Remedii naturale pentru durerile de spate si articulare in sezonul rece

Durerea de spate poate afecta persoane de toate vârstele, având la bază o cauză anume. Deseori, durerile de spate apar în urma unei accidentări, a unei posturi corporale incorecte, din cauza unei activități fizice mai intense sau ca urmare a unor probleme medicale. Haideți să aflăm împreună care sunt cele mai frecvente cauze care duc la apariția durerilor de spate și ce remedii naturiste funcționează, pentru a le ține sub control.

Durerea de spate este o durere comună, care poate avea o serie de cauze. De cele mai multe ori, durerea de spate nu este cauzată de o afecțiune gravă și se ameliorează în timp.

Această durere poate varia ca și gravitate de la o durere ușoară, surdă, supărătoare până la o durere acută, severă și persistentă, care se manifestă prin limitarea mișcărilor, cu extinderea durerii către alte zone, și poate merge până la incontinenţă urinară, insomnie, anxietate sau dificultăți respiratorii.

La nivelul spatelui există mai multe componente, precum, coloană vertebrală, măduva spinării, nervi, discuri intervertebrale, mușchi, ligamente și tendoane.

Oricare din ele se poate inflama sau irită că răspuns la o afecțiune sau în urmă unei accidentări, generând durerea de spate care este înregistrată frecvent atât la cei ce practică sport cât și la sedentari.

Care sunt cauzele durerilor de spate ?

Cei mai frecvenți factori de risc sunt:

  • stilul de viață sedentar
  • o condiție fizică mai puțin bună
  • exercițiile fizice efectuate incorect
  • obezitatea sau kilogramele în plus
  • fumatul
  • sarcina
  • moștenirile genetice
  • vârsta înaintată

Acest ultim factor crește și mai mult riscul de a suferi din cauza durerilor de spate, întrucât odată cu înaintarea în vârstă există un risc mai mare de apariție a bolii de disc degenerative. Durerea ce apare în partea inferioară a spatelui poate fi legată de problemele ce apar la nivelul: coloanei vertebrale lombare, discurilor dintre vertebre, ligamentelor din jurul coloanei vertebrale, mușchilor din partea inferioară a spatelui, organelor interne abdominale și pelvine.

Coloana vertebrală, acest organ care susține nemijlocit corpul, este supusă zilnic unor eforturi dificile, care o suprasolicită. În unele situații, atunci când aceste eforturi cresc în intensitate și se repetă, coloana poate suferi diferite traumatisme. De aceea, încă de la primele semne care ne indică o problemă, ar fi bine să ne adresăm medicului reumatolog. Acesta ne va recomanda, după caz, un tratament de specialitate sau ne va da sfaturi despre cum putem preveni complicațiile.

Durerea de spate la sportivi

La sportivi, cea mai mare incidență este întâlnită la cei care practică sporturi precum: fotbal, volei, baschet, sporturi cu rachetă, alergare – viteză, schi și culturism.

Meteosensibilitatea și durerile de spate/articulare

Temperaturile scăzute și umiditatea ridicată pe timp de toamnă sau iarnă sunt responsabile pentru durerea de spate și durerile articulare.

Persoanele care suferă de probleme articulare se plâng adesea de agravarea acestora în timpul sezonului rece. Deşi corelația dintre condițiile meteorologice şi durerile articulare nu a fost clar demonstrată, pacienţii care suferă de artroză sau osteoartrită raportează dureri/probleme articulare mai grave sau mai importante în timpul iernii sau atunci când vremea este ploioasă.

Cum poate fi evitată durerea de spate în sezonul rece ?

Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a evita durerea de spate atunci când afară este răcoare este să ne îmbrăcăm cât mai adecvat vremii, astfel încât să nu permitem expunerea directă la frig. Ne vom asigura că protejăm foarte bine gâtul, spatele și extremitățile.

Prevenția prin exerciții fizice:

Durerile de spate pot fi prevenite cu un program de exerciții executate corect, cu scopul de a dobândi un tonus muscular foarte bun la nivelul musculaturii spatelui, abdomenului, mușchilor fesieri și coapsă.

Recomandări:

  • Purtarea talonetelor pentru echilibrarea posturii
  • Scăderea în greutate
  • Încălzire și refacere înainte și după antrenament
  • Evitarea unei poziții fixe și defectuoase la birou
  • Alege mersul pe jos
  • Folosește scările
  • Stretching pentru relaxarea musculaturii

De ce nu este recomandat repausul la pat ?

Marea majoritate a persoanelor care suferă din cauza durerilor de spate recurg la repaus la pat. Ultimul lucru pe care suntem dispuși să-l facem în momentele de durere este mișcarea, însă exercițiile fizice sunt cea mai bună soluție pentru prevenirea și tratarea durerilor de spate. Instinctul de conservare ne împinge să alegem repausul iar asta intensifică durerea și înțepeneala.

