Beneficiile consumului de ciocolată neagră vegană fără zahăr 

ciocolată neagră vegană fără zahăr

Ciocolata neagră vegană fără zahar, delicioasă dacă este bine aleasă devine o plăcere sănătoasă de care te poți bucura zilnic, ca o rutină sacră cu o aromă și o savoare ispititoare ce devine micul tău moment de fericire. Ea este o sursă importanta de magneziu, fier, fosfor și potasiu. Fiind un puternic antioxidant, numeroasele sale beneficii pentru organism au fost confirmate de știință. Poate cea mai importantă contribuție a ciocolatei este că ne pune într-o dispoziție bună, ceva atât de necesar în aceste vremuri. 

Consumul de ciocolată neagră vegană, cu o concentrație mare de cacao și fără zahăr nu numai că este o alegere ideală pentru o gustare delicioasă, dar este și bună pentru sănătatea ta. De fapt, acest aliment este bogat în nutrienți care asigură diverse beneficii. Acestea sunt principalele beneficii: 

Este foarte hrănitoare 

Ciocolata neagră vegană, cu un conținut ridicat de cacao este o sursă excelentă din punct de vedere nutrițional, în special în ceea ce privește fibrele și mineralele. Mai exact, un baton de ciocolată neagră de 100 de grame cu 70–85% cacao conține: 

  • 11 grame de fibre 
  • 67% din necesarul zilnic de fier 
  • 58% din necesarul zilnic de magneziu 
  • 89% din necesarul zilnic de cupru 
  • 98% din necesarul zilnic de mangan 

În plus, este bogată în potasiu, fosfor, zinc, seleniu și acid oleic, o grăsime sănătoasă pentru inimă, care se găsește și în uleiul de măsline. Cu toate acestea, există și un mic dezavantaj. 100 de grame de ciocolată este o cantitate destul de mare care, dacă este ingerată într-un singur moment, implică și asimilarea a 600 de calorii. În cele din urmă, este bine să nu exagerezi. Ciocolata neagră vegană conține stimulente precum cofeina și teobromina, dar în cantități mai mici decât cafeaua și, prin urmare, nu poate afecta calitatea somnului. 

Pe piață găsești multe tipuri de ciocolată neagră vegană fără zahăr. La cumpărare, alegerea ar trebui să revină celor cu cel mai mare procent de cacao, deoarece sunt cele mai hrănitoare. 

Este o sursă excelentă de antioxidanți 

Este bogată în compuși organici antioxidanți precum polifenoli, flavanoli, catechine și altele. Aceste elemente sunt prezente în concentrații mai mari decât la orice alt fruct, inclusiv afinele și fructele de acai. 

Poate îmbunătăți fluxul sanguin și poate scădea tensiunea arterială 

Flavanolii prezenți în ciocolata neagră, la rândul lor, pot stimula endoteliul sau mucoasa arterelor pentru a produce oxid nitric, care are una dintre funcțiile sale principale de a trimite semnale de relaxare arterelor. Acest lucru reduce rezistența la fluxul sanguin și, prin urmare, tensiunea arterială. 

Crește colesterolul bun și reduce colesterolul rău 

Consumul de ciocolată neagră vegană poate îmbunătăți câțiva factori de risc importanți pentru bolile de inimă. Într-un studiu realizat la Universitatea Munchen s-a descoperit că pudra de cacao vegană reduce semnificativ colesterolul LDL oxidat (rău) la bărbați, crește colesterolul bun și scade colesterolul total rău la subiecții cu colesterol ridicat. Scăderea colesterolului rău are loc deoarece ciocolata neagră conține antioxidanți puternici care intră în sânge și protejează lipoproteinele de deteriorarea oxidativă. 

Flavanolii găsiți în acest aliment pot reduce și rezistența la insulină, care este un alt factor de risc comun pentru bolile de inimă și diabet.  

Poate reduce riscul de boli de inimă 

Compușii din ciocolata neagră par a fi foarte protectori împotriva oxidarii LDL și, în timp, acest lucru ar trebui să determine acumularea a mult mai puțin colesterol în artere, ceea ce duce la un risc mai mic de boli de inimă. Acest lucru este demonstrat de câteva studii observaționale pe termen lung, care arată o îmbunătățire destul de drastică în acest sens. 

La aproape jumătate dintre cei 470 de bărbați în vârstă, s-a descoperit că masa de cacao reduce riscul de deces din cauza bolilor de inimă cu 50% în decurs de 15 ani. De asemenea, s-a descoperit că a consuma ciocolată de cel puțin două sau mai multe ori pe săptămână reduce riscul de a avea 32% placa calcificată în artere și mai mult de cinci ori pe săptămână reduce riscul de boli de inimă cu 57% . Desigur, acestea sunt studii observaționale, așa că nu este clar dacă doar ciocolata reduce riscul. Cu toate acestea, deoarece procesul biologic de scădere a tensiunii arteriale este cunoscut, este plauzibil ca și consumul regulat de ciocolată neagră să fie benefic în acest sens. 

Poate ajuta la îmbunătățirea sănătății pielii 

Compușii bioactivi din ciocolata neagră vegană pot fi, de asemenea, grozavi pentru îmbunătățirea sănătății pielii. În special, flavanolii protejează împotriva daunelor solare, îmbunătățesc fluxul de sânge către piele și cresc densitatea și hidratarea acesteia. Doza minimă eritematoasă este cantitatea minimă de lumină UVB necesară pentru a provoca înroșirea pielii la 24 de ore după expunere. Într-un studiu efectuat pe 30 de persoane s-a observat că aceasta a fost mai mult decât dublată după ce a consumat ciocolată neagră cu un conținut ridicat de flavanoli timp de 12 săptămâni. 

Ar putea îmbunătăți funcția creierului 

Ciocolata neagră poate îmbunătăți, de asemenea, funcționarea creierului. Un studiu realizat pe voluntari sănătoși a arătat că consumul de cacao bogat în flavanoli timp de 5 zile a crescut fluxul de sânge către creier. De asemenea, masa de cacao poate îmbunătăți semnificativ funcția cognitivă la adulții în vârstă cu deficiențe cognitive ușoare, fluență verbală și mai mulți factori de risc pentru boală. În plus, masa de cacao conține și stimulenți precum cofeina și teobromina, care pot crește vigilența și capacitatea de răspuns pe termen scurt. 

În plus, ciocolata conține o serie de antioxidanți care ajută la combaterea daunelor radicalilor liberi și la prevenirea îmbătrânirii celulare 

Una dintre cele mai bune modalități de a obține aceste beneficii este să ai o dietă săracă în grăsimi saturate. Prin urmare, cel mai bun mod de a pierde în greutate și de a-ți menține pielea în stare bună este să mănânci obișnuit ciocolată neagră vegană fără zahăr. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.