Semințe de cânepă: beneficii, proprietăți și rețete

Cânepa este o plantă versatilă, întrucât poate fi prelucrată în fibre, ceară, rășină sau materiale textile și este folosită, totodată, în alimentație, datorită efectelor benefice pe care le are asupra sănătății. 

În alimentație și ca remediu natural, se folosesc semințele acestei plante. Cu toate că sunt înrudite cu cannabisul, ele sunt recomandate pentru consum, deoarece oferă numeroase beneficii organismului și conțin mai puțin de 0.5% tetrahidrocannabinol (THC), un compus psihoactiv care induce starea de euforie. 

Ce sunt semințele de cânepă

Folosite de mii de ani pentru proprietățile lor, semințele de cânepă pot fi consumate ca atare sau sub formă de supliment nutritiv. Acestea se încadrează în categoria fructelor oleaginoase și au un gust similar cu cel al semințelor de floarea-soarelui, iar miezul lor este cremos și fin.

Se găsesc în două forme: decorticate și nedecorticate, însă în prima variantă semințele se digeră mult mai ușor. În compoziția lor se găsesc proteine, fibre și acizi grași sănătoși cu efecte antioxidante. Toate substanțele nutritive din compoziția acestor semințe ajută la menținerea sănătății inimii, a pielii și a sistemului digestiv.

Valori nutriționale

Semințele de cânepă conțin aproape la fel de multe proteine precum boabele de soia. 30 de grame de semințe oferă organismului 9,46 grame de proteine. 

În plus, în compoziția lor se găsesc acizi grași esențiali precum alfa-linolenic (acid gras Omega-3) și gamma-linolenic (acid gras Omega-6). Proporția dintre cei doi acizi grași este foarte importantă pentru organism, iar semințele de cânepă furnizează acești acizi într-un mod echilibrat.

Din semințele de cânepă nu lipsesc nici fibrele, solubile și insolubile, care au numeroase roluri în organism: reduc apetitul, reglează tranzitul intestinal, stabilizează nivelul zahărului din sânge și susțin sănătatea intestinelor. 30 de grame de semințe de cânepă conțin 1.2 grame de fibre.  

În ceea ce privește mineralele și vitaminele, semințele de cânepă sunt o sursă bună de magneziu, fosfor, potasiu, fier, zinc, vitamina E și vitamine din complexul B (niacină, riboflavină, tiamină, piridoxină și acid folic).

Remedii pentru sănătate

Află care sunt principalele beneficii ale semințelor de cânepă, în funcție de substanțele nutritive pe care le conține.

Îmbunătățesc digestia

Semințele integrale de cânepă sunt o sursă bună de fibre solubile și insolubile. Conțin 20% fibre solubile, care odată ajunse în organism formează o substanță gelatinoasă în intestine, ce menține sănătatea bacteriilor “bune” și contribuie atât la reducerea nivelului de zahăr din sânge, cât și a colesterolului. 

Pe de altă parte, fibrele insolubile se găsesc în compoziția semințelor de cânepă într-un procent de 80%. Acestea stimulează tranzitul intestinal și ajută la eliminarea toxinelor din corp. Totodată, fibrele insolubile au fost asociate cu reducerea riscului de apariție a diabetului, potrivit unui studiu realizat la Institutul German de Nutriție Umană Potsdam-Rehbruecke.

Reduc riscul afecțiunilor cardiovasculare

Semințele de cânepă conțin într-o cantitate mare aminoacidul arginină, care produce oxid nitric în organism. Oxidul nitric este o moleculă de gaz care favorizează dilatarea și relaxarea vaselor de sânge, contribuind astfel la scăderea tensiunii arteriale și, implicit, la reducerea riscului de infarct. 

Într-un studiu american realizat pe un grup de peste 13.000 de persoane, se arată că un consum mai mare de arginină scade nivelul proteinei C reactive, un marker inflamator care poate duce la apariția bolilor de inimă atunci când este crescut.

În plus, acidul gamma-linolenic din compoziția semințelor de cânepă ajută, de asemenea, la reducerea inflamațiilor, protejând astfel inima.

Mențin sănătatea pielii

Dermatita atopică și acneea pot apărea în urma unei inflamații cronice la nivelul pielii. Compușii antiinflamatori din semințele de cânepă ajută la ameliorarea simptomelor cauzate de aceste două probleme ale pielii.

