Beneficiile anasonului: când și cum trebuie consumat acest supliment?

Alături de morcov, țelină și pătrunjel, din a căror familie face parte, anasonul, cunoscut și sub denumirea științifică de Pimpinella anisum este unul dintre cele mai vechi condimente din lume, fiind utilizat încă din Grecia Antică pentru proprietățile sale vindecătoare. De beneficiile anasonului, această plantă erbacee aromatică, nu se bucură în prezent doar industria alimentară, ci și industria farmaceutică și cea cosmetică.

Acest excelent medicament natural are puternice efecte antibacteriene, antioxidante, calmante și imunostimulatoare, ceea ce îl transformă în remediul ideal pentru diverse afecțiuni. Mai mult, anasonul poate fi găsit și în formă stelară, de culoare roșiatică, în interiorul căreia se găsesc semințe cafenii, utilizate la scară largă în condimentarea preparatelor culinare.

Dacă dorești să descoperi mai multe informații despre anason și beneficiile acestuia, te invităm să parcurgi articolul următor pentru a afla care sunt proprietățile și beneficiile anasonului, dar și cum și când trebuie consumat acest supliment.

Compoziția anasonului

Așa cum am menționat anterior, anasonul este o plantă aromatică ale cărei fructe, respectiv semințe sunt utilizate în numeroase industrii. Deși semințele de anason sunt folosite în cantități relativ mici, acestea includ o cantitate impresionantă de micronutrienți importanți organismului.

O lingură (7 grame) de semințe de anason oferă aproximativ:

  • 23 calorii;
  • 1 g de proteine;
  • 1 g de grăsimi;
  • 3 g de carbohidrați;
  • 1 g de fibre;
  • 13% din DZR de fier, putând fi considerat una dintre cele mai bune surse naturale de fier;
  • 7% din DZR de mangan;
  • 4% din DZR de calciu;
  • 3% din DZR de magneziu;
  • 3% din DZR de fosfor;
  • 3% din DZR de potasiu;
  • 3% din DZR de cupru.

Semințele de anason au în compoziția lor și alți nutrienți precum apa, sodiul, zincul, tiamina, riboflavina, vitamina A, vitamina C și acizi grași mononesaturați, cele mai sănătoase grăsimi. Mai mult decât atât, fiind o sursă bogată de minerale, așa cum sunt fierul, manganul, calciul, magneziul, fosforul, potasiul și cuprul, semințele de anason sunt extrem de sănătoase. Toate aceste minerale sunt esențiale pentru sistemul cardiovascular și sistemul osos.


Proprietățile anasonului

Datorită conținutului bogat de uleiuri volatile, anasonul devine un panaceu pentru numeroase afecțiuni. Dintre proprietățile anasonului menționăm:

  • Carminative;
  • Antiseptice;
  • Eupeptice;
  • Antiinflamatoare;
  • Antispastice;
  • Stomahice;
  • Diuretice;
  • Relaxante;
  • Stimulatoare a secrețiilor glandelor salivare, gastrice și intestinale.

Când se consumă anasonul?

Există o mulțime de beneficii ale anasonului pentru sănătate, care pot fi obținute prin utilizarea acestei plante. Toat aceste beneficii sunt datorate, în mare parte, antioxidanților prezenți în această plantă, precum anetolul. Iată când se consumă anasonul:

  • Pentru stări de astenie și amețeală;
  • Pentru spasme intestinale;
  • Pentru tuse, mai cu seamă că uleiurile volatile pe care le conține favorizează expectorația;
  • Pentru o digestie ușoară;
  • Pentru migrenă și reumatism;
  • Pentru calmarea colicilor la bebeluși;
  • Pentru dureri menstruale;
  • Pentru stimularea lactației.


Cum trebuie consumat anasonul?

Anasonul poate fi folosit atât pentru uz intern, sub formă de pulbere, ceaiuri și infuzii, dar și pentru uz extern, sub formă ulei sau ulei esențiale de anason.

Uz intern al anasonului

  • Ceai de anason

Pot fi consumate 2-3 căni de ceai de anason înainte de mesele principale ale zilei. Infuzia se prepară cu 2 lingurițe de semințe de anason la 250 ml de apă clocotită, se menține timp de 15 minute, după care se strecoară și se bea cu 30 de minute înainte de mese.

  • Pulbere de anason

Semințele de anason se vor măcina fin cu o râșniță electrică. Se ia o linguriță rasă de anason măcinat de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Aceasta se administrează sublingual pentru 10-15 minute, după care se înghite cu apă. De asemenea, la fel ca și restul condimentelor naturale, anasonul măcinat poate fi utilizat și pentru condimentarea preparatelor culinare, mai cu seamă că ți-am vorbit într-un articol anterior despre dieta recomandată pentru o digestie sănătoasă.

