Macul: proprietăți, beneficii, rețete terapeutice

Semințele de mac provin de la planta Papaver Somniferum, adică de la macul de grădină. Aceste semințe sunt folosite în industria alimentară, însă știai că au și potențiale beneficii pentru sănătate?

Macul este cultivat pentru semințele sale de mii de ani. Totodată, este o plantă destul de controversată din cauza conținutului de opiu natural pe care îl secretă. Specialiștii au descoperit însă că substanțele opiacee se regăsesc în capsulele în care stau semințele, nu în semințele ca atare. Așadar, semințele de mac nu conțin cantități de opiu semnificative.

Planta de mac (numele speciei Papaver somniferum) a fost apreciată pentru capacitatea sa de a produce ulei medicinal și semințe de mii de ani de către civilizațiile din întreaga lume. Grecii și romanii antici au documentat chiar și utilizarea semințelor de mac încă de acum 3.000 de ani.

Unde este cel mai probabil să dai peste semințe de mac astăzi? Rețetele care includ în mod obișnuit semințe de mac sunt: brioșe cu lămâie, pâine și produse de patiserie din cereale integrale și, desigur, covrigi.

Unele dintre beneficiile pe care le oferă semințele de mac includ furnizarea de mangan, calciu, cupru, zinc, fier, acid linoleic (și acid gras omega-6) și fibre. Chiar și o doză mică zilnică de semințe de mac poate ajuta la gestionarea simptomelor precum constipația, pielea uscată, articulațiile dureroase.

Top 3 beneficii pentru sănătate ale semințelor de mac

  • Acestea pot fi utile pentru sănătatea inimii, datorită conținutului lor de acizi grași nesaturați.
  • Acestea pot fi utile în tratamentul osteoporozei.
  • Oamenii de știință vorbesc și despre efectele lor antioxidante și antimicrobiene.

Despre semințele de mac

Semințele de mac sunt recoltate din fructul uscat produs de planta cu același nume, care crește spontan și pe la noi prin țară. Macul de grădină (Papaver somniferum) este o plantă al cărui fruct are forma unei capsule, în interiorul căreia se regăsesc semințele de mac.

Cel mai frecvent tip de mac este cel cu flori roșu aprins, deși mai există și alte varietăți cu flori de culoare alb, violet sau gri-albăstrui. Semințele de mac sunt mici, rotunde și de regulă au culoarea neagră.

În funcție de specia macului de gradină, semințele de mac pot avea și culori precum alb-gălbui sau albastru-cenușiu. Macul de gradină are o întrebuințare îndelungată în industria farmaceutică. Din capsulele imature ale plantei se extrage opiul natural.

Aceasta este o substanță pe care o conține sevă de mac și care este folosită pentru a produce morfină, codeină sau heroină. Deși medicamentele opioide au efecte analgezice și sedative, ele pot să provoace dependență, iar supradozajul poate fi fatal.

Semințele de mac pot conține substanțe opioide în cantități mici, provenite în urma recoltării.

Însă, înainte de a le vinde, producătorii curăță semințele de mac pentru a elimina aceste substanțe. Astfel, consumul de semințe de mac comercializate în magazine nu prezintă riscuri.

Semințele de mac: valori nutriționale

Consumul de semințe de mac poate contribui la creșterea aportului de nutrienți esențiali pentru organism. Semințele de mac conțin aproximativ 40% grăsimi, 28% glucide și 21% proteine.

Nu conțin colesterol, iar majoritatea grăsimilor din compoziție sunt grăsimi nesaturate. De asemenea, semințele de mac sunt alimente bogate în fibre.

Reprezintă sursă excelentă de calciu, magneziu, fier și zinc. În plus, aceste semințe conțin polifenoli, compuși vegetale prin care conferă anumite proprietăți antioxidante.

Însă, pentru a obține beneficii din consumul semințelor de mac, se recomandă moderația.

