Remedii naturiste pentru reducerea si prevenirea celulitei

Te privești uneori în oglindă și, oricât de blândă ai încerca să fii cu tine, nu poți să nu observi și să fii deranjată de celulita prezentă în partea inferioară a corpului ?

In secolul XXI, celulita este o problema dermatologică, de ordin estetic și care afectează marea majoritate a femeilor cu vârsta de peste 20 de ani având, conform unor studii de specialitate, o incidență de până la 85% în rândul acestora. Însă, foarte rar, problema se poate manifesta și la bărbați. Celulita sau pielea „cu aspect de coaja de portocala” apare, în general, după vârsta de 25 de ani dar, din cauza alimentației din ultimii 20 de ani și a stilului de viață sedentar, aceasta a devenit frecventă și în cazul adolescenților, însoțind de multe ori probleme legate de greutate, supraponderabilitate sau chiar obezitate.

De fapt, ce este celulita?

În primul rând, este important să înțelegem următorul lucru: celulita nu reprezintă o afecțiune propriu-zisă. Celulita nu este altceva decât o acumulare de țesut adipos subcutanat, care apare cel mai frecvent în zona șoldurilor, a feselor și a coapselor, în special după vârsta de 20-30 de ani – cu toate acestea, ea poate fi prezentă pe zonele anterior amintite chiar și din perioada pubertății. 

Totuși, există situații în care și alte zone ale corpului, precum abdomenul, gambele, brațele sau chiar sânii, pot căpăta aspect de „coajă de portocală”. 

 Femeile care sunt mai predispuse la apariția celulitei sunt cele care:

  • trăiesc în zona mediteraneană sau balcanică;
  • sunt sedentare;
  • sunt supraponderale;
  • sunt fumătoare;
  • consumă frecvent alcool;
  • au un regim alimentar dezechilibrat, haotic;
  • au un loc de muncă extrem de solicitant,
  • mamele sau bunicile lor au celulită.

Totuși, celulita își poate face simțită prezența inclusiv pe corpul persoanelor care au un stil de viață echilibrat (au o alimentație normală și fac sport în mod regulat). În acest caz, poate fi vorba de o cauză ereditară.

La sfârșitul anilor ’90, dr. Howard Murad, dermatolog si profesor asociat la Universitatea din California, Los Angeles a lansat prima teorie valida despre motivul principal al apariției celulitei, „principiul apei”. Acest principiu susține ca celulita apare din cauza pierderii elasticității si a deshidratării grave a pielii si tesutului conectiv. Odată cu aceasta teorie, dermatologul a lansat si primul program pentru tratarea celulitei.

Ce tipuri de celulită există?

Pentru a trata corespunzător celulita, este esențial să cunoști în ce categorie se încadrează aceasta și ce grad are. Pentru început, reține că există 4 grade:

Cele 4 grade ale celulitei

  • Gradul 0 – celulita, care nu este încă vizibilă, apare în urma tulburărilor de microcirculație de la nivel venos și limfatic;
  • Gradul 1 – pielea este ciupită, subțire și are aspectul de „coajă de portocală”, însă acest lucru nu este vizibil atunci când stai jos sau întinsă;
  • Gradul 2 – celulita este vizibilă doar atunci când stai jos, nu și când ești întinsă, iar regiunile afectate de celulită sunt durerose la palpare;
  • Gradul 3 – celulita este vizibilă indiferent de situație.

Cele 3 tipuri de celulită

  • Celulita adipoasă

Celulita adipoasă, prezentă în zona taliei, a șoldurilor și a feselor, se întâlnește fie la persoanele sedentare, fie la persoanele supraponderale. Aceasta este cauzată, de regulă, de o alimentație dezechilibrată (în care predomină dulciurile, alcoolul, produsele de tip fast-food etc), însoțită și de lipsa de mișcare. 

  • Celulita edematoasă (apoasă)

Celulita edematoasă (apoasă) este, după cum deducem și din denumirea ei, legată de retenția de apă din organism. Astfel, ea are aspectul unui burete umplut cu apă. Celulita edematoasă afectează, de regulă, femeile slabe sau pe cele care iau anticoncepționale. Totodată, femeile cu probleme de circulație sangvină (cele care au vase sparte, de exemplu) sunt mai predispuse la acest tip de celulită. 

  • Celulita fibroasă

Celulita fibroasă apare în zona coapselor, în zona superioară a picioarelor, dar și în zona șoldurilor. Spre deosebire de celelalte două tipuri de celulită, celulita fibroasă are un aspect compact, se instalează adânc în celulele grase și poate chiar să doară la palpare. Ținând cont de toate aceste lucruri, celulita fibroasă este cel mai dificil de tratat. 

Care sunt cauzele apariției celulitei?

Problemele circulatorii

Problemele circulatorii, determinate de purtarea articolelor vestimentare prea strâmte, băile mult prea fierbinți, ședințele frecvente de bronzare artificială, de epilările frecvente cu ceară fierbinte, pot favoriza apariția celulitei în timp.

