Ulei esențial de rozmarin: beneficii și utilizări

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o plantă veșnic verde care are frunzele similare acelor și o aromă lemnoasă. Deși este cunoscut cel mai bine drept condiment, este una dintre cele mai populare plante aromatice și medicinale din lume. De asemenea, poate fi integrat într-o formulă mult mai complexă și puternică prin realizarea uleiului esențial de rozmarin. Acest ulei esențial ajută la menținerea sănătății și frumuseții corpului nostru, fiind potrivit atât pentru uz intern, cât și extern.

Te invităm să descoperi care sunt principalele beneficii și moduri de utilizare ale uleiului esențial de rozmarin.

Rozmarinul face parte din familia mentei. Originară din zona Mediteranei, această plantă perenă lemnoasă este folosită în medicina populară de mii de ani pentru:

  • Îmbunătățirea memoriei
  • Calmarea sistemului digestiv
  • Ameliorarea durerilor musculare

De puțin timp a devenit un ingredient popular în multe produse de îngrijire a pielii și a părului datorită proprietăților sale antiseptice iar cercetătorii continua să studieze proprietățile sale medicinale. În studii recente s-a dovedit că stimulează factorul de creștere al nervilor și menține sănătatea țesutului neuronal și funcționarea creierului.

Profilul nutrițional al rozmarinului

Rozmarinul are aceeași capacitate de combatere a radicalilor liberi precum fructele goji! Principala substanță din compoziția rozmarinului responsabilă de acest lucru este carnosolul

Pe lângă faptul că e bogat în antioxidanți, carnosolul este apreciat pentru proprietățile sale anti-cancer și antiinflamatorii, ceea ce explică de ce uleiul de rozmarin este atât de puternic. Conform unui articol recent publicat:

Carnosolul a fost studiat pentru proprietățile sale anti-cancer în cancerul de prostată, la sân, de piele, leucemie și cancer la colon, cu rezultate promițătoare!”

S-a dovedit, de asemenea, ca substanța carnosol țintește celulele pentru a reduce inflamația și poate:

  • Echilibra androgenul și estrogenul din corp
  • Reduce DHT (dihiroxitestosteron) îmbunatatind creșterea părului și sănătatea prostatei
  • Reduce riscul de cancer
  • Mări factorul de creștere al nervilor vindecând țesutul nervos

Conform cercetătorilor“Aceasta substanță are o toxicitate selectivă împotriva celulelor de cancer spre deosebire de cele non-tumorale și este bine tolerată pe animale.” Cu alte cuvinte, carnosolul acționează ca un lunetist care iși ia în vizor inamicul, fără să facă niciun rău celulelor din jur, spre deosebire de abordarea cu efect de bomba nucleară a chimioterapiei, care ucide totul în cale.

Uleiul de rozmarin și Alzheimer-ul

Anumite studiile arată ca uleiul esențial de rozmarin poate trata și vindeca Alzheimer-ul. Publicate în Psihogeriatria, efectele aromoterapiei au fost testate pe 28 de persoane în vârstă care sufereau de demență (dintre care 17 aveau Alzheimer).

După ce au inhalat vapori de rozmarin și lămâie dimineața și de lavandă și portocală seara, au fost făcute diferite teste pentru verificarea aptitudinilor de funcționare și toți pacienții “au dat dovadă de o îmbunătățire semnificativă a capacității de orientare personală” fără ca niciunul să prezinte efecte secundare.

Cele mai populare utilizări ale uleiului esențial de rozmarin

Uleiul esențial de rozmarin: efect stimulant pentru păr

Una dintre cele mai comune cauze care afectează integritatea podoabei capilare este alopecia androgenică, întâlnită atât la bărbați, cât și la femei, însă sub manifestări diferite. În cazul bărbaților, alopecia se manifestă sub formă de chelie, în timp ce femeile se confruntă cu o scădere în volum a părului, cea mai afectată zonă fiind vârful scalpului. 

Aplicat extern pentru un interval de șase luni și diluat într-un ulei suport(jojoba, argan), uleiul esențial de rozmarin sporește rezistența firului de păr și îi stimulează creșterea. De asemenea, poți opta și pentru varianta în care adaugi 2-3 picături de ulei esențial de rozmarin în șamponul sau balsamul de păr pe care îl folosești în mod normal. 

Mai mult, acest remediu natural poate preveni și ameliora iritația sau senzația de mâncărime la nivelul scalpului. 

Un leac străvechi pentru prevenirea transpirației

Racordați la secretele și ritmurile naturii, se crede că monahii benedictini nu miroseau a transpirație datorită unui amestec pe bază de oțet neutralizat cu rozmarin. De altfel, aroma, cât și efectul tonifiant și astringent, au transformat rozmarinul într-un leac cu mare căutare în Evul Mediu. Efectul astringent este cum nu se poate mai util pentru că „maschează” și diluează mirosurile exagerate, rezultat al secrețiilor corporale.

