Ulei esențial de oregano – proprietăți, beneficii, utilizări

În medicina alopată, antibioticele tradiționale reprezintă instrumentul de bază în tratarea diferitelor tipuri de infecții bacteriene.

Numai că aceste medicamente de sinteză pot provoca o serie de efecte secundare și reacții adverse deloc de neglijat. Printre cele mai frecvente fiind: infecțiile fungice, problemele digestive(greață, indigestie, balonare) și interacțiunile cu alte medicamente. Iar dintre reacții adverse menționăm: insuficiența renală, colita, șocul anafilactic.

Un alt minus este faptul că antibioticele tradiționale(sintetice) își pierd eficacitatea odată cu trecerea timpului, mai ales atunci când sunt administrate frecvent, fără recomandarea medicului. Organismul uman devenind imun la acțiunea medicamentului.

Plantele cu rol antibiotic sunt o opțiune mai bună și mai sănătoasă. Acestea reprezintă o sursă de compuși antimicrobieni cu potențial terapeutic vast. Metaboliții secundari ai plantelor, terpenele, flavonele, flavonolii, unii alcaloizi și fenilpropanoizi au demonstrat o activitate antimicrobiană promițătoare

Există un „antibiotic al naturii” despre care vreau să vorbim astăzi, mai puțin cunoscut de către publicul larg: uleiul esențial de oregano.

Uleiul esențial de oregano este un ulei derivat din frunzele și florile de oregano, capabil să rivalizeze cu antibioticele atunci când vine vorba de tratarea sau prevenirea diferitelor tipuri de infecții. De fapt, acesta ulei conține proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice impresionante.

În plus, uleiul esențial de oregano nu provoacă efectele secundare dăunătoare, atribuite în mod obișnuit antibioticelor de sinteză – cum ar fi riscul crescut de rezistență la antibiotice, sănătatea intestinală precară din cauza distrugerii bacteriilor probiotice benefice, absorbția redusă a vitaminelor și sindromul colonului iritabil, cauzat de deteriorarea mucoasei tractului gastrointestinal.

Mai mult decât atât, beneficiile uleiului de oregano cuprind o arie vastă în tratarea mai multor tipuri de afecțiuni.

Exemple de afecțiuni pentru care uleiul de oregano poate fi util:

  • Piciorul atletului” sau ciuperca unghiilor de la picioare
  • Răceli comune
  • Gingivită
  • Dureri de urechi sau dureri de dinți
  • Probleme digestive, cum ar fi arsurile la stomac și suprapopularea bacteriană a intestinului subțire

Despre uleiul esențial de oregano

Oregano: denumire științifică – Origanum vulgare

Origanum vulgare este o familie cu peste 30 de specii. Popular i se mai spune și sovârf (șovârf) și este un alt membru al parfumatei familii a mentei. Planta de oregano a fost considerată un remediu natural eficient de peste 2.500 de ani, datorită beneficiilor aduse organismului.

Oregano sălbatic crește în multe zone ale Europei, în regiunea mediteraneană, în Asia Centrală și de Sud.

Are o întrebuințare îndelungată în medicina populară, fiind utilizat în tratarea răcelilor, a indigestiilor și a problemelor digestive.

Desigur, suntem familiarizați deja cu aroma inconfundabilă a frunzelor proaspete sau uscate de oregano – datorită condimentele folosite în bucătărie, însă uleiul esențial de oregano este un adevărat elixir cu puteri miraculoase pentru sănătatea noastră.

Planta de oregano sălbatic este distilată pentru a extrage uleiul esențial, în acest ulei existând o concentrație mare de constituenți activi ai plantei.

Componentele active ale uleiului sunt conservate în alcool și utilizate sub formă de ulei esențial aplicat atât local (pe piele), cât și la nivel intern.

Așa cum am menționat mai sus, uleiul de oregano este considerat o alternativă naturală la antibioticele din farmacii.

Uleiul de oregano conține doi compuși esențiali numiți carvacrol și timol, ambii având proprietăți antibacteriene și antifungice.

Carvacrol este compusul care conferă plantei de oregano gustul său ușor picant, încălzind limba cu aroma sa ușor înțepătoare. De asemenea, se întâmplă să fie suficient de util în uciderea agenților patogeni. Aceleași beneficii le oferă și timolul, prin proprietățile sale antibacteriene, iar combinația dintre timol și carvacrol au ca scop inhibarea capacității bacteriilor nedorite de a descompune membranele celulare sănătoase.

