Limonada probiotica si enzimatica – rețetă

Traim in secolul vitezei, unde am tot fost invatati sa cumparam de la supermarket sau piata si sa ne multumim cu legume si fructe despre care nu stim de unde provin si cum au fost crescute. In ciuda faptului ca toate cruditatile sunt mult mai slabe nutritional ca acum 50-100 de ani, asta din cauza poluarii excesive si a agriculturii intensive, totusi se stie ca fructele, legumele si verdeturi reale, au o cantitate de nutrienti de care putem beneficia doar daca acestea sunt crescute organic si in conditii minime de poluare, sunt lasate sa se coaca natural si sunt livrate si consumate imediat dupa ce au fost culese.

Daca vrem sa ne bucuram de beneficiile lor, trebui sa iesim din zona de confort si sa ne intoarcem la radacinile noastre, cautand sa avem ori o mica gradină cu legume si fructe proaspete, ori sa apelam la producatori locali in care avem incredere, de la care ori putem culege singuri bunatati, ori ne putem intelege sa ne aduca un cos de cruditati.

De ce am consuma limonada probiotica enzimatica?

Enzimele au unul dintre cele mai importante roluri in organism si fara ele nu putem functiona, asta fiindca toate procesele chimice din corp nu se pot finaliza fara prezenta enzimelor metabolice. Se regasesc in saliva, din acest motiv suntem indemnati sa mestecam mancarea noastra de cel putin 30 de ori, si sunt eliberate de catre pancreas pe parcursul digestiei. Au rol decisiv in asimilarea nutrientilor ingerati pe parcursul unei zile, fiind si un ajutor de nadejde la functionarea intregului organism; mai bine zis, nimic nu se intampla fara enzime.

Fiindca enzimele sunt folosite in atatea procese din corp, banca enzimelor se micsoreaza dupa fiecare masa si mai intens, odata cu inaintarea in varsta. Daca nu realimentam zilnic, in momentul in care ajungem la limita, corpul nu va mai putea functiona optim iar daca nu vor mai exista enzime, corpul va muri.

Prin gatire, mancarea isi pierde toate enzimele digestive, de aceea corpului ii este greu sa recunoasca urmele de nutrienti cuagulati, schimbati chimic prin temperatura ridicata. Nu este nimic rau in a consuma mancare gatita, doar ca o mancam din placere, nu pentru calitatile nutritionale, care sunt slabe. 

Stim ca enzimele se regasesc in toate cruditatile coapte natural, culese si consumate proaspat, in algele marine, in bauturile de acest gen numite enzimatice, in semintele si nucile raw inmuiate, care au enzimele trezite la viata, gata pentru a pregati samanta sau nuca de germinare, si nu in ultimul rand, vlastarii, care sunt sursele cele mai concentrate de enzime din lume. Toate cele enumerate contin enzime fara de care nu putem functiona si pe care trebuie sa le integram in alimentatia zilnica.

Probioticele sunt microorganisme vii care mentin si imbunatatesc sanatatea unei persoane. Numite si bacterii prietenoase, au alaturi de enzime un rol major in organism, de la sanatatea florei intestinale, la mentinerea sistemului digestiv in echilibru, la asimilarea nutrientilor in corp si pana la mentinerea unui sistem imunitar puternic.

Fiind organisme vii, nu se regasesc in lactate pasteurizate sau in muraturi cu sare vechi de cateva luni, care devin si foarte acide. Probioticele se afla in muraturile cu sare, proaspat facute, in kefirul facut in casa din lapte crud bio, in lactatele vegetale cum ar fi iaurtul de cocos, de migdale, din caju, in bors si rejuvelac, in bauturile fermentate din legume sau fructe, in bauturile racoritoare fermentate precum socata, kombucha, kefir de apa, berea de ghimbir preparata in casa etc.

Asadar, fiindca vrem sa va oferim o solutie in care sa invatati cum sa dublati calitatile nutritionale ale fructelor naturale cumparate, va oferim aceasta reteta de limonada probiotica si enzimatica.

Cum am spus, vom avea nevoie de fructe reale, coapte natural in copac si organice/bio. Plantele aromatice vor fi proaspat culese si adaugate impreuna cu fructele in borcanul unde totul se va transforma intr-o licoare minune, cu puteri si efecte miraculoase asupra intregului organism.

Este ideala pentru copii, adulti si persoane convalescente. Abandonati sucurile industriale din comert si preparati-va singuri acest suc delicios, putin acidulat si extrem de sanatos.

ligiapop.com

Limonada probiotica si enzimatica

Ingrediente:

  • 2 piersici coapte natural in copac
  • 200 g mure, dude, afine sau orice fruct puternic colorat
  • 2 crengute oregano proaspat
  • 2 crengute roinita proaspata
  • 3-5 frunze de salvie proaspata
  • Petalele de la un trandafir de dulceata
  • 3 litri de apa filtrata
  • 300 g miere raw

Instructiuni:

Toate ingredientele se adauga intr-un borcan de sticla. Se lasa la fermentat la temperatura camerei, timp de 2-4 zile. Daca vezi bule la suprafata gusta bautura. Daca este putin acidulata, este gata. La acest punct se strecoara si se lasa cam un sfert de borcan pentru urmatoarea bautura care va fermenta mai repede.