  • Infuzie de fructe de anason

Anasonul poate fi consumat și sub formă de infuzie de fructe. Se toarnă apă clocotită peste câteva fructe de anason zdrobite, se lasă la infuzat, se strecoară și se bea îndulcit. Se vor bea câte 2-3 căni pe zi de ceai de anason stelat.

  • Sirop sau tinctură de anason

Suplimentele naturale precum siropurile sau tincturile de anason sunt și ele recomandate pentru uzul intern. Poți prepara chiar și tu tinctură de anason, dacă torni 200 ml de alcool alimentar peste o linguriță de pulbere de semințe de anason și le lași la macerat pentru 2 săptămâni. La final, tinctura se filtrează și se păstrează în sticluțe, la loc întunecat.

  • Tablete pe bază de fructe de anason

Anasonul e recunoscut pentru stimularea lactației, motiv pentru care acesta poate fi consumat și sub formă de capsule comprimate, ce au în compoziția lor fructe de anason.

Uz extern al anasonului

  • Ulei esențial de anason

Uleiul esențial de anason poate fi procurat din magazinele de specialitate, așa cum este și Planteea, acesta având proprietăți antiseptice, sedative, relaxante și antireumatice. Fiind un analgezic și un afrodisiac, acesta are un efect tonic și stimulent asupra sistemului nervos.

  • Cremă cu extract de anason

O altă modalitate de a te bucura de beneficiile anasonului este cu ajutorul unor creme cosmetice cu extract de anason, aceasta fiind recunoscută pentru tonifierea și hidratarea pielii.


Beneficiile anasonului

Așa cum am promis la începutul articolului, vom enumera în rândurile de mai jos numeroasele beneficii ale anasonului pentru organism și pentru tratarea afecțiunilor. Iată care sunt, în linii mari, beneficiile anasonului:

  • Îmbunătățirea digestiei

Anasonul are efecte terapeutice pentru sistemul digestiv, fiind extrem de eficient în tratarea grețurilor, a vomei, a diareei, a durerilor abdominale, a flatulenței, a gastritei și reducerea secreției de acid din stomac. Mai mult, anasonul are rolul de a spori apetitul.

  • Tratarea insomniilor

Ceaiul din semințe de anason este un remediu excelent pentru tratarea insomniilor, acesta fiind unul dintre numeroasele beneficii ale valerianei, de asemenea.

  • Tratarea problemelor sistemului respirator

Semințele de anason au proprietăți expectorante, ceea ce le face ideale pentru persoanele care suferă de afecțiuni ale sistemului respirator.

  • Menținerea sănătății orale

Proprietățile antibacteriene ale anasonului sunt benefice pentru sănătatea orală. O infuzie de semințe de anason poate înlocui cu succes apa de gură.

  • Combaterea efectelor diabetului

Anasonul poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce duce la îmbunătățirea valorii glicemiei și a colesterolului. Prin urmare, semințele de anason au rol de stabilizare a glicemiei, de scădere a trigliceridelor și a nivelului colesterolului rău din sânge.

  • Atenuarea tusei

Efectele antispastice ale anasonului pot atenua tusea convulsivă, cu atât mai mult cu cât persoana afectată face o baie de aburi cu infuzie de anason.

  • Tratarea candidozei

Băile periodice cu infuzie de anason pot favoriza stoparea și înmulțirea ciupercii, ameliorează simptomele candidozei și ajută la echilibrarea florei vaginale.

  • Reglarea menstruației

Semințele de anason pot ajuta la reglarea ciclului menstrual la femei, putând ameliora simptomele și durerile specifice menstruației, datorită proprietăților antispastice.

  • Stimularea secreției laptelui matern

Anasonul stimulează secreția laptelui matern, îmbunătățind în același timp și calitatea acestuia. Efectele calmante vor fi transferate bebelușului, motiv pentru care acesta nu va mai suferi de colici sau spasme intestinale.

Cu atâtea moduri de introducere a anasonului în alimentația și rutina ta zilnică, este imposibil să nu te poți bucura și tu de beneficiile anasonului, în funcție de afecțiunea cu care te confrunți. Doar acum știi când și cum trebuie consumat acest supliment!

Referințe:

  1. Link, Rachael. “7 Health Benefits and Uses of Anise Seed.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/anise.
  2. Published October 15, 2018. Accessed March 5, 2022.
  3. Al Mofleh, Ibrahim A, et al. “Aqueous Suspension of Anise ‘Pimpinella Anisum’ Protects Rats against Chemically Induced Gastric Ulcers.” World Journal of Gastroenterology, Baishideng Publishing Group Co., Limited, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4146877/.
  4. Published 21 Feb. 2007. Accessed March 5, 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.