Proprietățile uleiului esențial de oregano

Uleiul esențial de oregano conține acizi grași (acid palmitic, linoleic și linolenic/ALA), și aproximativ 59 de compuși chimici. Dintre aceștia, în uleiul volatil pot fi regăsiți în special fenoli, terpene și terpenoide, acestea având în special acțiune antioxidantă. Principalele substanțe active identificate în compoziția uleiului de oregano sunt:

  • carvacrol – studiile au arătat că acest compus are rolul de a stopa dezvoltarea mai multor tipuri diferite de bacterii;
  • timol – compus aromatic cu puternice proprietăți antifungice, de susținere a sistemului imunitar și de protecție împotriva toxinelor;
  • acid rozmarinic – antioxidant eficient care protejează împotriva deteriorării celulare cauzate de radicalii liberi.
  • beta-cariofilen
  • gamma-terpinen
  • p-cimen

Substanțele active și compușii chimici din compoziția plantei de Oregano posedă o mulțime de proprietăți cu efecte benefice în cazul utilizării atât a uleiului esențial, cât și a plantei ca atare. Printre principalele proprietăți se regăsesc următoarele:

  • antioxidant
  • antibacterian
  • antiviral
  • antifungic
  • antiseptic
  • imunostimulator
  • dezobstruant respirator
  • antibronșitic
  • antiartritic
  • colagog
  • tonic general
  • antidepresiv
  • detoxifiant

Ulei esențial de oregano sălbatic, 100% natural, o sursă excelentă de vitamine și minerale. Un produs cu proprietăți detoxifiante, antibacteriene, antivirale, antiparazitare, antiseptice, nemaipomenit pentru sănătatea noastră generală.

Beneficii pentru sănătate ale uleiului esențial de oregano

Multe culturi consideră uleiul esențial de oregano ca fiind un aducător de prosperitate și noroc.

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de oregano provin din faptul că acest ulei este încărcat cu: minerale, inclusiv fier, calciu, zinc, cupru și mangan.

Uleiul de oregano poate fi utilizat atât intern, pentru consum, cât și la nivel extern, în îngrijirea zilnică. Având în vedere proprietățile sale medicinale, beneficiile uleiului de oregano pentru sănătate sunt larg răspândite. Cu toate acestea, astăzi le vom enumera pe cele mai importante și cunoscute aplicații ale uleiului de oregano.

Uleiul de oregano susține sănătatea sistemului respirator

Se cunoaște faptul că uleiul de oregano are proprietăți expectorante – adică promovează eliminarea mucusului și flegmei din sistemul respirator. De asemenea, calmează gâtul inflamat, luptând cu multitudinea de bacterii care cauzează probleme respiratorii. Printr-un studiu efectuat pe ulei de cimbru (o rudă apropiată de oregano) s-a demonstrat că ingredientul activ carvacrol este eficient împotriva unei serii de bacterii, având un impact inclusiv asupra tulpinilor rezistente la penicilină.

Ştiai că oregano era un foarte cunoscut supresor de tuse în Egiptul Antic, iar grecii antici îl foloseau pentru a-şi trata rănile? În Evul Mediu, oregano era folosit pentru a proteja alimentele împotriva fermentaţiei şi alterării.

Uleiul de oregano în combaterea pneumoniei și bronșitei

Uleiul esențial de oregano este un ajutor de nădejde în tratarea problemelor respiratorii, mai ales atunci când  este potențat și de alte uleiuri, indiferent daca este vorba de o infecție bacteriană sau virală la nivelul plămânilor sau bronhiilor.

Se pot obține rezultate deosebite prin cure de 12 zile.

Avem nevoie de ulei oregano, ulei cuișoare și ulei de eucalipt. Câte 2 picături din acest amestec, pe o linguriță de miere, se administrează în fiecare dimineață pe stomacul gol, apoi la prânz și seara înainte de masă. Este recomandată o pauză de 5 zile apoi cura se reia până la vindecarea completă.

Uleiul de oregano întărește digestia

Uleiul de oregano ajută sistemul digestiv prin distrugerea bacteriilor intestinale patogene, lăsând în același timp flora intestinală naturală a organismului nevătămată. La fel, uleiul de oregano distruge și H.pylori, o bacterie care se găsește în mucoasa gastrică și provoacă în mod frecvent apariția ulcerului gastric. De asemenea, uleiul de oregano poate ameliora constipația și diareea, deoarece favorizează fluxul biliar, ajutând astfel la funcționarea sănătoasă a tractului digestiv. 2-3 picături de ulei de oregano sau o mână de frunze de oregano pot fi folosite pentru a prepara un ceai de plante răcoritor, util în afecțiunile sistemului digestiv.