Remediu natural contra transpirației:

Diluezi 30 de picături de ulei esențial de rozmarin în 125 ml oțet din cidru de mere și 125 ml de apă. Amestecul trebuie depozitat într-un recipient tip spray și utilizat împreună cu un deodorant din piatră de alaun. Este suficient să umezești piatra de alaun în mixul astfel creat și să aplici deodorantul cu mișcări circulare pe pielea curată.

Scapă de stres

Uleiul esențial de rozmarin are efect calmant asupra psihicului. Există studii care arată că simpla inhalare a acestui ulei poate reduce nivelul de cortizol din salivă, instaurând relaxarea.

În urma unei cercetări în care subiecții au fost studenți la asistență medicală, s-a observat că pe durata examinării, ritmul pulsului s-a diminuat cu aproximativ 9%, favorizând apariția unei stări de calm și detașare. Această transformare s-a remarcat doar în grupul celor care pe durata examinării au fost expuși la parfumul uleiului esențial de rozmarin, difuzat în sala de examen cu ajutorul unui difuzor pentru aromaterapie.

Pe lângă reducerea nivelului de stres, uleiul de rozmarin este un adevărat promotor al confortului emoțional pentru că susține motivația, sporește memoria și concentrarea. Mai mult, un difuzor cu ulei esențial de rozmarin îmbunătățește sănătatea tractului respirator și decongestionează căile nazale. 

Redobândește-ți mobilitatea cu ajutorul uleiului de rozmarin

Dacă ai observat că îți este afectată mobilitatea articulară, merită să iei în calcul un masaj cu ulei esențial de rozmarin, bineînțeles diluat într-un ulei suport (de cocos, argan, migdale sau măsline). Datorită efectului său antiinflamator, uleiul esențial de rozmarin calmează țesuturile inflamate care adesea provoacă umflături, durere sau rigiditate în zonele afectate. 

Conform unui studiu, subiecții cu artrită reumatoidă care au utilizat un mix pe bază de ulei esențial de rozmarin timp de 2 săptămâni, aplicat sub formă de masaj pentru 15 minute o dată la 3 zile, au înregistrat o diminuare cu 15% a durerii provocată de inflamarea genunchilor. Raportat la aceste rezultate, în rândul grupului care nu a fost expus la acest ingredient, s-a remarcat o diminuare a disconfortului de 12%. 

Uleiul esențial de rozmarin îmbunătățește circulația sanguină

Te plângi adesea de mâini și picioare reci chiar și pe timp de vară ? Este posibil să ai probleme de circulația periferică. În acest caz, poți lua în considerare utilizarea uleiului esențial de rozmarin, care flexibilizează vasele de sânge, favorizând accelerarea circulației sanguine.

În urma unui studiu la care a participat o pacientă cu sindromul Raynaud, manifestat prin circulație deficitară la nivelul degetelor de la mâini, s-a demonstrat că masarea zonei afectate cu un mix pe bază de ulei de rozmarin a fost mai eficientă decât folosirea unui ulei neutru. Efectul benefic a fost confirmat cu ajutorul unei fotografii termice. 

Menționăm că sindromul Raynaud este o afecțiune caracterizată prin apariția senzației de amorțeală sau frig la nivelul degetelor de la mâini sau picioare, cauzată de contractarea vaselor de sânge și reducerea fluxului sanguin spre zonele periferice.

De asemenea, acțiunea benefică a uleiului esențial de rozmarin se poate manifesta și astfel: 

  • susține funcționarea optimă a sistemului digestiv;
  • acidul carnosic și cel rozmarinic reglează nivelul zahărului din sânge, având o acțiune asemănătoare cu a insulinei;
  • menține sănătatea sistemului nervos, prevenind apariția bolilor neurodegenerative precum Alzheimer;
  • ameliorează stările anxioase sau depresive;
  • poate combate infecțiile fungice precum Candida
  • ameliorează simptomele de gripă sau răceală prin calmarea episoadelor de tuse și decongestionarea căilor nazale.

Moduri de utilizare ale uleiului esențial de rozmarin

Pentru a introduce acest ulei în stilul de viață natural, iată câteva recomandări de utilizare:

Pentru îmbunătățirea memoriei – Se amestecă 3 picături de ulei de rozmarin cu 1/2 lingurițe de ulei de cocos și se masează pe partea de sus a gâtului sau se difuzează 1 oră pe zi.

Pentru îndesirea părului – Se diluează 5 picături de ulei de rozmarin în ulei de argan sau jojoba, împreună cu 2-3 picături de vitamina A și E. Masca rezultată se lasă să acționeze câteva ore pe scalp sau peste noapte.

