Aloe Vera – Proprietăți, beneficii, recomandări

Aloe Vera este o plantă cu proprietăți tămăduitoare, folosită ca remediu încă din perioada antichității, cu o multitudine de efecte benefice pentru sănătatea întregului organism. Frunzele plantei conțin până la 240 de substanțe active, cu rol extraordinar în tratarea diferitelor afecțiuni, fiind utilizată atât în industria cosmetică, cât și în fitoterapie.

Are un efect puternic hidratant datorită conținutului ridicat de apă (aproximativ 95%- 99% ) și este utilizată ca ingredient benefic în produsele pentru îngrijirea tenului, în sucuri și alte băuturi.

Vechii egipteni o numeau “planta nemuririi” și o așezau printre celelalte daruri funerare înmormântate împreună cu faraonii, astfel încât sănătatea spiritului celui decedat să fie asigurată chiar și după moarte.

Informații generale despre Aloe Vera

Aloe Barbadensis Miller, supranumită Aloe Vera, este o plantă subtropicală din familia liliaceelor (ca și usturoiul, ceapa, crinul, laleaua etc). Denumirea de aloe provine din limba arabă “aloeh” și înseamnă “seva cristalină și amară”

Aloe Vera este o specie de plante suculente, cel mai probabil originară din nordul Africii. Originea sa nu este cunoscută cu exactitate, planta răspândindu-se în lumea largă prin intermediul exploratorilor și marinarilor. În prezent, Aloe Vera se poate găsi în Asia, India, America de Sud, Africa, Marea Mediterană de Sud și este cultivată în Australia, Bangladesh,

Cuba, Republica Dominicană, Mexic, Jamaica, China, Kenya, Tanzania, Africa de Sud, Statele Unite. Inclusiv în România există câteva plantații de Aloe Vera, dar în medii controlate (sere, solarii). 

Plantele pot atinge înălțimea de 75-100cm, prezentând tulpini subțiri ce se dezvoltă în jurul frunzelor cărnoase de culoare verde deschis. Frunzele au forma unor lănci ascuțite și prezintă pe margini țepi mici. Florile se deschid o dată la doi sau trei ani. Acestea sunt portocalii, galbene sau roșii.

Fiecare frunză este alcătuită din 3 straturi: 

  • Stratul 1 gelul de Aloe Vera, un lichid incolor, cu consistență vâscoasă și miros ușor parfumat
  • Stratul 2 – așa-numitul latex, stratul mijlociu care de fapt este seva plantei, un lichid galben cu gust amar 
  • Stratul 3 – stratul exterior de culoare verde, care protejează frunza 

Utilizată încă din vremuri străvechi pentru virtuțile sale curative, Aloe Vera este întâlnită astăzi sub forma unui panaceu bun la toate, fiind recomandată în tratarea mai multor tipuri de afecțiuni, atât interne, cat și externe. 

Valori nutriționale per 100ml suc natural de Aloe Vera presat la rece: Energie (kj/kcal) 8.5/2, Grăsimi <0.5g din care acizi grași saturați<0.5g, Carbohidrați <0.5g din care zaharuri<0.5g, Proteine <0.2g, Sare 0.0048%

Substanțe conținute în frunzele de Aloe Vera: 

  • minerale 
  • aminoacizi 
  • enzime; 
  • vitamine;
  • proteine; 
  • polizaharide 

Proprietățile plantei de Aloe Vera

– aminoacizi esențiali 

În compoziția chimică a frunzei se găsesc 18 aminoacizi din cei 22 necesari organismului (7 din cei 8 esențiali: valină, leucină, izoleucină, fenilalanină, metionină, lizină și treonină) prin care se asigură refacerea și dezvoltarea masei musculare.

– vitamine și minerale 

Are un conținut bogat de vitamine și minerale. Enumerăm vitaminele: A, B1, B2, B6, B12, C și E și mineralele: fier, calciu, magneziu, cupru, crom, iod, seleniu, mangan, zinc

-steroli, lignină și saponină 

Prin aceste substanțe se adaugă proprietăților plantei efecte: antibiotice, analgezice, antifungice, antivirale, antiinflamatoare.