Mai mult, apariția acneei a fost asociată cu prezența în organism a unui deficit de acizi grași Omega-3. Și în acest caz, semințele de cânepă joacă un rol important, deoarece sunt bogate în Omega-3, contribuind astfel la ameliorarea simptomelor acneei.

Ameliorează simptomele menopauzei și sindromului premenstrual

Simptomele menopauzei și sindromului premenstrual sunt cauzate, adesea, de sensibilitatea organismului la hormonul cunoscut sub numele de prolactină. Oamenii de știință susțin că acidul gamma-linolenic din compoziția semințelor de cânepă reduce efectele prolactinei

Într-un studiu efectuat pe un eșantion de 120 de femei cu sindrom premenstrual, s-au urmărit efectele pe care le are administrarea acidului gras gamma-linolenic. Cercetătorii brazilieni au împărțit persoanele participante în 3 grupuri – primului grup i s-a administrat câte un gram de acid gras, celui de-al doilea grup câte 2 grame, iar cel de-al treilea a primit un placebo, pe o perioadă de 6 luni.

Rezultate vizibile au obținut persoanele din primele două grupuri, care au observat o reducere semnificativă a următoarelor simptome premenstruale: dureri de sâni, iritabilitate și retenție de apă în organism. 

Scad nivelul zahărului din sânge

Cânepa este indicată în regimul persoanelor care suferă de diabet deoarece are un index glicemic foarte scăzut, iar elementele sale nutritive atenuează nivelul zahărului din sânge. De asemenea, surse ştiinţifice arată că 300 mg acid gamma-linoleic elimină înţepăturile şi amorţeala din picioare, simptome specifice diabeticilor.

Combat stresul

Stresul este combătut imediat datorită magneziului şi proteinelor de calitate din seminţele de cânepă. Acestea sunt recomandate în perioadele solicitante, cu mult stres, readucandu-ne la starea normală de echilibru.

Susțin echilibrul sistemului nervos

Semințele de cânepă sunt benefice în susținerea echilibrului sistemului nervos. Acizii graşi din compoziția lor sunt importanţi pentru menţinerea scutului de mielină, învelişul celulelor nervoase. În ceea ce priveşte copiii, acizii Omega 3 şi Omega 6 contribuie la creşterea armonioasă a creierului precum şi dezvoltarea funcţiilor cognitive. Se recomandă ca adjuvant în cazurile de probleme de comportament precum şi în situațiile de hiperactivitate.

Cum folosim cânepa în alimentație ?

Semințele de cânepă pot fi consumate ca atare sau sub formă de lapte, ulei sau pudră bogată în proteine. Înainte de a le folosi în preparate, este important de știut că gătirea semințelor de cânepă la temperaturi mai mari de 170 grade Celsius duce la distrugerea acizilor grași din compoziția acestora

Pentru a beneficia de efectele pe care le au asupra organismului, adaugă-le la salatele tale preferate, în pilaf sau iaurt. Le poți consuma, de asemenea, în combinație cu fulgi de ovăz sau în produse preparate în casă precum brioșe, pâine sau batoane ce conțin și alte semințe bune pentru sănătate. 

Uleiul obținut din semințe de cânepă poate fi folosit la prepararea dressing-urilor pentru salate.

Efecte adverse

Semințele de cânepă nu cauzează probleme atunci când sunt consumate cu moderație. Cu toate acestea, un consum mai mare de semințe de cânepă poate cauza diaree, întrucât abundă în grăsimi

Persoanele cu un sistem digestiv sensibil sunt sfătuite ca la început să includă aceste semințe în dieta lor într-o cantitate mică – 1 lingură și, ulterior, să consume 2 linguri de semințe pe zi. 

În plus, semințele de cânepă inhibă formarea trombocitelor și interacționează cu medicamente anticoagulante, ceea ce înseamnă că duc la creșterea riscului de hemoragii. Dacă iei anticoagulante sau ai un nivel scăzut al trombocitelor, discută cu medicul tău înainte de a consuma semințe de cânepă în mod constant.

3 Rețete delicioase cu semințe de cânepă

Smoothie cu banană, avocado și semințe de cânepă

Ingrediente:

  • 1 banană descojită și congelată;
  • 1 pară de dimensiune medie, curățată, tăiată în patru;
  • 1 jumătate de miez de avocado;
  • 30 grame de pătrunjel;
  • 128 grame de frunze de spanac sau alte verdețuri;
  • 1 linguriță de suc de lămâie;
  • 1 lingură cu semințe de cânepă;
  • 300 ml lapte de migdale.

