Ulei esențial de cimbru: proprietăți, mod de utilizare și contraindicații

uleiul de cimbru

Ce este cimbrul?

Cimbrul, cu denumirea științifică Thymus vulgaris, este considerat una dintre cele mai importante și utilizate plante medicinale datorită versatilității și proprietăților sale terapeutice.

Cimbrul aparține genului thymus, un nume din grecescul thym, care înseamnă a parfuma, iar vulgaris se referă la cât de frecvent este. Această plantă minunată este cunoscută popular ca cimbru. Acest condiment mic, peren, cu frunze mici, foarte aromate, de culoare gri-verzuie și ciorchini de flori care pot fi violet sau roz, înflorește la începutul verii. Se găsește preponderent în regiunea mediteraneană, dar poate fi găsită și în Asia și constă din peste 300 de specii.

În acest articol vă dezvăluim cele mai importante lucruri despre Uleiul Esențial de Cimbru:

Ce este uleiul esențial de cimbru?

Este un ulei obținut din părțile aeriene ale plantei de cimbru. Pentru obținerea uleiului esențial se pot folosi diferite metode. Cea mai comună și răspândită este distilarea cu abur. Diferitele tipuri de cimbru se caracterizează printr-o aromă înțepătoare, proaspătă și balsamică, concentrată.

Uleiurile esențiale sunt din ce în ce mai studiate pentru utilizarea lor în industria chimică, cosmetică, alimentară, a parfumurilor farmaceutica datorită proprietăților lor active diferite.

Uleiul esențial de cimbru este unul dintre primele zece uleiuri esențiale datorită amplorii cazurilor în care poate fi folosit. A fost folosită ca plantă medicinală din cele mai vechi timpuri și are o serie de beneficii pentru sănătate, recunoscute în întreaga Mediterană. Utilizarea sa în fitoterapie este bine stabilită și susținută în literatura științifică, deci haideți să o cunoașteț!

Principiile active ale uleiului esențial de cimbru

Compozițiile uleiurilor esențiale sunt influențate de factori intrinseci care ar fi specifici plantei, cum ar fi variantele de specii, ecotipurile și factorii ecologici precum originea geografică, condițiile climatice, solul, tehnicile de cultivare, procesele de recoltare, condițiile de mediu, uscarea și depozitarea etc. Din acțiunea terapeutică a uleiului esențial de cimbru evidențiem calitatea sa antiseptică și anticongestivă ridicată.

11 beneficii și proprietăți ale uleiului esențial de cimbru

Este util pentru răceală și tuse

Studiile au arătat că ameliorează congestia nazală și infecțiile care provoacă răceala sau tusea obișnuită. Componentele sale acționează ca antimicrobiene. Proprietățile sale îl fac cel mai bun remediu natural pentru acele simptome enervante ale răcelii.

Este antiseptic natural

Cimbrul are o activitate antiseptică puternică. În studiile efectuate pe pacienți cu infecții în cavitatea bucală, tractul respirator, tractul genito-urinar, a fost demonstrată eficacitatea acestuia împotriva tulpinilor bacteriene din genurile Staphylococcus, Enterococcus, Escherichia și Pseudomonas.

Este un vermifug excelent

Există produse naturale pe piață care conțin frunze de cimbru pentru a completa componentele lor și a acționa ca un vermifug. Aceasta nu este altceva decât proprietatea pe care o au unele plante de a ucide sau expulza paraziți precum viermii intestinali și viermii care cresc în răni deschise.

Îmbunătățește pielea predispusă la acnee și eczeme

Uleiul esențial de cimbru protejează pielea datorită ingredientelor sale active. Acestea elimină toxinele din organism prin urină și ajută sistemul digestiv, obținându-se o piele sănătoasă și strălucitoare, motiv pentru care este folosit si in cosmetologie la prepararea măștilor naturale. Adăugarea câtorva picături din acest ulei îl face un produs excelent pentru tenul predispus la acnee, căci dezinfectează în profunzime pielea și o stimulează în mod natural.

Încetinește procesul de îmbătrânire

Un studiu publicat în British Journal of Nutrition a descoperit potențialul benefic al uleiului de cimbru ca antioxidant.

Combate respirația urât mirositoare

O altă utilizare a uleiului esențial de cimbru este legată de sănătatea orală. Este eficient în promovarea sănătății dentare și este un remediu natural incredibil pentru bolile gingiilor și respirația urât mirositoare (halitoza) datorita ingredientului său activ, timolul.