  • aloina – înlătură constipația 
  • creatinina – stochează glucoza si o transforma in energie 
  • fitosteroli – rol antiinflamator 
  • saponine – proprietăți antiseptice 
  • emodina – un antioxidant care asigura funcționarea optima a mucoasei intestinale
  • aloetina – antioxidant care contracarează efectele microbilor intestinali
  • acidul salicilic – rol analgezic 
  • campestrol, lupeol si betasisosterol – acizi grași, cu proprietăți antiinflamatoare
  • carricina, – susține apărarea organismului prin îmbunătățirea sistemului imunitar
  • oleina – reduce nivelul acidității stomacului si calmează simptomele ulcerului duodenal ● fosfatmanosul – ajuta la vindecarea țesuturilor inflamate 
  • hormoni – susțin vindecarea mai rapida a rănilor, precum giberelina si auxina 
  • mucilagiu – un excelent compus pentru hidratarea pielii 
  • mucopolizaharide – hidratează organismul la nivel celular

Cum beneficiază organismul de vitaminele și mineralele prezente în conținutul plantei de Aloe Vera ?

  • vitamina A – necesară pentru sănătatea pielii, vederii, unghiilor și dinților 
  • vitamina B4 – numită si acid folic sau adenina, cu influență pozitivă în dezvoltarea creierului și în îmbunătățirea memoriei 
  • vitamina B9 – recomandată femeilor cu probleme de fertilitate 
  • vitamina B12 – previne anemia și sprijină formarea de eritrocite 
  • vitamina B3 – numită si niacină, ajută la menținerea unui echilibru psihic bun și participă activ la metabolismul general al organismului 
  • vitamina C – rol esențial in funcționarea normală a sistemului imunitar 
  • vitamina E – rol în sănătatea pielii și a unghiilor 
  • zinc – ajută la reglarea imunității 
  • magneziu – ajută la reglarea tensiunii arteriale 
  • cupru – ajută la transmiterea semnalului nervos 
  • mangan – are proprietăți antioxidante 
  • crom – reglează nivelul zahărului din sânge 
  • fier – ajută la fixarea oxigenului 
  • potasiu – susține sistemul osos și cardiovascular 
  • sodiu – rol important in activitatea neuromusculară 
  • calciu – susține sănătatea oaselor și a dinților 

Utilizarea plantei de Aloe Vera

Gelul extras din această plantă este un remediu natural pentru numeroase afecțiuni și are multiple proprietăți benefice pentru frumusețe și sănătate, cu nenumărate utilizări în alimentație și îngrijire. Îl găsim sub formă de extract, capsule, geluri și chiar sucuri.

În alimentație – pentru detoxifiere și susținerea sistemului imunitar, se consumă suc de Aloe Vera, tinctură, macerat, ceai sau sirop 

În suplimentele alimentare – sub formă de capsule, geluri și în amestecuri cu alte plante, având beneficii reale și dovedite științific 

În industria cosmetică – în îngrijirea pielii: pentru hidratare, stimularea producției de colagen, reducerea ridurilor și a acneei sau calmarea psoriazisului (se folosesc creme/loțiuni care au ca ingredient activ Aloe Vera)

 ● În industria cosmetică – îngrijirea scalpului: prevenirea apariției mătreții, pentru firele de păr fragile, dermatita seboreică și mâncărimi ale scalpului, se folosesc șampoane și măști cu Aloe Vera

Conținutul de nutrienți și substanțe active sunt cele care conferă plantei numeroase proprietăți terapeutice: antiinflamatorii, analgezice, antiseptice, antioxidante și antibacteriene. La rândul lor, aceste proprietăți, prin utilizarea plantei de Aloe, vin ca remediu natural sau adjuvant în ameliorarea diverselor afecțiuni.

Beneficii consum suc de Aloe Vera 

Sucul de Aloe Vera în tratarea si prevenirea mai multor afecțiuni, printre care: 

Tratamentul poliartritei reumatoide – administrarea sucului de Aloe în cure, pe o perioada de câte două săptămâni, ajută pacienții care suferă de această afecțiune autoimună să reducă inflamațiile din organism ce cauzează reumatism și artrită 

Tratamentul durerilor musculare si articulare 

Împotriva refluxului gastric – sucul de Aloe Vera ajută la ameliorarea simptomelor refluxului gastric prin stabilirea unui nivel alcalin în organism, având un efect calmant asupra mucoasei gastrice, astfel reducându-se aciditatea și disconfortul. Arsurile la stomac reprezintă una din simptomele refluxului gastroesofagian, afecțiune digestivă tot mai frecventă în zilele noastre. Un review medical din anul 2010 focusat pe plante benefice în boala refluxului gastroesofagian (BRGE) confirmă beneficiile utilizării gelului de Aloe Vera în ameliorarea acestui simptom.

Reducerea colesterolului – consumul de suc de Aloe Vera ajută la menținerea unui nivel optim de colesterol si la scăderea nivelului de trigliceride.Eliminarea kilogramelor în plus si detoxifierea organismului – sucul consumat in cadrul unei diete de slăbit bazată pe o alimentație sănătoasa si pe multă mișcare ajută la eliminarea surplusului de grăsime.