Ce ai strecurat, pastreaza in frigider timp de 1-3 zile, intr-un recipient de sticla cu capac. Pe masura ce o vei lasa, se va acidula la frigider tot mai mult iar la temperatura camerei se va transforma in otet.

Cine poate consuma reteta:

  • Doar persoanelor care nu sufera de vreo afectiune cum ar fi cancer si tumori, probleme digestive precum colon iritabil, gastrite sau ulcere. De ce, fiindca persoanele care au cancer, tumori sau alte boli grave, nu au voie sa consume miere. 
  • Copiilor de la 1 an incolo, insa doar cantitati mici de aproximativ jumatate de pahar si observi daca copilul tolereaza bine lichidul.
  • Reactii adverse nu exista, doar ca de multe ori papilele gustative interpreteaza diferit anumite ingrediente spre exemplu, ghimbirul si turmericul, care pentru unele persoane are gust puternic de ardei iute nu il pot suporta deloc, chiar si in cantitati mici. Nu acesta este gustul, insa asa se intampla la unii.
  • Doar cu masura recomand aceasta reteta femeilor insarcinate si celor care alapteaza, adica cel mult 1-2 pahare pe zi.

Limonada detoxifianta cu ghimbir si triphala

Iti propunem inca o reteta de limonada, in care ingredientele principale sunt ghimbirul si triphala – doua ingrediente bogate in nutrienti de calitate. Este important sa alegem ingrediente de calitate, fiindca doar asa putem beneficia de calitatile nutritionale si isi pot face efectul mai bine. Daca acestea sunt pesticizate, rezultatele nu sunt aceleasi. 

Ghimbirul – Despre ginger sau ghimbir, este o radacina minune foarte aromata, care ne poate ajuta asa de mult la nevoie. Este recomandat ca:

  • pansament pentru stomac si un ajutor de nadejde in indigestii sau stari de voma
  • reduce starea de voma in cazul gravidelor, cauza de lipsa de minerale din corp
  • reduce starea de voma in cazul convalescentei dupa o operatie
  • imbunatateste in general functionarea tractului gastro-intestinal
  • anti-inflamator, scazand durerile asociate cu artrita și reumatismul
  • anti-viral în cazuri de răceală și gripă
  • bogat in antioxidanti
  • imbunatateste circulatia sangelui
  • detoxifica sangele
  • scade vizibil tensiunea
  • ajută în cazuri de migrene
  • combate raul de miscare
  • scade durerile menstruale
  • dureri de cap
  • dureri de dinți
  • scade colesterolul
  • ajuta in caz de reflux sau arsuri la stomac

Limonada detoxifianta cu ghimbir si triphala

  • Porții: 24
  • Durată: 5 mins
  • Dificultate: easy

Ingrediente:

  • zeama de la 2 lamai bio
  • 2 cm radacina ghimbir
  • 2 litri apa filtrata
  • 1/2 lingurita triphala
  • 3-4 linguri indulcitor natural raw

Preparare:

Toate ingredientele se adauga intr-un blender, si se mixeaza timp de 1 minut. Se strecoara folosindu-se o sita sau o punga de strecurat si se consuma cu inghituri mici, pentru a amesteca lichidul cu enzimele digestive din saliva.

Pastrare:

Ideal ar fi sa fie consumata imediat, sau la cateva ore de la preparare sau sa fie lasata la fermenta pentru un plus de probiotice. Se pastreaza in frigider sau pe masa intr-un recipient de sticla cu capac, iar daca se lasa la fermentat se pune o panza de bumbac deasupra.

Cine poate consuma reteta:

  • Doar persoanelor care nu sufera de vreo afectiune cum ar fi cancer si tumori, probleme digestive precum colon iritabil, gastrite sau ulcere. De ce, fiindca persoanele care au cancer, tumori sau alte boli grave, nu au voie sa consume miere. 
  • Reactii adverse nu exista, doar ca de multe ori papilele gustative interpreteaza diferit anumite ingrediente spre exemplu, ghimbirul si turmericul, care pentru unele persoane are gust puternic de ardei iute si nu il pot suporta deloc, chiar si in cantitati mici. Nu acesta este gustul, insa asa se intampla la unii.
  • Doar cu masura recomand aceasta reteta femeilor insarcinate si celor care alapteaza, adica cel mult 1-2 pahare pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.