de cafea verde din America de Sud sunt cunoscute pentru aroma lor dulceagă și bogată, în timp ce cele din Africa sunt mai puțin dulci și mai acide. Compoziția substanțelor active din cafeaua verde poate fi influențată de acești factori.

Ce proprietăți are cafeaua verde ?

Cercetătorii au relevat faptul ca boabele de cafea verde au proprietăţi antioxidante, anti-îmbătrânire şi anti-cancer. Cafeaua verde sau produsele ce conţin acest ingredient te ajută să slăbești mai uşor, să arzi mai repede depozitele de grăsime, crescând în acelaşi timp rezistenţa corpului şi nivelul de energie.

Există, de asemenea, destule studii care au arătat eficienţa extractului de cafea verde în hipertensiune după aproximativ o lună de administrare, însă sunt necesare mai multe cercetări în această privinţă.

Voluntarii din cadrul unui studiu recent au primit în fiecare zi un supliment din extract de cafea verde. În 22 de săptămâni, timp în care participanţii la studiu nu au practicat antrenamente fizice regulate, nu au ţinut dietă şi nu au luat alte suplimente pentru slăbit, s-a înregistrat o reducere considerabilă a depozitelor de grăsime şi o pierdere în greutate medie de 7 kg.

Se pare că “responsabil” pentru aceste efecte benefice ar fi acidul clorogenic, un compus antioxidant natural regăsit în cafeaua verde.  Studiile medicale au atestat faptul că acidul clorogenic stimulează procesul metabolic, ajută la arderea mai rapidă a grăsimilor, echilibrează nivelul de zahăr din sânge, promovând o stare de sănătate mult mai bună.

În plus, cafeaua verde conţine şi cafestol şi kahweol, două substanţe binecunoscute pentru rolul detoxifiant, care stimulează funcţionarea ficatului, elimină toxinele şi activează un sistem enzimatic, glutation S-transferază, responsabil cu neutralizarea radicalilor liberi, prevenind astfel cancerul.

Alte avantaje ale consumului de cafea verde

Efecte pozitive asupra diabetului zaharat: au fost propuse mai multe mecanisme de acțiune, dar cel mai probabil pare a fi cel de stimulare a sensibilitații la insulină.
Efecte antiinflamatoare, analgezice si antiseptice: cafeaua verde este un fel de „dezinfectant” natural si poate fi utilă în lupta cu bacteriile și virușii.
Daca dorești să încerci produsele pe bază de cafea verde sub formă de capsule cât le găsești >>aici<<.

Cum se bea cafeaua verde boabe ?

Este recomandat să folosim apă plată pentru a bea cafea verde, deoarece aceasta ajută la evitarea oricărui gust amar sau contaminare cu clor sau minerale prezente în apa de la robinet, de exemplu.

Pentru a pregăti cafeaua verde trebuie să:

  1.  Măcinăm boabele într-o râșniță cu putere mare;
  2.  Folosim o lingură de cafea măcinată pentru fiecare ceașcă pe care vrem să o bem;
  3.  Adăugăm apă clocotită și o lăsăm să se „odihnească” 5 minute;
  4.  Filtrăm cafeaua și servim fie ca atare, fie cu îndulcitor sau diferite condimente, pentru a-i îmbunătăți aroma.

Infuzie cu boabe întregi de cafea verde

Pentru a obține o infuzie mai concentrată:

  1.  Lăsăm boabele de cafea la frigider 24 de ore, într-un recipient cu apă plată; vom observa că a doua zi apa va fi foarte verde;
  2.  Turnăm tot conținutul într-un vas și mai adăugăm puțină apă;
  3.  Fierbem, apoi lăsăm să se răcească puțin;
  4.  Filtrăm infuzia și o putem servi.

Soluţii pentru un gust mai bun

Făcând abstracţie de beneficiile pe care le are în lupta împotriva kilogramelor, acidul clorogenic, care se regăseşte în proporţie de 50% în compoziţia cafelei verzi, este totodată şi cel responsabil pentru gustul amar al acesteia.

În cazul în care gustul nu te prea încântă, îl poţi îmbunătăţi adăugând: miere de albine, zeamă de lămâie, scorţişoarăghimbircuişoaresirop de agave sau îndulcitori naturali ca ştevia.

O altă modalitate este amestecarea cu sucuri naturale preparate în casă (fresh-uri) sau chiar şi limonadă. Ba mai mult, în comerţ există şi cafea verde cu arome (inclusiv cu cardamon), create special pentru facilitarea consumului.

Cum se bea cafeaua verde ? Pe lângă “instrucţiunile” menţionate, se bea caldă sau rece, după preferinţe, cu voie bună, împreună cu prietenii sau într-o pauză binemeritată. Aşadar, există numeroase modalităţi de consum, iar indiferent de felul în care alegi să o savurezi, întotdeauna poţi conta pe planteea.ro pentru achiziţia unei cafele verzi de calitate!

