Cele mai importante beneficii ale taurinei și sfaturi privind utilizarea acesteia

peste si fructe de mare

Mulți oameni consumă taurina ca pe un supliment, iar unii cercetători o consideră o moleculă „minune”. Taurina este un tip de aminoacid condiționat care se găsește în numeroase alimente. Peștele tinde să fie una dintre cele mai bogate surse naturale de taurină. Taurina se găsește și în compoziția unor băuturi energizante sau suplimente, fiole energizante. Taurina din băuturile energizante este o substanță sintetică, nefiind derivată din produse animale.

Taurina s-a dovedit a avea multe beneficii pentru sănătatea umană, cum ar fi un risc mai mic de îmbolnăvire și îmbunătățirea performanțelor sportive.

Ce este taurina?

Taurina, cunoscută sub numele de acid beta aminoetilsulfonic, este un aminoacid condiționat important în mai multe dintre procesele metabolice ale organismului, având și importante proprietăți antioxidante.

Acidul a fost izolat pentru prima dată în 1827 de către doi oameni de știință germani, Friedrich Tiedemann și Leopold Gmelin, care au descoperit prezența substanței în bila de bou. Numele „taurina” este derivat din termenul latin „taurus”, care înseamnă taur sau bou.

Taurina este denumită aminoacid condiționat deoarece, spre deosebire de aminoacizii esențiali, poate fi produs de către organism. Taurina este implicată în reglarea volumului celular și oferă o bază pentru formarea de săruri biliare. Aceasta joacă un rol important în reglarea concentrației de calciu liber intracelular și, deși este unul dintre puținii aminoacizi care nu sunt încorporați în proteine, se găsește în cantități mari la nivelul creierului, retinei, inimei, bile, în celulele sanguine numite trombocite, în tractul gastro-intestinal și în mușchi.

O persoană cu o greutate de 70 kg are, în mod natural, aproximativ 70 g de taurină distribuită în tot corpul. Persoanele care nu pot produce această substanță o pot obține din alimentație sau cu ajutorul suplimentelor. Pierderi excesive de taurină prin urină pot fi cauzate de multe dereglări metabolice, stres, efort fizic susținut.

Taurina se găsește în mod natural în alimente precum carne, pește, produse lactate și laptele matern. De asemenea, este disponibilă și sub formă de supliment alimentar.

Printre alimentele din dietă care au cel mai mare conținut de taurină se numără:

  • scoici–827 mg de taurină la 100g;
  • midii–655 mg de taurină la 100g;
  • ton–până la 964 mg de taurină la 100g;
  • cod–120 mg de taurină la 100g;
  • somon–94 mg de taurină la 100g;
  • caracatiță–aproximativ 335 mg de taurină la 85g;
  • curcan–până la 306 mg de taurină la 100g;
  • pui–170 mg de taurină la 100g
  • alge marine–până la 1.300 mg de taurină la 100g.

Taurina poate fi obținută pe care naturală, din alimente sau pe cale chimică.

Taurina naturală

Persoanele adulte pot sintetiza taurina din aminoacizii esențiali metionina și cisteina și prin aport alimentar. Bebelușii nu pot sintetiza direct taurina având nevoie de un aport alimentar.

Taurina de sinteză

Taurina poate fi produsă în laborator, prin intermediul unor procese chimice. De altfel, taurina folosită în suplimente și alte produse alimentare este sintetizată chimic.

Un aport mediu zilnic al unei persoane adulte poate atinge valori de 40-400 mg de taurină pe zi, dar studiile de specialitate testează un aport de 400-6.000 mg pe zi.

Cele mai importante beneficii ale taurinei

Taurina are numeroase beneficii pentru organismul umane, beneficii recunoscute pe scară largă printre care se numără:

  • menține hidratarea adecvată și echilibrul electrolitic în celulele organismului;
  • ajută la formarea sărurilor biliare, care joacă un rol important în digestie;
  • contribuie la reglarea mineralelor, cum ar fi calciul, în celulele organismului;
  • scade colesterolul și previne hipercolesterolemia indusă de dietă;
  • contribuie la reducerea trigliceridelor pentru prevenirea obezitatii;
  • susține funcția generală a sistemului nervos central și a ochilor;
  • reduce efectele bolii parodontale;
  • îmbunătățește sănătatea inimii și reduce riscul de boli cardiovasculare;
  • previne insuficiența cardiacă și reduce tensiunea arterială;
  • reglează sănătatea sistemului imunitar și a funcției antioxidante alături de coenzima Q10 și ceaiul verde;
  • contribuie la lupta împotriva diabetului zaharat – diabetul de tip 2;
  • crește rezistența la insulină pentru reglarea metabolismului glucozei;
  • protejează celulele hepatice împotriva radicalilor liberi;
  • stimulează rezistența fizică;
  • contribuie la pierderea în greutate;
  • aduce beneficii în performanțele atletice prin reducerea oboselii, creșterea arderii grăsimilor și scăderea leziunilor musculare;
  • e de ajutor în tratamentul bolii Parkinson;
  • ajută la îmbunătățirea performanțelor mentale.