Remedii naturiste împotriva durerile de spate, musculare și articulare în sezonul rece

Gel ReumaSev – SEVA PLANT

Gel antireumatic ReumaSev – SEVA PLANT este un gel activ cu extracte din 18 plante medicinale, precum: Untul-pământului, Tătăneasă, Arnică, Spânz.

Recomandat împotriva durerilor reumatice, musculare și articulare. Produs in Romania, 100% natural din plante medicinale atent selecționate și ambalat manual.

Reuma Sev Gel a fost conceput pentru a servi tuturor persoanelor ce se confruntă cu durerea și inflamația articulară. Conform studiilor, ingredientele active din compoziția gelului, au avut un efect benefic in ameliorarea si tratarea următoarelor simptome: dureri la nivelul membrelor, a spatelui și a gleznelor, artrita, artroza sau alte afecțiuni reumatice.

Producătorul a dorit să ajute la eliminarea acestor durerii articulare printr-un produs natural, la îndemâna oricui.

Ingrediente active:

  • Untul Pământului: Substanțele conținute de această plantă sunt benefice pentru a trata reumatismul articular, guta, artrita, spondiloza cervicală și anumite traumatisme.
  • Spânzul:  oferă calități curative remarcabile în tratamentul extern al afecțiunilor reumatice și durerilor musculare.
  • Tătăneasa: excelentă pentru efectele ei miraculoase de a diminua inflamațiile
  • Rădăcina de Gheara Diavolului: puternic efect antiinflamator, recomandat in calmarea durerilor reumatice, relaxarea si regenerarea tonusului muscular, regenerarea cartilagiilor si la îmbunătățirea circulației sângelui. 
  • Extractul din flori de Arnica: acțiune antiinflamatoare; ameliorează durerile reumatice
  • Extractul de Ardei iute: revigorarea și relaxarea corpului după efort fizic și sport, cât și pentru atenuarea durerilor de spate și picioare, datorită substanței active numită Capiscum.
  • Extractul de Castan: leac minunat și pentru picioare grele și obosite, dureri cauzate de mult stat în picioare
  • Codita șoricelului reduce inflamațiile, are proprietăți cicatrizante si calmante
  • Extractul de gălbenele (Calendula officinalis) are acțiune calmanta, cicatrizantă și antiinflamatoare
  • Uleiul de camfor este foarte eficient in pregătirea musculaturii si a articulațiilor pentru efort. Ajuta la vascularizarea, tonifierea si oxigenarea mușchilor. Este recomandat a se folosi înainte de a depune efort fizic, in sporturi care necesita o suprasolicitare musculara, precum ciclism, alergare, fotbal, rugby, volei, baschet, hochei, handbal etc. Reduce timpul de încălzire, înainte de antrenament sau competiție.

BALSAM GHEARA DIAVOLULUI – SEVA PLANT

Balsam gheara diavoluluiSEVA PLANT conține extract de rădăcină din planta gheara diavolului, care are un puternic efect antiinflamator, recomandat in calmarea durerilor reumatice, relaxarea si regenerarea tonusului muscular, regenerarea cartilaginilor și îmbunătățirea circulației sângelui.

Gelul este indicat în cazul tuturor afecțiunilor care provoaca durere, regenerând tonusul muscular cu un efect răcoritor și relaxant după masaj.

Indigenii din desertul Kalahari din Africa de Sud au folosit Gheara Diavolului timp de secole pentru îngrijirea pielii, a oaselor și a mușchilor.

Acțiuni:

  • antiinflamator
  • antireumatic
  • antiartritic
  • stimulează circulația capilară
  • calmează durerea cauzată de reumatism

Indicații:

  • Reduce durerea localizată la nivelul articulațiilor, reduce senzația de înțepenire a articulației genunchiului și a încheieturilor, efect pozitiv în cazurile de suprasolicitare a articulațiilor, ameliorează simptomele precoce ale afectării articulațiilor membrelor și a coloanei vertebrale, contribuie la menținerea sănătății mușchilor și a sistemului osos, efecte benefice în îngrijirea pielii.

BALSAM PUTEREA URSULUI – SEVA PLANT

Balsam Puterea Urșilor – SEVA PLANT este un produs conceput special pentru a atenua disconfortul muscular și articular care apare fie din cauze patologice, fie din accidente sau alte suprasolicitări ale mușchilor.
Datorita combinației speciale de plante pe care o conține, gelul poate crește mobilitatea articulațiilor și poate calma disconfortul reumatic, atenuând astfel simptomele și durerile.

  • Conferă o senzație plăcută de căldură și aduce beneficii mușchilor, spatelui, dar și picioarelor obosite
  • Conține camfor și extracte de vâsc, hamei, fenicul, mușețel, roiniță, coada șoricelului, valeriană

Suplimente naturale care ameliorează durerile de spate:

Vitamina D: Dacă te confrunți cu dureri de spate, o deficiență de vitamina D ar putea să agraveze această problemă. Într-un studiu realizat de cercetătorii coreeni se arată că durerea severă a fost asociată cu un nivel insuficient al vitaminei D în organism, în cazul persoanelor cu stenoză de canal lombar, o afecțiune care dă puternice dureri de spate.