Pe www.planteea.ro găseşti cafea verde într-o gamă diversificată de sortimente!

Cafeaua verde – beneficii pentru sănătate

De ce este bine însă să consumăm cafea verde? Întrucât aceasta ne oferă numeroase beneficii pentru sănătate, printre care amintim:

Îmbunătățește sistemul imunitar

Boabele de cafea verde sunt foarte eficiente pentru îmbunătățirea sistemului nostru imunitar, ajutând organismul să elimine tot felul de toxine și elemente nocive (virusuri, ciuperci etc.)

Reduce riscul de cancer

Întrucât acidul clorogenic din cafeaua verde are un efect benefic în tratarea și combaterea cancerului de sân, potrivit Journal of Inorganic Biochemistry. Astfel, cafeaua verde scade riscul de cancer și face organismul mai receptiv la tratamentul acestei boli.

Previne îmbătrânirea și ne păstrează pielea sănătoasă

Boabele de cafea verde sunt, de asemenea, cunoscute datorită nivelului ridicat de compuși volatili, întrucât nu trebuie să se supună procedurii de prăjire și, prin urmare, aceștia rămân în cafea. Acidul gamma-aminobutiric (GABA), teofilina, epigalocatechinul galat etc. sunt câteva dintre acele ingrediente care ne pot ajuta să ne menținem sănătatea pielii și să prevenim apariția ridurilor.

Tratament natural pentru păr

Dovedit fiind faptul că boabele de cafea verde sunt benefice pentru părul nostru, deoarece ne ajută să luptăm împotriva elementelor toxice și nocive din păr, astfel încât părul să rămână puternic și sănătos.

Reduce efectul radicalilor liberi

Acidul clorogen prezent în boabele de cafea verde poate reduce efectele radicalilor liberi din corpul nostru de până la 10 ori mai mult decât ceaiul verde. Întrucât boabele nu sunt prăjite, unii agenți antioxidanți din familia polifenolilor (e.g. acidului ferulic) încetinesc procesul de îmbătrânire, previn tulburările cardiace, artrita sau problemele de vedere, cum ar fi cataracta.

Tratament preventiv pentru căderea părului

Alopecie androgenetică, studiile demonstrând eficacitatea boabelor de cafea pentru stoparea căderii părului (acest tip de alopecie este mai des întâlnită la bărbați, dar poate apărea și la femei). Cafeaua verde stimulează, de asemenea, creșterea părului, dar și grosimea firului de păr.

Scade tensiunea arterială

Unul dintre principalele beneficii ale boabelor de cafea verde este faptul că ajută la reducerea stresului și a tensiunii arteriale. Compusul activ din boabele de cafea, acidul clorogenic, reduce tensiunea arterială, acid care este distrus prin procesul de prăjire în boabele de cafea obișnuite.

Susține capacitatea de concentrare

Întrucât cafeaua verde nu a suferit un proces de prăjire, așa cum se întâmplă cu cafeaua neagră, aceasta favorizând astfel concentrarea. Boabele de cafea conțin compuși specifici care îmbunătățesc funcțiile neurotransmițătorilor din creier și chiar pot reduce probabilitatea de a suferi de boala Alzheimer.

Tratează artrita și durerile reumatice

Cele mai întâlnite afecțiuni ale persoanelor vârstnice. Cafeaua verde atenuează simptomele (inflamația, roșeața, durerea etc.), datorită efectului său antiinflamator.

Reduce tensiunea arterială

Acidul clorogenic fiind responsabil de oferirea acestui beneficiu persoanelor care beau cafea verde. Doza recomandată pentru reglarea tensiunii arteriale mari este de o jumătate de cană pe zi. Poate fi consumată și de către cei care au hipotensiune.

Transformă rezervele de grăsime

Altfel spus, cafeaua verde transformă grăsimile pe care le acumulăm în diferite părți ale corpului în energie termică. Astfel, vom avea mai multă energie pentru a ne antrena sau pentru a practica activități fizice intense.

Sursă bogată de antioxidanți

Cafeaua verde conținând mult mai mulți antioxidanți decât cea neagră, deoarece nu este prăjită. Acești antioxidanți reduc efectele nocive ale radicalilor liberi asupra corpului nostru și ne îmbunătățesc sănătatea, cum ar fi prin controlul nivelului glicemiei și prevenirea deteriorării pielii.

Reduce colesterolul rău

Un alt beneficiu al cafelei verzi este că reduce colesterolul rău, adică lipoproteina cu densitate scăzută (LDL). Astfel, consumată cu regularitate, aceasta previne tulburările cardiovasculare fatale, inclusiv stopul cardiac.

