8 suplimente alimentare naturale pentru creșterea imunității

Imunizarea este lucrul acela pe care toți e bine să-l facem pentru a nu ne mai îmbolnăvi. Sau, academic spus, imunizarea este procesul prin care o persoană capătă imunitate sau rezistență la o boală infecțioasă, sau în general la atacul virusurilor ori microbilor din mediul înconjurător.

Despre imunizare

Ce este, deci, imunizarea? Este întărirea sistemului imunitar. Care se poate face fie în mod natural, prin alimente sau în mod artificial, prin vaccinare.

Imunizarea naturală se face în orice moment, și ne este de ajutor oricând, dar mai ales atunci când ne confruntăm cu factori de mediu nocivi, care pot reduce pe moment capacitatea imunitară naturală a organismului: stres, oboseală fizică și psihică, schimbarea vremii, frig, vânt, ploaie.

Imunizarea prin vaccinare se face în primii ani de viață în general și are ca țintă câteva virusuri sau bacterii pentru care organismul este forțat să răspundă prin activarea sistemului imunitar. Nu există însă vaccin pentru răceală, și nici pentru mulțimea de boli, viruși și bacterii care ne atacă zi de zi, sezon de sezon.

Imunizarea organismului se poate face în mod eficient prin mijloace naturale, respectiv prin consumul de fructe, legume și plante. De asemenea, și prin administrarea de suplimente alimentare naturale. Ea este benefică la orice vârstă, și ne ajută să ne protejăm împotriva îmbolnăvirilor sau să ne vindecăm mai repede dacă deja am contractat o boală.

Cum știi dacă ai o imunitate scăzută?

Simptomele unui sistem imunitar slăbit sunt foarte variate, așa cum și sistemul imunitar este diferit la fiecare persoană în parte. Menținerea unei imunități puternice este esențială în păstrarea sănătății generale a organismului.

Trebuie să ne îngrijoram și să fim în alertă atunci când observăm:

  • infecții virale sau bacteriene frecvente,
  • reacții alergice,
  • stările de epuizare,
  • insomnii,
  • lipsa poftei de mâncare,
  • lipsa de concentrare.

Din cauza cărora se reduce drastic capacitatea de apărare a organismului.

Categoriile cele mai expuse sunt copiii mici, vârstnicii, femeile însărcinate.

Pe lângă simptomele menționate mai sus, putem întâlni și alte manifestări ale unui sistem imunitar slăbit și vulnerabil precum:

  • diaree,
  • depresie,
  • infecții de piele,
  • umflarea ganglionilor limfatici,
  • infecții urinare repetate,
  • micoze vaginale și bucale,
  • herpes bucal sau genital frecvent,
  • oscilații extreme de greutate.

Rolul imunizării în menținerea sănătății

Imunizarea are un rol major în menținerea sănătății prin întărirea protecției asigurate împotriva îmbolnăvirilor. Sistemul nostru imunitar îndeplinește sarcina extraordinară de a ne apăra de bolile produse de microorganisme. Cercetătorii studiază efectele alimentației, practicării sportului, stresului, oboselii, înaintării în vârstă și ale altor factori asupra răspunsului sistemului imunitar. Deja s-a conturat ideea că există mai multe strategii generale pentru un stil de viață sănătos prin aplicarea cărora putem da o mână de ajutor sistemului nostru imunitar. Iată câteva dintre acestea:

  • Renunță la fumat.
  • Dacă bei alcool, limitează-te la un consum moderat.
  • Adoptă o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, grăsimi nesaturate și redusă în grăsimi saturate.
  • Consumă în mod regulat suplimente alimentare care completează sănătos o dieta zilnică, dar fără s-o înlocuiască!
  • Fă sport mai des.
  • Dormi mai mult.
  • Menține-ți o greutate corporală optimă.
  • Ține-ți sub control tensiunea sangvină.
  • Spală-te frecvent pe mâini și curăță bine fructele și legumele înainte de a le consuma.
  • Ajută-ți organismul să se detoxifieze cât de des poți, cu suplimente naturale ecologice.

8 suplimente alimentare pentru creșterea imunității

Alimentația este o modalitate esențială de a stimula abilitatea organismului de a combate bolile. Alimente precum usturoiul, cătina, ceaiul sau superalimente precum spirulinachlorella ori moringa pot ajuta sistemul imunitar să se lupte cu toate formele de boli de la banala răceală și până la letalul cancer.

Prin consumul de alimente sănătoase și suplimente alimentare dăm o mână de ajutor extrem de importantă corpului nostru, prevenim îmbolnăvirea și îmbătrânirea prematură și ne menținem energia fizică și psihică.

Acizii grași Omega 3

In 2020, profesorul Dr. Oliver Werz de la Universitatea Friedrich Schiller și profesorul Dr. Charles N. Serhan de la Harvard Medical School au raportat despre legătura dintre acizii grași Omega3 și funcția imunitară. Bacteriile patogene influențează funcția macrofagelor și astfel controlează întregul proces de inflamație, iar acizii grași joacă un rol în dizolvarea acestei cascade.

Desigur, studii recente au investigat un posibil rol al Omega3 în lupta împotriva COVID-19. Cercetările de la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles sugerează că persoanele cu un indice ridicat de Omega3 sunt mai puțin probabil să facă complicații severe și să moară din cauza unei infecții cu COVID-19. 