Alimentația dezechilibrată

Ca în multe alte situații, alimentația dezechilibrată sau haotică reprezintă o cauză frecvent întâlnită a celulitei. Regimul alimentar în care predomină grăsimile, carbohidrații sau zaharurile și săritul peste mesele principale ale zilei sunt strâns legate de apariția celulitei. 

Dezechilibrele hormonale din perioada sarcinii

Dezechilibrele hormonale din perioada sarcinii, eventual însoțite de factorul ereditar, de sedentarism, de un metabolism lent, de un consum insuficient de apă, favorizează, la rândul lor, apariția celulitei. 

Administrarea anumitor medicamente 

Anxioliticele și pilulele contraceptive, luate separat sau, mai grav, împreună, favorizează apariția celulitei și, mai mult decât atât, pot afecta chiar și sistemul circulator. 

Stresul

Perioadele stresante din viața noastră sunt responsabile de dezechilibrele hormonale. Astfel, glandele renale produc mai mult cortizol decât în mod normal, cortizol care contribuie la apariția celulitei prin retenția de apă, precum și prin acumularea de grăsimi. 

Sedentarismul

Stilul de viață sedentar este în strânsă legătură cu formarea celulitei în timp.

Pe lângă aceste cauze, există și o serie de factori care favorizează apariția celulitei, precum:

  • factorul genetic
  • fumatul
  • obezitatea
  • consumul excesiv de alcool

Cum se tratează celulita ?

De-a lungul timpului s-a dovedit ca nu există un unic tratament eficient în eliminarea celulitei, ci este necesară o schimbare fundamentală a stilului de viață.

Asta însemnând includerea masajului anticelulitic în rutina zilnică/săptămânală, adoptarea unui stil de viață sănătos, efectuarea de exerciții fizice de 2-3 ori pe săptămână, o dietă echilibrată, fără carbohidrați și bogată în fructe și legume, consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi și aplicarea unor creme speciale, care să ardă grăsimile și să redea frumusețea pielii.  

Remedii naturiste pentru reducerea și prevenirea celulitei

Periajul uscat

Periajul pe uscat – cunoscut ca Garshana – este o tehnică ayurvedică apărută în India acum 5000 de ani și înseamnă masarea pielii uscate pentru a-i reda strălucirea și sănătatea.

Periajul uscat îmbunătățește circulația sanguină, stimulează sistemul limfatic, responsabil cu îndepărtarea și eliminarea toxinelor, reducere celulita, exfoliază pielea, o revigorează și relaxează.

Cum se face periajul uscat?

Deși medicii dermatologi susțin că nu este importantă direcția de periere a pielii atunci când facem periajul uscat, este indicat să periem dinspre extremități spre partea opusă a corpului.

  • Periajul se face pe pielea uscată, înainte de a intra la duș
  • Începe cu tălpile, picioarele, gambele si mâinile
    este recomandat sa faci periajul uscat in fiecare zi sau măcar de 3-4 ori pe săptămână
  • Folosește o perie mai mică sau o mănușă pentru exfoliere si execută mișcări circulare delicate.
  • Durata periajului uscat: 30 de secunde în primele săptămâni, iar apoi 1 minut. După acest procedeu folosește o crema intens hidratantă sau un ulei natural.

Scrub de cafea

Cofeina stimulează circulația sanguină, ajută la eliminarea toxinelor din zona afectată și lasă pielea netedă, catifelată. Se poate prepara ușor acasă, combinând o jumătate de ceașcă de cafea măcinată sau zaț, cu un sfert de ceașcă de zahăr brun și puțin ulei de măsline. Se aplică scrubul obținut pe zonele afectate de celulită prin mișcări circulare, timp de câteva minute. Tratamentul se repetă de doua ori pe săptămână, până se obțin rezultatele dorite.

Acizii grași Omega 3

Aportul suplimentar de Omega-3 previne formarea celulitei deoarece îmbunătățește sinteza de colagen. Acești acizi benefici au acțiune antiinflamatoare, de stimulare a circulației sangvine și de eliminare a toxinelor acumulate în țesuturi.

În timp ce consumul grăsimilor trans („grăsimi rele„) duce la un dezechilibru al acizilor grași de care organismul are nevoie pentru a avea o piele netedă și catifelată.

Aportul de acizi grași omega-3 și vitamine liposolubile (A, D, E, K) ajută la reducerea celulitei în timp.

Alimente cu efect anticelulitic

Consumul de alimente bogate în vitamine si minerale cu un puternic efect anticelulitic: banane (au efect vasodilatator, deoarece conțin potasiu, magneziu si vitamina B6), fasole (bogată în proteine si fibre, calciu și potasiu), fructe de pădure (conțin antioxidanți care ajută la neutralizarea acțiunii zaharului, grăsimilor și a altor poluanți care pot afecta pielea), broccoli (conține acid alfa lipoic, care previne deteriorarea colagenului), portocale (conțin bioflavonoizi, care îmbunătățesc circulația sângelui și consolidează capilarele) sau ananas (are proprietăți antiinflamatorii și ajută la eliminarea apei din organism).