Relaxant muscular și eliberator de stres

Uleiul esențial de cimbru ajută la relaxarea corpului și în lupta cu stresul și anxietatea, reducând nivelul acestora și menținând mintea calmă. Pentru a-l folosi, îl puteți adăuga în apa de baie, într-un difuzor sau pur și simplu îl inhalați punând câteva picături pe pernă.

Ajută la echilibrarea hormonilor

Uleiul esențial de cimbru are efecte uimitoare de echilibrare a nivelului de progesteron. În cercetările efectuate de Societatea pentru Biologie și Medicină Experimentală s-a remarcat că din 150 de ierburi testate pentru producția de progesteron, uleiul esențial de cimbru s-a dovedit a fi unul dintre cele șase uleiuri esențiale cu cea mai mare stimulare hormonală, întârziind astfel producția de progesteron și ameliorând simptomele precum schimbările de dispoziție, bufeurile și insomnia.

Are acțiune diuretică

Un alt beneficiu al acestui ulei esențial este că ajută la eliminarea excesului de lichide, așa că utilizarea lui este recomandată persoanelor care pot suferi de această afecțiune.

Stimulează funcțiile creierului, cum ar fi memoria

Acțiunea sa de stimulare favorizează funcțiile cognitive precum învățarea, memoria și atenția.

Este un excelent repelent împotriva insectelor

Puteți folosi un vaporizator care împrăștie esența de cimbru prin aer sau sa preparați o cremă de piele amestecată cu acest ulei.

Cum se folosește uleiul esențial de cimbru

Uleiul esențial de cimbru trebuie utilizat:

  • Uz cutanat: în concentrații de până la 10%, se aplică de maximum trei ori pe zi. Poate fi folosit prin frecarea a doua picături de ulei pe zona unde doriți să atenuați durerea sau să luptați împotriva infecțiilor și a erupțiilor cutanate.
  • Utilizarea ca aditiv pentru baie este recomandată la 0,007-0,025 g pe litru.
  • Dacă vreți să descongestionați mucoasa nazală, adăugați două picături de ulei de cimbru la 2 litri de apă foarte fierbinte pentru a inspira aburul.
  • Pentru a înlătura oboseala, stresul, puteți aplica două picături în apa de baie.
  • Dacă doriți să o folosiți ca apă de gură, adăugați două picături de ulei de cimbru într-o jumătate de pahar de apă și faceți gargară.

Contraindicații ulei esențial de cimbru

  • Utilizare cutanată. Ca și în cazul oricărui alt ulei esențial sau plantă medicinală, utilizarea acestuia este contraindicată la copiii sub 7 ani.
  • Uleiul de cimbru nu trebuie aplicat direct pe față, din cauza riscului de laringospasm. Înainte de a-l aplica pe piele, efectuați teste cutanate alergice pe zona interioară a încheieturii mâinii.

Acestea sunt informații generale, înainte de a utiliza orice ulei esențial, cereti sfatul specialistului, astfel încât acesta să vă spună dacă poate avea vreun efect advers în cazul dumneavoastră particular și cum ar trebui să îl utilizați.

37 thoughts on “Ulei esențial de cimbru: proprietăți, mod de utilizare și contraindicații

    1. Intro lingura de de ulei masline doua 3 picaturi ulei cimbru dimineata ai Seara pe stomacul gol , (nu SE recomanda In caz de gastrita ,ulcer .)

  1. SILVIA
    Zgomot în urechi și tinitus ce ulei se poate folosi. Va mulțumesc mult, aștept răspunsul dumneavoastra

    1. Eu l-am folosit in spatele urechii,nu direct in ureche.Direct in ureche se dilueaza cu ulei de migdale sau cel mai bun pentru mine a fost uleiul de cocos.

  2. Va rog foarte mult sa – mi spuneți ce sa eau pentru infecția urinara cronica nu-s mai fac efectul antibioticele

    1. Încercați urinal Akut si multe ceaiuri cu coada de cireșe,șoricelului,calului,mătase de porumb,urzica,galbenele ,puneți din toate cite puțin,și eu îmi fac cite un litru pe zi o luna dacă se poate dacă nu mai puțin,faceți pauza si mai repetati

    2. In cazul unei infectii urinare cronice trebuie sa scapati de paraziti si toxine. Toxinele vin si de la paraziti dar si din alte surse si sunt toxine solubile in apa si solubile in grasimi, de aceea trebuie sa faceti un program de detoxifiere complex.