Îmbunătățirea sănătății orale – consumul regulat al acestui suc reduce gingivita și împiedică formarea plăcii bacteriene, datorită conținutului ridicat de vitamina C și a proprietăților antibacteriene. Prin efectuarea unui studiu clinic s-a dovedit că sucul de Aloe Vera este la fel de eficient în reducerii plăcii bacteriene precum clorhexidina, ingredientul principal din apa de gură din comerț. 

Combaterea diabetului – sucul de Aloe Vera este excelent pentru pacienții cu diabet zaharat, având rolul de a regla nivelul de zahăr din sânge. Un studiu realizat pe un grup de persoane cu diabet a demonstrat potențialul gelului de Aloe Vera de a fi folosit adițional în scăderea nivelului de zahăr din sânge. În cadrul studiului, administrarea a 2 lingurițe de gel pe zi, minim 2 săptămâni, a condus la diminuarea valorilor glicemiei, respectiv a numărului de trigliceride în cazul persoanelor participante.

 Prevenirea apariției cancerului – consumul acestui suc este recomandat ca rol de compensare a deficienței de aminoacizi din organism și ajută în lupta împotriva dezvoltării celulelor tumorale.

Combaterea tusei și a răcelilor – mulțumită conținutului ridicat de vitamine si minerale, consumul acestui suc in mod regulat elimină problemele respiratorii și oferă protecție împotriva răcelilor comune. 

Un produs natural pentru regenerarea și revitalizarea întregului organism este Sucul de aloe vera SEVA PLANT, nepasteurizat, provenit din culturi certificate biologic, procesat în laboratoare care respectă cele mai înalte standarde de producție și ambalare. Prelucrarea se face manual, prin decorticarea frunzei și extragerea gelului prin presare la rece.

Înregistrat și aprobat pentru comercializare de către „Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru BioResurse Alimentare” IBA București sub Nr. 5102/29.11.2010

Produsul conține suc pur 100% nediluat (gel, suc și pulpă de Aloe Vera), destinat uzului intern. Nu conține zahăr, sare, alergeni precum: gluten, lactoză, ou, drojdie. De asemenea, nu conține arome, coloranți sau îndulcitori.

Administrare:

  • Dimineața pe stomacul gol: 50 ml de produs. 
  • Sau împărțit în două doze: 25 ml dimineața și 25 ml seara înainte de culcare 

 Mod de consum:

Produsul poate fi consumat direct sau amestecat cu apă ori adăugat în alte băuturi, precum sucuri de fructe sau smoothie-uri.

  • A se agita flaconul înainte de utilizare. 
  • Se păstrează la loc răcoros, ferit de razele soarelui
  • După deschidere se păstrează la o temperatură de maxim +6 grade C

Aloe Vera – Utilizat extern

Aceasta plantă este excelenta si pentru uz extern, nu doar intern. Tratamentul cu produse pe baza de Aloe Vera are următoarele beneficii: 

Tratează herpesul genital – studii științifice demonstrează că aplicarea cremelor pe bază de Aloe Vera sporesc rata de vindecare a herpesului genital cu până la 90%. 

Oferă protecție împotriva radiațiilor UV – produsele cu Aloe care se aplica la nivel extern, au efect protector asupra fotoimbatranirii pielii. 

Calmează durerile musculare si articulare – gelul de Aloe calmează durerile articulare, musculare și reduce inflamațiile cauzate de reumatism si artrită.

Menține sănătatea gingiilor – gelul se poate aplica direct pe gingii pentru a opri sângerarea acestora si pentru a preveni apariția parodontozei. 

Decongestionarea nasului – fiind o planta bogata in magneziu, Aloe Vera este un antihistaminic eficient, care reduce inflamația sinusurilor. 

Tratarea arsurilor și vindecarea rănilor – gelul de Aloe este folosit pentru a trata arsurile minore si pentru a reduce rănile și inflamațiile la nivelul pielii 

Vindecarea ulcerelor bucale – tratamentul cu produse pe bază de Aloe accelerează procesul de vindecare a ulcerelor bucale si de reducere a durerii asociate infecției. 