Conform unui studiu, administrarea uleiului de oregano diluat în diverse uleiuri sau substanțe sau a extractului de oregano a fost benefică în cazul tuturor persoanelor care prezentau unele simptome intestinale datorate existenței unor paraziți (diaree, disconfort intestinal și balonare). 77% dintre subiecți au fost vindecați de acești paraziți cu ajutorul uleiului de oregano. De asemenea, un alt studiu a arătat eficiența acestuia în cazul afecțiunii intestinului permeabil.

Uleiul de oregano ameliorează problemele stomacului 

Proprietățile antimicrobiene și antibacteriene ale uleiului de oregano sunt utile în tratarea tulburărilor stomacale cauzate de factori precum infecția bacteriană și aportul de alimente toxice. Prezența uleiului de oregano într-o salată, de exemplu, sterilizează în mod eficient alimentele înainte de consum, prevenind otrăvirea alimentară. Sunt necesare 4 până la 5 picături de ulei de oregano adăugate în ceaiul de plante pentru combaterea durerilor de stomac.

Uleiul de oregano întărește imunitatea 

Uleiul de oregano este un puternic agent imunitar. Susține sănătatea ficatului și a colonului, stimulând astfel sistemul imunitar. Oregano stimulează apărarea organismului și previne infecțiile virale, inflamația, răceala și febra.

Uleiul de oregano calmează problemele menstruale 

Crampele menstruale și sindromul premenstrual sunt frecvente la majoritatea femeilor. Uleiul de oregano are capacitatea de a ameliora disconfortul în timpul menstruației, crampele menstruale și ciclul menstrual neregulat.

Adaugă 2 până la 3 picături de ulei de oregano în ceaiul de ghimbir pentru a ameliora durerile menstruale.

De asemenea, se poate realiza un amestec din 2 până la 3 picături de ulei de oregano și o linguriță de ulei de cocos. Acest amestec se aplică pe abdomenul inferior și se masează ușor, până când durerile menstruale sunt ameliorate.

Știai că este nevoie de peste 1 tonă de oregano sălbatic pentru a produce doar 500ml de ulei esențial de oregano ?

Uleiul de oregano în tratamentul cancerului 

Unele cercetări au arătat că fenolul carvacrol ar putea avea unele proprietăți anticancerigene, în special împotriva cancerului de plămâni, de ficat și a cancerului de sân. Poate inhiba dezvoltarea celulelor tumorale și poate declanșa apoptoza (moartea celulelor canceroase).

Uleiul de oregano ameliorează afecțiunile pielii

 Oregano este utilizat cu succes în tratamentul afecțiunilor pielii, inclusiv eczeme și psoriazis. Proprietățile antiseptice ale uleiului de oregano ajută la distrugerea bacteriilor, a ciupercilor, a iritațiilor și mențin suplețea pielii. Putem aplica ulei de oregano pe zona afectată de două ori pe zi. Dar mai întâi îl vom dilua într-un ulei vegetal, compatibil cu pielea noastră (ulei de mușețel, ulei de eucalipt, ulei de gălbenele).

Uleiul de oregano previne afecțiunile cardiace

 Fiind un puternic antioxidant, uleiul de oregano este eficient în promovarea sănătății inimii. Ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale, reduce nivelul colesterolului și menține inima puternică. De asemenea, reduce riscul de accident vascular cerebral și atacuri de cord. Cu toate acestea, persoanele cardiace ar trebui să solicite sfatul medicului înainte de a utiliza ulei de oregano. 

Uleiul de oregano în combaterea artritei

 Calitățile uleiului de oregano au fost dovedite eficiente inclusiv în problemele legate de artrită. Uleiul esențial de oregano pătrunde în piele, ajunge la articulații și ameliorează durerea. Proprietățile antiinflamatorii ale uleiului de oregano ajută la mobilitatea și flexibilitatea articulațiilor. Adaugă 1 picătură de ulei de oregano la 5 picături de ulei de cocos. Se amestecă bine și se aplică pe articulațiile afectate.

Uleiul de oregano este bogat în calciu, mangan și fier, minerale esențiale pentru sănătatea oaselor. Este, de asemenea, o sursă bogată de vitamina K. Un studiu realizat de cercetătorii elvețieni a arătat că un ingredient activ din ulei (beta-cariofilina) a fost eficient în prevenirea degenerescenței osoase asociate osteoporozei.

Uleiul de oregano ajută la pierderea în greutate 

Din nou, este carvacrolul, ingredientul minune din uleiul de oregano, eficient în controlul greutății, poate împiedica creșterile în greutate nejustificate. Carvacrolul din uleiul de oregano ajută la creșterea ratei metabolice, prevenind astfel creșterea în greutate.