Spirulina

Spirulina se găsește în comerț ca supliment alimentar (capsule, pastile, pudră etc.). Este un aliment extrem de bogat în vitamine, minerale și alte substanțe active. Este de fapt unul dintre cele mai nutritive alimente având una din cele mai ridicate concentrații de nutrienți raportat la cantitate. O lingură de spirulină pe zi, de exemplu, poate crește semnificativ doza zilnică de vitamine și minerale consumate.

Chlorella

Chlorella este un superaliment care, la fel ca și spirulina, conține o concentrație foarte mare de substanțe nutritive benefice raportat la necesarul de consum. Chiar și o cantitate redusă consumată zilnic poate stimula semnificativ imunitatea și preveni îmbolnăvirile. Nu degeaba chlorella a fost inclusă în alimentația astronauților. Această algă uscată și administrată sub formă de capsule, pastile sau pudră este un supliment alimentar pe care nu ar trebui să-l pierdem din vedere.

Zincul

Deoarece este un mineral bogat în antioxidanți și pentru că servește organismul ca un antiinflamator, zincul este un aliat puternic, care îți stimulează sistemul imunitar. Ajută și la buna funcționare a enzimelor, contribuie la sinteza proteinelor și la vindecarea rănilor. Dacă ai o alimentație echilibrată, îți poți asigura o bună parte din necesarul de zinc prin consumul de alimente bogate în acest mineral, cum ar fi fructele de mare, ouăle, leguminoasele, semințele și produsele din soia.

Din păcate, statisticile arată că 1,1 miliarde de oameni, la nivel mondial, suferă de deficiență de zinc și, din acest motiv, suplimentele cu zinc sunt vitale pentru persoanele care nu își iau acest mineral doar din dietă.

Iată și alte surse bogate în zinc: stridiile, carnea roșie (care trebuie consumată în moderație), carnea de pasăre (preferabil din surse sustenabile sau provenită de la păsări de curte), fasolea boabe, nucile, crustaceele, cerealele integrale, unele cereale îmbogățite cu zinc, produsele lactate.

Seleniul

Seleniul are un puternic rol anticancerigen nu doar ca urmare a proprietăților sale antioxidante, ci și a abilității de a stimula funcționarea sistemului imunitar. Seleniul poate stimula sistemul imunitar pentru a lupta mai eficient împotriva îmbolnăvirilor, inclusiv a cancerului.

Seleniul poate lupta și împotriva HIV, o afecțiune care suspendă funcția imunitară, dar și SIDA și poate crește numărul de celule albe ale sângelui, ceea ce explică o parte din rolul său în stimularea imunității. Seleniul stimulează producția de citokine care ajută la combaterea virușilor.

Vitamina B6

Este un element vital în susținerea reacțiilor biochimice la nivelul sistemului imunitar. Printre alimentele bogate în vitamina B6 se numără: carnea de pui și peștele de apă rece (oceanic), cum ar fi somonul și tonul. De asemenea, vitamina B6 se găsește în legumele de culoare verde (spanac, salată verde, kale etc.) și în năut, ingredientul de bază din rețetele de humus. 

Pe lângă beneficiile pentru imunitate, este important de reținut faptul că vitamina B joacă un rol important în procesele metabolice din corp. Mai precis, aceasta ajută corpul să preia energia din alimente, prin descompunerea eficientă a nutrienților, și susține procesul de reglare hormonală, alături de menținerea sănătătții celulare la nivelul întregului organism. 

Un aspect de asemenea important este că, în absența vitaminei B6, corpul nu poate absorbi vitamina B12. Prin urmare, dacă intenționezi să iei un supliment alimentar pe bază de vitamina B, optează pentru un produs multivitaminic, care să conțină întreg spectrul de vitamine B.

Vitamina C

Vitamina C ajută limfocitele să se înmulțească atunci când corpul este expus la un virus și stimulează celulele care caută și distrug agenții patogeni. 

Așa cum poate știi deja, aportul zilnic de vitamina C este esențial pentru buna funcționare a organismului, deoarece corpul nostru nu o produce și nici nu o poate stoca pentru mult timp. Din fericire, vitamina C se găsește în atât de multe alimente, încât îți poți asigura necesarul fără mari eforturi, iar dacă medicul tău te sfătuiește în acest sens, poți lua un supliment cu vitamina C.

Vitamina D3


Vitamina D3 ajută corpul să absoarbă calciul și astfel susține sănătatea sistemului osos. Mai mult de o treime dintre adulți, potrivit statisticilor, suferă de deficit de vitamina D (din cauza expunerii insuficiente la soare), lucru care poate duce la scăderea imunității și la alte probleme de sănătate. În plus, pe timpul iernii, când accesul la soare este limitat de vreme, carența de vitamina D se poate adânci.

Întreabă medicul dacă este necesar să iei suplimente cu vitamina D, mai ales pentru că acestea protejează sistemul imunitar și mențin oasele sănătoase. Medicii nutriționiști recomandă administrarea de vitamina D3 (și nu D2), deoarece este forma naturală pe care corpul nostru o produce în urma expunerii responsabile la soare.

Concluzie

Printr-o dietă echilibrată, completată cu suplimente alimentare, practicarea sportului, controlarea greutății, gestionarea stresului și susținerea imunității prin superalimente, putem să ne stimulăm semnificativ capacitatea organismului de a lupta împotriva îmbolnăvirilor. Depinde de noi să avem un sistem imunitar puternic și activ și putem lua măsuri începând chiar de azi pentru a ne menține sănătoși până la vârste înaintate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.