Aloe Vera în cosmetică 

In cosmetică, produsele pe baza de Aloe Vera au următoarele întrebuințări: 

Încetinirea îmbătrânirii pielii – gelurile de Aloe Vera cresc producția de colagen si îmbunătățesc elasticitatea pielii datorită conținutului de antioxidanți, inclusiv betacaroten, vitamina C și E, care ajută la creșterea fermității tenului în timp ce îl hidratează. Extractul de Aloe Vera este ingredientul cheie în produsele pentru îngrijire, inclusiv în cele antiaging. Aloe Vera sporește activitatea fibroblastelor, celule care joacă un rol important în sintetizarea colagenului. Într-un studiu clinic la care au participat 30 de femei cu vârsta de peste 45 de ani, aplicarea topică a gelului de Aloe Vera pe o perioadă de 3 luni s-a dovedit a fi benefică în ceea ce privește creșterea producției de colagen și îmbunătățirea elasticității pielii. 

Lupta împotriva acneei – gelul de Aloe Vera conține doi hormoni importanți: Auxin și Gibberellins. Aceștia reduc inflamarea pielii și ajută la regenerarea noilor celule, asigurând vindecarea rănilor prin proprietățile sale anti-inflamatorii. Giberellin este cunoscut ca fiind un hormon de creștere ce stimulează regenerarea celulelor noi, permițând tenului vindecarea rapidă în mod natural. 

Hidratarea părului și a scalpului – șampoanele și alte produse pe bază de Aloe sunt ideale pentru părul uscat și pentru a calma pruritul de la nivelul scalpului, hrănind pielea si având proprietăți antifungice si antibacteriene, care ajută la eliminarea celulelor moarte de la nivelul scalpului si încurajează regenerarea țesutului din jurul foliculilor de păr. 

Hidratarea pielii picioarelor – o mască exfoliată pe bază de gel de Aloe, aplicată pe tălpi timp de 5 minute, are rolul de a curăța și de a hidrata pielea.

Tratarea mătreții și stimularea creșterii părului – Aloe Vera este un ingredient utilizat în compoziția unor șampoane și balsamuri de păr datorită proprietăților sale de a echilibra PH-ul și a preveni apariția sebumului la nivelul scalpului. 

Tratează arsurile – Gelul de Aloe Vera are un rol protector împotriva radiațiilor solare și ajută la vindecarea leziunilor provocate de acestea. Aloe Vera, datorită proprietăților sale antiinflamatorii, reduce roșeața pielii după expunerea la soare și calmează pielea. 

Tratarea dermatitei atopice – Gelul de Aloe Vera este un compus foarte utilizat în tratarea dermatitei atopice, deoarece calmează inflamațiile, mâncărimile și ajută la restabilirea echilibrului pH-ului pielii. 

Planta Aloe Vera a câștigat popularitate pentru prima dată în SUA, în anii 1930, în urma unor studii clinice care i-au dovedit eficacitatea ca agent cicatrizant pentru pielea expusă la radiații X. De asemenea, este folosită și în medicina tradițională chineză și cea ayurvedică din India, ca laxativ, antihelmintic, precum și ca adjuvant în tratarea eczemelor și psoriazisului. 

Măști pentru ten cu Aloe Vera:

Mască pentru ten cu acnee: 2 linguri de miere; 1 lingură gel de aloe vera; 1/4 linguriță scorțișoară. 

Mască pentru ten uscat: 1 linguri aloe vera gel, 2 lingurițe ulei de cocos extravirgin; o banană medie, pasată. 

Mască pentru ten gras: 1 lingură gel de aloe vera; 1 linguriță de iaurt; 1 lingură sucul de la o roșie. 

Mască pentru ten sensibil: 1 lingură aloe vera gel; 1 linguriță de iaurt; 1 linguriță zeamă de castravete. 

Mască pentru ten cu pete pigmentare: 2 lingurițe gel de aloe vera; 1 linguriță apă de trandafiri; ½ linguriță bicarbonat de sodiu, 1 linguriță de miere. 

Ingredientele fiecărei măști în parte se amestecă până la obținerea unei compoziții omogene care ulterior se aplică pe ten și se lasă să acționeze minim 10 de minute – maxim 20 de minute. 

Contraindicații: 

Utilizați cu precauție.Beneficiile plantei Aloe Vera sunt incontestabile, cu toate acestea nu se recomandă utilizarea produselor pe bază de Aloe Vera pentru durate mari de timp, în afara cazului în care acest lucru se face sub supravegherea unui medic. Nu se recomandă folosirea de produse pe bază de Aloe Vera de către femeile însărcinate sau care alăptează și de către copii. Aloe Vera poate avea efecte adverse în cazul în care este utilizată în paralel cu cremele cu hidrocortizon. Administrarea internă a unui tratament pe bază de Aloe Vera pentru o perioadă îndelungată poate duce la apariția sau la agravarea afecțiunilor cardiace și hepatice. 

9 thoughts on “Aloe Vera – Proprietăți, beneficii, recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.