Pentru ameliorarea durerii – Se amestecă 2 picături de ulei de rozmarin, 2 picături de ulei de mentă și 1 linguriță de ulei de cocos și se masează mușchii/articulațiile care prezintă dureri.

Pentru îmbunătățirea funcției vezicii biliare – Se amestecă 3 picături de ulei de rozmarin cu 1/4 lingurițe de ulei de cocos și se masează în zona vezicii biliare de 2 ori pe zi.

Observație ! A nu se folosi pentru copiii sub 4 ani. În cazul copiilor este recomandat uleiul de tămâie, eficient în multe afecțiuni. Consultați medicul naturopat înainte de a folosi orice fel de ulei esențial la copii. Uleiurile esențiale nu se aplica niciodată direct pe piele și nu se ingerează direct sau diluate cu apă, ci numai într-o combinație cu unul sau mai multe uleiuri purtătoare.

Unde se poate găsi ulei esențial de rozmarin

Uleiurile esențiale de rozmarin se găsesc în orice magazin naturist, însă nu toate au aceeași calitate. Atunci când dorești să cumperi un ulei esențial, asigură-te că sunt pentru uz terapeutic.

Uleiul de rozmarin: mod de administrare și precauții

Beneficiile uleiului esențial de rozmarin sunt neprețuite, însă nici posibilele efecte adverse nu trebuie neglijate. Folosit necorespunzător sau în cantități exagerate, uleiul de rozmarin folosit intern poate cauza greață sau vărsături. De asemenea, aplicat extern în cantități mari, acesta poate cauza usturime, iritații, roșeață sau arsuri la nivelul pielii. 

Dacă te confrunți cu probleme respiratorii, rozacee sau o sensibilitate exacerbată a pielii, cel mai bine este să-l eviți complet. Aceeași regulă se aplică și dacă ești alergic la rozmarin sau la alte ingrediente din compoziția produsului pe care dorești să-l achiziționezi. 

Administrarea externă

O variantă simplă de administrare externă, chiar dacă indirectă, este cu ajutorul difuzoarelor sau a suporturilor ceramice destinate aromaterapiei. Astfel uleiul esențial de rozmarin și nu numai, este inhalat, iar anumite componente ajung prin intermediul nervilor olfactivi la creier. Acestea acționează mai ales la nivelul amigdalei, considerată centrul emoțional al creierului, stârnind o varietate de emoții și stări precum relaxare, motivație, concentrare, optimism etc.

Extern, cel mai sigur este să aplici uleiul esențial într-o variantă diluată, apelând la un ulei suport. Pentru uz extern, uleiul suport de migdale sau cel de argan se numără printre cele mai bune alegeri. Nu folosi mai mult de 2-4 picături de ulei esențial diluate în aproximativ 12 lingurițe de ulei suport.

În cazul în care dorești să folosești uleiul esențial de rozmarin pentru masaj, evită să-l diluezi în ulei suport de argan pentru că nu facilitează foarte bine alunecarea palmelor. Poți opta în schimb pentru cel de migdale, care poate fi mixat și cu ulei suport din sâmburi de strugure, care intră rapid în piele, favorizând absorbția.

Uleiul esențial de rozmarin face echipă bună cu cel de argan în cazul problemelor ce țin de sistemul nervos sau pentru tratamente destinate să stimuleze creșterea și sănătatea firului de păr.

Administrare internă

Dacă dorești să folosești uleiul esențial de rozmarin intern, ai grijă să alegi un produs în a cărei descriere sau prospect figurează mențiunea „pentru uz intern”.

Cea mai simplă modalitate de administrare, care nu irită mucoasa gastrică, este sub formă de capsule vegetale.

Poți administra uleiul diluat în miere sau într-un ulei suport. Astfel, se recomandă 2-3 picături de ulei de rozmarin într-o linguriță de miere sau la 6 picături de ulei suport intern (ulei de măsline, floarea soarelui, cocos sau in). Este foarte important să diluezi uleiul esențial administrat pentru că astfel îi atenuezi agresivitatea asupra tubului digestiv, potențându-i totodată efectul.

Pentru uz intern, poți folosi și o bucățică de pâine integrală sau cu tărâțe pe care pui cu ajutorul unei pipete o picătură de ulei esențial de rozmarin. Se recomandă administrarea pe stomacul gol, iar metoda bucății de pâine este mai degrabă indicată în cazul afecțiunilor gastrice.

Uleiurile esențiale nu se pot dizolva în apă, deci evită această variantă.

Concluzie:

Dacă ești de părere că uleiul esențial de rozmarin ți se potrivește te invităm să te aventurezi într-o călătorie parfumată, benefică pentru sănătate. Intră aici și alege cea mai bună variantă pentru tine.

One thought on “Ulei esențial de rozmarin: beneficii și utilizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.