Uleiul de oregano susține sănătatea ficatului

Uleiul de oregano este un remediu excelent pentru sănătatea ficatului. Studiile de specialitate au demonstrat că substanțele extrase din planta de oregano sunt eficiente în promovarea sănătății ficatului și a colonului. Persoanelor care se confruntă cu afecțiuni hepatice li se recomandă un tonic natural, prin administrarea a câte 10 picături de ulei de oregano în fiecare dimineață pe stomacul gol. Pentru a completa efectele uleiului de oregano, o dietă echilibrată, bogată în nutrienți și vitamine este, de asemenea, esențială.

Uleiul de oregano ajută la prevenirea infecțiilor tractului urinar

 Proprietățile antimicrobiene puternice ale uleiului de oregano monitorizează și înlătură dezvoltarea bacteriilor E.coli, bacterii responsabile pentru infecțiile urinare și intestinale grave.

Uleiul de oregano ajută la combaterea depresiei

 Studiile efectuate pe carvacrol au demonstrat că prin ingestia compusului sub formă de ulei esențial, acesta poate ameliora simptomele depresiei și anxietății. Nu numai că s-au observat efectele antidepresive ale carvacrolului, dar s-a stabilit o legătură între carvacrol și influența acestuia asupra transmisiilor dopaminergice.

Dopamina este un neurotransmitator responsabil de buna funcționare a unor procese din organism. Mai exact, o substanță pe care neuronii o produc în mod natural pentru a transmite semnale spre alte celule nervoase. In popor, dopamina este cunoscuta și sub denumirea “hormonul fericirii”.

Consumul de ulei de oregano poate atenua problemele asociate cu niveluri scăzute de dopamină și poate ajuta în lupta cu depresia.

Cum folosim Uleiul Esențial de Oregano?

  • Inhalații cu Ulei de Oregano: Pentru întărirea sistemul imunitar se pune o picătură de ulei de oregano într-un bol cu apă fiartă. Așezăm un prosop deasupra capului și inhalăm aburul o dată pe zi.
  • Aplicat pe periuța de dinți: Uleiul de oregano conține timol, un ingredient folosit în majoritatea pastelor de dinți, fiind util în combaterea bacteriile, gingivitei sau a respirației neplăcute.
  • Aplicat local: Se poate crea o compoziție pentru masajul abdomenul și zona lombară. Un amestec benefic pentru înlăturarea crampele menstruale se realizează din 1 linguriță ulei de cocos și o picătură de ulei esențial de Oregano.
  • Înclus în rutina de baie – la o cadă plină se adaugă 3-5 picături de ulei esențial de oregano, amestecate în prealabil cu o lingură de emulgator (lapte, miere).
  • Comprese locale – în 200 ml de apă rece/caldă adăugăm 5 picături de ulei esențial în care înmuiem un șervet din bumbac. Îl stoarcem și îl aplicăm pe zona cu probleme, de exemplu în afecțiuni ale aparatului respirator, pentru calmarea durerilor musculare, articulare, reumaticefolosim comprese calde. Pentru articulații sau tendoane inflamate (luxații, entorse) sunt utile compresele reci.
  • Aromaterapie – uleiul de oregano poate fi adăugat și în lampa de aromaterapie.

Contraindicații și precauții

Utilizat în cantități foarte mici (1-5 picături), diluat în ulei de bază sau în produsele cosmetice, pentru administrări externe, uleiul de oregano nu prezintă efecte adverse pentru majoritatea persoanelor. Cu toate acestea, există anumite precauții și contraindicații în utilizarea uleiului esențial de oregano. Iată care sunt acestea:

  • aplicarea directă pe piele este contraindicată tuturor persoanelor, fără diluare ori în cantități mari. Nu se aplică în zona ochilor. Se indică respectarea dozajului recomandat de etichetă și consultarea prealabilă a medicului alopat sau fitoterapeut.
  • pentru femeile însărcinate și care alăptează și pentru copiii mai mici de 5 ani – contraindicată administrarea pe cale cutanată, internă sau prin procedee de aromaterapie.
  • alergii cutanate și piele sensibilă – pentru evitarea unor eventuale manifestări neplăcute, sugerăm testarea prealabilă a uleiului esențial, diluat în proporția indicată pe ambalajul produsului, într-un ulei de bază (migdale, jojoba, cocos, etc) și apoi aplicarea pe o zonă mică de piele, neafectată de iritații sau alte afecțiuni. Dacă după câteva minute/ore nu apare nicio reacție negativă, produsul poate fi folosit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.