Favorizează reducerea celulitei

Având efect diuretic. Aceasta ajută și la retenția de lichide, fiind recomandată persoanelor care se confruntă cu această problemă.

Accelerează metabolismul

Datorită conținutului de acid clorogenic prezent în acest tip de cafea, care crește considerabil rata metabolică bazală (BMR) a corpului nostru, ceea ce reduce la minimum posibil eliberarea excesivă de glucoză din ficat în sânge. Astfel, datorită cafelei verde ardem calorii chiar și fără să facem mișcare.

Reduce grăsimea corporală

Cafeaua verde face parte din categoria de suplimente de ardere a grăsimilor, deoarece are un efect semnificativ asupra absorbției și utilizării glucozei din dietă. Dacă optăm pentru a o consuma pe o perioadă lungă de timp, aceasta ne ajută să scăpăm de kilogramele în plus și de grăsimea corporală.

Contribuie la detoxifierea organismului

Întrucât susține eliminarea grăsimilor, toxinelor, colesterolului rău etc. Astfel, metabolismul și sănătatea noastră se vor îmbunătăți considerabil.

Oferă senzația de sațietate

Susținând pierderea în greutate prin controlul foamei. De aceea, cafeaua verde este ideală pentru persoanele care vor să piardă din greutate, consumul unei căni de cafea verde oferindu-ne o senzație de sațietate pentru mai mult timp. Este recomandat să o bem/consumăm atunci când ne este foarte foame, cu o oră înainte de prânz sau cină, pentru a mânca mai puțin.

Tratament pentru diabet de tip 2

Boabele de cafea verde sunt recomandate pentru tratarea diabetului de tip 2, întrucât susțin reducerea nivelului de zahăr din sânge, dar și a grăsimii corporale, devenind astfel tratamentul natural ideal pentru persoanele care se confruntă cu diabet de tip 2, cel mai întâlnit tip de diabet.

Îmbunătățește sănătatea creierului

Conform cercetărilor publicate în Journal of Nutritional Neuroscience, s-au găsit suficiente dovezi care susțin că acidul clorogenic din cafeaua verde împiedică starea degenerativă a creierului.

Efecte benefice cafea verde:

  • Îmbunătățește sistemul imunitar
  • Reduce riscul de cancer
  • Previne îmbătrânirea și păstrează pielea sănătoasă
  • Dermatologic (tratament pentru păr sănătos și căderea părului)
  • Previne tulburările cardiace, artrita, problemele de vedere (cataracta)
  • Susține capacitatea de concentrare
  • Scade tensiunea arterială
  • Tratează artrita și durerile reumatice
  • Reduce tensiunea arterială
  • Transformă rezervele de grăsime în energie
  • Controlează glicemia
  • Reduce colesterolul rău
  • Diuretic (favorizează reducerea celulitei)
  • Accelerează metabolismul
  • Reduce grăsimea corporală
  • Detoxifiant (eliminarea grăsimilor, toxinelor, colesterolului rău)
  • Oferă senzația de sațietate
  • Tratament pentru diabet de tip 2
  • Îmbunătățește sănătatea creierului

Cafea verde: contraindicații

În ciuda tuturor beneficiilor sale, este important să consultăm medicul specialist înainte de a începe să o consumăm în mod periodic și, mai ales, să o administrăm în cantitatea potrivită.Întrucât are cofeină, nu este recomandată:

  • Persoanelor care se confruntă cu insomnii și tulburări de somn;
  • Femeilor însărcinate sau care alăptează, deoarece poate afecta copilul;
  • Celor care au probleme cu somnul;
  • Persoanelor cu tulburări de anxietate;
  • Celor care suferă de sindromul intestinului iritabil;
  • Bolnavilor de osteoporoză, deoarece cofeina are ca efect eliminarea unei cantități mai mare de calciu prin urină, slăbind și mai mult oasele.

Consumată în exces, poate, de asemenea, provoca vărsături și greață, migrene etc.

Cafeaua verde este populară pentru toate beneficiile enumerate mai sus. Cu toate acestea, este recomandat să o consumăm numai după ce ne adresăm medicului, care ne va indica cantitatea necesară de băut zilnic, dar și perioada/modul de administrare.

Să ne bucurăm așadar de efectele miraculoase ale cafelei verzi și să spunem și celorlalți despre ele, făcând mai cunoscut astfel acest aliment atât de benefic pentru sănătate.

One thought on “Cafea verde: beneficii, proprietăți, contraindicații

  1. Am încercat să consum cafea verde, însă gustul nu este nici pe departe ca cel de cafea. Se aseamănă mai mult cu un ceai din plante la gust, dar pentru beneficiile sale merită să fie consumată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.