Creme anticelulitice

Cremele, gelurile și uleiurile anticelulitice sunt bine-cunoscute pentru efectele lor benefice în reducerea aspectului celulitei. Pentru început însă, e bine de știut care sunt principalele ingrediente pe care le conțin aceste creme:

Extract din ardei iute – are acțiune revulsivă, reduce inflamația locală, decontractează fibrilele, tonifică microcirculaţia.

Extract de iederă – prezintă proprietăți antiseptice și antialergice; este recomandat în edeme, ajutând la eliminarea surplusului de apă din organism.

Extract din scoarță de castan – are proprietăți astringente; tonifică, întărește venele și capilarele, îmbunătățind, astfel, circulația periferică.

Uleiurile de cătină și germeni de grâu – au acțiune antiinflamatoare, emolientă şi cicatrizantă, stimulând procesele de epitelizare, datorită conținutului ridicat de vitamina C, vitamina E şi caroteni (provitamina A); tonifică și regenerează celulele și țesuturile.

LIPOGEL ANTICELULITIC favorizează îndepărtarea celulitei și a țesutului adipos excedentar (de pe abdomen, coapse, șolduri) prin efectul de stimulare a circulației sangvine la nivel local și a metabolismului celular.

  • Produsul cosmetic sub formă de gel este forma cea mai eficientă în tratamentul anticelulitic.
  • Asocierea de extracte vegetale (ardei iute, iederă, castan), colagen, uleiuri vegetale (germeni de grâu, cătină) şi cafeină intensifică proprietățile anticelulitice ale produsului.
  • Nu este iritantă și dă o senzație de răcorire, prin evaporarea unei părți din apă, cealaltă parte contribuind la hidratarea stratului cornos.
  • Permite o permeabilitate cutanată profundă, până la nivelul hipodermului, unde este instalată celulita

Băi DETOX

Băile DETOX sunt ajutorul pe care îl oferi organismului în a elimina toxinele mai ușor. O acumulare a toxinelor în piele și în țesuturile adipoase duce la apariția celulitei.

Aceste băi nu vor topi grăsimea ci vor aduce organismul la un echilibru pentru a se descurca mai bine în lupta cu inestetica celulită. Atunci când în organism nu se mai află toxine, acesta începe să absoarbă și să utilizeze mai bine nutrienții iar metabolismul va lucra mai eficient.

Rolul exercițiilor fizice în eliminarea celulitei

Exercițiile regulate te ajută să slăbești, precum și să te menții în urma kilogramele pierdute. De asemenea, îți vor fortifica și tonifia mușchii și te vor scăpa de grăsimea corporală în exces, lucru care poate să îmbunătățească aspectul pielii și textura sa. Toți acești factori vor ajuta ca celulita să pară mai puțin evidentă. O combinație de aerobic si exerciții cu gantere reprezintă cel mai eficient mod de a scăpa de kilogramele în plus și de a reduce celulita.

Alimente si suplimente naturiste pentru prevenirea si remedierea celulitei

Dieta urmată de persoanele predispuse la apariția celulitei trebuie sa fie predominant vegetariană, cu efect alcalinizant. Cei sau cele care vor să scape de celulită trebuie să evite problemele de tranzit intestinal sau deshidratarea, iar consumul de sare trebuie sa fie unul ponderat, pentru a evita retenția de apă.

Alimentele și suplimentele pentru îmbunătățirea circulației sângelui au un conținut bogat de vitamine și minerale, în special vitamina A, vitamina C, complexul de vitamine B (complex vitamine B), calciu, potasiu, magneziu (CaMgZn), antioxidanți

Printre aceste alimente care se consumă proaspete se numără:

Curele de detoxifiere cu sucuri naturale constituie un sprijin în combaterea și remedierea celulitei. Sunt recomandate:

  • Sucul de telina;
  • Sucul de lămâie;
  • Sucul de grapefruit.

Unele ceaiuri sau infuzii din plante cu proprietăți anticelulitice pot avea un efect de suport în „arderea grasimilor”, stimularea circulației și prevenirea apariției celulitei:

Concluzie:

Celulita, în forma sa comună, este o problemă de ordin estetic și cosmetic, care afectează majoritatea femeilor, la un moment dat în viață. Cea mai bună formulă de tratament anticelulitic o constituie prevenirea apariției și instalării ei prin urmarea unui stil de viață sănătos și a unei alimentații adecvate. În cazul în care celulita își manifestă prezența indiferent de metodele de prevenție aplicate, consultă medici specialiști pentru stabilirea unui tratament adecvat, dar si a cauzelor medicale sau de comportament care au declanșat această problemă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.