Atenție! Rețineți că ar putea exista cantități mari de alte ingrediente în băuturile energizante cu taurină, cum ar fi stimulentele pe bază de plante, cofeina sau zahăr. Prea multă cofeină poate crește ritmul cardiac și tensiunea arterială, poate întrerupe somnul și poate provoca anxietate.

Utilizarea taurinei: Sfaturi esențiale

Dozele medii zilnice de taurină agreate variază între 500-2.000 mg pe zi.
Cu toate acestea, limita superioară pentru toxicitate este mult mai mare, chiar și dozele de peste 2.000 mg fiind bine tolerate.

Studiile de specialitate atestă că doze de până la 3.000 mg pot fi procesate de organism, corpul fiind capabil să elimine orice exces de taurină fără efecte secundare negative.

Taurina poate fi asimilată pe cale naturală din carne, lactate și pește, însă cele mai multe persoane nu vor consuma suficient pentru a satisface dozele zilnice necesare.

Cea mai ușoară metodă pentru a realiza acest lucru o constituie aportul de suplimente sub formă de pulbere sau comprimat.

Suplimente de taurină sunt disponibile pe scară largă sub formă de pulbere și capsule. Ambele forme prezintă avantaje și dezavantaje.

Pulberea de taurină are beneficiul evident de a fi mult mai ușor de înghițit decât capsulele mari, dar există și considerente fiziologice importante de luat în considerare. Pulberile au o rată de absorbție mult mai bună decât comprimatele. Pulberea dizolvată în apă va fi absorbită aproape instantaneu și dintr-o dată de organism, iar comprimatele eliberează conținutul treptat, într-un proces care durează mult timp. Astfel, pulberile au un efect mult mai rapid, fiind cele mai adecvate, dacă luați suplimentul înainte de un antrenament. Pulberile oferă o doză mult mai concentrată.

Comprimatele pot fi preferate însă de către persoanele care consumă taurină pentru combaterea unor afecțiuni specifice și care nu agreează gustul pulberilor, fiind și o opțiune ușor transportabilă, pentru cei care se grăbesc sau sunt în mișcare.

Dacă utilizați taurina pentru un somn de calitate, atunci este recomandat să luați suplimentul cu 30-60 de minute înainte de culcare, urmat de o a doua doză, dacă vă treziți pe durata nopții.

În cazul persoanelor care practică antrenament fizic, taurina poate fi consumată cu aproximativ o oră înainte de începerea acestuia. În general, consumarea unei doze de taurină de trei ori pe zi, după masă, este o modalitate eficientă de a menține un tonus ridicat fizic.

Contraindicațiile taurinei

Conform studiilor actuale de specialitate, taurina nu are efecte secundare negative atunci când este utilizată în cantitățile recomandate. În caz contrar, pot apărea:

Probleme renale

Ca și la cele mai multe suplimente pe bază de aminoacizi, probleme de sănătate ar putea apărea în special în cazul persoanelor cu probleme renale.

Tulburări bipolare

Aportul unor doze mari de taurină ar putea conduce la agravarea tulburării bipolare.

Atenție! Consumul unor suplimente de taurină, mai ales al celor care conțin alte ingrediente active, precum cafeina, nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează.
O serie de substanțe pot interacționa cu taurina. Printre acestea:

  • Litiul

Taurina ar putea încetini viteza cu care litiul este eliminat din organism. Acest lucru ar putea crește nivelul de litiu în organism.

  • Medicamentele pentru hipertensiune arterială (Medicamente antihipertensive) interacționează cu taurina

Taurina ar putea reduce tensiunea arterială. Luând taurina împreună cu medicamente care scad tensiunea arterială ar putea provoca tensiunii arteriale foarte scăzute. Monitorizați cu strictețe tensiunea arterială în aceste cazuri.

Atenție! Prezentare are un caracter strict informativ.

Concluzie

Taurina este necesară pentru asigurarea bunei funcționări a organismului uman. Taurina sub formă de suplimente este bine tolerată de organismul uman în dozele recomandate de specialiști. În cazul în care suferiți de anumite afecțiuni, consultați un medic specialist înainte de a consuma suplimente pe bază de taurină.

Referințe suplimentare:

One thought on “Cele mai importante beneficii ale taurinei și sfaturi privind utilizarea acesteia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.