    3. Ulei esential de cimbru ,5 pic dimineata si 5 pic seara intr o lingurita de ulei comestibil sau miere,ceai de musetel ,1 litru pe zi.

    4. Eu am 64 ani. Am reușit să vindece infecția urinară cu Urovaxom, zilnic o caps. dimineața pe stomacul gol , timp de trei luni. Infecția era provocată de E Coli.
      Iar naturist Urisan sau Urifast două săptămâni în fiecare lună.

    5. Buna! Pe mine mă ajută totdeauna ceaiul de coada calului ! Am băut timp de câteva zile doar cei in loc de apa și vreau să spun că am urinat cu sânge! Când am făcut analiza la urina nu mai aveam deloc infecție urinară!

    6. Folosiți produse din farmacie sau plafar cu merișor,mama ia tot timpul cu pauze mici Urinal și ceaiuri cu coada cireșe,calului,șoricelului,mătase de porumb,galbenele.Am văzut în profi merișoare deshidratate vărsate la kg luati și puneți de seara pina dimineața în apa ,doua linguri la o cana de apa și beți ,e ca un suc f bun și mâncați și fructul

    7. Draga mea ai corpul cu mare aciditate renunta 6 luni la carne branza si timp de o saptamana 7 zile sa ia-i ! lingurita de Bicarbonat Dimineata pe stomacul gol nui se joaca cu Infectia urinara si painea este acida , cred ca ai antre 45-55 de ani Nu-i greu , Sa nu uiti caci la Cancer ai place mult aciditatea , eu zic din experienta personala , Bicarbonatul este perfect pentru detoxificare corpului Multa rabdare eu NU am avut reactii adversa la bicarbonat pana pe la ora 4;30 dupa masa, sa cam bei 2,5-3l de apa. Rabdare si curaj Multa Sanatate.

  3. Buna ziua! Ce pot folosi pt cancer cerebral care a recidivat? Pot folosi comprese de ulei de ricin ? Cum si cat timp? Sau un alt ulei sau remediu.
    Multumesc anticipat!

  4. 1. Ma ajuta uleiul esențial de cimbru la boLa de reflux gastric. Și care este modul de folosire?
    2. Pentru boala artrozica la mâini îl pot folosi? Și cum?
    Va mulțumesc anticipat.

    1. Eu am luat dimineata pe nemancate picaturi de anghinare, iarla 30 min. o lingurita rasa de bicarbonat de sodiu alimentar dizolvat in apa calduta in care am pus inainte o lingurita de miere si zeama la o jumate de lamie. Cu ajutorul Domnului dupa 3 zile nu mai dormeam in sezut.

    1. Buna! Uleiul esențial de cimbru este:
      Antibacterian
      Diuretic
      Expectorant
      Antibiotic natural
      Combate răceală
      Antifungic …
      Trebuie folosit diluat deoarece este foarte puternic ! De exemplu, poate fi diluata o singură picătură de ulei cu o lingura de miere.
      Eu folosesc capsule vegetale goale în care pun o picătură de ulei esențial cimbru și prețul ulei de măsline! Mie mi-a trecut cu brio răceală și rosul in gat!

    1. Doamna, sper ca raspunsul meu sa nu vina prea tarziu…
      Eu am pus cate 3-5 picaturi de ulei de cimbru intr o capsula goala (se gasesc la plafar) si am inghitit cate 3 capsule pe zi ptr a combate stafilococul auriu. Inclusiv in nas am aplicat acest ulei (cu betisor de urechi) si am reusit sa scap de infectie.
      Ulei si mai puternic decat acesta este cel de oregano salbatic! Atentie, arde pielea! Cand fac tratamente, ptr ca ma tratez exclusiv naturist, procedez cum v am scris mai sus 3-5 picaturi de 3 ori pe zi. Ma gandesc ca ptr pioceanic ati putea folosi cate 5 pocaturi de 3 ori pe zi.
      Multa sanatate!

    1. Bună. Si eu sunt interesată de acest subiect.(cancer ).
      Sper ca intr-un timp scurt sa primim un răspuns .Va multumesc anticipat. An nou plin de bucurii, sănătate,binecuvântare .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.