Astfel, o porție de semințe de mac nu ar trebui să depășească 28g (3 linguri), care, conform USDA, conține următoarele valori nutriționale:

  • calorii: 150 kcal
  • proteine: 6 g
  • glucide: 8 g
  • lipide: 11 g, din care doar 1,5 g reprezintă grăsimi saturate
  • fibre: 7g
  • calciu: 350 mg (35% din doza zilnică recomandată)
  • magneziu: 100 mg (25% din doza zilnică recomandată)
  • fier: 2,7 mg (15% din doza zilnică recomandată)
  • zinc: 2,25 mg (15% din doza zilnică recomandată)

Ce beneficii au semințele de mac ?

Printre potențialele beneficii ale semințelor de mac se numără fortificarea sistemului imunitar și îmbunătățirea vederii, dar nu există dovezi științifice suficiente care să susțină aceste beneficii. Însă, și semințele de mac, și uleiul extras din acestea reprezintă o sursă bună de polifenoli, un tip de antioxidant care poate reduce riscul de afecțiuni precum bolile de inimă.

Semințele de mac sunt deosebit de bogate în mangan, un oligoelement important pentru sănătatea oaselor și coagularea sângelui. Acest mineral ajută, de asemenea, corpul să utilizeze aminoacizii, grăsimile și carbohidrații. De asemenea, sunt bogate în cupru, un mineral necesar pentru a produce țesut conjunctiv și pentru a transporta fierul.

Ar putea fi utile pentru digestie

Fie că suferi de constipație, fie că te confrunți cu diareea, semințele de mac îți pot fi de folos, întrucât conțin fibre din belșug. Mai mult decât atât, semințele de mac atenuează inflamațiile și durerile de la nivelul stomacului.

Pot consolida sistemul imunitar

Studiile făcute în ultimii ani au arătat că zincul are un efect benefic asupra sistemului imunitar. Acesta se regăsește în cantități crescute în semințele de mac, ceea ce înseamnă că acestea ar putea stimula producția de celule albe și ar putea ajuta organismul să lupte cu infecțiile.

Pot susține vederea sănătoasă

Pe măsură ce înaintam în vârstă, putem constata că prezentăm diverse probleme cu vederea. Zincul, care, așa cum am spus, se găsește și în semințele de mac, ar putea încetini degenerescența maculară și ar putea menține vederea bună în ciuda trecerii anilor.

Pot fi benefice pentru sănătatea inimii

Pe lângă zinc, semințele de mac au un conținut bogat de fier, care este esențial pentru producerea celulelor roșii. Pe măsură ce crește aportul de fier consumat, circulația sangvină este îmbunătățită, iar organismul este oxigenat mai bine. Așadar, anemia este combătută, corpul este energizat și bolile cardiace sunt prevenite.

Ar putea contribui la prevenirea diabetului de tip 2

Deficitul de zinc este unul dintre factorii care pot contribui la declanșarea diabetului de tip 2, așa că semințele de mac pot fi de ajutor și din acest punct de vedere.

Pot avea beneficii pentru oase

Și sănătatea oaselor are de câștigat de pe urma consumului de semințe de mac, datorită conținutului ridicat de mangan și calciu al acestora.

Alte posibile beneficii ale consumului de semințe de mac:

  • sunt o sursă bună de proteine vegetale
  • ar putea contribui la calmarea durerilor de cap
  • sunt considerate leacuri bătrânești pentru somn
  • pot fi un remediu natural pentru tuse și astm
  • utilizat extern, uleiul de semințe de mac poate ajuta la îmbunătățirea sănătatea pielii și a parului

Cura cu semințe de mac și miere vindecă osteoporoza

Studiile recente au arătat că semințele de mac contribuie la vindecarea completă a osteoporozei. Considerate mici uzine de medicamente, semințele de mac au un conținut bogat de minerale, iod, mangan, magneziu, cupru, zinc, care le transformă într-o sursă de energie naturală pentru organism.

Compoziția semințelor de mac, bogată în fosfor, ajută la o mai bună absorbție a calciului în organism. Toate acestea transformă macul într-un excelent remediu împotriva osteoporozei, o boală a oaselor, care până acum un secol era considerată o stare normală a persoanelor vârstnice.