Vitamina B12: Această vitamină oferă multe beneficii, inclusiv energie și o reproducere celulară mai eficientă. De asemenea, ajută la protecția sistemului nervos, prevenind leziunile viitoare și ușurându-le pe cele vechi.

Vitamina C: Are proprietăți antiinflamatoare și ajută la repararea țesuturilor. În plus, vitamina C susține sistemul imunitar, care joacă un rol important în procesul de refacere a corpului după o accidentare și protejează celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi.

Vitamina E: Această vitamină stimulează repararea țesuturilor deteriorate, prevenind deteriorările viitoare. În plus, vitamine E stimulează circulația și imunitatea, ameliorând disconfortul asociat durerilor de spate.

Calciu

Calciul este o altă substanță nutritivă care ține la distanță durerile de spate. Osul este rezervorul de stocare al organismului pentru calciu. Odată cu înaintarea în vârstă este dificil de menținut masa osoasă, ceea ce poate duce la afecțiuni precum osteopenie sau osteoporoză. Aceste boli pot slăbi vertebrele din coloana vertebrală. Calciul contribuie la masa osoasă, ajutându-te să eviți aceste afecțiuni.

Surse naturale de calciu sunt iaurtul, laptele, brânza și legumele cu frunze verzi. În cazul în care organismul tău nu este capabil să asimileze suficient calciu din alimentație, discută cu medicul tău pentru a-ți spune de cât calciu suplimentar ai nevoie și ce supliment alimentar pe bază de calciu îți este potrivit.

Acizi grași Omega 3

Administrarea de suplimente ce conțin acizi grași Omega-3 ajută la reducerea inflamațiilor care cauzează apariția durerilor de spate. Un studiu realizat de către cercetătorii din cadrul Centrului Medical al Universității Pittsburgh din Pittsburgh, SUA, arată că administrarea unui supliment cu Omega-3 s-a dovedit a avea efecte benefice asupra durerilor de spate.

La studiu au luat parte 250 de pacienți care sufereau de dureri de spate sau de gât. Acestora li s-a administrat zilnic câte 1200 mg de ulei de pește, timp de o lună.

Rezultatele studiului arată că s-au obținut efecte benefice similare în reducerea durerii atât în cazul pacienților care au luat Omega-3, cât și în cazul pacienților care au luat antiinflamatoare nesteroidiene.

Turmeric – antiinflamator natural

Substanța activă prezentă în turmeric, cunoscută sub numele de curcumin, s-a dovedit a fi eficientă în combaterea inflamațiilor și a durerilor cronice. Într-un studiu realizat de cercetătorii indieni, se arată că turmericul a avut aceleași efecte benefice precum diclofenacul, un antiinflamator nesteroidian folosit pentru combaterea durerilor.

La studiu au luat parte 139 de persoane cu dureri de genunchi dintre care jumătate au luat 500 miligrame de curcumin, iar restul 50 mg de diclofenac de două ori pe zi. În ambele cazuri s-au obținut aceleași rezultate, oamenii de știință subliniind că turmericul are mai puține reacții adverse spre deosebire de un antiinflamator nesteroidian.

Câteva sfaturi utile:

Iată 5 pași importanți care te vor ajuta să reduci riscul de apariție a durerilor de spate.

Fă mișcare: Exercițiile fizice efectuate cu regularitate contribuie la întărirea musculaturii și la reducerea depozitelor de grăsimi. Optează pentru exerciții fizice care nu suprasolicită articulațiile sau musculatura, precum ciclism staționar, înot, yoga sau tai chi.

Menține-ți sub control greutatea corporală: Kilogramele în plus acumulate îndeosebi în jurul abdomenului favorizează apariția durerilor de spate, motiv pentru care este important să-ți menții greutatea corporală în limite normale.

Alege o saltea confortabilă și fermă pentru somn: Pentru a ține la distanță durerile de spate, optează pentru o saltea fermă, dar confortabilă, care să nu-ți afecteze coloana vertebrală.

Flexează genunchii când ridici greutăți: Pentru a-ți proteja spatele când ridici greutăți, îndoaie genunchii când vrei să te apleci și ține spatele drept, în loc să te îndoi de la nivelul spatelui. Astfel, există un risc mai mic de a te confrunta cu dureri de spate.

Concluzie:

Acum că am aflat împreună care sunt cauzele durerilor de spate și ce putem face pentru a le ține sub control, putem începe prin a face mici schimbări care ne vor ajuta să trăim o viață calitativă, cu cât mai puține dureri de spate și articulare.

De asemenea, să nu uităm să-i oferim organismului vitaminele și mineralele necesare în combaterea durerilor de spate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.