Mod de preparare:

Toate ingredientele se pun în blender și se amestecă până când se obține o băutură cremoasă. În cazul în care smoothie-ul este prea gros, se mai poate adăuga puțin lapte de migdale.

Salată tabbouleh cu semințe de cânepă

Salata tabbouleh

Ingrediente:

* În funcție de preferințe, se pot adăuga și alte legume în salată, precum castravetele.

Mod de preparare:

1. Mărunțește pătrunjelul și frunzele de mentă cu ajutorul unui chopper. 

2. Taie roșiile cubulețe, după care pune-le într-un bol, alături de pătrunjelul și frunzele de mentă. 

3. Adaugă sarea, semințele de cânepă, uleiul și sucul de la lămâie. 

4. Amestecă bine pentru a încorpora toate ingredientele. 

5. Salata poate fi servită în decurs de 2 zile, dacă este ținută la frigider, într-un recipient din sticlă închis ermetic.

Bile de ciocolată cu cocos și semințe de cânepă

Ingrediente:

Mod de preparare:

1. Adaugă în blender fulgii de ovăz, pudra de cacao, fulgii de cocos, semințele de dovleac și semințele de floarea-soarelui. Amestecă până când fulgii de ovăz sunt mărunțiți complet. 

2. Adaugă siropul de arțar, untul de migdale și extractul de vanilie. Amestecă din nou pentru a obține o compoziție omogenă. 

3. Încorporează semințele de chia și de cânepă, împreună cu chipsurile de ciocolată. Adaugă 1-2 linguri de apă dacă amestecul este prea lipicios. 

4. Compoziția preparată se bagă la frigider pentru 10 minute. 

5. Se ia câte o linguriță din amestec și se formează pe rând câte o bilă, cu ajutorul palmelor. 

6. Bilele se așază într-un recipient din sticlă și se țin la frigider maxim o săptămână.

Introdu în alimentația ta semințele de cânepă pentru a-i oferi organismului cele mai importante substanțe nutritive de care are nevoie, pentru a funcționa la parametri normali.

Pe Planteea.ro găsești semințe de cânepă decorticate sau nedecorticate, pisate, combinate cu miere sau sub formă de batoane, alături de alte ingrediente sănătoase și gustoase.

De reținut ! 💡

  • Semintele de canepa contin un acid rar, acidul gamma-linolenic, utilizat de organismul tau ca instrument: cu ajutorul sau el sintetizeaza acizii grasi esentiali si ii separa de restul acizilor? De altfel, semintele de canepa sunt cea mai buna sursa comestibila de acid gamma-linolenic, un excelent aliat in tratarea multor afectiuni ale pielii.
  • Semintele de canepa pot fi incluse in alimentatia diabeticilor? Nutrientii prezenti in compozitia semintelor de canepa au proprietatea de a regla nivelul de zahar din sange, iar indicele glicemic este unul mic, asadar semintele de canepa nu doar ca pot fi consumate, dar chiar sunt recomandate in dieta zilnica a persoanelor care sufera de diabet.
  • Semintele de canepa sunt recomandate in alimentatia femeilor gravide si a celor care alapteaza, desi, in mod normal, aceste persoane, au destul de multe restrictii in dieta? Cercetatorii au reliefat faptul ca nivelul crescut de Omega-3 influenteaza puternic evolutia in conditii optime a sarcinii, iar o dieta bogata in Omega-3 va conduce catre o incidenta mai mica de nasteri premature si o dezvoltare mai buna a fatului pana la momentul nasterii.
  • Semintele de canepa iti ajuta corpul nu doar din interior, ci si in exterior? Industria cosmetica il foloseste din plin, in special in masti hidratante pentru fata sau par si uleiuri pentru corp, cu rezultate remarcabile.
  • Stiai ca prima hartie din istoria lumii s-a obtinut din canepa?

One thought on “Semințe de cânepă: beneficii, proprietăți și rețete

  1. Sunt minunate! Consider că este necesar să le consumăm frecvent și într-o stare cât mai neprocesată termic pentru a beneficia de substanțele nutritive oferite!

    Îmi place rețeta de bile de ciocolată, pare o rețetă foarte simplă, sigur e și gustoasă după ingrediente, dar și nutritivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.