Această proprietate miraculoasă a macului, și anume, de combatere a atrofiei masei osoase, a fost descoperită întâmplător, odată cu transmutarea osemintelor unui cimitir vechi, aflat într-un cătun părăsit din Slovacia. Ceea ce a atras atenția cercetătorilor a constat în faptul că oasele celor decedați nu prezentau semne ale osteoporozei. Și, pentru că locuitorii regiunii erau cultivatori de mac, s-a ajuns la ipoteza că o astfel de plantă ar putea constitui remediu pentru combaterea bolii oaselor.

Pornindu-se de la această supoziție, oamenii de știință au realizat un studiu pe două grupuri de femei afectate de osteoporoză. Pacientelor din primul grup li s-au administrat medicamente clasice pentru combaterea osteoporozei, timp de 1 an de zile, în timp ce restului de paciente li s-au administrat diferite preparate din mac. După 12 luni, cercetătorii au fost surprinși să constate că pacientele care urmaseră tratamentul cu preparate din mac au fost complet vindecate de boală, iar celelalte femei încă sufereau de osteoporoză.

Rețetă cu semințe de mac: leac împotriva osteoporozei:

Ingrediente: 10 gr. semințe uscate de mac, o cană cu apă clocotită, o lingură de miere de albine.

Mod de preparare: Peste semințele uscate de mac se toarnă apa clocotită, recipientul se acoperă, iar când lichidul ajunge la o temperatură de 40 de grade Celsius, se adaugă și mierea de albine.

Se amestecă bine, după care se acoperă vasul, se lăsându-se la răcit. Acest amestec se strecoară și vom consuma numai lichidul.

Mod de administrare: Se administrează câte o lingură din acest preparat (lichid), de 2-3 ori pe zi, după mesele principale. Curele se țin maximum 2 săptămâni, pe o perioadă de 1 an.

Ceaiul din semințe de mac a fost consumat de mii de ani pentru numeroasele sale beneficii, inclusiv capacitatea de a calma durerea, de a liniști nervii, a preveni stresul gastric, a reduce tensiunea arterială și a îmbunătăți starea de spirit.

Ceaiul de mac poate fi preparat cu ușurință folosind o sticlă de apă de 1 litru, suc de lămâie și semințe de mac. Inițial se toarnă semințele de mac în sticlă printr-o pâlnie, după care adăugați apă caldă (fără fierbere) până când apa acoperă cu 2-3 cm semințele și adăugați sucul de lămâie. Apoi închideți flaconul și agitați ușor timp de 2-3 minute. Astfel compușii activi vor infuza efectiv ceaiul. Culoarea trebuie să fie de la un galben blând până la un brun închis, în funcție de tipul de semințe, iar la final nu uitați să îndepărtați semințele.

Semințe de mac contraindicații


În general, consumul de semințe de mac comercializate în magazinele alimentare și adăugate în cantități normale în diverse rețete nu prezintă riscuri pentru sănătate.

Desi sunt rare cazurile, exista situații când aceste semințe pot provoca alergii la unele persoane.

De altfel, consumate în cantități mai mari, pot provoca tulburări intestinale.

Trebuie specificat faptul că, în mod normal, semințele de mac comercializate pentru consum trec printr-un proces de curățare înainte de a fi vândute pentru a elimina eventualele substanțe opioide pe care le-ar conține.

Evita să administrezi semințe de mac nespălate și care nu sunt comercializate de producători de încredere.

Uneori, consumul de semințe de mac creste probabilitatea de a ieși pozitiv la un eventual test antidrog.

Astfel, sportivii de performanță ar putea fi detectați pozitiv la testele de dopaj în urma consumului de produse care conțin semințe de mac.

One thought on “Macul: proprietăți, beneficii, rețete terapeutice

  1. Bunica cultiva mac în grădină și îmi plăcea foarte mult gustul de mac proaspăt, atunci când semințele încă nu erau uscate bine. Mergeam în grădină, rupeam 3-4 căciulii și semințele le devoram cu mare plăcere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.